Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aesculap

0 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!       Tisztelt Praxis blog!…..
aesculap 2011.11.17 10:57:41
@Fergio:
Nem tudom, honnan veszed, hogy az orvosok védik egymást???
A néha benézek sok mindenről írt, nagyobbrészt hasznos információkat közölve, de egy sorában sem látom, hogy védené a hibát elkövető dolgozót, vagy nagyképűsködne. Piroska meg szószerint azt írta, hogy egyetlen orvos sem viselkedhet(ne) így. Hozzátéve, hogy a (bunkó, durva, szarházi, hentes, paraszt, tuskó, patkány, arrogáns farok, stb. akit le kellene üvölteni, pofán kellene csapni és az ujjait eltörni -idézet a hozzászólásokból-) orvos alapos vizsgálatot végzett, ez pedig ugye, tény, a prosztoló is leirja a citológiát meg a hüvelyi ultrahangot a bimanuális vizsgálat mellett.

Amerikában meg persze, hogy jobb, meg Angliában is, fekete Afrikáról nem is beszélve. Oda kell menni.

Az idetolom a képem és nagyképüsködök, meg a tódi piri, meg a többi "kedves orvoska", engemet is beleértve, ha van egy kevés esze, nem írogat ide többet. Hacsak nem mazochisták.
Végül is semmi szükség rájuk, jól el vagytok ti egymás közt.
aesculap 2011.11.17 14:18:50
@juliska1960:

Kedves Juliska! Kivánok Neked megnyugvást és jó egészséget, semmiképpen sem azt,hogy
"téged érjen el a végzet",
amit Te írtál Piroskának. Nem igazán érthető a kirohanásod, gondolom, nem ő volt a kezelőorvosotok.
Tartok tőle, hogy nem fog válaszolni, elég sok méltánytalan támadás érte az utóbbi időben (ritkán szólok hozzá, de figyelem a blogot). Igazából én sem tervezek többet írni, az átkozódás, pofánbaszás, leüvöltés nem az én világom. Ahogy elküldtem a kommentemet, törlöm a hozzáférésem, és read only sem nagyon leszek jelen, ergo nem érdemes tovább szidni.
Praxis Megelőzés helyett temetés 2011.08.12 06:00:00
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!   Mint a címben is utalok rá,…..
aesculap 2011.08.13 21:05:56
@El Visco Stello:
Latinovits.
Kedves Szerkesztők! Mióta, néha „ráakadok” e blogra, azóta érzek kényszert, hogy egyszer elmondjam-e az én esetemet. A fiaim, pert fontolgattak, lebeszéltem Őket, de most úgy döntöttem: elmesélem:2006. márciusában, egy szokásos üzemorvosi vizsgálat laboreredménye…..
aesculap 2011.08.05 13:55:30
@praxis.blog.hu/api/trackback/id/2347835:
Romics Imre professzor tudomásom szerint él, jó egészségnek örvend, dolgozik. A halálhírét keltő jószándékú, de valótlan hozzászólást törölni kellene!
Testvére, Romics László Professzor Úr, a III. Belgyógyászati Klinika volt igazgatója és az egyetem egykori rektora hunyt el, méltósággal viselt, hosszan tartó szenvedés után.
Emlékét megőrizzük.

"75 éves korában elhunyt Dr. Romics László professzor, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora, Széchenyi-díjas orvos, belgyógyász, egyetemi tanár. Tudományos munkássága mellett kimagasló szerepet töltött be az orvosképzésben és a gyógyításban egyaránt. Az anyagcsere betegségek és az érelmeszesedés nemzetközi hírű kutatója akadémiai tisztségei mellett több európai tudományos társaságnak is tagja volt."
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Április 19-én nem sokkal…..
aesculap 2011.08.01 22:40:32
@idenekemahalapenzt:

