Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Úlia

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cigányokról A mieink 2010.06.22 20:26:00
Nézi az ember a focivébét. Nézi a játékosokat. Az hagyján, hogy egyik-másik európai ország játékosainak a fele sötét bőrű, afro eredetű (ha jól mondom). Hja, az egykori gyarmatbirodalom. De törökökből, arabokból, mindenféle más nációból is van bőven. Ha máshonnan nem…..
Ezúttal semmi aktuálpolitika, helyette egy kis kultúrhistória, a 19. század végéről. Íme. Három évvel az osztrák-magyar kiegyezés előtt, tehát 1864-ben egy soproni születésű, harminc esztendős pap, bizonyos Varga Mihály került a Győr megyei Zámolyra plébánosnak.…..
A minap megjelent egy írás, amelyet a szerzője szerényen „A Nagy Cigányposzt” címmel bocsátott a világhálóra. Ebben felettébb öntudatosan kiosztja a jobb- és a baloldalt egyaránt, és levonja a szerinte egyedül lehetséges következtetést: A cigány pontosan olyan ember,…..
A minap viszonylag hosszú interjú jelent meg az Indexen Balogh Zoltánnal, aki várhatóan a cigányügyek fő felelőse lesz az új kormányban (az interjú itt olvasható). Olyan ember szólalt meg tehát, akin sok múlik majd, tehát fontos, bármit mond. Bocsássuk előre: Balogh Zoltán…..
Úlia 2010.06.02 16:16:48
@Gonosz Nyuszi: Az bizony nem pici erőszak volt, hanem a magántulajdont védő, rendkívül keménytörvények. A magyarok nehezen szokták meg, hogy az addigi közösségi tulajdont a nemzetségfők kisajátították, mai szóval élve privatizálták. Egy tyúklopásért karlevágás , ismételt lopásnál halál. . . Hát bizony, nem semmi. Az un. pogánylázadások sem elsősorban kereszténység ellen irányultak, hiszen azt ismerték, igaz inkább a bizánci rítust, hanem nem értették a magántulajdont.
Az osztálytársadalmat nem fogadták el. Nehéz átmenet volt. Kb. egy időben keresztelték meg az oroszokat is, különösebb megrázkódtatások nélkül. Igaz, ott letelepedett, lényelgileg fölmüves népet kellett modernizálni, itt pedig nomádokat. És azt hiszem, ez itt a kulcskérdés, a nomádság. Ezért nehezebb - gondolom - a mi cigányainkkal bánni. Ők is nomádok, vagyis a nomád értékrendet ismerik. Az amerikaiaknak is nehéz volt, és most sem könnyű a négerekkel, de végülis a négerek parasztok leszármazottai, hiszen a rabszolgák is parasztok voltak. . .
Szeretném megismételni: nem az összes magyarországi cigányról van szó. Vannak és nem is kevesen, akik integrálódtak a magyar társadalomba, minden különösebb "család gondozás" nélkül. A baj a többiekkel van.
Úlia 2010.06.02 16:42:11
@Gonosz Nyuszi: Nem az államalapítás járt erőszakkal, hanem a nomád magyarok hozzászoktatása ahhoz, hogy az addigi közösségi tulajdont a nemzetségfők kisajátították /mai sóval élve privatizálták/ és annak eltulajdonítása lopás, ami büntetendő. Pl. Tyúklopásért karlevágás, újabb lopásért halál. Az un. pogánylázadások sem a kereszténység ellen irányultak első sorban, hiszen azt /a bizánci rítusút/ ismerték, hanem az ellen a gyakorlat ellen, aminek az idológiája volt a kereszténység. És a kulcsszó ebben az esetben a nomádság volt. Majnem egy időben vettette fel szt. Vlagyimir az oroszkkal is a kereszténységet minden különösebb nehézség nélkül. Csak ott földmüves népről volt szó és nem nomádokról. Azt hiszem a cigányság leszakadt részénél is ez a probléma. Nomád értékrendet követnek. Ezért ilyen nehéz népség a cigányság. És nem hiszem, hogy szép szóval, aktivisták felvilágosító munkájával eredményeket lehetne elérni.
És még valami. A hhh gyerekek valóban nehezen illeszkednek be. De az ismertetett esetekben csecsemőkről volt szó, vagy kisdedekről, akik még nemigen ismerhettek bármiféle játékszabályt is.
Cigányokról Balogh Artúrnak 2010.05.21 11:13:00
Balogh Artúr írja az előző poszthoz küldött kommentjében:„Mindig jön ezzel a modernitással meg a premodernitással!A gádzsók modernitásnak nevezték a Holokausztot is, meg a kommunizmust is, mi cigányok meg mindig le vagyunk maradva ezektől a nagyszerű eszméktől, és remélem,…..
