Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Froeningen

6 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Félrefordítások Indián nyár 2008.09.19 04:00:00
A /z által beküldött téma már jó pár éve vitákat gerjeszt:Agyamra megy újabban az ismét dühöngő indián nyár.Ui nálunk kevés az indián, annál több viszont a vénasszony, emiatt aztán a kellemes nyárutót is inkább csak vénasszonyok nyarának nevezik.Azt persze nem tudhatta…..
Froeningen 2012.06.20 11:41:47
1975-ben Joe Dassin énekelte L'Ete Indien cimü sanzonjat. Hallgassatok meg, és rajöttök, ugyanaz a szam, amit Kovacs Kati is énekel (legkorabban 1977-es datummal talaltam meg). A dalban elhangzik, hogy az amerikaiak indian nyarnak nevezik azt a par napos enyhe idöt, amit magyarul vénasszonyok nyaraként szokas emlegetni. 2012-t irunk (2008 volt, amikor a poszt kikerült). Egy nyelv fejlödik, kifejezések feltünnek, élnek, szinonimaik (bocsanat, rokon értelmü szavaik) keletkeznek, majd a kifejezések ki is kophatnak egy nyelvböl. Nincs semmi baj azzal, hogy a Kovacs Kati-féle feldolgozasba is belekerült - a forditas szabadsagaval élve - az indian nyar kifejezés, amely minden bizonnyal tetszett a 70-es és 80-as évek fiatalsaganak, igy széles körben elterjedhetett. Nem beszélünk tehat sem globalis felmelegedésröl, sem meteorologiai jelenségekröl, hanem egy nyelvészeti csodarol: a nyelvvaltozasrol. Több mint harminc éve létezik ez a kifejezés. Vénasszonyok nyara vagy indian nyar: valasszon ki-ki kedve szerint, mert egyik sem helytelen.

Kicsit késön szolok hozza a poszthoz, de csak most bukkantam ra, mikor épp Kovacs Kati Indian nyar c. szamarol kerestem bövebb informaciokat és közben hallgattam a Joe Dassin-valtozatot. Nem félreforditasrol van szo, hanem müforditasrol. Es még csak nem is angolbol lett forditva... :o)

"C'était l'automne, un automne ou il faisait beau
Une saison qui n'existe que dans le Nord de l'Amérique
La-bas on l'appelle l'été indien"

"Ősz volt; de azért még sütött a nap.
A fákon piros és sárga levelek remegtek.
Az angolok ezt úgy hívják: Indián nyár."
Egyik kedvenc nyelvi portálunk, a Nyelv és Tudomány (nyest.hu) szervez egy eseményt, amire ezúton szeretnénk felhívni kedves olvasóink figyelmét. Mint talán sokak számára ismert, a diplomához már jó ideje elvárás a nyelvvizsga, ám rengeteg hallgató számára ez túl magas…..
Froeningen 2010.10.17 21:35:26
@Leiter Jakab: A felvételihez kötelezövé tenni a nyelvvizsgat? Jo ötlet!
Bar erröl eszembe jut az is, hanyszor kivantuk, hogy bar a felvételi része lenne a palyaalkalmassagi vizsga is (francia tanarszakon végeztem)!
De szintén a föiskolan döbbentünk le kb heti szinten, hogy emberek milyen nyelvtudassal kaphattak felvételt nyelvszakokra! Azért néha amiatt is fogtuk a fejünket.
Tehat valahol hibas az oktatasi rendszer is. De azért, mert valaki valamit nem képes elsajatitani, azért elsösorban nem a rendszert kell hibaztatni, hanem elöször magaba kellene néznie.
Munkam miatt (idösökkel dolgozom) ma gyakran szembesülök azzal, hogy egyes betegségeket, tüneteket nem értek. De ezért soha nem az egykori biologia tanaromat hibaztatom, hanem azt kérdezem: miért nem figyeltem jobban biologia oran?!
 Szeptember lévén immár nosztalgiával gondolok vissza az elmúlt nyárra. És többek között arra a hétvégére, amit egy faházban töltöttünk, Ribeauvillé fölött, Grande Verrerie mellett, a Taennchelen (igen, ennyi név felsorolása szándékos, csak azért, hogy ismerkedjetek a…..
Elzászozom Pédipuler 2010.09.04 11:28:00
 A cég, ahol dolgozom, az emberekről szól. És arról, hogy őket segítsük. Az egyik kolléganő betegszabadságon volt a héten, péntek reggel felemeltem hát a telefont, hogy tudakozódjak egészségi állapota felől, illetve megtudjam, hogy hétfőn jön-e dolgozni. Férjével…..
Froeningen 2010.09.05 00:07:42
@hbbea: Persze, csak a manipulació tökéletlenségét pedipuláció közben konstatáltam, hogy szép magyaros mondatot alkossak! :o)
szép hétvégét Nektek is! Pussz!
Elzászozom Vissza a középkorba 2010.09.04 14:15:00
Attilával épp tervezgettük, hogy lesz, amikor kijön engemet meglátogatni, miközben egy programfüzetet lapozgattam. Zölddel vastagon kiemelve: Középkori élet, alatta: Hohlandsbourg vára - amely már igencsak piszkálta a fantáziámat, mert kétszer is jártam arra, de egyszer sem…..
Elzászozom Látogatóm volt 2010.09.04 12:01:00
 Már több mint tizenöt hónap. Ez hosszú idő távol családtól, barátoktól. Egy-egy látogatás hazulról kincs nekem. Legutóbb a Vogézek egy talpalatnyi részét fedeztük fel túrázós barátommal, aki ráadásul az Attila nevet viseli, amely általános meglepetést kelt…..
Kiváló beküldő/kommentelőnk, a rövidítésekkel sokszorosan kitüntetett seth greven már egy gyerekkönyvbe sem tud békésen belepillantani anélkül, hogy kiszúrna egy félrefordítást.Egyik ismerősömnél voltam ma, akinek a kisifa lelkesen mutogatott nekem mindenféle zsebkönyveket.…..
Elzászozom Elzász története 2010.08.28 21:20:00
Ie. 58- tól 750-igMinden Krisztus előtt 58-ban kezdődik, amikor a rómaiak bevezetik Elzászt a történelembe.Az V. században az alemánok lerohanják Elzászt; őket hamar felváltják a Merovingok , akik újjászervezik a régiót.625-630 körül jelenik meg az Alsace elnevezés, amely…..
Elzászozom s'Elsàss 2010.08.28 18:25:00
Az alemán nézőpontAz Elzász szó etimológiai jelentése az elzászi Elsass-ból jön: - Az El- az alemán Ellből származtatható, melynek jelentése az Ill, Elzász legfőbb folyója, amely délről északra szeli át a régiót. Az elzászi Jurában ered és Strasbourgnál a Rajnába…..
The Walrus nyugat 2010.03.09 19:12:00
ezer év kuss után jó hírekkel jövök. megyünk hódítani. első célpontunk már fixált, egy ötvenezres városka a francia-svájci-német hármas határ közelében. ami tuti, hogy a neve belfort és sok francia lakik benne, valamint erős a gyanúnk, hogy finom a croissant-juk. május 21…..