Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Göröglány

43 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tegnapi poszt az au pair-lét sötétebbik oldalát mutatta be, az egyensúly kedvéért ma egy sokkal szerencsésebb történet következik. Főszereplője, Nika megjárta Franciaországot és Szlovákiát, mielőtt visszatért volna Finnországba, ahol szíve szerint most már hosszabb távon…..
Ugyan ma is Anglia az úti cél, de a szigetországi létnem ezúttal a sötétebbik oldalával ismerkedünk meg. Kata egy családnál volt bébiszitter és körülbelül minden megpróbáltatáson átesett, amin ilyen helyzetben áteshet az ember. Horrorsztori őt megtámadó gyerekekkel,…..
Előre szólok, hogy aki fogyókúrázik, az csak erős nekikészülés után álljon neki a poszt olvasásának, mert nem elég, hogy egy Portugáliában nyíló (a maga nemében páratlan) magyar cukrászdáról mesél annak tulajdonosa, Erika, az írás mellé gyönyörű fotók is érkeztek...…..
Rövid bejegyzés a mai, viszont a szokásosnál jóval több képpel, ami nem is csoda, hiszen szerzője, János szavak helyett inkább képekkel dokumentálja svédországi életét és a nagyvilágban tett útjait. Így aki svédországi konkrétumokat vár, az csalódni fog, akit azonban…..
A tegnapi, többé-kevésbé sokkoló fülöp-szigeteki gasztronómiai kaland után ma egészen más jön, egy északi történet, ismét Lantos Gábor, a Magyar Rádió munkatársa tollából. (Eddig itt megjelent írásait itt és itt olvashatjátok el.) A történet, amit elmesél, nem…..
Határátkelő Itt mindenki nyugodt 2013.01.13 06:57:00
Kanadába visz ma az utunk, főszereplőnk ana, aki a legutóbb elég rendesen kapott a kommentekben, úgyhogy most megírta azt is, miért volt jó Vancouverben élni. Ráadásul képeket is küldött, amiért külön köszönet. "Előző írásom elég negatívan festette le Kanadát, ezért…..
Egy bébiszitter történet következik ma Svájcból, de ígérem, különleges lesz. Mindenekelőtt azért, mert nem ma történt, hanem évekkel ezelőtt, de amiről Túlélő írása szól, alighanem örök érvénnyel aktuális: hogyan bánnak az emberrel, ha kisegítőként érkezik egy…..
Talán emlékeztek még (nem volt olyan régen), hogy a Magyar Rádió riportere, Lantos Gábor útnak indult Európa északi felébe. Az első, erről szóló írásában megígérte, rendszeresen jelentkezik majd itt is, bemutatva kint élő magyarokat. Már itt is az első rész, melyben egy…..
Egy hazatérő határátkelő írása következik ma, ám János helyzete annyiban speciális, hogy már nyugdíjasként tért vissza Magyarországra, hogy (mint írja) ne Németországban, egy drágán bérelt lakásból kicsavarogva kelljen összehasonlítgatni a Lidl és az Aldi árait.…..
Göröglány 2013.01.08 21:32:11
Valóban nagyon érdekes egy olyan post, mely arról szól, hogyan tud egy évtizedek óta külföldön élő magyar újból beilleszkedni eredeti, vagy majdnem eredeti magyar környezetébe. Szerintem nem annyira a hivatalokkal van probléma, mint az eu ellátással. Amennyire tudom, német nyugdíjjal simán minden eu problémával elutazhatnak és elintézhetik azt Németországban, hisz nincs messze. Én Görögországban élek. A legtöbb külföldön élő görög nyugdíjas korára hazajön, viszont eu problémákkal mindig visszautazik az országba, ahol dolgozott (kivéve ha történetesen pl. Argentínáról, stb van szó, ahol jelenleg rosszabb a helyzet mint itt).

A post bizony érdekesebb lett volna, ha az elintéznivalókról is írt volna, amik ahhoz szükségesek, hogy a nyugdíjt átküldjék. Vagy nem küldik át, hanem egyenesen a német bankból veszi fel? Ez a valószínűbb.

Ami engem illet, nem tudnám elképzelni, hogy haza költözzek nyugdíjas koromra, viszont egy kétlaki életet el tudnék képzelni. Egy kis egy szobás lakás otthon, vagy szoba valahol rokonnál (normális rokoni kapcsolat esetén-van ilyen?) és pár hónap ott.

