Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HeZ

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai bejegyzés célja, hogy áttekintsük a házi napelemes rendszerek működését és végigkísérjük a telepítés folyamatát. (Figyelem: a napelem, vagy fotovoltaikus elem az a nagy fekete tábla, ami elektromos áramot csinál a napfényből. Amelyik meleg vizet gyárt, az a…..
HeZ 2013.08.09 11:30:30
Többeknek van részigazsága, a teljes igazság a részigazságok összege.
Én sem vagyok próféta, viszont vannak tapasztalataim az én napelem rendszeremről:
3,2 kW-os kínai (mindegyik nagy napelem gyár Kínában üzemel, néhány japán kivételével), 16 darabos napelem mező termel a tetőmön Growatt inverterrel, szabványos (valóban drága) túlfeszültség és villámvédelemmel. Ára NEM 3, hanem számlásan, engedélyekkel (!) bruttó 2 millió forint alatt volt (lényeges a különbség, REKLÁM: részletek magánban). Dr_minimum számításai helytállóak. KevinMulder a szigetüzemről írt, ami CSAK akkor jöhet szóba, ha drágán lehet vezetéket kiépíteni (min. 4-5-szörösébe kerül a hálózatra tápláló rendszerhez képest és az akkumulátorok rengeteg problémát okoznak). Hálózatra visszatápláló rendszer biztonsági okokból lekapcsol, ha megszűnik a hálózati feszültség, azaz nem használható sziget üzemben. Liba Tóni csak az egyik, raczandris (hol lehet ma 5%-os inflációt meghaladó kamatot elérni?) csak a másik oldalát nézte az éremnek (részigazságaik vannak :-).

Én mindhárom :-) oldalát nézve döntöttem a beruházás mellett (a 16 éves autóm lecserélése helyett):
MOST kiköhögtem előre kb 10 évnyi áramfogyasztási költségemet, amiért:
1. kapok évi kb 140ezer forintot az áramszámla NEM kifizetésével;
2. a 2 millió forintomért a bankban eddig kaptam kb -5%-ot: csak olvadt az inflációt sem elérő "hozam" miatt; autóvétel is hasonló "hozamú" befektetés;
3. amivel eddig nem számolt senki: a kb 2500 kWh-ás éves áramfogyasztásomnál többet termelő napelem rendszert (kb 3500 kWh/év) és egy hűtő/fűtő (3/5 kW) klímát vettem, hogy az évi várhatóan kb 1000 kWh-nyi túltermelésemet elfűtöm az átmeneti időszakokban a klímával (október, március, április) gázt megtakarítva, mivel később kell bekapcsolni/hamarabb kikapcsolni a padlófűtést. Pénzben kérni a túltermelésért nem jó üzlet: kb 20 forint/kWh-át fizetnek, ami után adózni is kell, tehát jobb befektetés a 46 forint/kWh áramot ÉS a 120 forint/m3 gázt NEM kifizetni.