Már megint olyanba szóltok bele, amihez nem értetek. A diagnózis nem így működik. A panaszok és a tünetek alapján az orvos felállít egy iránydiagnózist, amivel a szóbajöhető kórképek körét jelentősen leszűkíti. Erre a gyanúra célzottan kér további vizsgálatokat, ezek eredménye alapján tovább szűkíti a kört (differenciáldiagnózis), végül egy marad meg. Nagy szerepe van az intuíciónak és a saját tapasztalatnak - ha már látott olyan betegséget, nagyobb valószínűséggel ismeri fel. Mindig a gyakoribb dologra kell először gondolni, az irodalmi ritkaságokkal (bár az egyetemen vizsgán meg lehet bukni ezek miatt)
a legtöbb orvos egész életében nem, vagy csak egyszer-kétszer találkozik.
Praxis A mindennapok hősei 2011.07.29 06:00:00
Kedves Praxis blog, Eddig még nem írtam összefoglalót sehova és nem is kommentáltam másokvéleményét, de az intézetben fekve megfogadtam, hogy amint lehetőségem lesz rá, összefoglalom a velem történteket. Elöljáróban jegyzem meg, hogy ez nem a szokásos "megalázott a…..
Tisztelt Praxis blog!   A múlt hétvégén egy nagyon kellemetlen helyzetbe kerültünk, amelyet az ügyeletes orvos képes volt tetézni, ezúton is hálás köszönet neki, kíváncsi volnék, hogy büszke-e magára, mindenesetre elég bunkón viselkedett és megpróbált kiszúrni velünk.…..
aesculap 2011.05.18 10:57:16
@Artie:
"...az orvos egy utolsó köcsög..."

@Artie: @Artie: te vagy egy utolsó köcsög, nálad csak a posztoló hülyébb, akit jól 3,14csán kellett volna rúgni hogy ilyen marhasággal zavarta az ügyeletet. Ez kb olyan, mintha éjszaka menne az önkormányzatra, hogy neki segély kell...
Praxis Perverz nőgyógyász 2011.02.02 14:22:00
Sajnos a családomban elég sok rossz tapasztalat van különböző orvosokkal kapcsolatban és hiába még csak 17 vagyok, már nekem is sikerült belefutnom egy olyan emberbe, aki megalázott és aki miatt azóta is félek a nőgyógyászoktól.     A barátommal egy éve vagyunk…..
aesculap 2011.02.05 08:11:23
@Roooz: elérhetőséget privát e-mailben küldöm.
A János kórházról olvashattunk már rosszat és jót is itt a blogon. Ezúttal sajnos ismét egy szomorú esetről szól az aktuális poszt. Levélírónk édesanyja majdnem két hétig nem kapott infúziót, melynek következtében veseelégtelenség lépett fel nála és ez végzetesnek…..
Tisztelt Praxis blog!   Pénteken a balesetin jártam, mert sikerült ügyesen leesnem egy létráról és eltört a jobb bokám. Mentőt hívott a feleségem, körülbelül fél óra alatt értek ide, bár nekem egy örökkévalóságnak tűnt.Ezt leszámítva a mentősök nagyon rendesek…..
aesculap 2010.11.19 17:34:09
@El Visco Stello:

