Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SF-Bob

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden rajongói körben akad egy szűk réteg, aminek tagjai nem ismernek lehetetlent, ha különböző kegytárgyak beszerzéséről van szó. Sokan kapcsolataik révén hollywoodi bennfenteseknek kijáró sebességgel jutnak hozzá egy-egy forgatással kapcsolatos kulisszatitkokhoz. Na, a szerb…..
SF-Bob 2010.09.01 18:58:53
@TH: ~epikus terjedelmű, bár a fordításban a "volumen" jobban visszaadja az "epically scaled" jelentésárnyalatait, mivel itt léptéket, mértéket is jelenthet.
SF-Bob 2010.09.01 19:37:27
@TH: Tudtommal nem, de ha tévednék, akkor javíts ki, ne tartsd vissza :)
Elérkezett az idő, hogy visszatekintsünk az elmúlt tíz év SF filmtermésére, és kiderüljön, mik voltak azok az alkotások, amiket nem szabad elfelejtenünk. Mivel a műfaj határai nem szögesdróttal vannak körülvéve, megpróbáltam viszonylag tág spektrumon mozogni. A lista - és…..
SF-Bob 2010.07.10 16:22:11
Na ha már felkértek, íme az én személyes listám (csakis sci-fi, csakis 2000-es évek).

20. Idiocracy (2006) - Egyszeri prosztó szatíra, elcsépelt poénokkal, ettől függetlenül volt benne valami, ami miatt bármikor meg tudnám nézni, s 2006 óta eddig ahányszor csak elővettem mindig akadt egy-egy apróság, ami miatt az előző alkalomnál is aktuálisabbá vált.

19. Avatar (2009) - Kár tovább titkolóznom: nem hatott meg James Cameron blockbustere. Klisé klisé hátán, gyenge alakítások, a 3D pedig már a 80-as években is csupán egy gimmick volt. Az egyetlen ok, amiért egyáltalán felkerült a listámra, mert legalább a kreatív team oldaláról láttam némi igyekezetet, hogy hitelessé varázsolják Pandora világát.

18. Nothing (2003) Aranyos, mégis gondolatébresztő kamaradarab, érdekes alapgondolattal, meglepően jól sikerült kivitelezéssel.

17. Metropolis (2001) Nem vagyok anime-mániás weeaboo, azonban ami jó, azt tudni kell értékelni, Rintaro animációs filmje pedig egyszerűen zseniális a maga nemében.

16. Ghost in the Shell 2: Innocence (2004)
Vérbeli cyberpunk, bár a 95-ös nagy előd nyomába sem ér. Talán az egyetlen franchise ami mozgóképen is képes visszaadni a gibsoni hangulatot.

15. Solaris (2002)
Soderbergh nem egy Tarkovszkij, mégis érdekes megközelítése volt ez a regénynek, s személyes okokból is szép emlékek fűződnek ehhez a filmhez, szóval... igen fel kellett kerülnie a listámra :D

14. Minority Report (2002)
Oké, csak és kizárólag a rendezés és a fényképezés miatt kapott helyett a listámon, amúgy 2002 óta alaposan átrágtam magam a filmen, s rá kellett jönnöm, hogy alapvetően elhibázott a forgatókönyv, egyszerűbben fogalmazva: értelmetlen, fölösleges. Running man akciónak viszont tökéletes.

13. The Man from Earth (2007)
Tetszett, mégis végig hiányérzetem volt, s valahol az alakítások sem hagytak bennem túlzottan mély nyomot - kissé el lett ez kapkodva. Ettől függetlenül remek kamaradarab, mindenkinek ajánlom, legalább egyszeri megtekintésre.

12. The Road (2009)
Meglepően jó alakítások (pedig alapvetően rühellem a gyerekszínészeket), az atmoszféra nagyon a helyén van, ám rendkívül töredezett szerkesztés, ami miatt abszolút nem volt egységes íve és/vagy dinamikája a filmnek.

11. Donnie Darko (2001)
Inkább misztikus thriller, mint sci-fi, ettől függetlenül aki látta, tudja hogy van helye egy ilyen listán. Amiért nem került be nálam a top 10-be: amint leesik a tantusz, utólag sok helyütt úgy érezhettük, hogy csupán az időnket pocsékolta a film (nekem valahogy nem okoz izgalmat a dezorientált Jake Gyllenhaal-t bámulni majd két órán keresztül).

