Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vorpex

0 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi a foton, részecske vagy hullám? A félremagyarázott kétréses kísérlet A „Hogyan gondolkozik a foton?” című írásomhoz érkeztek olyan megjegyzések, aminek megvilágítása segít jobban megérteni a foton természetét. Ezért kissé bővítve visszatérek a témára. A kvantummechanika egész történetét…..
vorpex 2018.04.02 19:02:03
Kedves Rocky!

Régóta olvasom a blog-od és ebben a bejegyzésben újfent előkerült a "koppenhágai értelemzés", így szeretnék egy kérdést feltenni ezzel kapcsolatban, ami már régóta böki a csőröm:

- John Gribbin - Schrödinger kiscicái... ismeretterjesztő könyvében bemutat egy kísérletet (nyalábosztásos kísérlet - Yutaka Mizobuchi és Yoshiyuki Ohtake), amiben sikerül ugyanazt az egy darab fotont egyszerre mint hullámot és mint részecskét kimutatni. Azonban ha jól értem ennek elvileg akkor a "koppenhágai értelmezés" cáfolatának kéne lennie, hisz ez szembe megy a komplementaritás elvével. Továbbá mind a "kísérteties távolhatás", mind a "rejtett paraméterek nem létezése" ezáltal bukik, hisz azok a "koppenhágai értelmezés" "következményei" - már ha jól gondolom. Ráadásul a könyvben megemlítik David Bohm-ot, aki elvileg felépítette a kvantummechanika rejtett változós értelmezését és pont ugyan olyan jól működik, mint a "koppenhágai értelmezés". Továbbá a könyv azt is írja, hogy John Bell már 1966-ban megmutatta, hogy azok az elméletek, amik szerint a rejtett változós elméletek lehetetlenek, azok hibásak.

Szóval a kérdés az, hogy akkor most mi az igazság? Vagy talán pontosabb lenne azt kérdezni, hogy az uralkodó nézet? A fentebb említett kísérletet elfogadják, mint a "koppenhágai értelmezés" cáfolata? Vagy azóta pl. kiderült, hogy hibás a kísérlet? Esetleg történtek azóta olyan kísérletek, amik mégis a "koppenhágai értelmezés"-t erősítik?

Válaszod előre is köszi!
Üdv.
vorpex 2018.04.02 19:14:18
Kedves Rocky!

Régóta olvasom a blog-od és ebben a bejegyzésben újfent előkerült a "koppenhágai értelmezés", ezért szeretnék pár kérdést feltenni ezzel kapcsolatban:

- John Gribbin - Schrödinger kiscicái ... című ismeretterjesztő könyvében bemutat egy kísérletet (nyalábosztásos kísérlet - Yutaka Mizobuchi és Yoshiyuke Ohtake), amiben sikerül ugyanazt az egy fotont egyszerre, mint hullámot és mint részecskét kimutatni. Azonban, ha jól értem ez elvileg a "koppenhágai értelmezés"-el szembemenő kísérlet, hisz ebben a kísérletben megbukik a komplementaritás elve. Sőt elvileg a "kísérteties távolhatás" és a "rejtett paraméterek nem léteznek" elvek is buknak, hisz azok a "koppenhágai értelmezés" következményei - már ha jól gondolom. A könyv továbbá bemutatja John Bell-t, aki 1966-ban bizonyította, hogy minden elmélet, ami szerint a rejtett paraméterezés lehetetlen az hibás, valamint David Bohm-ot, aki kidolgozta a kvantummechanika rejtett paraméteres értelmezését, ami ugyanolyan jól működik, mint a "koppenhágai értelmezés".

Szóval a kérdésem az lenne, hogy mi az igazság? Ha a fentebbi kísérlet tényleg cáfolja a komplementaritás elvét és így a "koppenhágai értelmezés"-t, akkor miért még mindig az az irányadó minden következményével? Esetleg a kísérletről derült ki, hogy hibás? Vannak olyan új eredmények, amik a könyv írásakor még nem voltak elérhetőek, de a "koppenhágai értelmezés"-t erősítik?

Válaszod előre is köszönöm!
Üdv.
A világ vasárnap este megtelt kisírt szemekkel, sokkos állapotokkal, tönkretett életekkel, válogatott káromkodásokkal, dühvel, keserűséggel, öngyilkossági hajlammal és frusztrációval, és bebizonyosodott, hogy George R. R. Martin egy perverz, szadista vadállat. Mármint ha komolyan…..
vorpex 2013.06.05 13:19:04
@Rusznyák Csaba: Elvont természeti törvényszerűség? A kurva anyját a gravitációnak! Dögöljen meg a fizika meg a matematika! Evolúció, ugyan már!