Nem mindenben értünk egyet (pl Isten- hit és cigánybűnözés egybemosása),de a stilust és a vitakulturát illetően nagyon is! Javaslom az összes kommentelőnek,hogy tekintse követendő példának!
aesculap 2010.11.19 19:09:07
@El Visco Stello:
Azt gondolom, félreértettük egymást.
Nem kötözködni akartam, ellenkezőleg, elismeréssel méltattam a stílusodat. Tényleg úgy gondolom, hogy követésre méltó. Semmi sértőt nem írtál, mégis nekem úgy tűnt (hasonlóan Polifemoszhoz), hogy nem illik a randalirozó, primitív bűnözökkel (akár a többségi-, akár a kisebbségi populációhoz tartozik), pontosabban a hozzájuk való viszonnyal, velük szemben képviselt attitűddel, stb. mintegy analógiába állítani az Istenhitet. Erre gondoltam, de lehet hogy tévedtem.
Remélem, azért nincs harag...
Elég távoli a történetem, de remélem azért nem baj, hogy elmesélem. Sógorom 2007 novemberében vadászat közben rosszul lett, erős mellkasi fájásai voltak,égett a nyelőcsövénél zsibbadt a keze ,fájt a háta nagy fájdalmai voltak, míg a csornai Margit kórház kardiológiai…..
Nem vagyok benne egészen biztos, hogy a legmorcosabbnak és legtagadóbbnak tűnő ember/orvos a valóságban nem a leglelkiismeretesebb-e... Itt mindenkinek van valamilyen kialakított képe. De hogy mi a valóság?   A kiégés tényleg probléma, és ha a körülmények ilyenek maradnak,…..
aesculap 2010.11.05 14:36:26
@miklos.rabai: Csak néhány tévedésedre (pontatlanság) hívnám fel a figyelmet:
- a rák (carcinoma, cancer) hám eredetű rosszindulatú daganat, vagyis soha nem lehet jóindulatú. Aminenek tokja van és nem ad áttétet, az benignoma (adenoma, fibroma, lipoma etc.), vagyis nem rák. Hozáteszem,hogy nem minden rosszindulató daganat rák, (pl.sarcoma, mesenchymális daganatok, GIST, stb),sőt, ezek viselkedésüket tekintve általában malignusabbak a ráknál.
- a hasnyálmirigyrák öt éves túlélése csak akkor o%,ha nem operálják meg időben. A prognózisa, sajnos, még így is rossz, de a 0 %-nál sokkal jobb. Vannak gyógyszeres kezelésre és besugárzásra is nagyon rosszul reagáló daganatféleségek, ilyen a hasnyálmirigy ráh, vagy az Adamantium által említett cholangiocarcinoma, de ezek is időben operálva (különösen a Klatskin tumor) eltávolíthatóak, tehát a beteg "meggyógyul" - vagy legalábbis daganatmentessé tehető).
PS : lám, én megtörtem a hallgatást (igaz, Orövoár-t idézve, megnyuszultam), ezért tisztelettel kérem Hatodévest, Ő is szólaljon meg. Hiányoznak értékes észrevételei, amelyekkel nagyrészt egytértek (hogy mivel nem, azt leírtam). Komoly felnőtt ember nem játszik sértődősdit. A világ sokszínű, a benne élő emberek különbözőek, a vélemények eltérőek. Ezért még nem kell egymásra haragudni. Az indulatos megjegyzést pedig sajnálom, nem akartam megbántani.
Tisztelettel: Tódor Piroska NÉNI.
aesculap 2010.11.05 15:06:43
@aesculap:
Az utóirat békítési kísérlet akart lenni.
Sajnos életem folyamán rengeteg negatív tapasztalatot szereztem az egészségüggyel kapcsolatban. Az egyik 'kedvencem': 5 éves koromban előjött az epilepszia, és az orvos közölte édesanyámmal, hogy szimulálok, engem felpofozott, és üvöltött velem, hogy "Fejezd be a hazudozást…..
aesculap 2010.10.16 08:44:52
Praxis A várólista átka 2010.10.11 06:00:00
Kedves Szerkesztők, Az én történetem elég tipikus lesz olyan szempontból, hogy megmutatja, hogy hogyan súlyosbodik egy ember állapota a várólistás rendszer és a vizsgálatokkal való spórolás miatt.Terhességem alatt 2009 tavaszán tört rám először egy iszonyatos hátfájás,…..
aesculap 2010.10.11 14:37:19
@ujik:

Az apróköves epehólyag egy időzített bomba; súlyos heveny hasnyálmirigy gyulladást, elzáródásos sárgaságot, súlyos epehólyaggyulladást (szövődményeként ekár epehólyag elhalást vagy átfúródást) és még néhány ritkább, de szintúgy veszélyes betegséget okozhat. Egy szó, mint száz, jobb azt időben, panasz- és tünetmentes állapotban eltávolítani.
Ha már epevezeték elzáródást okoz, akkor valóban kell az ERCP, EST és a kő eltávolítása endoszkóppal, a beavatkozás szövődményeként néhány % gyakorisággal elő szokott fordulni (általában enyhe lefolyású) hasnyálmirigy gyulladás, mivel maga a manipuláció és az elektromos késsel történő vágás ott történik, ahol a hasnyálmirigy vezetéke is a nyombélbe ömlik. Ennek ellenére a beteg szempontjából elzáródást okozó epekövesség esetén a legjobb a tükrözéses módszerrel történő epevezetékkő eltávolítás (a fentebb említett ERCP, EST), majd a köves epehólyag eltávolítása műtéti úton. Nagyon nem mindegy, hogy "csak" az epehólyagot kell eltávolítani, vagy az epevezetéket is fel kell-e tárni, ti. ez egy teljesen más, nagyobb megterhelést, elhúzódóbb gyógyulást jelentő műtét.

