Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Varga Péter

2 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt 40 - 50 év legalacsonyabb szőlőtermése várható, az átlagosnak mondható 4,5 millió mázsás termés helyett csak 3 – 3,2 millió ígérkezik. A terméskiesés mintegy 1 millió hektoliter bornak felel meg, ami 300 forintos literenkénti átlagárral számolva 30 milliárd…..
Mi magyarok meglehetősen konzervatívak vagyunk borfogyasztási szokásainkban. A nagy fehérboros világdivatok, a Chardonnay, a Sauvignon Blanc végül a Pinot Griggio divatja szinte észrevétlenül hullámzott el mellettük. Fehérbor fogyasztásunk fajtaszerkezetében az utolsó 20…..
A kérdés felvetése mindenképpen jogos, de a téma könnyebb bemutatása érdekében azzal az egyszerűsítéssel élünk, hogy a száraz kategórián kívül minden kategóriát, tehát a félszárazat, félédeset is édesnek tekintjük. Tehetjük ezt azért is, mert Nyugat-Európában…..
Varga Péter 2010.05.05 14:50:24
@AG 2.0: Egyetlen kiegészítéssel egyetértünk, én a száraz boroknál is a „természetes” boroknak adnám a jövőt. Édesíteni csak must-sűrítménnyel lehet és csak olyan bort, amelynek a mustja nem volt javítva. Ha száraz bort készít valaki akkor répacukorral javíthatja (?) a mustot, nem is beszélve a savpótlásról vagy a barrique-olásról. Ezek a törvényes borászati eljárások szerintem nagyobb beavatkozást jelentenek a borok természetes állapotába, mint a mesterséges, musttal vagy aszúval történő édesítés. A borok készítésének jelenlegi törvényes és a jövőben kívánatos módszereinek elemzése meghaladja e műfaj kereteit. Bejegyzésemben csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy az emberek többsége, különösen ha külföldi borokat fogyaszt, nincs tudatában annak, hogy édes bort iszik és hogy a hazai borversenyeken a száraz fehér borok nem, vagy alig kapnak lehetőséget.