Ha a tényeket nem vagy hajlandó érvként elfogadni, akkor nincs miről vitázni.
vorpex 2013.06.05 13:21:14
@Ahmet: Én nem vágyok semmilyen egyensúlyra, már írtam. Amiket írsz azok következmények, nem pedig döntések. Amiket én kiemeltem, az nem a vörös nász, hanem ami odavezett. A kettőt ne keverjük össze.
vorpex 2013.06.05 13:22:46
@doggfather: ez elég naiv hozzáállás, másrészt nem csak egy közkatonát képzelj oda, hanem vagy 30-at, akik talán csak követik biztos távolról a rab minden lépését legalább is a valóságban így lenne...
Ki ez, és éppen mit csinál? ..
Az ezotériában és az alternatív gyógyítók körében népszerű koncepció az aura. Ez valamiféle finom, több rétegből álló energiamező, amely körülveszi az embert, és színéből, alakjából, kiterjedéséből következtetni lehet az illető személy egészségi és lelkiállapotára. Állítólag meg lehet tanulni az…..
Nincs igazság ezen a földön. José Mourinho a világ legdrágább keretével az utóbbi négy hazai meccséből egy döntetlent és három vereséget tudott csak elérni. Hogy miért? Teljesen egyértelmű: globális összeesküvésről van szó.Globális összeesküvésről, melynek részesei az…..
                       Roller Rajongók figyu!Hatalmas volt a nyitóbuli! Aki ott volt tudhatja, aki nem bánhatja :DDe bepótolható!!!!! :DUgyanis, 2011.02.16-án megynitja kapuit…..
Néhány éve kezembe került Robert Axelrod talán leghíresebb könyve, mely a fogolydilemmával foglalkozik: egy egyszerű példa, hogy mikor éri meg együttműködni és mikor nem.A játékban két szereplő van, akiket a rendőrség elfogott, elkülönített és tanúzásra szólított fel.…..
vorpex 2010.12.13 16:17:34
Kissé félrevezetőnek érzem az a második bekezdés utolsó mondatát: "Logikus, hogy bármelyik szituációban a vallomástétel a nyerő stratégia, tehát az önzés."

Ha csak a saját nyereségem nézem, akkor az önzés a legjobb módszer. Ha azonban az együttes nyereséget/veszteséget, akkor az derül ki, hogy az együttműködés éri meg jobban, hisz akkor mindketten kiszabadulnak, így érve el külön-külön és együtt is a legjobb nyereséget. Nem igazán látom be, hogy az önzés evolúciosan jobb stratégia lenne. Az ember azért számít intelligensnek, mert jól fel tudja mérni, hogy a téynezők alapján hogyan jár a legjobban, ha önző, vagy ha együttműködik. Azok a bünözők, akik kellően intelligensek, és tudják a szabályokat, nem fognak köpni.

Másrészt a cikk kijelentésével kapcsolatban is lehetne vitázni. A fogoly-dilemmára épült régen egy verseny, ahol programokat lehetett beküldeni, amik egymás ellen versenyeztek a különböző stratégiájukkal. A versenyt egy olyan program nyerte, amely a következő képpen működött. 1. lépésben együttműködött, ez után azt csinálta, amit az ellenfele az előző körben. Vagyis az együttműkődést előnyben részesítette az önzéssel szemben, de csak bizonyos pontig; és nyert. Sőt akkor is, hogy másodjára is kiírták ezt a versenyt. Ugyanaz a program bizonyult újfent a legéletképesebbnek a többi akkora többszörösen módosított program közül.

ref.: A lényeg az "Axelrod versenyei " cím alatt van.
www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1996/9647/07.html

A lényeg, amit mondani szeretnék, hogy az önzés, mint erősen nyerő stratégia nem hiszem, hogy megállná a helyét, habár a cikk ezt veszi alapul.

Üdv.
A Budapest Film jóvoltából páros belépőt nyerhetsz a mai esti, 20.00-kor kezdődő Aréna Plázában tartandó Machete vetítésére. A játék sajnos nem tart sokáig,  ma 12.30-ig kell megválaszolni az alábbi kérdésre:- Danny Trejo milyen rokonságban Robert Rodriguezzel?Az első 5…..
vorpex 2010.11.25 11:41:23
vorpex 2010.11.25 11:42:57
Az íjászat nemcsak hagyományos sportág, zen művészet, hanem ma már robot, a humanoid iCub is igyekszik elsajátítani az ősi fegyver használatának fortélyait. A koncentrációval aligha támad baja, viszont az irányzékon még bőven van mit pontosítania. A méretében (104 centi)…..
Cruyff, Haan, Neeskens csak nagyon közül kerültek hozzá. Van Basten, Rijkaard, Gullit egy Európa-bajnokságot húztak be. Bergkamp, De Boers, Overmars, Kluivert még a döntőig sem jutott. A fent említett holland játékosok bármelyik sztár lehetne a mostaniban, mégis van Bommeléknek van…..
vorpex 2010.07.07 15:39:54
@pimpalini: "Szerinted attól már rögtön jó lesz valami/valaki, ha - mindegy hogyan, mindegy milyen áron - célközelbe ér?"

