Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pHarsan

36 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy ideje látom, hogy nyitnom kell frontend irányba. Az Angulart választottam a koherenssége miatt. Tudom mások pont ezt hozzák ellenérvként.Képbe került olyan feladat, hogy hordozható készülékről kell intézni a fixen telepített számítógépes rendszer funkcióinak egy részét. Így kerül képbe a…..
Eddig akkor kezdtem így mondandómat, ha a Google keresőt kívántam használni informálódásra. Kedves ismerősöm lelkesen ecsetelte a Chat GPT használatával szerzett tapasztalatait. Eddig elriasztott, hogy a kipróbáláshoz is fiókot kell létrehozni. Most akadt egy téma, amit úgy is gondoltam…..
A Go egy procedurális nyelv, nem objektum orientált.És még is találtam több az alábbihoz hasonló megoldást. package main import (   "io"   "os"   "strings") type rot13Reader struct {   r io.Reader} func (rd *rot13Reader) Read(b []byte) (n int, e error) {   n, e = rd.r.Read(b)   for i := 0; i…..
Ahogyan az már kiderülhetett az utóbbi időben a Go nyelv tanulásával foglalkoztam. Persze a "becsípődött" tesztelést sem tudtam elengedni. Így amikor az első feladat produktummá érett, rátértem a tesztelésre. Most rövid összefoglalót olvashattok, hogy mire jutottam eddig. A Ginkgo a teszter, a…..
A Go-ban elmélyedve persze keresem a TDD lehetőségeket. A Go rendelkezik beépített unit teszt lehetőséggel. A JAVA-ban megszokott JUnit csomaghoz képest nehézkesnek érzem. Persze a JUnit plugin. A Go esetén is megtaláltam a Testify csomagot. Amelytől kezd a dolog hasonlítani a megszokotthoz. A…..
Felmerült, hogy Go nyelven fejlesszek. Ezért tanulmányozni kezdtem a nyelvet. Amit feltétlenül tudni érdemes a Go nyelvről, hogy szigorúan típusos, procedurális, fordított nyelv. Sajátos tömör szintaktikával rendelkezik. Az előálló futtatható állomány környezet specifikus és "önjáró". Vagyis a…..
Szívesen nézek magyar nyelvű előadásokat érdekes témákról. Mégis a magyarom a legerősebb. Az alapozó előadásokat jobban megértem magyarul.Így futottam bele a refaktorálásról szólóba:Gémes Tamás Társalapító és CTO Wyze Fintech Startup Studio előadása a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatórium-ban…..
Várakozásommal ellentétben a Gilded Rose kata eltér a korábban ismertetett katáktól. A kód készen van. A feladat a refaktorálás.  Emily Banche ezt három videóban mutatja be Part 1, Part2, Part3 A refaktorálásnak önmagában nem elengedhetetlen feltétele a teljes tesztlefedettség, de jelentősen…..
(Az informatikai polimorfizmus leírása itt található.) A refaktorálás célja a kód átdolgozása, ésszerűsítése.  Korábban már megtanultam, hogy az elágaztatás vagy a switch használata utal(hat) egy vagy több SOLID elv megsértésére. A példák amit találtam switch kiváltására szolgálnak. Lényegében…..
Célja a kód átdolgozása, ésszerűsítése.  A folyamat használja a tesztlefedettség elemzést. Ami feltételezi, hogy a refaktorálás előtt rendelkezzünk mindent lefedő teszttel. A code coverage elemző elérhető mind az Eclipse-ben mind a InteliJ-ben, de gondolom minden IDE-ben. Illetve létezik önálló…..
Mint láthatjátok mostanában sokat foglalkozom TDD-vel.Kezdetben minden ellenőrzéskor lefuttattam az összes tesztet. A kódolási gyakorlatokról készült videókban azt látom, hogy amíg az aktuálisan fejlesztett teszteset nem lesz elfogadott (zöld) addig nem futtatják az összes tesztet, csak utána. Az…..
A katák gyűjtő helyének számító oldalon található leírás szerint nem látszott mennyire szerteágazó a feladat. A feladat lift szimuláció implementálásával. Két megoldást is találtam. az egyik előre definiált API interfésszel és kiegészítő osztályokkal és vizuális szimulátorral rendelkezik. A másik…..
ctrl + 1 megnyitja a “quick assist” helyi-menüt Ott kiválasztható a field létrehozása...
