Regisztráció Blogot indítok
Adatok
praktica MTL 5

0 bejegyzést írt és 378 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szovjet sport és egészségmegőrzési plakátok az ötvenes évektől A Szovjetunióban a hivatalos álláspont alapján az elhízás elleni küzdelem és a sport kiemelt fontosságú volt. Ennek több oka is volt. A dekadens, elkényelmesedő nyugat felett az elkövetkezendő konfliktusokban könnyebben kerekedhet…..
1986. Az Örmény Titkos Hadsereg nevű (ASALA) marxista-leninsta, szélsőbaloldali terrorszervezet sajtótájékoztatója Bejrútban, Libanonban  ..
Ha engem kérdeztek melyik év volt a legmozgalmasabb, legérdekesebb, mindazonáltal a legőrültebb a történelemben én 1961-re szavazok. Persze lehetne mondani sorsfordítóbbat, szörnyűbbet, vagy reményteljesebbet, de nézzétek mi minden történt 1961-ben! 18+!..
1946. Merle Larson II. vh-s veterán pilóta és ex-légibohóc próbálja beindítani a Piper J3 motorját Concord (Kalifornia felett), a másik gépen barátnője izgulta végig a sikeres akciót...
praktica MTL 5 2015.07.01 20:29:22
Ma induló sorozatunkban meghatározó filmek forgatásainak kulisszái mögé tekinthetünk be. Hair - 1977..
Nők, régi fotókon. Sokat láttunk már és bevallom sokszor felmerült bennem, hogy vajon akkoriban mindenki csúnya volt? Most nemcsak a mai szemmel nem túl szép frizurákra és sminkekre gondolok. Mintha minden hölgynek egészen taszító lett volna az ábrázata. Lássuk csak például Ő, Ő, vagy Ő. Ugye? Nos…..
Bájos képeslapok a Photoshop előtti időkből, a vidéki Amerika elképesztően nagyra növő vadjairól és terményeiről. Avagy: amivel hátramaradt családtagjaikat is csábították az új világba a bevándorlók...
praktica MTL 5 2015.06.28 20:08:33
A retrofuture szónak nincs jó magyar megfelelője. Jelentése körülbelül "a múltban elképzelt jövő" lehetne... Hihetetlen egykori szovjet ifjúsági kiadványokra bukkantam, egészen a harmincas évek közepétől találhatunk benne technikai érdekességeket, de ami a legjobb: fantáziadús elképzeléseket a…..
A retrofuture szónak nincs jó magyar megfelelője. Jelentése kb. "a múltban elképzelt jövő" lehetne. Ahogyan nemrégiben a szovjet retrofuture újságcímlapok bemutatójának végén ígértem, itt a német "jövőbelátók" néhány alkotásának első válogatása. Az óceán közepén lebegő, helyváltoztatásra is…..
Meghatározás. A közügyekben a multikulturalizmus kifejezés általában három jelentést takar.Demográfiai leíró értelemben a kulturális vagy nemzeti sokszínűségre utal. Ideológiai-normatív értelemben azokra a filozófiai érvekre utal, melyek alátámasztják egy bizonyos…..
Próbáltam megvizsgálni, van-e értelme 50 Mp érzékelőnek? Képes-e lencse ilyen felbontásra? Gyanítottam nem, úgy tűnik nagyon nem. A dxomark.com egy viszonylagos adatot közöl a méréseiben, az objektívek élessége hány MP képes optimálisan leképezni. A nagy kedvencem, a Carl…..
Kerestem a Nikon 55mm makrót, ha már van egy F2, állítsam vissza a régi alap felállást. Legnagyobb meglepetésemre, a mai napig lehet kapni a B&H Photonál 389 dollárért.  Aki nem bontott ki eredeti új objektívet, nem tudja mit vesztett! ..
inphoto.blog.hu Kokárda [1] 2015.03.14 07:42:00
A színeket rendszerint a nemzeti zászlóról veszik, tulajdonképpen egy nemzeti színű szalagot meghajlítanak. Szabály szerint aszínek mindig belülről kifelé olvasandók: a zászló fölső (függőleges csíkozásnál a bal oldali) része kerül a kokárda belsejébe, az alsó…..
praktica MTL 5 2013.03.13 21:46:25
@marykutya2: Arról nem is beszélve, hogy királyi engedéllyel rendelkező heraldikusnak kellet lennie.
Ha már az ilyen arisztokrata kitalálmányok ellen lázadtak.
Tán több mindent sutba dobtak, mint a heraldikát.
Egyébként nem volt az akkora anarhia. Valahogy csak megverték a Habsburg monarchiát. Katonai fegyelem, összefogás egy cél érdekében.
praktica MTL 5 2015.03.23 21:45:52
@fejetlen bárd: Namostan:
Az olasz zászló olyan, amilyen. Akár honnan nézed.
"Meg egyébként a cián-fekete-magenta is lehetne a nemzeti zászlónk, mert ha Photoshopban nyomok neki egy Ctrl + I kombinációt, akkor invertálva kiadja a piros-fehér-zöldet." de neem. Merthogy ránézek, oszt nem úgy néz ki. Meghogy 1848-ban még nem is volt PS. Merthogy szóismétlést csinálok.
