Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ndf1

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Január nyolcadika óta az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára Rácz Zsófia,  aki jogi diplomája megszerzése előtt, mindössze 22 évesen tölti be ezt a pozíciót. Lassan két hónapja felel az ifjúságügyért, de a nagy ritkán meghirdetett nyilvános eseményeken és…..
pakolunk Harmadik fázis 2010.05.06 09:58:00
Ünnepélyesen bejelenthetem, hogy immár egyértelműen a harmadik fázisba léptünk: kollektívan szorong mindenki a hivatalban.Egyrészt mert nem tudni, a főfejeseken túl kik lesznek a vezetők.Másrészt mert nem tudni, mikortól jön az új garnitúra.Harmadrészt mert nem tudni, hogyan…..
ndf1 2010.05.06 12:59:39
Dolgoztam mindkettőben; a versenyszférában is, meg a közigazgatásban is, ismerem a működésüket. Az látszik, hogy az itt fröcsögő hozzászólók egyiket sem. Ők azok akik nagy pofával bemennek ügyet intézni, halvány fogalmuk sincs, mit kell csinálni, elvárják, hogy a köcsög ügyintéző udvarias mosollyal felmondja nekik a szabályokat, meg oldja meg az ügyét, de rögtön ám, merthát az ügyfélnek joga van hülyének lenni, az ügyintéző meg azért van, hogy kinyalja a seggét. Az meg nem versenyszférában dolgozik, aki a minimálbért megkapja, a többit meg feketén zsebbe. Az a szürke- vagy fekete gazdaság. Az ebből be nem fizetett adóból egy fillér sem megy a közszférának, merthogy nincs! Az igazi versenyszféra nem ez. Aki tényleg versenyben van, az akkor megy ki a budira, amikor akar, mert a tulajdonost nem a bélműködése érdekli, hanem a profit, amit termel, ha kell,napi 18 órában, de azt meg is fizeti. A többi ugyanolyan kolonc ott is, mint Mancika meg a kávézgató kolleganői. A versenyszférában legalább van esélyed. Ha jó vagy, előbbre juthatsz, ha kirúgnak, megvan a kapcsolati tőkéd, van hova menned. Ha szar vagy, szar a melód. Nagy pénz helyett "okosságok" vannak, ami sajnos teljesen "elfogadott", pedig ott meg a tulajdonost lopják meg. Az senkinek nem fáj. Bezzeg hogy aggódnak, hogy a közszférában munka nélkül jutnak pénzhez az emberek! De még milyen sokhoz!Röhej!. Teljesen egyetértek vele, hogy szarok a jogszabályok, és hogy felduzzasztott az apparátus. sajnos nem is lesz egyszerűbb, amíg gyakorlatilag ez az állam igazi fő bevétele: a díjak és az illetékek. Minél több eljárás van, annál több illetéket meg díjat lehet beszedni. Ehhez pedig apparátus kell. Ha csökkentik az eljárások számát, a bevételi oldal egyensúlyban tartásához emelni kellene az illetékeket meg a díjakat, de a mérték már most a tűréshatáron van. Növelni kell az adóbevételt, és csökkenteni az apparátus létszámát, egyúttal minél több eljárást elektronizálni. Egyébként röhej, hogy most is egy csomó dolgot el lehet már intézni elektronikusan, de kényelmesebb bemenni a hivatalokba (pedig én de utálom)és megkérdezni, mit kell csinálni, mint rászánni egy órát és utánanézni a neten. Na mindegy.
ndf1 2010.05.06 13:31:30
@TottaKár: Sok igazság van benne. Nagyon erős a közszolgák munkajogi védelme, és a juttatások sem elhanyagolhatóak. Annak idején, mikor a Ktv. készült, felállítottak benne egy ú.n. köztisztviselői életpálya modellt. Akkor a versenyszféra jól futott, lóvéba is, özönlöttek be a multik, futott a gazdaság. Az életpálya modell lényege az volt, hogy ugyan kevesebb a pénz, mint a versenyszférában, de kiszámítható. Ha valaki beül pályakezdő ügyintézőként, és nem lesz belőle vezető, ki tudja számolni, hogyha jól végzi a munkáját, és nem rúgják ki, amikor nyugdíjba megy, mennyi lesz a pénze. Aki ezt elfogadta, maradt, aki nem, ment. Akkoriban egy jegyző fizetése 60 ezer volt, egy Marlboro területi képviselőé 100+autó, magánhasználatra is. Ezzel indult. Senki nem akart a közszférában dolgozni. Amikor a multik rájöttek, hogy az Mt. miatt itt viszonylag egyszerűen ki lehet rugdosni az embereket, a szakszervezetek meg vagy nincsenek, vagy korruptak, mindjárt nem lett olyan vonzó a magánvilág. Mivel a köztisztviselői alapot megemelték, a kiszámíthatóság miatt sokan átmentek, akik aztán ott is maradtak. Persze akiknek voltak lehetőségei, később váltottak, át az üzleti szférába. Aztán jött Szetey államtitkár úr, meg a Develor, és megmondta, hogy a köztisztviselői életpálya modellt el kell felejteni, mert verseny kell a közszférában is. 400 millióért meg is tanítja, hogyan kell ezt csinálni. Meg is tette, majd utána elment Spanyolországba a Philip Morris HR igazgatójának. (A 400 misit persze vitte) Mancikáéknak sose lesz ilyen lehetőségük, mert őt nem képezték ki. Kirúgják, mint a szürke gazdaságban a többeket, és majd együtt zokognak a munkaügyi központban, meg a polgármesteri hivatalban a segélyért sorban állva. Merthogy nem érti a szerencsétlen, hogy milyen teljesítményt várnak tőle (személyes tapasztalat)eddigi napi 40 helyett 60 határozatot hozzon? Vagy mit? Nézett szegény, mint hülyegyerek a körmoziban. Megjegyzem, én sem értettem. Majd megint jön valami tanácsadó cég jó pénzért, és majd jól megmondja, hogy kell átalakítani a rendszert, persze "elméletileg". Jól ki is fogják fizetni az adóforintjaimból. A szerencsétleneknek továbbra sem fogják megmondani, milyen mérhető teljesítményt várnak tőlük, kirugdosnak ész nélkül mindenit, aztán majd lehet megint sorban állni az okmányirodában egy kurva sorszámért, mert nincs elég ügyintéző. Röhej.
ndf1 2010.05.06 14:06:11
@_Molly: Hát ez az!!!! Hogy csak másfél millióan fizetnek adót, de 5 millióan dolgoznak! És miattuk olyan rohadt magas az adóm, mert a zsebre pénz meg az okosság nem adózik! Meg trükközni kell, hogy a vállalkozásból pénzt vegyen ki az ember, mert az APEH a pénzszagra jön! Valóban tarthatatlan az állapot!!!!