Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Marty

21 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újra nappali, este 8 óra 25 perc. Én és Ő kissé fáradtan, napsütötten, belépnek az ajtón. Ő lerakja a két táskát az ajtóban. Én elkezdi pakolászni kifelé a cuccokat. Ő áll és simogatja a hasát. Ő: Mit eszünk? Én: Tészta saláta jó lesz? Gyorsan meg van, könnyű és jól esik ebben a melegben. Ő: Jó,…..
Gran Salto Megjött a jó idő I. 2010.06.14 20:52:00
Végre megjött a nyár, végre mehetünk tengerpartra. Szupi :)   Vasárnap reggel 10 óra, nappaliban dohányzó asztalon két nagy táska, tele strandra készülő cucokkal (törülköző, naptej, kártya, ...), konyhában az asztalon reggeli elkészítve. Én bikiniben rohangál fel alá, kicsit zilált a haja. Ő rövid…..
Gran Salto Carnevale 2010.01.19 09:39:00
 Farsang, farsang, farsang...Boszival elégettük a régi évet, farsanggal elkergetjük a telet. Tessék menni telet rémisztgetni, mert eléggé bele húzott a kis komisz. Tegnap este is inkább a tél rémisztgetett minket, köddel. De nem az a szokásos, itt foltocska, ott foltocska,…..
Gran Salto Brucia la vecchia! 2010.01.06 23:06:00
" Égjen az Öreglány! "    Ezzel a felkiálltással ünneplik az olaszok január 6.-át, vízkeresztet. Az "öreglány", pontosabban Befana, kicsit olyan mint a mi Mikulásunk, csak egy hónap késésben. Január 6.-a reggelre a csúfságos, de jóságos boszorkány a jó gyerekek zokniját édeségekkel,…..
Gran Salto Karácsonyi kavalkád 2009.12.29 09:06:00
Süti sütés, fa állítás, ajándék vásárlás, nagy és kis bevásárlás, itt tömeg-ott tömeg, mindenhol tömeg, "...Oh, jingle bells, jingle bells, jingle all the way ..." rémisztő mikulások, égig érő karácsonyfák és még sorolhatnám a túlzásokat, borzadályokat, elrémisztő ötleteket amikkel bombázzák az…..
Állok az ablak előtt, nézem a szállingózó havat, miközben a forró tejeskávémat szürcsölöm és mesélem a páromnak gyermekkori emlékeimet. Micsoda élmény volt minden egyes évben az első hó, ki az udvarra lábnyomokat csinálni! Vagy ha szép nagy hóra ébredtünk, akkor irány a szánkó pálya. Mennyi…..
Gran Salto Ha péntek, akkor hal 2009.12.03 09:16:00
Olasz módra egy-egy pénteken halat készítek ebédre, vacsorára. Persze nem olyan egyszerű, mint egy szelet hús elkészítése, több buktatója is van a hal receptnek. Az egyik: ha előre kiválasztom a receptet, akkor tuti, hogy nem volt fogás abból a fajtából, amit keresek. Ezért inkább, előbb halat…..
Sárdobáló A himnuszról 2009.10.06 14:00:00
Már többször írtam a nemzeti érzésről a Sárdobálón. Ezúttal az első demokratikus magyar állam tizennégy védelmezője mártírhalálának 160. évfordulója alkalmából a Himnuszt vettem elő. Először is megjegyezném, hogy a Himnusz szövegét nem szeretem közel annyira, mint…..
Marty 2009.10.06 19:21:27
@wuff enough!:
Kedves, dràga magyar, vagy mi.
En oda szulettem, "ahova", majd otthagytam egyeb okokbol. De az, hogy magyarnak mondhatom magam rengeteget jelent szamomra. Van hazam, tartozom valahova, amire jo gondolni. Tudok egy nyelvet, ami egyedi europaban. Van multunk es remelhetoleg jovonk is. Buszke vagyok a hazamra, igen, masok cselekedeteire es arra is, hogy en itt meg tudom mutatni az embereknek mit jelen, ha valaki magyar. Nehogy azt hidd, hogy nagyobb magyar lettem attol, hogy eljottem otthonrol. Otthon is fontos volt, hogy tudjam hova tartozom. Es csak egy aprosag a Himnusszal kapcsolatban. Amikor itt kulfoldon meghallottak az en hazam Himnuszat csend lett es tisztelettel, neman vegighallgattak. Es igen, akkor nagyon buszke voltam, buszke voltam Erkelre, Kolcseyre, magamra (mert tudtam a szoveget:) es arra, hogy magyar lehetek. Vagy mondjuk ugy, hogy elontott a buszkeseg.
(bocsi az ekezetek hianyaert.)
Most, hogy is van ez???? Az olaszok risottonak [rizotto] nevezik azt az ételt, amint a nagymamám "nícses rizsnek" (palócul), szép magyarul meg rizottónak hívunk, de számomra a leginkább a tejberizshez hasonló, ránézésre:)  Be kell vallanom, hogy én nagyon féltem a rizottótól. Azt hittem, hogy ezt…..
Marty 2009.10.06 08:47:54
@NagyLány: Bocsi, de nem tudom melyik is az a recept, mi volt még benne????