Meg igazad van! egy szín színértéke attól függ milyen színmodellt alkalmazunk. Más RGD-ben, CMYK-ban meg a PS harmincféle más módszeréde. De amit látok, az nem változik. Tehát nincs igazad. Nemtudom tudod-e követni.
Nagyon kecsegtető megoldás, a boroszilikát mattüveg megrendelése méretre, de a realítás a házi barkács. Ami mondjuk még jó megoldásnak is tűnik, de nem találom hol lehet ilyen csiszolóport beszerezni. Valakinek van ötlete? (megtaláltam, vettem, cím a bejegyzés alján) Maga a…..
Amikor most többször a kezembe került (átvitt értelemben) a kép, nem értettem, miért vág bele a fölső, és a jobb oldali képbe a falon a kompozíció? Nem vág bele. Amikor láttam a negatív, és az üveglemezt tartó kéz fotóját, föltűnt, hogy nem érzem a kompozíciós…..
inphoto.blog.hu HGyuri, 2014.12.22 2014.12.27 08:52:52
HGyuri küldte, jó kis kép, na!..
praktica MTL 5 2014.12.27 14:05:19
Csak akit érdekel! Valószinüleg a világ legpontosabb, precízebb asztali körfűrésze. Worlds best for precision, highest level of comfort and most efficient work-flow The „precisaw has been developed in collaboration with mechanical engineers, precision mechanics and expirienced…..
praktica MTL 5 2013.08.19 10:08:07
@Romanee Conti: Annyiért veszek egy komplett asztalost!
Jó sok ezoterikus meló kell, hogy kitermelje az árát.
praktica MTL 5 2013.08.20 23:56:20
@Romanee Conti: Najóóó... Igazad van. Esetleg egy Bangladesi asztalost.
Egy munkaeszközért végül is nem pénz. Csakhát az írígység.
http://blog.volgyiattila.hu/2013/08/15/rendkivuli-kepek-az-iphone-fotopalyazat-nyertesei-kozt/ És a Huffington Post írás. Hamár, szavazhatsz blog.volgyiattila.hu-ra is. ..
praktica MTL 5 2013.08.17 08:53:29
@ragyás: Én inkább arra gondoltam, hogy egy bizonyos afgán lányról készült fotót majmolja. Afganisztán egyébként is divatos.
Gondolom a képnek semmi köze sem Afganisztánhoz, sem az ott élőkhöz, de a kliséket nagyon jól hozza.
praktica MTL 5 2013.08.17 22:07:22
@kjapp: Én inkább koppintásra mint szellemi maszturbációra dondoltam. Vagy inkább az alkotási és befogadási renyheségre.
praktica MTL 5 2013.08.19 10:24:29
@ragyás: Ha nekem rögtön AZ a kép ugrik be és nem a sokmillióból egy másik. Ha ez nem ad hozzá semmit csak elvesz sanda utánzatként. Ha ezerszer használt előregyártott effektusokat használ, mert az a divat (a lerágott csonton végül is nagyon fincsi husi volt régen).
Akkor áll amit mondtam.
Igazad van. Ez a kép pontosan a telefonos fotózás szellemiségével ellentétes.
Igen nem ájfont mondtam! Az amerika központú marketing divat, őrület terméke ez a kép.
Az ájfon semmivel sem jobb (sőt inkább rosszabb), mint a többi mai telefon. Horribile diktu ugyan ott gyártják. De be akarják bizonyítani, hogy ez tulajdonképpen FÉNYKÉPEZŐGÉP. Passz! A többi nem is kell. A többi telefon, a többi fényképezőgép hulladék, csak ez...
Ez egy olyan országban, ahol az Applét elmarasztaló bírósági döntést elnöki rendelettel megszüntetik, nem is csoda. De legalább mi kacsintsunk össze.
Szerintem semmi. Eszközök, teljesen mindegy, mivel fotózunk. Alapvetően. De sajnos egy nagy különbség van. Amig az analóg fényképezésnél az objektív a lényeg, a filmet nem érdekli milyen gépbe fűztük be, az részletkérdés, milyen a gép, az a fontos, tudjuk milyen fénymérési…..
praktica MTL 5 2013.08.18 14:04:48
Az eltelt időben néhány új gépem volt, és a véleményem is picit megváltozott.
Analóg: oké, hogy egy csúcs dia a gyönyör, de ha baszkennelem (Minolta diaszkenner) (baszkennelem Freudi elszólás) egy vacak kemény színileg összekaszabolt rémálom lesz. Na ja kereshetek valahol egy dobszkennert, és a félhavi fizetésemért digitalizáltathatom, de akkor is ott vagyok, ahol a part szakad. Az eredmény egy digitális álomány, amit össze-vissza alakítgattam. Márpedig egy analóg másolat sohasem lehet olyan jó mint az eredeti. A laborok is digitális gépeket használnak, tehát a legrázósabb A/D átalakítást nem úszom meg.
Eddig öt "rendes" digitális gépem volt.