10. The Dark Knight (2008)
Inkább realista megközelítésű képregény-akció, ettől függetlenül úgy érzem, hogy megérdemel egy helyet nálam is (bár a Burton-féle Batman-filmek hozzám jóval közelebb állnak).

9. Wall-E (2008)
Nincs mentségem, CGI-junkie vagyok, s szégyenérzet nélkül szippantok fel minden pixel-sziporkát, amit a Pixar az arcomba tol.

8. A Scanner Darkly (2006)
A valaha készült legjobb PKD-adaptáció a Blade Runner után, talán adaptáció szintjén jobb is, ám a Blade Runner önmagában jobb.

7. Children of Man (2006)
Az elmúlt 10 év legjobb operatőri munkájának lehetünk tanúi, remek forgatókönyv, alakítások, s a díszletek teszik fel az i-re a pontot. Még a bibliai allegóriát is le tudtam nyelni.

6. Moon (2009)
Jé, egy újabb kamaradarab :D Úgy látszik az elmúlt 10 év már csak ilyen volt. Sam Rockwell előtt tényleg nagy jövő áll.

5. Unbreakable (2000)
Még nem volt szerencsém látni a Kick/Ass-t így nálam továbbra is ez a #1 szuperhős-tematikát feldolgozó film, s a jobb sorsa érdemes Shyamalan legjobb rendezése.

4. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Charlie Kaufman az egyik kedvenc forgatókönyvíróm, így még szép, hogy az egyetlen sci-fi kötődésű filmjét bedobom a top 5-be :D

3. Star Trek (2009)
Azon kevesek közé tartozom, akik alkalmi trekkie létükre képesek voltak élvezni ezt a filmet. Most mit csináljak, az elmúlt évek legjobb popcorn mozija volt (számomra legalábbis).

2. District 9 (2009)
A műfaj messiása, megmutatta, hogy így az új évezredben is lehet relatíve kis költségvetésből szórakoztató egyben mélyreható sci-fit forgatni.

1. The Prestige (2006)
Viktoriánus korban játszódó, nonlineáris szerkesztésű "tesla-punk" thriller? Hell yeah! Tudom, újabban divat szapulni Cristopher Nolant, de számomra a Tökéletes Trükk marad mindig is a 2000-es évek egyik legjobb (ha nem a legjobb) filmje.
SF-Bob 2010.07.10 17:27:12
@Goompah: Keringett a neten pár éve egy videó, amiben Quentin Tarantino (!) elemezte a Sunshine-t, s volt benne egy nagyon jó gondolat, ami valahogy így hangzott.

"Az első két felvonásban felépített premisszát olyan mértékben árulta el Danny Boyle a harmadikban, hogy a néző elkerülhetetlenül becsapva érzi magát."

Amúgy én alapvetően nem csípem Danny Boyle-t. A Trainspotting is csupán a feldolgozandó alapanyag miatt volt nézhető számomra.
SF-Bob 2010.07.10 18:27:50
@szorokin: Ha ellátogatsz a Rotten Tomatoes vagy az imdb oldalára, s nem találod meg a sci-fi kategóriában a listán szereplő filmek bármelyikét, akkor jövünk neked egy sörrel :)
Nem is olyan régen a vámpírok még az éjszaka vérszomjas vadászaiként szerepeltek tudatalattinkban s a vámpír-folklórban. Nos, Neil Gaiman szerint mindez már a múlté. Szerinte ugyanis kedvenc élőhalottaink szemfogai mára már jócskán megkoptak, s alig maradt bennünk valami a…..
SF-Bob 2010.07.02 21:05:35
@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Gaiman kényesen ügyel az eredetiségre. Szerintem amikor úgy igazán fontolóra kellett vennie, hogy tényleg lenne-e értelme egy vámpírt állítania a következő regényének középpontjába, kénytelen-kelletlen rájött, hogy az utóbbi időben annyiféle "vámpír-reform" született, hogy az általa megálmodott koncepció csupán egy lenne a sok közül, nem lenne akkora visszhangja mint mondjuk a Sandmannek, vagy az Amerikai isteneknek.
SF-Bob 2010.07.04 12:04:47
@artulen: "A másik vicces, hogy N.G. nem ezt nyilatkozta. Itt a link az eredeti interjúra"

