Regisztráció Blogot indítok
Adatok
techet péter

1 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha a politikailag aktív fiatalság állítólag úgyis konzervatívként lázad a fönnálló ellen, bizonyosan nem csodálkozunk, ha a nosztalgia olyannyira konzervatív érzése is eluralkodik egyes képviselőiken. Van itt, kérem, egy generáció, amely még a kommunizmusban született, de már…..
techet péter 2010.06.21 23:07:23
@Vitáz van Bánegressy: Értem, csak a szám nem erről szólt, akkor most miért a katolikus megújulást, meg ilyeneket, elevenítsem fel? De tény: az a is a rendszerváltás volt, amint írt.
techet péter 2010.06.23 19:34:51
@Cecco Beppe: Se előre, se hátra nem vetíttettem semmit. Az milyen szint? És szidás vagy dicséret az ilyen?
techet péter 2010.06.23 19:39:10
@deénnem: Nagyon kellenének az ilyen narratívák, köszönöm. Hogy elvegyük 1989 utólagos mitizálását, és megóvjuk a jövő nemzedékeit a csodavárástól. A rendszerváltás ugyanis az ország többségének hátfájást okozott.
A nemzet fogalma a francia forradalom során született: a forradalmárok rájöttek, hogy bár a szabadság is nagyon lelkesítő tud lenni, de a haza szavára még könnyebb katonákat toborozni. A nacionalizmus baloldali, plebejus, demokratikus ideológiaként született. Az arisztokratikus…..
techet péter 2010.06.08 16:17:15
@Loxon: A kiegészítést köszönöm, igaz, elütöttem. A másikhoz: Ma Magyarországon arányaiban több magyar él, mint ha nem lett volna Trianon (ahol a zsidók nélkül eleve nem is volt többségben a magyar nemzet saját országában), mint ha nem lett volna asszimiláció, mint ha nem telepítik ki a svábokat, mint ha nem üldözik el, deportálják a zsidókat. Ma Magyarország tényleg a térség egyik leghomogénebb állama - még a kisebbségeink többsége is már magyartudatú, magyar anyanyelvű. De ez nem volt így 100 évvel ezelőtt. Az elmúlt 100 év eseményei - újfent: Trianon, asszimiláció, Auschwitz (értsd holokauszt), kitelepítés - járultak ehhez hozzá.
techet péter 2010.06.08 16:23:34
@vajdasagi: Szerb barátném - ki voltaképp pár évet élhetett csak a jugóban - ma is a népszámláláson mindig jugószlávnak vallja magát. Sajátos, hogy nem sikerült összetartani azt a térséget, pedig egy igen érdekes, szép, színes ország volt (lehetett) - valóban kisebbségbarát politikával. A Magyar Szó egy nagypéldányszámú, akár Macedóniában is kapható napilap volt. Vagy pl. - úgy tudom - a sorozásnál mindig figyeltek arra, hogy ne jöjjenek létre tiszta etnikumú katonai csoportok, ill. nagyobb büntetés járt azért, ha a kiskatonák közötti esetleges anyázásba a nemzetiség fölemlegetése is keveredett.

No, ha már a konzervatóriumon ilyen titóista hangulatba keveredtünk...: www.youtube.com/watch?v=yChwb_C0hcA :)))
techet péter 2010.06.10 14:39:24
@patkószeg: Ez lehet. De függetlenként ennyit még csak szabad...? :)
Huszonöt  évvel ezelőtt hunyt el a 20. század – életútja, döntései és elméletei okán egyaránt – egyik legvitatottabb, legellentmondásosabb és tán legérdekesebb gondolkodója, Carl Schmitt. Magyarországon – leszámítva Kuncz Ödön egy negyvenes évekbeli…..
techet péter 2010.05.26 22:52:59
@rajcsányi.gellért (ergé): Több jogelméleti bulvárt kéne olvasni...:))))
techet péter 2010.05.31 00:58:17
@Letícia: Hát, ez van. Jó volt, érdekes volt egyébként, szerintem. Lesz majd kötet szerkesztésemben, ott elolvashatók majd a dolgok, s tán a Világosságnak is lesz hozzá egy különszáma. VaCsa is volt. Péteri már nem. De azért "e szép tudományon" belül tartja még a frontot.

És mit ferdítettél Schmitt-től?
Mandiner blog Forradalom helyett 2010.05.22 08:01:00
 „La Contre-Révolution ne sera pas une révolution contraire, mais le contraire de la Révolution.” (Az ellenforradalom nem ellentétes előjelű forradalom, hanem a forradalom ellentéte) Joseph de Maistre, ellenforradalmár   Kérjük kedves olvasóinkat, figyelmesen…..
Felix Ekardt, német filozófus 2007-ben arról írt a Frankfurter Rundschau számára, hogy egy kelet-európai társadalmi forradalomhoz is megérett már az idő. Húsz év választotta el a hatvannyolcasokat az ő rendszerváltásuktól, s immáron mi is húsz évre kerültünk 1989-től. Csak…..
techet péter 2010.05.13 14:17:11
@HaKohen: Van olyan jobboldali liberális. Sőt, a liberális szó sok helyütt (voltaképp Ausztria kivételével minden nyugat-európai országban) a jobboldallal majdnem azonos jelentésű szó - a franciáknál a jobboldalt nem is konzervatívnak, hanem liberálisnak nevezik. Angela Merkel az FDP-vel kormányoz - és a CDU-nak mindig is a polgári liberális FDP volt a természetes szövetségese. Így semmi meglepő nincs a tory-libdem kormányban.

@evil overlord: Szerintem az MSZP-SZDSZ balliberális sem volt. Az MSZP nem volt baloldali, az SZDSZ nem volt liberális. Egy esetleges LMP-SZEMA-koalíciót lehetne balliberálisnak nevezni. Minden bizonnyal lesz majd ilyen párt - ehhöz először egy szocdem párt kéne. A balliberalizmusnak is lenne mondanivalója, és nem mindig haszontalan meghallgatni. Vannak olyan társadalmi és gazdasági kérdések, amelyekben a baloldalnak, a balliberalizmusnak lehet igaza.
techet péter 2010.05.16 18:30:43
@meta_: Nem arra, az valóban behalt, igaz a torykat elég meggyengítette - még 13 év után sem tudtak egy jóizűt választásnyerni. Egyébként az Ulrich Beck-féle "kozmopolita antiglobalizmus" (vö. Macht und Gegenmacht im globalen Zeitalter, Frankfurt/M, Suhrkamp) tartalmaz némi megfontolandót. De a ballib alatt nem az elmúlt évek balos reformbuziságát, hanem a klasszikusabb variációt (a Ralf Dahrendorf-félét mondjuk) értem.
techet péter 2010.05.21 02:00:41
@neeskens: Nem a Fidesz győzelméről van itten kérem szó. Eltelt húsz év. Ennyi kellett a konzervatív forradalomhoz. A konzervatív nem a pillanat, hanem a folyamat forradalmában hisz.