Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LuckyLuke01

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha minden igaz, ma fogja aláírni Schmitt Pál a végtörlesztésről szóló törvényt, amiben a jó szándék ellenére sikerült az összes rosszat egyesíteni: kevés emberen segít (a "gazdagokon"), lejáratta Magyarországot, elszabadultak a devizaárfolyamok, perelni készülnek a…..
LuckyLuke01 2011.09.27 10:39:34
@Spiro:

Ezt értem. A bankadó azonban 2010 őszi történet, ha jól emlékszem. A kamatemelések azonban jóval korábban kezdődtek.
LuckyLuke01 2011.09.27 12:05:57
@Spiro:
Ez már a sokadik blog ebben a témában és végre elég sok embert összegyűlt, akik értelmes, szakmai válaszokat adnak.

Az általad említett tényezők:
"ez nem következhetett volna be, ha a nyugati standard-ek szerinti...
"Jó hazai szokás szerint a pánik lecsendesedése után az extra költségeket, a monopol helyzetben lévő szolgáltatok..."
"a szabályozatlanság hiányára..."

Ezek sajnos nagyon sok területen előkerülnek. A megfelelő szabályozások hiányában a gazdasági és jogi erő birtokában levő cégek "lerabolják" az átlagembert. Tisztelet a kivételnek.
Eredetileg a svájci bicska és a nagy magyar benzinkútlánc kapcsolatáról szerettem volna egy pikáns történetet elmesélni, de a tegnapi rögzített árfolyamos végtörlesztős bejelentés után ebből csak Svájc marad, meg az ő jó öreg devizájuk. Majd talán visszatérek egyszer a…..
LuckyLuke01 2011.09.11 12:25:30
Sziasztok!

Nos, devizahitelesként én is érintett vagyok a kérdésben.
Elöljáróban: A hitelemet törlesztem becsülettel. A hitelt nem luxus célokra költöttem. Nagycsaládossá váltam és a 3 gyereknek szerettünk volna megfelelő életteret biztosítani a meglévő családi háznál, tetőtér beépítéssel. A bankban egyértelműen CHF alapú, szabadfelhasználású!!! hitelt javasoltak. Vannak pénzügyi ismereteim, főiskolai végzettségem. megértettem az árfolyamkockázatot. A megemelkedett törlesztőrészletek jelentősen visszafogják a család fogyasztását. Ez visszafogás jelenleg abban nyilvánul meg, hogy a ház régebbi alsó része kezd elhanyagolt lenni. Nem így terveztük.
És a hosszúra nyúlt bevezető után a kérdéseim (lehetőleg valódi hozzáértőtől várok választ):

1. Elképzelhető-e az, hogy a CHF alapú hitelekhez a bankok által felvett CHF összeg részben azóta is a bankoknál pihen és a hiteleket más, meglévő HUF forrásból finanszírozták, tehát nem okoz nekik nehézséget a felvett CHF hiteleik részbeni visszatörlesztése?

2. Jól gondolom-e, hogy a bankok a HUF hiteleken realizált kamatmarzsnál nagyobb kamatmarzsot realizálnak a devizaalapú hiteleken?

3. Jól gondolom-e, hogy bankok a vételi és az eladási (később közép) árfolyam oldal közötti különbözeten is keresnek?

4. A fenti 2 pont alapján jól gondolom-e, hogy a bankoknak abszolút érdekükben állt a devizaalapú hitelek erőltetése a HUF alapúakkal szemben?

5. Elképzelhető-e külföldi tulajdonú bank esetén az, hogy amikor devizát vesz a törlesztéshez, akkor azt a külföldi anyabank veszi meg, kedvezőbben, mint a magyarországi leány, mivel Ausztria, Belgium, stb. országkockázata (CDS felér) jóval kisebb, mint a magyar? Majd a megvett devizát az anyabank cseréli a magyar leánnyal, ezáltal olcsóbban jut a magyar devizához? Ezt a CHF jegybanki alapkamat és a magyarországi bankok CHF kamat közötti eltérő pálya miatt kérdezem.

6. A bankok szakemberi, vagy akár egy átlagosnál jobb pénzügyi műveltséggel rendelkező ember tudja jobban menedzselni az árfolyamkockázatot?

7. Volt-e a CHF-nek a nagy CHF alapú hitelek kibocsátása előtt is menekülődeviza szerepe és ha igen, ezt tudták-e a bankok??? Ha igen, akkor miért pont ezt a devizát népszerűsítették, hiszen nekik látniuk kellett volna a hátrányait is?

8. A CHF árfolyamát a piac, a befektetők mozgatják. Vannak-e bankok a nagy pénzpiaci befektetők között? Netán vannak-e a külföldi tulajdonú bankok anyabankjai ezek között a bankok között?

Köszönöm előre is a válaszokat!