Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bodozs

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytatjuk a beszélgetést Bodó Árpád Zsolttal, a Sprint Consulting alapítójával. Az interjú első részében a Scrum szoftverfejlesztési modell működéséről és sajátosságairól esett szó. (Akik nem annyira jártasak a témában, mindenképpen olvassák el az interjú első…..
bodozs 2010.05.20 14:04:13
@Amby:
A projektvezetés nem "rossz", PM is vagyok. :) Előbb voltam hagyományos projektmenedzsment tréner, mint Scrum és agilis tréner, coach.

Arra próbáltam utalni, hogy az agilis projektvezetésnek van egy csomó előnye, amelyet egy hagyományos projektmenedzsment nem tud nyújtani.
Persze ez fordítva is igaz, csakhogy véleményem szerint az agilis projektvezetés több kockázatot lő ki csípőből, rugalmasabb és életszagúbb. Az üzlethez, a változó világhoz is közelebb áll.
Ha jól végezzük, a fejlesztők kevésbé élnek stresszben (a menedzsment is), a csapat úgy lesz produktívabb, hogy magát pörgeti föl, nem egy PM hajtja őket korbáccsal, könnyebb elérni, hogy az ügyfél elégedett legyen, és a szoftver minősége is jobb lesz. Még tovább is sorolhatnám.

Tudom, hogy mindez marketing bullshit-nek tűnik, mert elsőre én is annak tartottam. Szenvedtünk is az agilistől rendesen, ellencikket akartam írni, majdnem bebuktunk egy nagy projektet, de miután külső kényszerítő körülmények hatására kiképeztek minket, elhittem, hogy ez még akár működhetne is. És működni kezdett. Ugyanaz a csapatom élvezte a munkát, már nem akartak felmondani, ügyfél elégedett volt, folyamatosan szállítottunk.

Ezután ezt már több sikeres projektem követte. Napokig tudnék sztorizgatni.
A tréningjeim is azért népszerűek, mert szinte mindenre tudok pozitív/negatív saját tapasztalati példát hozni.

Igen, valóban a fenti interjú nem tért ki mindenre, de ez nem is volt célja. Egy tréningem két napos és így is intenzív, hát háromnegyed órába nem sikerült többet belepasszírozni.
Egyáltalán nem triviális és nem is egyszerű hatékonyan vinni egy projektet, megszervezni a munkát, menedzselni a feladatokat. A szoftverfejlesztés sokszor rapid döntéshozatalt és rugalmas projektszemléletet kíván meg. Az elmúlt években egyre kiforrottabbá váltak az úgynevezett…..
bodozs 2010.05.18 17:18:13
@Marhefka István:
Nem panaszkodom. Valahogy az elmúlt 11 évben a fő állásaimban kevés fix áras projektem volt, ilyenek főleg tenderek esetében voltak (pl. ESA-NASA). Akkor és ott éppen nem agilis módszertanban dolgoztunk.
A sok óradíjas projekt valószínűleg abból adódik, hogy többnyire nagy projektjeim voltak nagy ügyfelekkel. Consulting területen már több fix árassal találkoztam.
Ha egy fix áras projekt esetében, a scope nem rugalmas, akkor csak házon belül lehet eljátszadozni az agilis módszertanokkal, vagy azoknak elemeit lehet használni csupán.
bodozs 2010.05.18 17:40:13
@Marhefka István:
Unit teszt: sajnos ez sehol sem természetes és sehol sem tud mindenki jó egyből jó unit tesztet írni. De szerintem már az is nagy haladás, ha egy ilyen döntés születik, és mindez úgy, hogy az ügyfél is helyesli. A többi meg a tanulási folyamat része. Ugyanezt elmondhatom az automata funkcionális teszt témában is.
bodozs 2010.05.20 13:42:53
@Amby:
A release helyett gondolom sprinteket, iterációkat akartál mondani.

Mások is küszködnek hasonló kérdésekkel. Én magam nem nagyon szeretek írogatni, de ha gondolod, találkozzunk pl. egy kávé mellett és beszéljünk erről.