Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szociáldemokrata

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Haza és Haladás Alapítvány internetes oldalán 2011 decemberében jelent meg egy hosszabb lélegzetvételű elemzés a trianoni békéről, illetve annak politikai következményeiről a mai Magyarország számára. A tanulmány lényegében egy új, friss baloldali narratívát próbál…..
szociáldemokrata 2012.02.24 21:11:27
A Magyar Tanácsköztársaság honvédő háborújának minősítése igaztalan és sommásan torzít.
A magyar történelmi progresszió számára vállalható, hogy a tanácskormány idején Böhm Vilmos és Stromfeld Aurél, utóbb már, mint a hadsereg vezérkarának főnöke, szociáldemokraták voltak. Természetesen vállalható az is, hogy a hazafias, nemzeti elkötelezettségű katonatisztek is fontos szerepet vállaltak az ország területének védelmében. Ejtsünk róluk is néhány szót.
Kádár Gyula vezérkari ezredes a Magyar Királyi Honvédség Vezérkari Főnöksége 2. osztálya, a hírszerzés és kémelhárítás (VKF 2) egykori vezetője, „A Ludovikától Sopronkőhidáig" című emlékiratában a következőket írja: „A tanácskormány helyesen ismerte fel az erős hadsereg szükségességét, a fegyelmezetlen tömegből dicséretre méltó akarással törekedett egy használható vörös hadsereget szervezni. A volt tisztek háborítatlanul szolgálhattak az új hadseregben, volt rendfokozatuknak megfelelő parancsnokságokat kaptak. Jelentkeztek is számosan, magasabb és alacsonyabb beosztásokra. Szívesen vállalták a harcot a csehek, románok ellen, nemzeti önérzetüket mélyen sértette ezek országfoglalása. Különösen vonzó volt Stromfeld Aurél személye. A későbbi Horthy-hadseregben tábornoki rangot elértek közül számosan szolgáltak a vörös hadseregben, és tudtommal Stromfeld visszalépéséig hűségesen. A nevesebbek: Werth Henrik, Szombathelyi Ferenc, Gorondy-
Novák vezérezredesek és mások."
És itt idézhetjük Romsics Ignác: Magyarország története a XX. Században című művét is: „A fenyegető vég elkerülése érdekében a Forradalmi Kormányzótanács április 20-án fegyverbe szólította a budapesti és vidéki munkásságot, s országszerte toborzó gyűléseket szervezett. A Vörös Hadsereg létszáma létszáma [...] május végére elérte a 200 ezer főt. [...] tényleges irányítója [...] a háborúban már kitűnt vezérkari ezredes, Stromfeld Aurél lett. Vele és mellette küzdött Lakatos Géza, Werth Henrik, Sztójay Döme, Szombathelyi Ferenc, Jány Gusztáv, s még vagy tucatnyian a második világháborús magyar hadsereg majdani tábornokai közül."
Szakály Sándor hadtörténész így ír a Magyar Nemzet olvasói levelei között „Nem csak Stromfeld!" címmel 2005. január 28.- keltezéssel: „Érdemes kiemelni néhány nevet az egykoron a Vörös Hadseregben szolgáltak közül, akik a későbbiek során fényes katonai karriert futottak be: Andorka Rudolf, Béldy Alajos, Beregfy Károly, Csatay Lajos, Győrffy-Bengyel Sándor, Hennyey Gusztáv, Jány Gusztáv, Lakatos Géza, Nagy Vilmos, Náday István, Sónyi Hugó, Szombathelyi Ferenc, Sztójay (Stojakovics) Döme, Vörös János, Werth Henrik és még hosszan lehetne sorolni."
Sorra vesszük a Magyar Tanácsköztársaság Vörös Hadseregében aktívan, parancsnoki beosztásban harcoló nevesebb, volt császári és királyi katonatiszteket (szerepük gyakran homlokegyenest ellentétes a korábbiakkal és egymással is a Horthy rendszerben valamint a II. Világháború alatt), a Magyar Királyi Honvédségben viselt legmagasabb rangjukkal, akik egyébként - Werth és Gorondy-Novák kivételével - a Vitézi Rend tagjai lettek (a történeti hűség kedvéért a német, szász és sváb származásúaknál magyarosítás előtti, eredeti nevüket is feltüntetve, valamint a székely lófő főnemeseket teljes nevével):
vitéz Andorka (Fleischhacker) (Rudolf) Rezső vezérőrnagy