Mint ismeretes olaszországban amellett, hogy az autópályákon nem volt sebességkorlátozás, még az ittas vezetés is megengedett volt. De mára, egyrészt az európai uniós csatlakozás hatására, másrészt a sok baleset következtében, az olasz kormány szigorításokat vezetett be.…..
Marty 2009.10.06 08:46:32
@NagyLány:
Spritz-nek hívják és az alkohol tartalma attól függ, hogy mivel keverik. Mert isszák aperol-lal (narancssárgás színű lesz) illetve campari-val (rubin vöröses színe lesz). És persze a fehérbortól is függ, merthogy az is van benne, de majd írok róla bővebben ;)
Lo Spritz A spriccccccccc     Amikor először kérdezték tőlem az olaszok, hogy szeretnék e spriccet inni, nem sokat várakoztattam őket a válaszommal. Még jó hogy szeretnék, nem is értem miért kell ezt megkérdezni, hiszen ki ne szeretne egy jó kis hideg fröccsöt negyven fokban???? Aztán jött…..
Ez most nem kis kék könyves recept, sőt nem is recept igazán. Egy ötlet, hogyan lehet finomat, gyorsan és könnyedén. Ugyebár a grill sütést mindenki nagyon szereti. Az egyetlen probléma vele, hogy kert kell hozzá, vagy egy nagyobb méretű terasz, és persze jobb, ha nincsenek otthon a szomszédok :)…..
Gran Salto Italian style 2009.10.02 12:49:00
"2006"Megérkezett a világhírű Fal. Gyertek nézzétek, minden nap, minden órában, ingyenes előadások. Berlin után Padovában is, a Via Anelli-n.   Hírek otthonról Csizmaföldről:"Berlini fal épült PadovábanAz átjáróknál ellenőrzik: van-e a…..
Gran Salto Vezessünk olaszul! 2009.09.24 21:45:00
Ahogy beszélni meg kell tanulni olaszul, úgy bizony vezetni is meg kell tanulni olasz módra. Az én hat alapszabályom :) Az első és legfontosabb szabály, ahogy kedves barátom szokta mondogatni: Légy az első, vagy törekedj elsőnek lenni! Következmény: padlógáz!!!!! A második: Csak aggresszíven,…..
Gran Salto The italian style 2009.09.24 20:53:00
          ..
Gran Salto "Solo Rock N' Roll" 2009.09.22 11:43:00
Eheti lazulós: Ligabue - Sogni di rock n'roll (a rock n'roll álmai) Vasárnap (2009/09/20) nem akárhol néztük élőben az olaszok egyik legkedveltebb rock énekesét, Luciano Ligabue-t, a veronai arénában. Kihagyhatatlan, és nemcsak a hely különlegessége miatt, de az együttes is fenomenális. Kicsit…..
Ezek a szegény olaszok, nem tudom mi rosszat tettek, de most aztán kaptak rendesen meleget is, hideget is.  A legmelegebbet szeptember első két hetében kapták, amikor az egész országban bozóttüzek pusztítottak. Calabria, Liguria, Toscana, Lazio, Veneto és még sorolhatnám a tartományokat,…..
Gran Salto Crema Cotta 2009.09.15 11:33:00
Az e heti receptet nagy szeretettel ajánlom két nagyon kedves barátosnémnak, akik ebben a hónapban lettek egy évvel idősebbek, bölcsebbek, szebbek ... Az igazság az, hogy panna cotta-t szerettem volna, de a kis kék receptes könyvemben nincsen panna cotta recept, úgyhogy maradok a crema cotta-nál.…..
Egy kis reggeli lazítás: Fabri Fibra http://www.youtube.com/watch?v=ZRC216gWlRg&feature=related Ne tessék izgulni, én sem értem ám mindíg, amikor angolul beszélnek. Rettenetes az olaszok angol kiejtése (teszem hozzá van mindíg kivétel) és az is igaz, hogy édesek a külföldiek is, amikor olaszul…..
Marty 2009.09.15 09:58:33
@MartuskaMum: Köszi mum!:D
Gran Salto Figli delle Stelle 2009.09.15 09:48:00
A ma reggeli lazítás: Alan Sorrenti: Figli delle Stelle ( Csilagok gyermekei) Már teljesen biztos vagyok benne, hogy sorsunk előre meg van írva,csak még az nem tiszta, hogy ki által, de hogy vannak dolgok, melyeken nem változtathatunk mi "földi halandók", az tuti. Tegnap este Miss Italia-t…..
Gran Salto 20 perces tészta 2009.09.09 09:30:00
Akkor most íme egy tészta recept, nagyon fincsi."Penne allo zafferano"Sáfrányos penne6 főreElőkészítés: 5 percFőzési idő: 15 percBonyolultság: 1Hozzávalók:450 g penne rigate (barázdált penne)egy csipetnyi sáfrány4 kisebb sonkahagyma *125 g kockára vágott…..
Az első olasz könyvem, természetesen, jó háziasszonyhoz híven, egy receptes könyv. Kereken 600 recept van benne és mind 30 perc alatt elkészíthető, hirdeti a kis kék borító. Azért volt egy-két recept, aminél kicsit több idő kelett, de csak azért mert nem vagyok túl jártas a halak filézésében és a…..