Ami az akcentust illeti: a legtöbb (nagyobb) országokban vannak helyi tájszólások, dialektusok, így van ez Görögországban is. Rögtön ki tudják szúrni, ki honnan való a tájszólás alapján (én is már:)) A magyar valóban jellegzetes akcentussal beszéli a görögöt, a románok viszont tökéletes kiejtést tudnak produkálni 20 év után, ki érti ezt?
Az új évben a munkahelyi állapotaink megint változnak, először Jorgosz vált, aki egy picike könyvelői irodába kerül, ennek a főnöke, egyben tulaja és egyetlen munkavállalója, egy nála 3 évvel idősebb görög nő, Martha. Az iroda a központ egyik kis sikátorában van, egészen…..
Göröglány 2013.01.08 20:20:32
@simsi01: Köszi!!
Göröglány 2013.01.08 20:20:28
Görögországról manapság sokat lehet hallani, éppenséggel jót elég keveset. A mély válsággal küzdő országban a zavargásoktól a kormányválságig minden volt, amit az ember nem szeretne megtapasztalni, ami egy turizmusból is élő állam esetében a szokásosnál is kellemetlenebb.…..
Göröglány 2012.11.11 16:18:22
A hazai médiában sajnos alig olvasni valamit arról, mi zajlik ezekben a napokban Görögországban. Elvont elemzéseket, körülményes latolgatásokat közölnek az újságok, amelyeket jobbára külföldi forrásokból vesznek át, de olyasféle kezdeményezéssel én nem találkoztam, hogy…..
Ahogyan ígértem, a történet megjelent e-könyv, de nyomtatott könyv formájában is a Publio Kiadónál. Elég sokat dolgoztam a javításokon, még mindig tudnám javítani, de ki kellett végre az írást engednem a kezem közül. Mivel a nyelvtani és stilisztikai korrektúra drága…..
Nem is egyetlenegy papír, amit aláírva véget vetek mindennek, hanem kettő. Egy közöttünk lévő megállapodás és egy másik, egy kórházi..Tavasszal újra munkahelyet váltok. Itt már amolyan otthonra lelek, legalábbis úgy néz ki. Nagyon sok évet remélek itt eltölteni. Vangelis…..
Ez a kirándulás gyönyörű, de lelkileg már nem az, aminek lennie kéne. A szigetre nagyon sok zarándok jár. Nem is tudom, hogyan történik, hogy erre a szigetre esik választásunk, de most visszanézve annyira profetikus. Hisz ez az a sziget, ahol János evangelistának megjelent a…..
Végre elmegyek bátyámmal egy egész napos kirándulásra és látok valamit ebből az országból, amiből eddig csak a Pelloponéz félsziget pár faluját láttam. Jorgosz nem jön velünk, dolgozik, én kiveszek egy szabadnapot és elszaladunk egy egész napos hajóútra, az Athénhoz közel…..
Ahogy az új évbe lépünk és telnek a hónapok, belém nyilall a felismerés, hogy 30 éves leszek az idén. Ez egy nagyon rémisztő gondolat számomra. Nem az éveim száma, hanem a helyzetem és az éveim számának a kombinációja. Többször eszembe jut a válás gondolata, de egyszerűen…..
Megint a mindennapok. Reggel felkelünk, elmegyünk munkába, ő a központba, jobbra, én Agia Paraschevi-be balra. Délután valamikor hazaérünk, akkor én nekiesek a házimunkának, vacsorakészítésnek, esetleg másnapra való főzésnek, mosásnak, vasalásnak, ami éppen aktuális. Mindent…..
Most-már igazán arra koncentrálok, minél hamarabb kihozhassam Édesanyámat. A rendszerváltás előtt több akadálya volt ennek, nagyon komplikált lett volna utaznia, mert felelős pozícióban dolgozott. A forradalom után hamarosan azonban egy olyan törvényjavaslatot fontolgatnak…..
Göröglány 2012.03.26 08:33:48
@Kerepesi: Köszönöm szépen!:)
Hát az egyensúllyal nem állok túl jól. Sem a házasságomban, sem a lelkemben. Dolgozunk, hétvégeken pihenünk, összejövünk barátokkal, telnek a  napok, hol jól, hol rosszabbul. Jorgosz néha már egész nyíltan kifejezi nemtetszését bizonyos szokásaimmal szemben, mond egyszer…..
A karácsony és szilveszter rendhagyóan telik mindig Görögországban, teljesen másképpen ünneplik mint otthon. A tavaly már annyira vártam, azt hittem lesz egy nagy buli és táncolni fogunk, aztán nem lett semmi ilyesmi. Nem mintha rosszul telt volna, de teljesen másképpen, mint…..
Otthoni életem továbbra is legjobb esetben semleges. Anyósómmal a kapcsolat problémás, Jorgosszal langyos - ha én hallgatok és észrevétlenül végzem dolgom, hevesen összekapós - ha valamiért szólok. Nehezen viselem az otthoni feladatokat, a háztartási munkákat, melyek csak az én…..