Regisztráció Blogot indítok
Adatok
waldvogel

16 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alvó gyermek egy anya ölében, közös szelfi a zenekarral, fotózás, telefoncsörgés és köhögés. Csak néhány dolog, amivel a közönség még a legnyugodtabb művészt is kihozhatja a sodrából. Az okostelefonok megjelenésével ugrásszerűen megnőtt a neten terjedő amatőr koncertfotók és felvételek száma.  A…..
waldvogel 2016.07.03 13:04:12
@Szornyeteglajos: Szerintem meg ne merészeljen köhögni, mert a több száz fő többi közönséggel is kitol (akik nem csak a szerzőért, de a kiváló előadóért is jöttek, hiszen előadás nélkül a zene csak papírra leírt jelekből áll). A könnyűzenészek panaszkodása sokkal kevésbé érthető nekem, hiszen ott a hangosítás miatt eleve kevésbé számít az akusztika.
Zenés Konyha Zserbótojás 2016.03.25 11:39:47
Húsvéti édesség gyerekeknek vagy a locsolóknak! Ha konyhatündérek vagyunk, az ünnepekkkor sem kell bolti csokitojást adni a szeretteinknek, magunk is könnyen készíthetünk ilyen finomságot. Bármilyen kekszalapú golyót alakíthatunk tojásformájúra, én a zserbót választottam, mert azt amúgy is be kell…..
Zenés Konyha Fő az egészség 2016.02.25 14:33:00
Szokásom szerint egyszerű és olcsó második fogást kerestem, amikor ráakadtam a bundás sült alma receptjére. Tetszett, de a bő olajban sütést igyekszem kiiktatni az életemből (tudtátok, milyen isteni a rántott hús sütőben elkészítve?), ezért kikísérleteztem egy tepsis változatot. A vaníliaöntettel…..
Szokásom, hogy a nagyon sűrű próbaidőszakokban időnként meglepem a kórusunkat néhány falat finomsággal. Még alig örülhettünk, hogy sikeresen túl vagyunk a múlt heti koncerten, Hidas Frigyes Requiemjén, ma már a Zeneakadémián szintén egy Requiemet adunk elő, csak ezúttal Mozartét. Eközben a…..
Zenés Konyha Szív küldi... 2016.02.12 13:42:58
Közeleg a Valentin-nap. Ha nem azoknak a táborát gyarapítjuk, akik fanyalogni szeretnek, és lehetőleg minél több ünnepen megállapítani, hogy az miért nem jó / miért nem kellene megünnepelni, ragadjuk meg az alkalmat, hogy kedvében járjunk a számunkra legfontosabb személynek. Nemrég bejárta az…..
Zenés Konyha Palacsintanap 2016.02.08 23:15:03
Számos országban húshagyókeddet palacsintanapként ünneplik, a farsang utolsó napján a legnépszerűbb tésztaételből fogyasztanak. Közlök egy gyors palacsintatészta-receptet, ha valakinek hirtelen nem lenne kéznél, hogy ők is megünnepelhessék a holnapi napot. Palacsinta Hozzávalók: 30 dkg liszt 3…..
Minden farsangkor szeretek újabb és újabb fánkfajtákat kipróbálni. A hagyományos szalagos fánk, a töltött fánk, a túrófánk és az amerikai fánk után idén a churrosra esett a választásom, erre a spanyol édességre, amit rajtam kívül szinte minden ismerősöm kóstolt már. A beszámolóik azonban olyan…..
Zenés Konyha Fánkszezon 2016.01.29 12:31:16
Ha farsang, akkor fánk. Nem mintha az év további részében nem enném szívesen ezt az édességet, de szeretem az étkezésben is követni a hagyományokat. Ha nem akarunk sokáig vacakolni a fánksütéssel, készítsünk túrófánkot, amibe elég sütőport tenni, hiszen a túró önmagában is lazává teszi a tésztát.…..
Zenés Konyha Gyors sajtos rágcsa 2016.01.24 23:57:42
Ha hétköznap kell valamit sütni, általában a leggyorsabb receptekhez folyamodunk. Szerencsére találhatunk olyan finomságokat, amelyek az elkészítési idejük ellenére is fogunkra valók lehetnek. Nekem ilyen a sajtos csiga, amit egy nagyon sűrű hét ellenére is sikerült elkészíteni a barátnőmmel tartott…..
