Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vgyula

31 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Írások Anyukám 2024.01.03 17:50:23
Vitéz Gyuláné, Marika néni Abban az évben született, amelyben országunk elvesztette területének kétharmadát, 1920-ban. Polgári iskolát végzett, személyiségének kialakulására nagyban hatott az akkori iskolai nemzeti elkötelezett nevelés. Megtoldotta mindezt a négygyermekes kőrös-vidéki család…..
Írások Így váltam tanárrá 2024.01.03 17:39:55
Élményekre építő tudásszerzés - Inkluzív pedagógia A csillaghegyi iskola a Lehel utcában működött. Egyik oldalon a katolikus templom, vele szemben az iskola hirdette az igét. Hittanra a gyerekek a templomba jártak, pontosabban annak oldalsó szárnyába, amit nem államosítottak.  Egyszer gondoltam,…..
Mustármag_1991. MUSTÁRMAG 2016 2016.04.01 12:30:43
Márciusban levelet hozott a postás. Meghívó április 6-ára a Mustármagba. Tizenkilenc éve vártam erre, vagy egy telefonhívásra. Tanév kezdésekor, zárásakor. - Vajon miért nem hívnak? - kérdeztem minden évben kétszer magamtól. Hányszor is? Egy híján huszonegy, megszorozva kettővel. És íme.…..
vgyula 2016.12.23 10:09:50
Szajla Oravecz Imre 2016.10.04 13:52:00
VERSTANULMÁNYOK EGY FALUREGÉNYHEZ Baji-pást, csináltút, Szárazrét Felett, Kiskút-tetõ, Ujiszkó, Csutaj!   Hej, ha még egyszer át-, végighaladhatnék rajtatok Dregolyba menet!Ha alám terülne a régi kocsiút, a gyalogút!Ha helyén volna a Fenyves!Ha libát őrizne valaki a Keresztnél!Ha kaszasuhogás…..
Írások Mustármag húsz éve 2016.04.01 21:14:57
Mustármag, húsz éve Ha ma elsétálunk a békásmegyeri Mustármag Iskola előtt, bizony nem találunk, még egy piciny táblát sem, amely arról tájékoztatna, hogy ez a magocska húsz éve került termékeny talajba. Pedig nem mindennapi erőfeszítésbe telt, mire hat év elteltével, 1997 őszén egyházi…..
1989. tavasza Lakner Zoltán tanár, a Bp. III. kerület MDF szervezetének kiváló alakítója, az egyik Fórumos összejövetelen beszámolt egy pécsi kezdeményezésről. Elmondása szerint az ottani polgári csoportosulás keresztény iskolát szeretne létrehozni. Mivel az alakuló demokratikus pedagógus…..
Mustármag, húsz éve Ha ma elsétálunk a békásmegyeri Mustármag Iskola előtt, bizony nem találunk, még egy piciny táblát sem, amely arról tájékoztatna, hogy ez a magocska húsz éve került termékeny talajba. Pedig nem mindennapi erőfeszítésbe telt, mire hat év elteltével, 1997 őszén egyházi…..
Írások Permetező napló 2016.01.13 09:37:00
Wass Albert: Elvész a nyom Egy elgondolkodtató idézet a könyv elejéről: "Az emberi világ több kell legyen, mint egy bonyolult szerkezetű gép, melyben minden ember egy fogaskerék szerepét tölti be, ezt érezte tisztán és világosan. Minden embernek kell legyen egy feladata, egy titkos küldetése, mely…..
Virulj!   Egy díszkútról, s három szerelemről szeretnék beszélni. A díszkutat[1] 1930-ban emelték. Telcs Ede szobrász és Mészáros Andor építész alkotása. Annak állít emléket, hogy 1846. március 3-án Seilern Crescence (ejtsd "krészansz"), gróf Széchenyi István hitvese ezen a helyen ültette el az…..
Írások Szakmai életutam 2014.05.09 11:23:38
1978-ban indult pedagógusi pályám. A Tanárképző Főiskola második nappalis évének elvégése után levelező tagozatra kértem át magam. Mint Tanító I. besorolású napközis nevelő Budafokon kezdhettem meg munkámat, amely leírhatatlan örömmel és elszántsággal töltött el.…..