Egyettértek, pont erről beszélek. Ha egy olyan csapat nyerné a VB-t, amiben 11 Van Bommel játszik (Karesz000, tudom, hogy nincs tíz tökegyforma ikertestvére) úgy ahogy az eddigi egyszem Van Bommel játszott (és az eddigiek alapján a 11-ből ugyanígy nem állítanának ki senkit), akkor is azt mondanák a drukkerek, hogy milyen fasza játékosok és megérdemelték a győzelmet? Ne már!

Egyébként a holland drukkerektől szeretném megkérdezni (és lehet, hogy végre felnyilik a szemem, komolyan): Tegyük fel hogy a hollandok tényleg jobbak, mint az eddigi ellenfeleik (hisz a focit gólra játszák) és megérdemelten vannak ott, akkor ha jobbak, akkor ezt miért nem szép foci formájában teszik? Miért zárja ki egymást a hollandoknál az eredményesség és a szép foci?
vorpex 2010.07.07 15:57:23
@Karesz000: az első gólt akartam felhozni példának, de előttem már megcáfolák a kijelentésed. Egyébként ha három csatár nem tud együttesen megverni egy szem kapust 10-ből 10-szer, akkor nálam a második találat is veszít az értékéből, hisz egy tök egyértelmű helyzetet nem tudtak a hollandok támadok kihasználni, miért feltételezném, hogy a második találatnál nem pusztán a véletlen segített be. (Persze, hogy az utolsó mondatot nem gondolom véresen komolyan, de azt hiszem elgondolkodtató és mintha a holland drukkerek az ilyen jelenetekről megfeledkeznének, mikor az egekig magasztalják a csapatukat)
vorpex 2010.07.07 16:41:06
@rv21: Arra próbálják felhívni a figyelmed, hogy egy Bommel az Aranycsapatba sohase fért volna be. A foci sohasem az úriemberek sprotja volt, Puskás se volt egy szent a pályán, de olyan aljadék, geci, sportszerűtlen belépőket, amit ez a bohóc produkál, sohasem csináltak.

Talán mert tudták, hogy az ellenfél is a lábából és. Meg ne felejtsük el, nem is volt szükségük rá, hisz ŐK jó játékosok voltak. Gusztustalan, amikor valaki a tehetségtelenségét szabálytalankodásokkal kompenzálja.
Hiába a meccsrutin, minket is meglepett a világbajnokság első csoportkörének visszafogottsága. A tizenhat meccs többségére telepedő önveszélyesen és egybe idegesítően óvatos(kodó) futball nem váltott ki belőlünk lelkesedést, ováció-gyanús - ún. megsüvegelendő - egyéni…..
vorpex 2010.06.17 12:34:14
@rizla: Persze, ezt elismerem. De mondanivalómat nem a Svájc-Spanyolország meccsre akartam kihegyezni, hanem a vb meccseinek általános képére, így fölösleges csak azzal a meccsel példálózni, hisz volt görög-korea, kamerun-japán, szerbia-ghána, algéria-szlovénia, új-zéland-szlovákia (és még sorolhatnám), ahol nem volt indokolt, hogy bekkelésre játszanak, hisz pont ezek a meccsek voltak azok, ahol a csapatoknak volt keresnivalójuk. Nem hiszem, hogy a nagy csapatokat akarják majd támadófocival legyűrni.
vorpex 2010.06.17 12:46:12
@rizla: Egy szóval sem állítottam ilyet. Még csak azt sem, hogy a csapatok szarok voltak. Ezek a csapatok nem szarok (vannak kivételek), hanem szar meccseket játszottak a mi nézői szempontunkból, ami a taktikának köszönhető. Persze ez másodlagos szempont. De az a taktika, amit játszottak még az eredményességgel sem indokolható (mint elsőrangú nézőpont), hisz pont azon ellenfelek ellen használták, akikkel szemben jogos elvárás lehet a 3 pont.