Én személy szerint többezer ERCP-t végeztem, nagyjából 100 sikeres beavatkozásra esett 1-2 hasnyálmirigy gyulladás és vérzés, az is előfordult, hogy sürgős életmentő műtétet kellett végezni -- nem azért, mert valamit rosszul csináltam volna, hanem ezek, meg még néhány nem kivánatos esemény a beavatkozás kockázati körébe tartoznak.
A posztot olvasva az a véleményem, hogy jóval előbb el kellett volna jutni az epekövesség gyanújáig ill. diagnozisáig, de hát nem vagyunk egyformák, egy autóval is előfordul,hogy ugyanazzal a hibával többször kell szervizbe vinni, mire rájönnek a bajra, az emberi szervezet pedig összehasonlíthatatlanul bonyolultabb, mint bármelyik gép. Ezzel együtt, jogilag biztos, hogy nem marasztalható(k) el az(ok) az orvos(ok) aki(k) a panaszok alapján mozgásszervi eredetre gondoltak. Nem lehet mindenki kiváló autószerelő.
A kimutatott apróköves epehólyag esetén, különösen, ha ismétlődő epés görcsök jelentkeznek, a mi kórházunkban napokon belül elvégzik a műtétet, mindenféle baksis nélkül.
Bocs a hosszabb kommentért
aesculap 2010.10.11 18:24:52
@ujik:
Nem szeretnék reklámot, meg nincs felhatalmazásom a kórház vezetésétől sem.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy a legtöbb, szakmailag kellően felkészült kórház, ahol tisztességesen dolgoznak a kollégák, hasonlóan jár el.
Praxis Meghalt a gyermekem 2010.10.04 06:00:00
Reggel 8 óra volt. Vért vettek és megröntgenezték a gyermekemet. Ird és mond 8 órás várakozás után (szüntelen rákérdezés mellet - a végén már ajtónyitáskor - ja maga az) drasztikus lépésre szántam el magam. Miután gyermekem akkora már nagyon rosszul volt, nyakon fogtam az…..
aesculap 2010.10.04 17:10:03
A gyermekét elvesztő szülő fájdalmát semmi sem írhatja felül, Neki biztosan igaza van, amikor okot, magyarázatot keres, és azt kérdi, hogy ki hibázott.

Sok hozzászólás érkezett, ezek egy jelentős része szakmailag nem megalapozott, úgy is mondhatnám, hogy butaság. Legkirívóbb csirke72, aki azt írja, hogy "németben ilyen nem fordulhatna elő". Sajnos, a valóság ennél sokkal árnyaltabb. A tüdőembolia felismerése és kezelése "németben" is nagy gondot jelent, a tüdőembolia halálokként sokszor ott is csak kórbonctani diagnózis, ami annál inkább is szembeötlő, hogy a kórboncolások aránya messze elmarad a magyarországitól.
A fibrinolízis pedig - akár streptokinázzal, akár rTPA-val - nem elsősorban anyagi kérdés (megalapozott indikáció esetén az OEP megfizeti a kórháznak a kezelés költségét), hanem egyrészt időfaktor (igazán hatékony csak 8 órán belül, kompromisszummal ez kiterjeszthető 24 órára), másrészt nagyon sok ellenjavallata és lehetséges szövődménye van. A beteg belehalhat a kezelésbe, és aztán a boncasztalon derül ki, hogy nem is lett volna rá szükség...