Szajla Családi képek 2011.12.05 14:52:00
 ..
vgyula 2014.01.12 22:22:24
Írások Ferencváros 2013.05.03 17:34:32
Mielőtt befordulnánk az Üllöi útra, valamit tisztázzunk. Magyarnak lenni számomra azt is jelenti, hogy megdobogtatja szívem a magyar olimpiai érem,  bármely hazai sportklub nemzetközi sikere.A  Fradiért való szurkolás pedig egyértelmű bármely hazai verseny esetén.Hiszen…..
Írások A kultúra napja 2013.01.22 11:08:41
Cseh Tamás is ma lenne hetven éves. A magyar kultúra napján, Kölcsey halhatatlan remekműve, himnuszunk születésének évfordulóján. A reformkori ódával egy kelenföldi iskolában ismerkedtem meg. Kerekes Mária néni tanította Amikor bejött az osztályba, bármelyik időpontra esett…..
Írások Egy nemszavazónak 2013.01.15 21:31:14
Írásom apropóját egy fórum bejegyzés adta. Az ujbuda.hu-n. Nos, erre én így reagáltam: Élt a Duna-Tisza közén egy szegény ember. Öt fia született, Nemszavazó, Lajcsi, Karcsi, Fercsi és Benjámin. Feleségit s a gyermekeket erősen szerette. Éjjel-nappal dolgozott családjára,…..
Bornai Tibor Muszáj ezt? 2012.11.06 22:13:25
Nézem, ahogy a közszolgálati televízió már egy jó ideje a Trianon előtti Magyarországra kiterjedően jósolja meg a másnapi időjárást. Arra gondolok, vajon hogy esne, ha a szlovákok, a horvátok, vagy a románok úgy beszélnének állami televíziójukban a mai Magyarország egyes…..
vgyula 2012.11.07 12:25:20
@Kesey: Megértelek, bár ne feledd, Ady, Rimbaud vagy Bródy János élete sem egy követendő példa, mégis kedveljük egykori műveiket. Ne törj össze több lemezt:-)
Fagyosan hideg a péntek reggel, mikor elindulunk Kelenföldről. Szegedig, s azon túl is, a Maros völgyében, majd Szászsebesen, ahogyan Fogaras fennsíkján is, mindenütt letakarított, járható utak. Meghazudtolva az anyaországi híreket, videó jelentéseket, az extrém hidegekről, hó…..
Szajla Szajlaiak fotói 2011.12.05 14:52:00
      ..
 A Mustármag Iskola 1996-ban töltötte be ötödik születésnapját. Számos rendezvénnyel ünnepeltük az évfordulót. A programok egy egész hetet töltöttek be. Rácz Gábor és Turcsán Miklós művészek, Hajnal László csillagász, Czakó Gábor író, Nagy Balázs távol-kelet kutató, Beregszászi Olga és a Csöpp…..
Köztünk élt. Kelenföldön, a Rátz László utcában. Évei számát meghazudtolva lelkileg és szellemileg is frissen. Ha meglátogattuk anekdotázott, érdekelték az országos események, kérdezett, tréfás megjegyzéseket fűzött a hírek által felkapott, szárnyaló személyek…..
Mustármag, húsz éve Ha ma elsétálunk a békásmegyeri Mustármag Iskola előtt, bizony nem találunk, még egy piciny táblát sem, amely arról tájékoztatna, hogy ez a magocska húsz éve került termékeny talajba. Pedig nem mindennapi erőfeszítésbe telt, mire hat év elteltével, 1997 őszén egyházi…..
vgyula 2011.03.07 11:55:25
Rendszerváltás alulnézetben
Húsz éve alakult meg Óbudán a Mustármag ökumenikus iskola

Sikerrel vívták meg a harcot a bomlófélben lévő diktatúra hatóságaival és tisztségviselőivel azok a tanárok, szakemberek és szülők, akik azt kívánták elérni, hogy az új nemzedékek szabad, polgári és keresztény szellemben nevelkedhessenek. A Mustármag iskola mai utódjának épületén még egy szerény emléktábla sem ennek a hősies küzdelemnek az emlékét, írásunkban ezt igyekszünk pótolni.