Ez egy rövidke kata. Bemenő numerikus adatot át kell alakítani az  alábbiak szerint.  A hárommal osztható számok esetén a “Fizz” szöveget, az öttel oszthatóak esetén a “Buzz” söveget, a hárommal és öttel is osztható számok esetén a “FizzBuzz” szöveget kell visszaadni. Egyéb esetekben a számot…..
Szomszédot lenyűgöző pixeles fénypanel vezérlő szoftver készítése. Lehet nem végeztem még elegendő katát. Lehet ez a természetes. Meglepett, hogy a megoldó leírásban szó sincs arról, hogy hozzál létre kiegészítő osztályokat a feladat végrehajtásához, míg az elsődleges osztály esetén erre kitér a…..
Az Eclipse-ben mint a legtöbb IDE-ben van lehetőség fejlesztést könnyítő kód minták (templates) gyors beillesztésére. Mint tapasztalhatjátok, mostanában sok tesztet írok. A neten fellelhető tanácsok hatására rászoktam az AssertJ könyvtár használatára. Számomra sokkal olvashatóbb ez a szintaxis. A…..
Nincs igazi aha élmény. Jobban belesimul a TDD elképzeléseimbe.  Az érdekessége a ciklusok formálása és a metódusok közötti áthelyezése. Két meghatározó lépést fedeztem fel: A 6 átalakításához bevezeti a int remaining változót. A kód felbontja a hatot öt plusz egyre, így áll elő a V + I . Az…..
Nem tegnap olvastam Robert C. Martin Clean Code alapművét. (Igen hasznos, ajánlom minden programozónak.)Néhány hónapja kezembe került másik könyve a Túlélőkönyv programozóknak - Hogyan váljunk igazi szakemberré? című. Gyorsan "meg is ettem". Sokat tanultam belőle, bár néhány állításával nem értek…..
Mint ígértem tegnapi élményeim... Egy ilyen blog bejegyzés nem alkalmas a teljes háttér ismertetésére. A TDD az a teszt vezérelt fejlesztés (Test-driven development,) Ebben a WIKI bejegyzésben olvasható rövid összefoglaló. Nagyon röviden. Először mindig a teszt osztály bővül. Ezt követi a…..
Git esetén a projekt mappájában található a .gitignor fájl az ignorálandó tételek felsorolásával. Az SVN esetén sajna nem így van, hanem svn:ignore paraméter készletbe van tárolva. A projekt explorer fájában látható tételekre állva, ha az még nincs SVN  kontroll alatt, a Team menüben…..
A JAVA fejlesztés terén egyre nagyobb szerepet kapnak a támogató eszközök. Többek között az ORM.. JAVA esetén leginkább a JPA, a Hibernate, és a Spring Data bűvös neveket lehet hallani. Persze ezek részben átfedésben vannak. Évekkel ezelőtt tanácsot kértünk kollégánk, akkor már egy neves cégnél…..
Mostanában gyakrabban kell SQL lekérdezést gyártanom.A feladat: a táblából szükségem lenne olyan listára amelyben minden ID-hoz csak a legfrissebb sor szerepel. Jó lenne nem használni olyan kifejezést, ami a hordozhatóságot korlátozza. Hosszas kísérletezés a distinct, group by, join kombinációkkal.…..
Szükségem volt a Win 8.1 oprendszerű gépem MAC címére.Némi googlizás után az alábbi konzol paranccsal megszerezhető: getmac /v /fo list..
Például hiba kereséssel! Egy régóta üzemelő Yii2 keretrendszerben fejlesztett honlap néhány hónapja átköltözött új szolgáltatóhoz. Akkor be is lőttük. A mindennapos funkciók hamar tesztelődtek. Azóta nem kellett hozzányúlni. Most érkezett jelzés, a jegyzőkönyv feltöltés egy ideje üzenettel…..
...amelyek igénylik a magyar ékezetes beállítást.Persze csak 32 bites környezetet futtatni képes Windows esetén van értelme. Az alábbi szerkesztéseket kell végrehajtani, kizárólag text edítor eszközzel. A C:\Windows\System32\config.nt állomány végére bekerül az alábbi…..