A dg-t a klinikum és a speciális programmal végzett CT alapján lehet felállítani, a szívultrahang csak nagyon indirekt jelekkel szolgálhat (emelkedett jobb kamrai nyomás), az izotóp vizsgálatnál pedig gyakori az álpozitív lelet. Sajnos, saját gyakorlatomban is előfordult, hogy igazolt mélyvénás trombózisban szenvedő és megfelelően kezelt beteg nem tartotta be a szigorú fekvésre vonatkozó előírást, és a WC-n ülve halt meg lovagló embolusban.
Le szoktuk dekurzálni, ha a beteg ilyen esetben felkel, sőt a fenti esetben alá is irattuk vele, hogy orvosi utasítás ellenére stb. nem mindig szoktunk így eljárni, bízunk a gondviselésben, meg nem akarjuk a helyzetet kiélezni, itt is csak azért tettük meg, mert nagyon renitens volt a beteg, nemcsak WC-re, hanem dohányozni is kijárt. A hozzátartozók mindenesetre minket vádoltak a haláláért. Ha nincs az egész dokumentálva , valószinüleg megkaptuk volnak a lelketlen kontár, kórlaphamisító gyilkos stb. jelzőket is.
Minden beteget, aki hozzánk kerül, próbálunk meggyógyítani, sajnos, nem mindenkit sikerül. Orvosként szakmai kudarc, együttérző emberként súlyos lelki trauma egy beteg elvesztése számomra. Nem könnyíti meg a helyzetet, ha a hozzátartozók ráadásul hozzá-nem értéssel, lelkiismeretlenséggel vádolnak, vagy jogi útra terelik annak a betegnek a halálát, akiért mindent megtettem és aki álmastlan éjszakákat okozott.

Ezzel együtt a konkrét esetben nem zárható ki, hogy mulasztás vezetett a beteg halálához. Ismeretlenül is nagyon sajnálom.
Praxis Szarházi kommunista beteg 2010.10.02 12:37:00
Kedves Blog!  A tegnapi nap folyamán olyan történetnek voltam fültanúja, amelyet el sem hinnék, ha más mondaná. Lehet, hogy sokan legyintenek majd, de én és még jó páran, akik jelen voltunk az esetnél megerősíthetjük, hogy 2010-ben mik történnek a magyar egészségügyben.…..
aesculap 2010.10.02 21:38:51
Bocs, csak most vettem észre, hogy már idézték Szolzsenyicint. Márait talán nem -nem érdektelen,hogy Ő hogy vélekedett a kommunistáról. Hát, nemvolt túl hízelgő véleménye, többek közt leírta, hogy "kommunista nem lehet humanista".Egy másikirásában az európai kultura végéről vizionál, ha a komcsik hatalomra kerülnének...

Röpirat a nemzetnevelés ügyében című (1942-es) munkájában jegyezte le a következôket: „A húszéves szovjetkísérlet e háborúban kétségtelenül bebizonyította azt, hogy a mongolizált Szovjet-Oroszországban a legszigorúbb politikai nevelés, az egyéni élet minden igényének kíméletlen megtagadása hatalmas társadalmi és katonai szervezetet épített fel (…) De bebizonyította azt is, hogy ez a bolsevista erôfeszítés az egyéni élet minden tartalmát felszívja, megfosztja az embert az élet minden olyan értékétôl és javától, mely nélkül európai ember számára – legyen ez az ember filozófus Königsbergben, vagy csatornatisztító Londonban, – nincs többé az életnek valóságos értelme." Ehhez azután még a következôket tette hozzá; „Nem lehetnek kétségeink, mi történne, ha a keleti bolsevizmus egy napon módot és eshetôséget látna arra, hogy behatoljon az occidentális műveltség területeire. Az értelmiség lemészárlása, az occidentális életformák megsemmisülése, az egyéni életrôl alkotott, a nyugati műveltség eszméinek jegyében felépített elképzeléseink teljes csôdje következne be a pillanatban, mikor a bolsevizmus megveti hatalmának alapjait Európa országaiban. A bolsevizmus kérdése az európai ember számára nem politikai, nem is osztályhatalmi kérdés, hanem a lét és nemlét, az európaiság kérdése."
Ezt ki kell írnom magamból, mert ma is szorítja a szívemet.. 199-ben történt. Édesanyámat rosszullét miatt a belgyógyászatra szállították mert szívbeteg volt, és amikor érezte hogy rosszul van, - mivel a nővért hiába hívta - megpróbált kimenni hozzá hogy segítséget kérjen.…..
aesculap 2010.10.01 14:38:57
A telefonon történő tájékoztatásról a jogszabály nagyjából kimondja, hogy tilos - bár a helyzet nem teljesen egyértelmű, mert az eü. tv-ben az is benne van, hogy a beteg által erre kijelölt hozzátartozót a beteg esetleges áthelyezéséről (másik osztályra, másik intézménybe) és lényeges állapotváltozásáról értesíteni kell.