Jámbor Gyula
Idén márciusban múlt húsz éve, hogy Óbuda-Békásmegyer önkormányzata úgy döntött, egy ökumenikus iskola és óvoda számára engedélyezi négy alsó tagozatos évfolyam indítását. Ezzel létrejött az országban a rendszerváltás egyik első keresztény/keresztyén, azaz nem szocialista ideológiájú általános oktatási intézménye – mondta el lapunk kérdésére Vitéz Gyula, a kezdeményezés egyik résztvevője, az egykori intézmény igazgatója. Bár ma is áll iskola azon a helyen, azonban ez az egyházi kezelésű intézmény semmiben sem emlékeztet a rendszerváltó elődre, csupán az iskola honlapján olvasható a következő néhány mondat: „A Mustármag Ökumenikus Keresztény Iskolát és Óvodát az 1989 tavaszán alakult Keresztény Iskolabizottság hozta létre. Az iskolabizottság tagjai vállalták, hogy világnézetileg elkötelezett oktatási-nevelési intézményt hoznak létre a III. kerületben. 1990 őszén működni kezdett az Ezüsthegy úton a Mustármag Óvoda; 1991 szeptemberében négy évfolyamon 8 osztállyal elindult az iskola alsó tagozata a Víziorgona u. 1. sz. épületben; 1992 szeptemberében elindult a felső tagozat a Templom u. 5. sz. épületben. 1994-ben kezdődött a gimnáziumi képzés.”
A másképpen gondolkodók hősies kezdeményezését az azóta rendszerváltásnak nevezett évek kezdetén indították tanárok és szülők. Csakhogy: a monolit pártállami iskolarendszer megbontására irányuló kísérletről akkor még nem lehetett tudni, hogy sikerrel járnak-e. A szervezők, többségükben civilek, a bőrüket, az egzisztenciájukat vitték a vásárra – fejtegette Vitéz Gyula. Amikor az iskola szervezésére emlékezünk, egyben a mi, saját kis rendszerváltásunkra is gondolunk – amibe utólag némi keserédes ízek is keveredtek. Mi, keresztény érzületű polgárok, egyszerű emberek a rendszerváltás hajnalán a vallás- és szólásszabadság eszméiért küzdöttünk, de ezek a tettek azóta, úgy tűnik, feledésbe merültek – mondta Vitéz Gyula.
De akárhogy is alakult aztán, akkor gyönyörű hónapokat, éveket éltek át. Nem a békásmegyeri kezdeményezés volt az egyetlen. Budapesten és környékén Pesthidegkúton, Fóton, Monoron, Pestszentlőrincen indult ökumenikus iskola szervezése. Később, már kifejezetten egyházi indíttatással Rákoskeresztúron, Angyalföldön, Albertfalván, valamint az I. kerületben. De a békásmegyerivel együtt indulóknak, amelyek kifejezetten polgári kezdeményezések voltak, keményen meg kellett küzdeniük a létükért. A hosszadalmas tanácsi, majd az önkormányzati választásokon, a kerületi hivatallal vitatkozva és egyeztetve, zajos és túlfűtött szülői értekezleteken kellett megvédeniük az elképzeléseiket. Az iskolák különböző adottságokkal rendelkeztek. Fenntartói szempontból például megjelent nemcsak az alapítványi, egyesületi, hanem az önkormányzati irányítású iskolaformáció is. A kilencvenes évek derekára azonban szinte kivétel nélkül átkerültek az egyházak irányítása alá, többek közt, mert azt kötelezővé is tették az akkor megjelent törvényi szabályozások.
De hogyan is született meg a Mustármag Óvoda és Iskola megalapításának az ötlete? Akkor, 1989 tavaszán a helyi MDF egyik összejövetelén Lakner Zoltán tanár, azóta szociológus egyetemi tanár, jelenleg az Igazságügyi Minisztérium főtanácsadója, beszámolt egy pécsi keresztény iskolai kezdeményezésről. Vitéz Gyula jelezte, hogy örömmel kapcsolódna egy hasonló elv alapján létrejövő csoportosuláshoz. Az óbudai Selyemfonó épületében lelkész, pszichológus, egyetemi és általános iskolai tanár, egyetemista gyűlt össze, később jogásszal, óvónővel és nyelvész-matematikussal is bővült a kör. Az aktivistákból létrejött iskolabizottságban azután hetenként volt megbeszélés. A társaság egyik része a gyakorlati megvalósulást intézte, a másik fele az elvi alapokat rakta le. A kör bármely tagja beleszólhatott mindenbe, ahogyan az azokban az években, rendszerváltáskor, igen példamutatóan demokratikus módszerek alapján működött máshol, más új polgári kezdeményezések esetén is.