@csizsikpizsik: Sehol sem írtam olyat, hogy Murinho találta volna el. De Ő hozta úgymond "divatba" vissza.
Na, hát van ilyen! Erre mondják azt, hogy „Shit happens”, vagy ahogy a Forest Gump című film fordítói mondanák: „Inkább abba lépj!”. Na én pont ezt tudom mondani a mostani buliról.Soha így nem dolgoztam még. Soha nem volt még ilyen durva a dolog. De ha…..
Toto92: Mikor lesz (ha lesz) új Showder Klub évad az RTL-en? Várható-e, hogy a The Fringe felkerül az RTL Most-ra? A Dexter és a Rejtély DVD-n való megjelenése mikor várható, ha várható egyáltalán? Showder Klub pár hete van újra hétfő esténként. A rejtély nem lesz fenn az RTL…..
Modorosblog A munkahelyi szülinap 2009.06.26 10:59:00
Az előkészületek: Kedves Mindenki! Mint mindannyian jól tudjuk, örökifjú Ercsi kartársnőnk holnap ünnepli 21. ;-)) szülinapját! Összedugtuk itt a fejünket néhányan, és úgy gondoltuk, meg kéne lepni valamivel. Odáig eljutottunk, hogy él-hal a teamécsesekért (főleg a…..
Vastagbőr Fur TV - Albérletesek 2009.03.15 09:01:00
Hétvégi vidámság az előző albérletes poszthoz kapcsolódóan ... Sose hallottam még erről a sorozatról, de most megvettek kilóra... "A Fur TV egy network vígjátéksorozat, melynek szereplői bábok. Ezek a bábfigurák hasonlóak a Muppet Show szereplőihez, azonban sokkal…..
Vastagbőr Romák vs. rendőrök 2009.02.26 11:01:00
Egy kevés pluszinfó a siófoki, rendőrökre támadó cigánycsaládról: "A balhés roma család autója most is ott áll a Tesco mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolójában. A kombi Volkswagen Passat hátulja tele van élelmiszerrel, így a család vélhetően a bevásárlás után…..
B-oldal TOP50 gitárszóló EVÖR 2009.02.05 07:38:00
Van egy téma, ami örök sláger marad, amíg léteznek rockerek e bolygón. Kié a legjobb gitárszóló? A lehetetlen küldetés előtt fejet hajtva, szakítva a szubjektív listákkal, most egy igazi szakmai fórum, a GuitarWorld honlapja által készített összeállítással török borsot az…..
vorpex 2009.02.05 13:28:13
@mavo: A zene lekottázható adott szabályok mentén. Ezekre igazak a következők:

- ellentmondástalanok
- konzisztensek
- véges sok van belőlle

Ennek folyományaként matematikailag formalizálhatóak a szabályok. Így matematikai objektumok megfeleltethetőek zeneelméleti objektumoknak, pl. tempó, hangmagasság stb.

Gyakorlati bizonyíték: a winamp és más zenelejátszó programok plug-in-jei, amik a zenéhez igazítva jelenítnek meg ábrákat és az ábrák változásai a zenéhez igazodnak.

Nem arra gondolok, hogy a zene alkotása leírható matematikailag, hanem egy kész zeneműt "le lehet fordítani" matematikai nyelvre.
Zene megírható kottába, a kotta leírható matematikailag, úgy, hogy a két leírás logikailag ekvivalens. Csak az egyikben gömböcöket, vonalakat jelölünk, a masikban ezeknek megfelelő függvényeket, logikai összefüggéseket jelölünk.

Érdekesség: Gödel-Escher-Bach című könyv. Back zenéinek kottáiban ugyanolyan logikai összefüggések vannak, mint Gödel munkásságában, vagy Escher képeiben.

Pl.:
Escher képe: Rajzoló kezek www.mindentudas.hu/i/0512/20051207rajzoloke.jpg

A kép "matematikai megfelelője":
1. axióma: a második axióma igaz
2. axióma: az első axióma hamis

A két axióma egymást "generálja", ahogy Escher képén a bal és jobb kéz.
Sajnos már nem emlékszek ilyen konkrét példára Bach és pl. Gödel munkájával kapcsolatban, de maga a könyv erről szól.

Üdv.
vorpex 2009.02.05 16:57:47
@Lucius Flavius Arrianus: Van egy könyv, aminek a címe: Matematikusok és teremtett világuk. Riportgyűjtemény jelenkor legnagyobb matematikusaival (többek közt van riport Lax Péterrel, Lovász Lászlóval, T. Sós Verával stb. és külföldi matematikusokkal is pl. R. Penrose) és szerepel köztük egy magyar származású kolozsvári matematikus is, aki irodalmi művek, főleg versek, matematikai aspektusaival is foglalkozik többek közt. Hogy pontosan ez mit takar, arra már nem emlékszem pontosan.
Akit érdekel utánnaolvashat.