vitéz Béldy (Bruckner) Alajos vezérezredes
vitéz Beregfy (Berger) Károly vezérezredes
vitéz Csatay (Tuczentaller) Lajos vezérezredes
vitéz Győrffy-Bengyel Sándor vezérezredes
vitéz Hennyey Gusztáv vezérezredes
vitéz Jány (Hautzinger) Gusztáv vezérezredes
vitéz lófő csíkszentsimoni Lakatos Géza vezérezredes
vitéz lófő nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes
vitéz Náday István vezérezredes
vitéz Sónyi (Solarcz) Hugó vezérezredes
vitéz Szombathelyi (Knausz) Ferenc vezérezredes
vitéz Sztójay (Sztojakovics) Döme altábornagy
vitéz Vörös János vezérezredes
Werth Henrik vezérezredes
Gorondy-Novák Elemér vezérezredes
A Vörös Hadseregben szolgált tisztek a Horthy hadsereg igazolóbizottságai előtt, az ország védelmére vonatkozó kényszerhelyzetre hivatkoztak, s ezt az érvet a bizottságok általában elfogadták. Így többségük minden retorzió nélkül léphetett át a „Nemzeti Hadseregbe".
Ismét Szakály Sándor hadtörténészt idézve: „Egyébként Gömbös Gyula -akkor - honvédelmi miniszter előterjesztésére Horthy Miklós kormányzó 1930-ban Stromfeld Aurél özvegyének a mindenkori ezredesi nyugdíjjal megegyező kegydíjat adományozott. Ugyanekkor - szintén Gömbös előterjesztésére - ténylegesítették egy napra és nevezték ki 1924-ben ezredesekké és ugyanazon nappal ismét nyugállományba - teljes
ezredesi nyugdíjjal - Julier Ferencet, Tombor Jenőt és Bartha Albertet".
Mindezt csak a történelmi hűség és pontosság kedvéért, a teljes történelmi kép kialakítása érdekében...
NÉGYmadár Fapados mese . 2010.09.12 10:46:20
szociáldemokrata 2010.09.18 20:33:23
@Silcon:
Helyes megfogalmazás: "Ezt a baloldalt..."
szociáldemokrata 2010.09.18 20:34:04
@friczi:
Sok itt a bili, minden oldalon...
szociáldemokrata 2010.09.26 20:16:39
@friczi:
A bili kevés lezz! Talicskák kellenek hozzá!
szociáldemokrata 2010.08.06 18:44:24
@Silcon:
Ez a "legveszélyesebb" megoldás. Ha a MaSzoP jelenlegi vezérei eltűnnének jól megérdemelt pihenőre az esmeg megnyitott műintézetekbe, akkor végre szerephez juthatnának a tisztességes baloldaliak is, akiket ezek a szarok félreállítottak az elmúlt évtitedben. Kívánom, hogy így legyen. Legjobb lenne egy tök új pártban.
Frappáns visszavágás a NER kötelező és ajánlott kifüggesztésére, na de azért eléggé skizofrén dolog, hogy pont az MSZP írta meg. Azt hittem, a Jobbik vagy az LMP csapja le ezt a magas labdát, hogyha már egyszer ott vannak a Parlamentben, akkor csináljanak is valamit, hacsak…..
szociáldemokrata 2010.07.05 20:04:08
@regression:
A MaSzoP-nak meg végre megjött a humorérzéke.
Egy kis politikai bulvárhír így a dögmeleg délután kellős közepén, az uborkaszezon elején. Novák Előd a parlamenti büfében azt tudta meg Wittner Máriától, hogy Kubatov Gábortól tudja, hogy Biszku Bélának 640 ezer forintos a nyugdíja. Mindezt annak kapcsán kotyogta ki, hogy a…..
szociáldemokrata 2010.06.30 20:14:20
@jozicsenko:
Azért a bolsevik Fletót együtt emlegetni Kéthly Annával, önmagában kegyeltsértés. Fletó és bűntársai a legfontosabb értéket száműzték a magyar baloldalból: a demokráciát. Le akarták másolni a hatékonyság érdekében a FIDESZ elnöki diktatúráját. De ez a szociáldemokráciának derékban szűk. Ebbe még Tony Blair is belebukott egy idő után. Csak két példa van: a demokratikus működés megőrzése mellett, vállalva a bekövetkező, de megújulást eredményező választási bukásokat is, a német és a svéd szociáldemokrácia. És a a Szocialista Internacionálé 1989. júniusi stockholmi nyilatkozata (fedonevelukacs.blog.hu/page/8), melyet a MaSzoP vezetői és ún. "értelmiségi holdudvaruk" mintha nem is olvastak volna. Mert csak pofázni és írni tudnak, olvasni meg nem. Csak a zsebüket tömni.
szociáldemokrata 2010.06.30 20:36:37
@abandi:
Ezt a dumát már ismerjük:

Die Fahne hoch die Reihen fest geschlossen
S. A. marschiert mit ruhig festem Schritt
Kam'raden die Rotfront und Reaktion erschossen
Marschier'n im Geist in unsern Reihen mit

Die Strasse frei den braunen Batallionen
Die Strasse frei dem Sturmabteilungsmann
Es schau'n auf's Hackenkreuz voll Hoffung schon Millionen
Der Tag fur Freiheit und fur Brot bricht an

Zum letzen Mal wird nun Appell geblasen
Zum Kampfe steh'n wir alle schon bereit
Bald flattern Hitler-fahnen Uber allen Strassen
Die Knechtschaft dauert nur mehr kurze Zeit

Die Fahne hoch die Reihen fest geschlossen
S. A. marschiert mit ruhig festem Schritt
Kam'raden die Rotfront und Reaktion erschossen
Marschier'n im Geist in unsern Reihen mit

Magasra a zászlót, a sorok szorosan zárnak
SA menetel nyugodt, kemény léptekkel
A bajtársak, akiket a vörös front és a reakció lelőtt
Lélekben velünk menetelnek

Legyen szabad az utca a barna csapatoknak
Legyen szabad az utca az SA harcosoknak
Milliók néznek reménnyel telve a horogkeresztre
A szabadság és kenyér napja jön

Utoljára hív a kürt szemlére
Már mindannyian készek vagyunk a harcra
Hamarosan Hitler-zászlók lobognak minden utcán
A szolgaság már nem tart soká

Magasra a zászlót, a sorok szorosan zárnak
SA menetel nyugodt, kemény léptekkel
A bajtársak, akiket a vörös front és a reakció lelőtt
Lélekben velünk menetelnek
szociáldemokrata 2010.07.02 20:24:29
@abandi:
Az akasztófán, te fönt, én meg lentről nézem.
Hagyónak nagy szerencséje volt, hogy annyi idő telt el a BKV-ügyek komolyra fordulása és a mentelmi jog letelése között, bőven jutott ideje takarítani. Legalábbis azt hihette, hogy szerencséje van, mert valószínűleg a rendőrök sem hülyék, és nagyon remélem, hogy van valami…..
szociáldemokrata 2010.05.23 19:12:31
@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Kinek fog ez a blog hiányozni?
Különben folytathatja a börtönből.
Mert a mi börtöneink nem recski szigorúságúak, ugye?