EOS 300D a nagy klasszikus. Gyönyörü színekkel, 6 MP felbontással, ami A4-ig tökéletes. Nekem nagyon bejött.
Eos 400D javította az elődje bosszantó hibáit. DE! Hulladék színei vannak! Ott csücsül egy szettáskában és arra vár, hogy néha másodgépként elvigyem éles bevetésekre.
EOS 40D icipicit az előző után jött ki, de egy más világ. Gyönyörű színek! Bár neház negítélni, de olyan Leicas.
A többi jellemzője a tízes sorozatból adódik: nagyobb kereső, egyedi beállítások (mondjuk ezt bármelyik gépbe beletehetnék) Viszontdeazomban Nehéz – nagyon. A vakufénymérése jobban hasonlít egy véletlenszámgenerátorra. Mondjuk a fénymérése is elég össze vissza, bár az utóbbi két észrevétel mindegyik általam használt EOS-ra igaz. Hja régen a Prakticával a diákat is jól exponáltam. Pedig az csak egy, azaz egy helyen mérte a fényt.
Természetesen eseményfotóhoz elengedhetetlen.
Olympus PEN E PL1 egy más világ. A keresője elsőre nem tetszett. Hátulról kukkoni mint az ámátőrök! Viszont nagyon hasonlít a lemezes gépekere. Az igazi képet látom, nem egy össze vissza vetítgetettet, ami elméletileg ugyan az, mint amit a kész képen lesz. A nagyítással pontosan látom, mi lesz éles. Az AF nem biztos, hogy tudja, hogy én a szempillára, vagy a szemre akarok élességet állítani. A nagyfényerejű objektíveknél milimétereken múlik az élesség.
Mostanába egy dianézőből fabrikáltam hozzá egy nézőkét (lehet venni is) és jobb lett mint egy klasszikus kereső.
Használhatok régi csucsobjektíveket. Sokat és sokfélét. A kisebbik szethátizsákomba akár nyolc-tíz objelktív is elfér)
Aztán megint a csak. A színei nyomába sem érnek a 40D-nek. Zajos. Kemény. Viszont sok fénynél szinte jó.
Ettől függetlenül egy csomó (az én mércémmel mérve) jó képe csináltam vele.
Samsung NX100 véletlenül akadtam rá. Sok hibája van.
Nagy az objektív és az érzékelő közötti távolság.
Csak kétszeres keresőkép nagyítást tesz lehetővé
Csak saját vakut kezel, a "sima" közpérintkezős vakuk szoftveresen le vannak tiltva a szoftverfrissítés óta.
Vehetem meg az adaptereket ehez is.
De a legfontosabb a kép! Nem zajos, szerencsére tud 100 ASA-t is.
A színei eleinte nem tetszettek, de a RAW konvertere annyi beállítást tesz lehetővé, hogy talán mintha... esetleg... jó lenne.
Miért is írtam ezeket ide, hiszen az analóg-digitál különbsége a téma.
Nos csak azért mer véleményem szerint, nem biztos, hogy a legújabb gép a legjobb. Ha engem kérdeznének (ahogy nem) abbahagynám a marketinges számháborút, és csinálnék egy 10 Megapixeles gépet, ami 25 ASA-ról indul a mai technológiával. Nyugi már felébredtem!
A mai gépek közül mindegyikkel lehet szép képet csinálni, legfeljebb többet kell vele molyolni (Dehát mi ez ahoz képest, amikor minden egyes nagyításra, papírképre legalább ennyi időt kellett szánni).
Igaz, én az analóg korszakban is a fekete-fehér technikát szerettem. Ott én csinálok mindent. Ha elrontom ki tudom javítani, meg különben is. Diát kénytelenségből használtam. Azt az egy nyomoronc kópiát a labor olyan lazán tönkre tudta tenni, hogy az csak na. Aztán az egész húsz év alatt kifakult (némelyi három hónap alatt). Papírkép meg aranyért.
Színes negatív... a labornak sokkal több lehetősége van az elbarmolásra.
A AF gép és a színes film számomra "digitálisabb" mint az igazi nagy érzékelős ( má nem kiskompakt) gépek, főleg ha élőképpel nagyítgathatok.
A digitális technológia sokkal nagyobb mozgásteret enged az utómunkában. Én régen is szetettem a laborszagot.
Sokszor felvetődik, hogy régen nem kellett a filmet is megvenni a géppel. De ettől olcsóbbak voltak az akkori gépek? Egy Minolta X700 emlékeim szerint 38 000 forint volt. Bagatel! – Ma! De akkor az a mai millkó felé közelített. És még filmet sem adtak hozzá. Na ja! Nyugaton olcsóbb volt. De még akkor is egy mai félprofi gép ára (az is megérne egy misét, mit jelent a pélrofi középső szegmenséneé kicsit jobb meghatározásszörny).
A digitális kép sincs ingyen. Ha megfelelően, biztonságosan akarjuk tárolni, két winyó, DVD. Az állományokat mindag új eszközre másolni és remegni a technikai hibáktól. Bár ilyen aktív védelemmel akárhány másolattal talán örökélrtűek lehetnek a képeink.
Röviden ennyi