Az általad belinkelt Entertainment Weekly interjú majd egy évvel ezelőtt készült, míg mi a június 25-ei Independent-cikket vettük át. Mindkét interjú "eredeti".
SF-Bob 2010.07.04 18:12:05
@artulen: Nem derül ki egyértelműen, hogy az Independent-cikk mely részét tartja problematikusnak, ám valóban, ez a bizonyos Arifa Akbar szemlátomást... eklektikusan ollózta össze Gaiman kijelentéseit más véleményekkel a témával kapcsolatban. Kozmetikázás vagy sem, Meyer legutóbbi bejelentése így is, úgy is az EW-interjúban megfogalmazódó szemléletet igazolja.
Nehéz megállapítani, hogy pontosan mikor vette kezdetét az indiai rendező karrierjének zuhanórepülése. A szakma sosem kedvelte M. Night Shyamalan munkásságát – sokan kritizálták az olykor illogikusnak mondott szerkesztésért, s vágásokért, forgatókönyveit pedig gyakran…..
SF-Bob 2010.07.02 20:56:08
@gulliverfoyle: Nem az a baj, hogy egyedül vagy, hanem hogy kevesen osztják ezt a véleményt... Amivel önmagában semmi baj nem lenne, Shyamalan azonban a Lány a vízben-t is 75 millió (!) dollárból volt csak képes összehozni, miközben Henry Selick ennél 10 millióval kevesebből egy komplett stop-motion animációs filmet készít (Coraline), más meg fele ekkora büdzséből is képes leforgatni egy olyan science fictiont, amivel konkrétan új perspektívákat nyitott meg a mainstream sci-fi filmek előtt.
SF-Bob 2010.07.02 20:56:49
@SF-Bob: + (District 9)
David Fincher nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a Facebookról szóló The Social Network után A tetovált lány című bestseller angol filmfeldolgozását készítené el legközelebb. Számomra érthetetlen, hogy miért ragaszkodik annyira a projekthez, hiszen a svéd változat önmagában is…..
SF-Bob 2010.05.26 21:39:22
@algi: Sok tekintetben valóban folytatásnak tekinthető a tavaly megjelent videojáték (en.wikipedia.org/wiki/Ghostbusters_the_video_game), azonban éppen a játék sikere miatt rengeteg pletyka reppent föl a harmadik rész előkészületeiről, a tavalyi Avatar dömping alatt pedig Sigourney Weaver egy kérdésre reagálva véletlenül elkotyogott pár részletet a történettel kapcsolatban. Ráadásul az IMDB már 2012-re jegyzi a filmet, ami sok bizakodásra adhat okot a rajongóknak.

www.imdb.com/title/tt1289401/
SF-Bob 2010.05.26 22:25:36
@Platon: A Hyperion szinopszisát még egy 5000 karakteres posztban sem biztos hogy érdemben össze lehetne foglalni, pláne "spoilerek" nélkül. Abba már bele sem mennék, hogy ez a bizonyos Trevor Sands mégis hogyan szándékozik méltó módon megírni a forgatókönyvet, pláne a sorozat első két kötetét összevonva. Derrickson neve viszont akárhonnan nézem is, nem sok jóval kecsegtet (én legalábbis sem az Amikor megállt a Föld remake-jével, sem pedig az Ördögűzés Emily Rose üdvéérttel nem voltam elégedett).
Nem kevés produkciónál fedeztem fel azt a furcsa szokást, hogy egy-egy témát egymáshoz közel, jellemzően egy éven belül két (vagy akár több) filmben is feldolgoznak. Nézzünk csak néhány példát: Kick Ass (2010) vs. Super (2010) vs. Green Hornet (2011) stb. Szuperhősök…..
Több mint egy fél évszázada írók és filmkészítők folyamatosan inspirációt nyernek az olajból: szörnyeket kreálnak, akik éheznek érte, szörnyeket, akik belőle keletkeznek. Íme a termés! 15 (többségében rendkívül idióta) sci-fi, vagy horror, TV- és propagandafilm az…..