Az aktivisták összejöveteleket, aláírásgyűjtéseket indítottak. Meggyőzték a kerületi egyházi vezetőket. Vitéz Gyula számára egyszerű volt papokkal és lelkészekkel szót érteni, hiszen aktív katolikusként majdnem mindegyiküket ismerte. A reformátusokhoz is volt személyes kapcsolatuk, és evangélikusok is segítőkésznek bizonyultak.
Gyűltek az aláírások Az ívek fejléce azt az óhajt fejezte ki, hogy a szülők szeretnék gyermeküket keresztény óvodába, iskolába járatni, és ezt az elképzelésüket, mivel ők állampolgárok és adófizetők, önkormányzati támogatással kívánták megvalósítatni. Az iskola alapító atyái három fő kérdésben egyeztek meg. Az óvoda és iskola összetételében és szellemében egyaránt ökumenikus legyen, s ez vonatkozott a hittanoktatásra is. Nevelési elvük a személyközpontú megközelítést tartotta követendőnek. Végül szerkezetében a nevelési és oktatási intézmény óvodától az érettségiig kívánta végigkalauzolni diákjait.
A szervezőket rövidesen támadások érték. Különösen a helyi potentátok, az iskolák vezetői érezték széküket inogni. Elkezdődött a hangulatkeltés: ellen-szülői értekezletek és népszabadságos, esti hírlapos újságcikkek borzolták a kedélyeket. A kezdeményezőknek nyilvánosan meg kellett védeni igazukat, meggyőzni a félrevezetett szülőket. A legfőbb érv az volt ellenük, hogy a keresztények az új iskolában vizsgálják a családok és tanárok vallási életét, s aki nem megfelelő, azt eltávolítják. Ráadásul nem csak a saját intézményükben teszik ezt, szólt a vád, hanem az állami iskolában is, ugyanis arra készülnek, hogy elfoglalják az épületet.
Szerencsére nemcsak magunkra támaszkodtunk – emlékezett Vitéz Gyula. Pszichológus barátunk, Török Iván vezetésével létrehoztuk a Cella Trichora Egyesületet. A demokratikus és nemzetileg elkötelezett politikai pártok mellett így civil szerveződést is tudhattunk a hátunk mögött. Helyi parlamenti képviselőink mellett óriási segítséget nyújtott Salamon László, akkor az MDF, ma a KDNP országgyűlési képviselője, aki a későbbiekben minden tanév évnyitóján megrázta a csengőt – mondta ez egykori igazgató.
Még az első szabad önkormányzati választásokat megelőzően, 1990. őszén
Mayer Tiborné vezetésével szeptember elsején megkezdhette működését óvoda. Sikeresen megoldották a beiratkozást. Az óvoda és később az iskola iskolaszéke is elkezdte működését - betartva az ökumenikus alapelvet, egyharmad-egyharmad arányban katolikus, református és evangélikus delegáció mellett. Az iskolaszéket egy matematikus szülő, Mayer Gyula vezette. A helyi képviselőtestületben több iskolabizottsági tag szerzett helyet.
Mindezek ellenére az iskolai osztályok beindítása akadozott. Tarlós István – jelenlegi főpolgármester, akkor kerületi polgármester - melléjük állt, de frakciója, az SZDSZ, s a liberális önkormányzati képviselők jó része elutasítóan lépett fel, az MSZP-ről már nem is beszélve. A polgármesteri hivatal dolgozói között azonban váratlanul támogatókra leltek.
Húsz esztendeje, 1991. március 14-e késő estéjén következett el a várva várt esemény – emlékezett Vitéz Gyula. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat többsége jóváhagyta a Mustármag Ökumenikus Keresztény Iskola első négy évfolyamának szeptemberi évkezdését. Azon az őszön szerény költségvetési, személyi és tárgyi lehetőségek mellett, párhuzamosan egy-egy osztállyal megkezdődhetett – az ott addig minden példa nélküli - keresztény és ökumenikus tanítás és nevelés.
A cikk elején említett képzeletbeli emléktáblára végül hadd írjuk fel a keresztény iskola tantestületének tagjait: Botár Elek, Cserekleyné Szente Ildikó, Hansági Istvánné, Jelinek József, Kerekes Istvánné, Kovács Viola, Krulikné Piszman Ditta, Misz Erzsébet, Szabó Réka, Keresztessy Judit, Mészárosné Buza Ilona, Tarjányi Mária, Tóth Lászlóné igazgató-helyettes, Újfalussy Miklósné, Vitéz Gyula igazgató, Zászlós Attiláné.