Úlia 2010.05.24 09:47:25
@baloghartur:
No, még csak az kellett volna, hogy a cigányok igazgatták volna az országot! Még saját magukat sem tudják megszervezni, annyira sem, mint az ön által olyan szivesen emlegetett "gádzsók". A cigánytelepekről közismert, kőkorszaki élet-halálra menő , egész családokat mozgosító vérbosszuk bizonyítják, hogy országot, közösséget szervezni képtelenek. Talán ez is magyarázat arra, hogy a cigány értelmiség, önhöz hasonlóan , nem megy közéjük, hanem a "gádzsóknak" osztja az észt.
Úlia 2010.05.28 07:59:00
@baloghartur: Úristen, magának elment az esze! Aki ilyen fennhéjazva beszél saját nagyságáról, annál valami probléma van , és nem is kicsi.
Javaslom, sürgősen keressen fel egy szakembert!
Ha elkezdtük, hát folytassuk az LMP cigányprogramjának elemzését. A Magyar Gárdánál hagytuk abba, annál a gondolatnál, hogy ez rossz válasz a valós kérdésre. Ezt követően a program korrekt helyzetértékelést ad a magyarországi cigányok „problémás” részéről. Majd…..
Úlia 2010.05.24 16:41:25
@mistinguett:Nem gondolnám, hogy bárki is azt kivánná, hogy egy cigány származású agysebész menjen Borsodba "népnevelni". De azt már joggal elvárhatnánk, hogy a többségében középfokú végzettségű /gyakran pedagógus/ cigány nő vagy férfi nyújtson segítséget népe felemelésére tett kísérletekben. Ma azonban inkább az a helyzet, hogy szőkére festve tagadják a cigányságukat, vagy rosszabb esetben , ha kell akár hazudozva is a romákat sujtó mindenféle nehézségért a "rasszista" magyarokat támadják.

Gondoljuk csak meg, mi lett volna a magyarokkal, ha a 19. században, a reformkorban a köznemesek, a honoráciorok, a protestáns papok szb. megtagadták volna a rendkívüli nyomorban és elmaradottságban élő jobbágynépet, és nem tettek volna meg mindent a felemelésükért. . .
Úlia 2010.05.25 10:14:58
@mistinguett:Itt vitába szállok Önnel. Minden lehetségest megtettek, gondoljon csak a reform országgyűlésekre, Kossuth újságjára, de nem is sorolom. Ha a cigány értelmiségi és vállalkozói réteg csak ilyen arányban munkálkodna népe felemelkedésén, nem a "rasszista" magyaroknak kellene erején felül és még így is kevés sikerrel foglalkozni ezzel. De elmondható ez Kelet Európa többi többségi népére is.
Úlia 2010.05.25 14:05:51
@mistinguett: Kossuth kisnemesi származású értelmiségi volt, aki meglehetősen korán kezdett el újságírással és politikával foglalkozni. És való igaz, hogy a nép "felemelése" csak a telkes jobbágyokra vonatkozott, a földtelen zsellérekre /régebben un. majorsági cselédekre/ nem. Ezeket, a három millió koldust az ország egészen a félresikerült földosztásig és még utána is jó darabig cipelte. Ugyanakkor ez a nem cigány népesség mára már beilleszkedett a társadalomba.
De mi lesz a cigányság legelesetebb részével? Hogyan lehetne őket elindítani a beilleszkedés útján? Ez még nem sikerült senkinek, nem is fog, mindaddig, amig , ismétlem, maguk a már integrálódott cigányok /értelmiség vagy politikus/ nem hajlandók közéjük sem menni.
Ez egy hangsúlyozottan nem Jobbik-barát blog. A szerzőnek igen rossz véleménye van a Jobbikról. Ehhez képest a párt programja messze színvonalasabb és hitelesebb, mint az eddig vizsgált két versenytársáé. Igen, ez a szöveg (egészében itt olvasható) a valóságról beszél, és…..
Úlia 2010.05.24 17:54:48
@Fekete Florin: Nos remek dolog, hogy ilyen nagyszámú a cigány értelmiség. Kubikolás , külföldre távozás és gyes /?/ helyett, azt ajánlom nekik, menjenek dolgozni olyan helyekre, ahol sok a cigány. Ha pedagógus végzettségúek, remekül tudnának dolgozni az iskolákban, jobban mint a nem cigányok. Házi orvosnak is mehetnének olyan helyekre, ahol nincs háziorvos, talán éppen azért, mert túl sok a roma. Védőnő, szociális munkás, gyermek jóléti szolgálat munkatársa, családsegítő stb. Lenne helyük, ha vállalnák ezt a nehéz feladatot népük érdekében. De azt hiszem, a nehézségeket ismerve pont ezt nem akarják. Sajnos.