Zenés Konyha Sztrapacska 2016.01.21 12:30:35
Ez a felvidéki étel roppant népszerű a családunkban (habár nem tudok róla, hogy bármelyik felmenőnk is odavalósi lenne), egy időben minden nagyobb összejövetelre készítettünk belőle. Egy régi történet szerint anyukám és a nagynéném egyszer egy egész fazéknyit elcsipegetett belőle beszélgetés közben.…..
Zenés Konyha Svájci diótorta 2016.01.15 13:45:23
Meg sem lepődhetünk, hogy az egyik leggazdagabb, édes és laktató pite-torta Svájcból származik. A havas hegyek között az ember valamilyen tápláló, testet-lelket melengető finomságra vágyik, amely elegendő energiát ad szembenézni a hideggel, és édes íze miatt még kedvet is csinál, hogy vállaljuk az…..
Zenés Konyha Mustáros tojáskrém 2016.01.12 23:01:55
Mostanában nagyon rákaptam a házi készítésű szendvicskrémekre. Legyen szó uborkás májkrémről, tepertőkrémről vagy nagy kedvencemről, a mustáros tojáskrémről, szívesebben fogyasztom őket, mintha egyszerűen sajtos vagy felvágottas kenyér lenne a vacsora. Álljon itt tehát az utóbbinak a receptje,…..
Zenés Konyha Tepsis zöldségek 2016.01.06 21:54:30
Ez az egyik kedvenc ételem, roppant egyszerű, csak mindent össze kell aprítani és egy tepsibe teríteni, ugyanakkor finom és egészséges. Különösen ajánlom azoknak, akik hozzám hasonlóan telente állandó zöldséghiánytól szenvednek. Ezúttal tettem bele egy kis kolbászt és szalonnát, de anélkül is…..
Tojásfehérjéből mindig több van, mint kellene. Hiába igyekszünk úgy megválasztani a recepteket, hogy nagyjából ugyanannyi fehérjére és sárgájára legyen szükség, előbb-utóbb biztosan kell valami olyan finomságot sütni, amihez nem egész tojás kell. Ilyenkor kimenthetjük…..
Néhány évvel ezelőtt kóstoltam először a nálunk csak kardamomos süti néven futó mennyei eledelt, és azonnal beleszerettem. Az elkövetkező karácsonyok folyamán mindig megsütöttem, kivéve tavaly, amikor úgy gondoltam, kell egy kis változatosság... hogy aztán kénytelen legyek csupán vendégségben…..
Azt ígértem, lesznek olyan gyors receptek, amelyek mellett marad idő zenét hallgatni. Persze karácsony előtt inkább a készülődésre fordítjuk a felszabaduló időnket, de egy hamar elkészíhető ebéd ilyenkor is jól jön. Egyszerű tésztareceptek következnek. Brokkolis-krémsajtos…..
Zenés Konyha Mézeskalács!!! 2015.12.18 13:28:52
Egy karácsony előtt induló blog számára mi is volna jobb első bejegyzésnek, mint egy recept az édes-fűszeres, örök kedvenc mézeskalácsról. Ráadásul ezt a finomságot jó móka elkészíteni, a dekorálása során szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, a minták megrajzolását a gyerekek is élvezik. Én most a…..
 2015 nyarán röppentette föl a média, hogy kötelező lesz az iskolákban a mindennapos éneklés. Mindjárt kis vita is gerjedt, hogy most akkor énekóra lesz mindennap vagy csak éneklés, de egy ideje mindennapos az effajta terelés is. Nagyon meglepett, hogy hosszú ideje ez az első…..
waldvogel 2015.09.25 12:24:53
Ezt az eszmefuttatást több ponton is hibásnak tartom.