Tudok olyan esetről, amikor a beteg állapotáról telefonon aggódó hozzátartozóként érdeklődtek, és az empatikus, kedves nővér részletes tájékoztatásából illetéktelenek tudomására jutottak a beteg betegségére, életkilátásaira vonatkozó lényeges adatok, amelyeket polgári peres eljárásban használtak fel később és az információt adó jóhiszemű szakdolgozót meghurcolták, elmarasztalták.

Ezzel együtt, ha biztosan tudom, hogy ki az érdeklődő fél, aki nem fog visszaélni a kapott tájékoztatással, esetenként megszoktam szegni a tilalmat, és elmondom a kért információt. De ha pl azzal jelentkezik valaki, akit előzőleg nem láttam és a beteg nem hatalmazott fel arra, hogy az illetőnek tájékoztatást adjak, hogy " x.y. rokon (akár gyermek, testvér stb.) vagyok Miskolcról vagy Győrből (vagy Londonból), nem tudok odautazni, de nagyon kérem, mondja el, hogy mi baja van az anyukámnak, milyen kezelést kap. mi várható, stb" - nem tehetek mást, mint udvariasan megmondom, hogy semmilyen jellegű tájékoztatást nem adhatok, keressen fel személyesen. Nem mindig értik meg, és kapok hideget - meleget, nem idézem, hogy néha miket mondanak.
Praxis Nem szóltak, hogy meghalt 2010.09.30 06:00:00
Sajnos nekem nincsenek jó tapasztalataim a Hetényi kórházzal kapcsolatban. A nagymamám például úgy halt meg, hogy a fertőző osztály szubintenzív szobájában volt egy másik beteggel, tehát összesen ketten voltak a szobában, és a nővérek csak akkor néztek rá (rájuk), mikor…..
aesculap 2010.09.30 10:42:11
@Babette_: "Miben különbözik a szubintenzív az intenzívtől?"
Nagyon sokban. A szubintenzív az egy normál osztályon kijelölt kórterem, esetleg több kórterem is, ahol az átlagosnál egy picivel jobb a felszerelés (központi oxygen, szívó, monitor), és bizonyos betegségeknél, beavatkozásoknál az OEP többet fizet, ha a beteg szubintenzív kórteremben van elhelyezve. De összességében része a "rendes" osztálynak, és nem sokban különbözik attól, ellenben a valódi intenzív osztálytól olyan messze van, mint az a bizonyos vitéz Izráel fővárosától...

@Bikli néni: "...nincsenek egyébként olyan tanfolyamok, ahol a szülés előtt tanítanak dolgokat, pl. hogyan kell szoptatni, pelenkázni, stb? "

Nincs a (z először) szülő nőnek anyukája, nővére, sógornője, barátnője stb., akivel ezekről beszélgethetne?
aesculap 2010.09.30 10:49:43
@aronsatie:
Szélmalomharcos ugyanúgy nem állat, mint ahogy Te sem vagy az. A császár után 1-2 órával a kismama nyugodtan mozoghat az ágyban, másnap felkelhet.
Mindhárom gyermekem így született, az anyukájuk nem hisztizett, nem szidta acsecsemős nővéreket, hanem kérte, hogy már aznap kapja meg a babát (rooming in) és el is látta.
aesculap 2010.09.30 10:54:36
@Szeplő:
Gratulálok!
Amíg ilyen Édesanyák vannak, a helyzet nem reménytelen.
Kedves Praxis-blog olvasók! Régóta olvasom a blogot, de most írok először, mert szerencsére eddig nem volt rossz tapasztalatom egyik kórházban sem. Egy év diplomás ápolói képzés után és most elsőéves orvostanhallgatóként úgy gondoltam, nem igazán láthatok bele abba, hogy egy…..
aesculap 2010.09.29 21:13:51
@ms Para(Medic):

