Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fjodorovna

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lázár János nyilván emlékszik arra, hogy amikor iskolába járt, a büntetés-jutalmazás non plus ultrája volt felkerülni az „Akikre büszkék vagyunk”, és a „Szégyenfal” nevű faliújságokra. Azonban Lázár Jánosnak jogi tanulmányai és szép politikusi…..
fjodorovna 2010.07.23 00:21:17
@peetmaster: Nézd, valószínű, hogy amint írod, a megszégyenüléstől való félelem jótékonyan hat a szabálykövetési kedvre. Mégis, él egy ilyen furcsa szokás a nyugati demokráciákban, amely szerint nem illik az embereket nyilvános megalázással büntetni, annak ellenére, hogy a módszer csodálatosan bevált a diktatúrákban és a különböző autoriter rendszerekben, meg végig a középkor folyamán. Szerencsére azért a megszégyenítés nem az egyetlen módszer a bűncselekmények és hasonlók visszaszorítására: ebben a konkrét esetben pl. lehetett volna azt mondani, hogy aki nem átallja otthagyni az ingyenebédjét, az másnap nem kap, vagy akármi. Persze ezzel az intézkedéssel aligha lehetne hízelegni a rendpárti szavazóknak.

Hogy senkinek nincs tekintélye? Néhány dolognak azért szerintem van, köztük például az emberi méltóságra és védelmére vonatkozó liberális hagyománynak, vagy annak, amely szerint a sajtószabadság érték. Érdekes módon ezeknek a hagyományoknak még egy olyan nyamvadt posztkommunista országban is van autoritatív ereje, mint amilyen a miénk, annak ellenére, hogy a jobboldal keményen dolgozik a lerombolásán. (Az igaz, hogy a hagyomány többnyire személytelen tekintély, szóval atyafigurának kevésbé válik be, mint Orbán.)