1. A zene szeretetéhez alapvető feltétel, hogy megtanuljuk megérteni! Az igényes zene - még a könnyűzenében is, nézzünk meg például egy Bernstein-darabot - annyira összetett, hogy megfelelő előismeretek hiányában egyszerűen feldolgozhatatlan! A komolyzene esetében nem működik az a zenehallgatói stratégia, amit ma a legtöbben művelnek, hogy a háttérben hangulatfestés gyanánt szól a zene! Illetve egyes művek esetében működhet, csak épp a hallgató semmit nem ismer meg az adott zene lényegéből! A komolyzenéhez élő előadás kell, többszöri meghallgatás, maximális összpontosítás - hányan teszik ezt meg zenei előképzettség nélkül? A gyerek soha nem fogja ezeket a darabokat megszeretni, ha nem tanulja meg megérteni, ha nem kezd maga is zenélni, ha nem ismeri fel, hogyan illeszkedhetnek egymásra a szólamok, a ritmusképletek, hogyan alakul ki a harmónia.
2. Ebből következik, hogy szükséges a gyakorlatban tanulni a zenét. Talán a zene az egyetlen művészeti ág, amellyel nem lehet igazán foglalkozni gyakorlati tevékenység nélkül. Az irodalmárok, művészettörténészek, filmkritikusok stb. mind működhetnek anélkül, hogy csak egyszer is részt vettek volna az általuk vizsgált művészeti ág produktumának a létrehozásában, a zenében a legnagyobb elméletíró és történész is szinte biztos, hogy tanult hangszeren, énekelt kórusban.
3. Az, hogy a gyerekek nem szeretnek énekelni, nem a saját képességeikből, hanem a társadalmi közegből származik, úton-útfélen azzal találkoznak, hogy énekelni "ciki". Egy énektanár ismerősöm szerint az énekléshez két dolog kell: ép agy és ép hangszalagok. A zenei képzés közben általában kiderül, hogy minimális azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek egyáltalán nincsenek zenei képességeik. Sokkal fontosabb a gyakorlás, amivel fejlődik a hang és a hallás is. Megtanulja a gyerek, hogy a dolgokba érdemes energiát fektetni, mert meglesz az eredménye.
4. Az iskola nem követheti 100%-ban az aktuális divatot. Attól még, hogy valami kevésbé népszerű, előfordulhat, hogy a gyerekeknek meg kell tanulniuk, egyrészt mert máskülönben végképp nem fogják megszeretni, másrészt mert szükségük lesz rá a későbbi életben. Nem sorolom el újból, mert rengetegszer megtették már mások, mennyi pozitív hatása van a zenetanulásnak, és aki nem is lesz hivatásos zenész, annak is lesz a felnőtt életében egy olyan támasz, kapaszkodó (azáltal, hogy el tud menni egy koncertre, vagy akár muzsikálhat egy amatőr együttesben), ami rengeteg élethelyzeten segítheti át. Hogy egy példával éljek: testnevelés óra sem azért van, mert minden gyerek szereti (sőt, szerintem a testnevelés órák még problematikusabbak abból a szempontból, hogy megutáltatják a gyerekekkel a tárgyukat, mint az ének), hanem mert a gyerekeknek szükségük van a mozgásra az egészségük és az állóképességük miatt. A zenére sokkal több szempontból van szükségük.

Természetesen van mit javítani az énekórákon, bár az énektanár szakma sok éve küzd már azért, hogy több idő álljon a rendelkezésükre, ami ahhoz is hozzájáruhat, hogy érdekesebben, a gyerekekkel megkedveltetve tanítsák a zenét. A kóruséneklés a zenetanulásnak, a zene megszerettetésének, a közösségformálásnak a legjobb módja. Ez rengeteg embernek meghatározó tapasztalata, nekem is, akinek az egész életét megváltoztatta, amikor középiskolásként beléptem a kórusba, de egy nagyon tehetséges és ismert zenészbarátomé is, akit szintén az iskolai kórus hozta meg a döntő fordulatot az életében.

Annyit jegyeznék még meg, hogy magam is aggódtam, hogy mennyire lesz alapos a tervezet szakmai előkészítése, és jó látni, hogy a biztotsági tagok kiválasztásánál, úgy tűnik, a szakmai szempontok játszottak szerepet. Ezek az emberek együtt talán még képesek is lesznek valami értelmeset kitalálni.

És végezetül - bár lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem - nem vagyok zenész, sem zenetanár, csak kulturális újságíró és amatőr kórista, akinek kitölti az életét a zene.