Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mostakkormilesz (törölt)

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Simor elmozdításának helyességét az fogja igazolni, ha az új kormány a saját kinevezéseinél is ugyanazt a mércét alkalmazza. (Fotó: Reuters) "Nem offshore-lovagok szálláshelye" - utalt hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor az MNB-re, kedden…..
mostakkormilesz (törölt) 2010.04.29 18:52:49
Nézzük meg, mit mond a törvény:
1. Jegybank tv. 50. § (2) Az MNB elnöke a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (a továbbiakban: Gt.) 247. §-a alapján vezető tisztségviselőnek minősül.
2. Hpt. VIII. Fejezet
Összeférhetetlenségi szabályok
57. § (2) A vezető állású személy, a pénzügyi intézmény alkalmazottja, megbízott szakértője nem vehet részt olyan döntés előkészítésében, illetőleg olyan döntésben, amelyhez saját magának, közeli hozzátartozójának vagy a közvetlen és közvetett tulajdonában álló vállalkozásnak üzleti érdeke fűződik.

Még ha Simor cége csak szundikált Cipruson, és csak tőkemegóvás történt, akkor is nehéz bizonyítani, hogy ő nem vett részt olyan döntés-előkészítésben, melyhez cégének nem fűződött érdeke. Ezt csak akkor tudja bizonyítani, ha minden egyes döntésnél a cége bukott volna.

Másik a Jegybank törvény alapján a Jegybank feladatairól:
Jegybanki ellenőrzés
29. § (1) A jegybanki ellenőrzés
c) a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvénynek az MNB felügyeleti hatáskörébe tartozó kiegészítő pénzügyi szolgáltatást végző szolgáltatókra vonatkozó rendelkezéseinek,

Mi alapján végez így ellenőrzést az MNB, ha egy köztudomásúlag adóparadicsomként és pénzmosó cégek búvóhelyekén funkcionáló országban tartja az elnöke a pénzét. A legtöbb pénzmosás ellen küzdő szervezet máig is pénzmosási szempontból kockázatos országként tartja nyilván az országot. Bár e nemzetközi szervezetek és az USA nyomására Ciprus pénzmosási szempontból együttműködő ország, de továbbra is jellemző a bértulajdonosi, bérszékhelyi és bérigazgatói szolgáltatások biztosítása azt az kérő "ügyfelek" részére, akik így láthatatlanok a hatóságok számára. Cipruson céget vezetni ezért nem prudens üzleti magatartás, ezt a pénzmosás ellenőrzéséért felelős szervezet elnökeke nem tudja?