Ez a három fő érv hozományaként összességében elérhető LEHET az 5-8 év megtérülés, azaz kb 8-12%-os éves kamatráta is.
Ennél jobb SAJÁT tulajdonú befektetést nem találtam. Tőzsdézni, kábszert forgalmazni, lányokat futtatni sosem mertem, mert féltem kockáztatni a munkám gyümölcsét, mert nem loptam, nem nyertem, nem örököltem pénzt.
Az első (néhány) teljes év után már konkrétumokkal számolhatok.
HeZ 2013.08.09 11:34:44
@karikaV43: nem néztél utána: az én 3,2 kW-os inverterem 250ezer forint+Áfa volt újonnan. Azaz 7 számjegyű összegért minimum hármat lehet venni. Persze vannak olcsóbbak és drágábbak is, meg a méret is számít :-).
HeZ 2013.08.09 11:45:02
@Liba Tóni: igaz, igaz, de:
nekem nem éri meg 2 főre a napkollektor, mert 4ezer forintot fizetek a melegítésért gázárban havonta.
Egy medencével a kényelmet IS meg kell megfizetni. Nyilván nem a felfújható, 10-30 ezres alkalmi medencékről van szó. Akinek telik valódi medencére, az tisztában van, hogy drága a fenntartása. Ismerős szerint az alagsori 6x3-as uszodája összköltsége (fűtés, tisztítás, forgatás, áramszámla, vízszámla, vegyszerek) évi milliós nagyságrend.
Pont ilyen a nagy autók esete: sokba kerül megvenni, sokba kerül a javítása, sokat fogyaszt, nagy az adója, nagy az értékvesztése. Pl: Skoda Octavia (nem is annyira nagy autó): 5 millió újonnan, 2,5 millió 3 évesen, azaz csak az értékvesztése havonta inflációt, üzemanyagot, javítást nem számolva: 5-2,5 millió/3 év= 69ezer forint ! Ennyiért pl lehet venni családi házat ellátó napelem rendszert :-)
Jézus magasságos ereje! Csikóstól kaptam az imént, a világ egyik legjobb mozija. Rosemeyer, Caracciola, Nuvolari. Rövidujjúban, bőrsisakban, öv nélkül, szervó nélkül, fékrásegítés nélkül, száz meg száz lóerőket tartanak kordában négy kondomon gurulva,…..
A Prometheus befejezése elég sok kérdést hagyott megválaszolatlanul, teret engedve a sequeleknek. De egy kiszivárgott listából a kivágott jelenetekről kiderül, hogy 35 extra percnyi anyagot kapunk a Blu-ray kiadáson, ebből 15 percet a film harmadik felvonásából vágtak. Lista és egy…..
HeZ 2012.08.17 10:45:50
@Cucuminator: pedig igenis számít a méret. Képnél is, ha nem hiszed el, kérdezd meg a lányokat vagy nézz filmet az okostelefonodon. Olcsón lehet venni használt, új izzós projektort (az enyém 40e ft, igaz nem full hd), lehet házilag gyártani vászont (vettem új, motoros, távirányítós, 96"-t leárazva 18e ft), számítógépem (BD olvasó talán lesz, addig full hd ripek), internetem amúgy is van. Otthon 210 cm széles képet nézni, 6 hangszórót hallgatni jobb mint a moziban (ott életlenebb a kép, sok a csámcsogás, zörgés, nincs masszázsfotel). Full HD filmet nem az 50"-os plazma TV-vel nézek, hanem projektorral. Ez az élmény megfizethető, minden másra meg ott a MasterCard :-)
HeZ 2012.08.17 14:40:52
@FayeFaye: egyetértek Veled.
Az ékezetek hiányát meg sosem fogom megszokni. Evés, éves, eves, festek, festék, fontosak azok az ékezetek...
Nem vagyok igénytelen, egyszerű a magyar billentyűzetet beállítani a Windows-on, még az én finn billentyűzetemre is sikerült, sőt: 有一個很好的一天! 不謙虛!
Az ember rögtön rávágná, hogy Porschéval, Ferrarival, Bentley-vel és sorolná az összes luxusmárkát. Pedig nem. Meglepő lista következik. Ha az ember a gazdagok világára gondol hatalmas luxusautókat, méregdrága sportkocsikat lát maga előtt – ám egy felmérés szerint ez…..
Kitört Izlandon a Grimsvötn vulkán -ismét hamu borítja Észak-Nyugat-Európa légi folyosóit: máma' már nem repül tovább semmi: repülők a hangárban, kapitányok, első tisztek otthon sörrel a kézben. Van hát időnk azon morfondírozni, hogy a hajók parancsnokát kapitánynak…..
HeZ 2011.06.08 14:41:04
A modern kori repülés sem volt - se lesz olcsó.
Concorde: London-New York egy útra 4350 font (kb 1.6 MFt), retúr 8292 font (kb 3.1 MFt), 2003-ban (forrás:
index.hu/bulvar/concorde5298/)
Ez is sok melós-proletárnak a vágyott éves fizetése...
Az űrrepülések ára is hasonló nagyságú, csak percenként ennyi :-)