Ars longa, vita brevis...
Bennem mindenesetre elsőéves medikus koromban több alázat volt a szakma, a medicína, az ápolást, gyógyítást végző ápolók és orvosok irányában.
Szóval, sokat kell még tanulnod, és nemcsak az orvostudományra gondolok.
Sajna nekem nem sok jó tapasztalatom van az orvosokkal. Az utóbbi 3-5 évben többet volt a család dokinál/kórházban és nem sok pozitív gyűlt össze. Kezdve édesanyámmal, akinek volt egy nagy nőgyógyászati műtétje. A műtét másnapján reggel 10-től délután 4-ig nem ment be a…..
aesculap 2010.09.28 22:40:17
@fehérzaj: kazohinia?
@adamantium: egyszer át akartam helyezni egy MRSA-s beteget a Lászlóba , de a vezető infektológus azt mondta, hogy nyugodtan maradjon a beteg belosztályon, az MRSA nem röpköd a kórteremben...
Ettől függetlenül izoláltuk a beteget és persze szájmaszk, szkafander, kézmosó, etc.
Az én történetem 2007 tavaszán kezdődött. A megelőző hosszú időszakban folyamatos stresszben éltem, mind munkahelyi mind családi oldalról nagyon nagy nyomás nehezedett rám.   Egy nyilvános helyen voltam a feleségemmel, ahol minden komolyabb előjel nélkül hirtelen…..
Tisztelt Praxisblog! Előre is elnézést kérek a hosszú levélért, mert ugyan még nem tudom melyik végéről kezdjem a 4, lassan 5 éve tartó kimondhatatlan dühöm levezetését, és nyilvánosságra hozatalát azt tudom hogy hosszú lesz. A gyógyszerek dózisát a lent leírt okok miatt…..
Pár hónapja édesanyámnál refluxot állapított meg az egyik csepeli körzeti orvos, felírt gyógyszert, szigorúan napi 1 szem. Használni használt, azonban olyan tünetei is voltak anyunak, hogy a gyógyszer szedése mellett rosszul volt, gyengének érezte magát. Visszament a dokihoz, aki…..
aesculap 2010.09.24 09:13:25
@Babette_: Nincs.
aesculap 2010.09.24 12:01:00
@marand22:

