Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Minervaa

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orbán Viktor szombaton benyújtotta a "kormányprogramot", vagy ha úgy tetszik a Nemzeti Együttműködés Programját. A program 5 területtel foglalkozik részletesen:  a gazdaság rendbetételével, a közbiztonság helyreállításával,az egészségügy megmentésével,a…..
Minervaa 2010.05.26 10:41:54
A törvénytervezet lehetővé teszi, hogy embereket indoklás nélkül kirúgjanak az állásából. Ez vonatkozik a betegekre, terhes nőkre, kisbabával otthon lévő anyukákra, stb. Tehát nincs védettség, ellentétben a Munka Törvénykönyve hatálya alatt álló, versenyszférában dolgozó munkavállalókkal. Ez egy jogállamban nem történhet meg! Igen, csökkenteni kell a létszámot, igen, el kell bocsátani a VALÓBAN ALKALMATLANOKAT, de egy jogállamban megszokott törvényi keretek között. Azt nem tudom, észrevették-e az ezen törvényjavaslatot támogatók, hogy létezik egy másik törvényjavaslat is, a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló T/17. számú törvényjavaslat, amelynek 67. § (4) bekezdése megszünteti azt a passzust, mely szerint köztisztviselői kinevezés kizárólag pályázat útján adható. Magyarul, az indoklás nélkül kirúgott kösztisztviselő (pardon, kormánytisztviselő) helyébe, pályáztatás nélkül, vagyis kizárólag a munkáltatói jogkör gyakorlójának szempontjai alapján nevezhető ki más. Vagyis az új kormány mindenféle kötöttség nélkül szabadulhat meg a neki nem tetszőktől, és helyezheti a helyükbe azokat, akiknek ezt korábban megígérte. Ne álltassák magukat azzal, hogy most - a jogállaminak nem nevezhető eszközökkel - majd a naplopókat és hozzá nem értőket cserélik le, és komoly szakembereket tesznek a helyükbe.
Valóban vannak kávézgató, informatikailag analfabéta köztisztviselők, akiknek napi 8 óra ottlét után kiesik a toll a kezükből, de én pont nem egy ilyen helyen dolgozom. Az én munkatársaim hétvégén is nézik a céges e-mailjeiket, éjjel 11-kor küldenek anyagokat, többségében 1,5 - 2 ember helyett dolgoznak, és nem tudják kivenni az éves szabadságukat. Ők is köztisztviselők, akik a törvény hatályba lépése után nem merik majd egyszer sem azt mondani, hogy elnézést, de programot szerveztem a gyerekemmel hétvégére, és nem tudom elkészíteni az anyagok, mert a főnöke meggyőzheti arról az intézmény vezetőjét, hogy rúgja ki. És ezt minden további nélkül meg is teheti.
És az feltűnt valakinek, hogy mindez az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselőkre nem fog vonatkozni?
Minervaa 2010.05.26 15:58:56
@critical ass: Közben már elfogadták, azért nem találod... Magyar Közlöny, 2010. évi XLIII. törvény.