Üdv.
  Sok multinál megfordultam már karrierem során, de az adott cég profiljától vagy méretétől teljesen függetlenül mindenhol szerencsém volt a MINDENT, de bazmeg tényleg mindent tudó és mindenhez értő kollégához. Eleinte nem figyeltem fel rá, de idővel ráébredtem,…..
Pont egy hónapja történt, hogy Onody Gyuláné önkormányzati képviselőt választotta a mezőberényi Orlai Petrics Soma Kulturális Központ igazgatójává hétfői ülésén a helyi képviselő-testület. (laspalmasnak köszi a képet és az iwiwes oldalt) Az intézmény sorsa már hónapok…..
A koncertszervezők jóval a válság előtt bebiztosították magukat a színpadhoz közelebbi állóhelyek vipesítésével. A rajongók még akkor is dalolva fizetik ki drágább jegyet, hogy esélyesek legyenek a tömegbe hajigált hangszerekre (a Homár rekordja egy szintetizátor volt, de…..
vorpex 2008.11.14 14:10:46
LaBonita

Ezt azt hiszem mar tisztaztam elwood-al es szempontpuskaval:
homar.blog.hu/2008/11/14/atvertek_a_jarre_koncert_luxusallojegyeseit?fullcommentlist=1#c3949360

El kene olvasni a kommenteket.
Masreszt erdekesen ertelmezed a dolgokat:

"Szerintem az lenne a gáz, ha a Laci nem állna ki a többiekért is és fülét farkát behúzva csendben maradna!"

Tehat neked ebbe belefer az, h hoborgok, hangado vagyok a "tobbiek" kozott, majd megvesznek egy VIP jeggyel, amit elfogadok (ergo cserbenhagyom azokat, akikrol te azt irod, h ki kene allnia Lacinak ertuk, es "fulet farkat behuzva" csendben atmegy a VIP-sekhez). Vegezetul, amikor O mar jol jart, akkor nekiall pofazni, hogy igy meg ugy. Te ezt nevezed "kiallasnak a tobbiekert"?
Nem vagyok vallasos, de ezt ahhoz tudnam hasonlitani, h miutan Judas elarulja Jezust es megkapja a harminc ezust penzt kiall a foterre, h mekkora szemetek a romaiak, h megfeszitik ot.

De tudod mit LaBonita! Igazad van, Laci egy igazi hos, h "nem maradt csendben"! Ilyen ember minden bokorban terem!
Es ez Mo.-ra nagyon is igaz.
Tényleg nagyon szép a tarka-civil összefogás a rasszizmus ellen, nagyon szép, hogy hosszú idő után végre megszületett egy ötpárti javaslat, igaz, csak a libatömés védelmében. Úgy látszik a libamájat pártállástól függetlenül mindegyik politikus szereti. A saját országukat…..
vorpex 2008.10.03 11:17:45
A népesség kormegoszlása című diagrammról jutott eszembe a következő. Nem tudom ki látta az Idiocrasy című vígjátékot, ami nem nagy durranás, de az elején bemutatják, hogy milyen folyamat játszik abban szerepet, hogy az emberek a jővőben elbutulnak. Itt a link a YouTube-ra erről a részletről:

www.youtube.com/watch?v=C1sE1E3z7jU

Engem valahogy a magyar fogy, cigány sokasodik problémára emlékeztet. A cigányok csinálják a gyerekeket, a magyarok meg folyton azon rágódnak, hogy vajon megfelelő-e már a pillanat a gyerekvállaláshoz.
Még ha nem is ez a fő ok, azért elgondolkoztató...

Üdv.
Volt két hete egy csendben megbúvó, de annál pikánsabb sztori. A Külügyminisztérium kitett egy hivatalos állásfoglalást a honlapjára "Közlemény a Külügyminisztérium és a valódi lovagrendek, illetve az úgynevezett „állovagrendek” kapcsolatáról" címmel.…..
vorpex 2008.09.22 12:23:07
Minden tizedik magyar túlsúlyosnak érzi magát, tudhattuk meg az Ipsos csoport felméréséből, ami 13 országot ölelt felt. Aki csak egyszer kimegy egy strandra az láthatja, hogy 10-ből 1 valóban túlsúlyos, a másik 9-nek (legyünk korrektek: 6-nak) is le kéne adnia egy pár kilót.…..