Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mizmór

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ki kell végre mondani: Trianonról, a vészkorszakról és a Kádár-rendszerről csakis egyetlen legitim álláspont lehetséges. A Fidesz benyújtotta törvényjavaslatát, melynek értelmében "az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti…..
Mizmór 2010.05.21 14:23:24
Az akkori nemzetiségi térképeket és az akkori politikát nézve egy nagyszabású határmódosítás valóban elkerülhetetlen volt. De nem így! Várad, Szatmár, Nagykároly, Szabadka és környéke stb. távolról sem volt többségében román vagy szerb stb lakosú. Az egyértelmű rablás volt.
Kolozsváriként meg tudom érteni, hogy a történelmi Erdélyben már jóval Trianon előtt többségbe került románok egyesülni kívántak az óhazával. Ez ok. A baj ott kezdődött, hogy amit ők a nagy Nemzetgyűlésükön a leendő magyar és szász kisebbségnek ígértek, abból nem lett semmi. És ez, tetszik nekik vagy nem, felmenőimnek tragédia volt. Amikor puszta léteted veszélyeztették, akkor bocs, de nem lehetett Trianonnak tapsikolni. S a módszer ma hasonló, csak szelídebb: minél több akadályt gördíteni a kisebbség elé, persze mosolyogni mellé diplomatikusan, s majd csak belefárad és beolvad/kivándorol stb az a fránya, zavaró kisebbség. Ha minden jog meglenne, s nem fúrnának állandóan, sokkal jobban érezné itt magát mindenki, és lehet a románok is nyernének. Ahogy egy román újságíró nemrégiben írta: "menjél végig az elnéptelenedett, kihalt szász falvakon - ugye milyen fájdalmas lehet néha a győzelem..."
Elhiszem, hogy a románoknak Trianon jó volt, megkockáztatom: ha minden ígéretüket betartották volna, nekünk sem lenne egy szelídebb Trianonnal semmi bajunk. Bár egy független Erdély, "keleti Svájc" se lett volna rossz. De hát ez túl idealista elképzelés...