Regisztráció Blogot indítok
Adatok
benczur

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ELTE matematikus szakának elvégzése után az igen jónevű Massachusets Institute of Technology-n tanult tovább, és szerzett PhD. fokozatot immáron közgazdaságtanból. Péter 2001-ben hazaköltözött, azóta a Magyar Nemzeti Bankban és a Közép-Európai Egyetemen dolgozik, 2010 óta az…..
benczur 2012.05.04 11:16:38
@Amexrap:
Pár nagyobb lépés: a transzferek rendszerének módosítása (a nyugdíjkorhatár emelése, GYES szigorítás), adóátrendezés a munkát terhelő adók felől az ÁFA felé, vagyonadó. Persze ez utóbbi részleteiben kicsit "pakisztáni" volt (ld. personal.lse.ac.uk/kleven/ ) -- nem a marginális, hanem az átlagos adóráta akart sávos lenni; és végül nem is lett implementálva.
benczur 2012.05.04 11:19:13
@lajafix: Ha jól emlékszem, a jóváírás bevezetése (pontosabban: a jelentős kibővítése) azt a célt szolgálta annakidején, hogy egy adóráta emelés mellett megőrizze a minimálbér adómentességét. Egy ilyen epizódból "ránézésre" nem biztos, hogy meg tudjuk válaszolni a kérdést -- hiszen két ellentétes lépés eredőjeként nagyjából változatlan viselkedést várunk.
Okkal lehetnek erős kétségeink afelől, hogy az elmúlt rövid időszak radikális gazdaságpolitikai döntései – a bankokra és nagyvállalatokra kivetett rendkívüli sarcoktól az adórendszer átszabásán át a magánnyugdíj pénztárak hirtelen felszámolásáig – egy…..
A jövedelmek megoszlása és az erre vonatkozó normatív álláspontok ütközése a közbeszéd egyik kedvenc témája. Nemcsak nálunk, mindenhol. Van-e erről - a tények regisztrálásán túl - mondanivalója a közgazdaságtannak? Sokan vélik úgy, hogy a közgazdaságtan módszertana az…..
Mi okozta a pénzügyi válságot? Sok jelölt, egyenes kieséses rendszerben, és már a nyolcaddöntőnél járunk. Szavazz te is!  (BP, köszi a linkért)..
A szerzőről: Oblath Gábor a Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1975-ben, majd a KOPINT-DATORG kutatóintézetnél helyezkedett el, melynek 1995 és 2000 között kutatási igazgatója, 2000 és 2002 között elnöke volt. 1995-ben kandidátusi fokozatot szerzett. Vendégkutatóként…..
Nem, nem a mienkért. Saját válságaink okozójáról majd minden honfitársunknak olyan határozott véleménye van, hogy csak a bajt hoznám a fejemre, ha erről értekeznék. A világgazdasági válságért ki a felelős? A világ többi országával együtt súlyos reálgazdasági…..
Jaj de jó! Megint elővehetjük Frank Knight-ot a kockázat és a bizonytalanság fogalmait megkülönböztetendő. Cikkünk szerzője óv attól, hogy a pénzügyi piacok túlszabályozását célzó - a válság miatt nem meglepő - nyomásnak engedjünk. A következő válság most…..
 A jobboldali médiát bejárta az a hír, hogy az IMF-hitelt garantáló nemzeti vagyon része Szent István koronája is. Ha bukunk, viszik azt is a hitelezők! A hangsúlyok különbözőek voltak: a Heti Válasz a címben felvetett kérdésre a cikk szövegében rácáfol, míg Posta Imre…..