Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harmin

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem ez az első alkalom, hogy a Széf kérdésszerkesztői marhaságot csinálnak, (és tartunk tőle, hogy nem is az utolsó) de eddig legalább olyan témákban tévedtek, mint mondjuk az első pezsgőt készítő szerzetes neve, vagy a bolygónkról látható legfényesebb csillag - ezek ugye…..
Harmin 2010.05.13 12:57:21
@massatz:
A bolygónkról látható legfényesebb csillag kérdés nem egy súlycsoport ezzel. Itt ugyanis egyszerű nyelvhasználati kérdésről van szó, miszerint angila mit jelent az átlag magyarnak. A legtöbbeknek anglia = egyesült királyság és itt pont. Még ha tisztában van is vele, hogy anglia csak része a UK-nek, akkor is ezt használja a hétköznapi szóhasználatban, mert sokkal egyszerűbb angolozni, mint egyesült királyságozni, ahogy amerikázni is egyszerűbb mint amerikai egyesült államozni.

A csillagos kérdés viszont egyszerűen hibásan van feltéve. Túl sokféleképpen értelmezhető és nem egyértelmű a felkínált válaszokból, hogy melyik kérdésre is gondoltak valójában.

Csak a legtudományosabb kétértelműséget nézve:
- a csillag fényességét lehet mérni abszolút és látható fényesség szerint. Abszolút fényességben a nap sehol nincs a toplistán. Látható fényességben nyilván a közelsége miatt nyerni fog.

Akkor még nem is mentünk el abba az utcába, hogy a hétköznapi szóhasználatban a nap és a csillag nem ugyanazt jelenti. A csillag egy fényes pötty az (éjszakai) égen, a nap pedig az a nagy izzó korong amit nappal látunk. Persze csillagászatilag a nap is csak egy csillag, de ugye a vetélkedők kérdéseit nem csillagászok állítják össze és nem is ők válaszolják meg.

Oh és csak a félreértések elkerülése végett. Nem az oktatás, hanem a szórakoztatás a TV vetélkedők célja. Ne keress tudományos precizitást ott, ahol ez se nem igazán cél, se nem elvárás.

Szerintem kicsit erőltetett ez a cikk.