ad1.: első izben jelentkező panasz esetén alarm tünetek hiányában is ajánlott gasztroszkópos vizsgálat ("once in a lifetime")
2007 áprilisban Édesanyámról kiderült a Szent László kórházban, hogy Epehólyag daganatban szenved.Ott az orvos kíméletlenül, minden emberség nélkül a szemünkbe vágta, hogy vagy műtét és nyerünk 3 hónapot max, vagy nem műtik, és 2 hét,de biztosított minket róla, hogy az…..
aesculap 2010.09.23 10:45:22
Sajnálom a posztolót édesanyja elvesztése miatt, sajnos, minden jel szerint incurabilis-inoperabilis (nem gyógyítható, nem operálható) rákos betegségben szenvedett.
Ha az epehólyag-, vagy epevezeték- esetleg hasnyálmirigy rák sárgaságot okoz, akkor az epevezetékbe tükrözés során behelyezett stent(műanyag vagy fémcsövecske) segítségével a sárgaság az esetek nagy részében megszüntethető, így a beteg életminősége javul és valamelyest a túlélési idő is meghosszabítható (az elzáródásos sárgaság önmagában életveszélyt okozhat). Az korrekt kivizsgálással (CT, sz.sz. MRI, szövettani mintavétel, stb) eldönthető hogy lehetséges-e olyan műtétet végezni, amelynek során a daganat eltávolítható, sajnos, ez a ritkább eset. Ha nem, akkor egyáltalán nem kell operálni, mert a palliáció endoszkóposan megoldott, és ilyenkor a műtét kockázata nagyobb, mint amit esetleg a beteg a műtét által nyerhet.Ezt hívják egyébként a
risk-benefit ráció mérlegelésének, amelyet minden műtéti beavatkozás előtt el kell végezni.
Több, mint 30 éves kórházi orvosi pályafutásom alatt számos beteget kezeltem hasonló ok miatt, az endoszkópos beavatkozással majdnem mindig sikerült átmeneti javulást elérnünk, azonban a betegeket sajnos néhány hónap, ritkán fél-egy év elteltével a rákos betegség előrehaladása miatt elvesztettük. Saját gyakorlatomban műtétre csak ritkán került sor, és akkor is előfordult, hogy csak a műtét során derült ki, hogy mégsem lehet a daganatot eltávolítani.
Napi munkakapcsolatban állok az ország (egyik) vezető epe-májsebész professzorával, akivel a legtöbb beteget megkonzultáltuk. Azt, hogy operálni kell illetve lehet-e, és ha igen, mikor, kizárólag a beteg állapota , vizsgálati eredményei alapján döntötte, döntöttük el. Egyetlen olyan esetről sem tudok, amikor a műtétet, annak időpontját pénz befolyásolta volna, pontosabban, fel sem merült ennek a lehetősége. Nem egy olyan betegem volt, akinek ismertem szociális helyzetét (= nyomorgó. éhező, hajléktalan, stb) , hosszas, ismételt kezelése során senkinek egy fillért nem adott (nem volt neki miből, de személy szerint én akkor sem fogadtam volna el, ha történetesen valahogy összekapart volna néhány
ezer forintot. Itt szúrnám közbe, hogy az átlagos paraszolvencia összege -magam is főorvos vagyok és endoszkópos műtéteket végzek - 5-10.000. Ft, de leginkább semennyi), viszont betegsége operábilisnak bizonyult és a klinikai sebész professzor soron kivül elvégezte az egyébként műtéttechnikailag rendkivül nehéz, gyógyító, életet mentő nagyműtétet.
Nem tudom elképzelni, hogy van olyan sebész orvos, aki egy tudottan inoperábilis beteget a pénzért mégis megoprálna, azt meg főleg nem, hogy ilyen összeget, és előre kérne illetve attól tenné függővé a műtétet.
Lehet, hogy még mindig túl naív vagyok? Remélem, nem erről van szó.
aesculap 2010.09.23 15:47:20
@RAMBO:
Csak saját tapasztalatomról tudok beszámolni: kórházi főorvosként átlag minden 20. beteg ad hálapénzt, az átlagos összeg 5-10.000 Ft, évente 1-2 alkalommal 20.000.
Persze, vannak sztársebészek és nőgyógyászok, ott valóban nagyságrenddel magasabb a " tarifa", (bár ezt csak szóbeszédből tudom), és, kezdem elhinni, hogy vannak erkölcstelen orvosok, akik kikövetelik az összeget.
Személyesen én is szereztem rossz tapasztalatot, de egészen idáig azt hittem, hogy egyedi, kirívó esetről volt szó: egyik gyermekem születésekor a szülészorvos, akinél szintén orvos feleségem szült, és aki az első gyermeknél nagyon értékes ajándékot kapott, bemosakodás közben a kollégájának mondta, hogy nem szereti az orvos pácienseket, mert nem szolválnak rendesen, sajnos, a feleségem meghallotta.

Mindezek ellenére azt gondolom, hogy bárki, bármilyen betegségben megkapja a szükséges ellátást akkor is, ha nem ad (hála)pénzt, legfeljebb nem mosolyognak rá naphosszat, nem kap nem kötelező plusz-szolgáltatást és nem nyalják ki a v@l@gát...
@frezenstein: a hálapénz nem korrupció. Minden állampolgárnak alkotmányos joga, hogy hálája kifejezéseként bárkinek pénzt/ajándékot adjon. Ha valaki (akár orvos, akár köztisztviselő, akár politikus) pénzért előnyben részesíti a hozzá fordulót, az korrupció és bűncselekmény, de ennek a hálapénzhez semmi köze. A kikövetelt pénz pedig ennek minősített esete.