Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rozsdafarku

0 bejegyzést írt és 414 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az a szociológusok és pszichológusok dolga, hogy elmerengjenek azon: vajon miért ivott a sorkatona többet, mint - tőle máskülönben alig különböző - civil kortársai? A társaság teszi? Az összezártság? A macsóság? Közösségi elvárás lenne? Menekülés? Frusztráció- és…..
rozsdafarku 2011.01.14 09:34:15
@Gloria Mundi: Pedig a legjobb:
"Előtte egy konyak, utána egy cigi!"
Na, jó, kávé is megteszi, néha, mert ki tudna annyi kávét inni?:)
rozsdafarku 2011.01.14 10:34:24
@tiboru: Biztosan vadmacskák!Nálunk szépen, rendesen elkaparják - a szomszédban, mert nemcsak szobatiszták, de kert-tiszták is.:)
Szűzgarázs 174. Ismerős érzetek 2011.01.14 08:00:00
Szinte hallom, hogyan utasítja Klárát. "Hívd fel nekem. Ne nézz úgy rám, mint borjú az új kapura. Csak hívd fel. Ha elérted, kapcsold be. Beszélnem kell vele." Persze, Benedictának kénytelen voltam megadni a számom. Ezért nem csodálom, hogy ő is tudja. De minek hív? A…..
rozsdafarku 2011.01.14 09:25:24
rozsdafarku 2011.01.14 10:28:44
@Gloria Mundi: Igaz!Ha annyira fontos, újra hív.
Én azért előbb felvettem volna.:)
Tudod, a kíváncsiság!:)
Szűzgarázs 173. Régi nők tára 2011.01.12 08:00:00
Minden férfi múltja tele van női árnyékokkal. Leggyakrabban szerencsére nem halottakkal,  hanem élőkkel. Néha képletesen halottak. Mert eltűntek. Eltűntek annak az életéből, aki egykor kívánta őket. Vagy szerette. Vagy mindkettő. És a lezárt szoba is ott van. Olykor…..
rozsdafarku 2011.01.14 09:23:33
@Gloria Mundi: Igazad van!Persze nagyon viszonylagos és embere válogatja -írod.
Sokan nehezen viselik el, de még mindig jobb inkább hallgatni, semmit sem mondani /és kérdezni!/, mint hazudni helyette.
Van akivel jobb nem túlságosan őszintének lenni, mert nem bírja elviselni.
Semmi értelme, felesleges a nagy kitárulkozás, az érzelmek, a múlt feltárása, az CSAK az enyém, csak rám tartozik, úgysem értené meg senki, meg minek és miért is értené meg, én éltem át, ott és akkor.
"Ami a tanárodat illeti, ez tetszik, kicsit emlékeztet a mi kezdeti játékunkra, az irodában. Csak ti sokkal jobban elhúzzátok. Azt mondod, megfogadta a tanév elején, hogy csak diáklányként tekint rád. És a jelek szerint kínosan be is tartja … Te meg hol szenvedsz emiatt,…..
rozsdafarku 2011.01.13 10:49:02
Kevés olyan múzeum van a világon, mely átfogó, az egész emberiség fejlődésére hatással bíró témában szinte minden, történetileg jelentős tárgyat a gyűjteményében tudhat. A Washington D.C.-ben található Smithsonian Institution's National Air and Space Museum épp egy ilyen…..
Amikor a középiskolások a casus belli fogalmával ismerkednek, tanáruk az esetek 99%-ában az első világháború kitörésének klasszikus példájával szokta illusztrálni az új fogalmat. Aehrenthal kolléga bemutatkozó posztját olvashatjátok a szarajevói merényletről (amelynek komoly konteó-irodalma is van,…..
rozsdafarku 2011.01.13 07:35:40
@ace22: Semmit sem von le a poszt értékéből, mégis egy apró pontosítást javaslok.
"A gyilkos fegyver" című képen Colt Modell 1903-as pisztoly látható.Ezzel szemben az igazi gyilkos fegyver Browning Modell 1900-as pisztoly:
en.wikipedia.org/wiki/FN_M1900
A kalibere is kisebb.
Még egy kis pontosítás:
/Vagy kötözködés!:)/
"Másodjára a fegyvert visszarúgás KÖZBEN sütötte el.."
Lehetetlen!
Visszarúgást KÖVETŐEN!
A gyilkos fegyver látható még:
A fegyverek nagykönyve
121.o
Chris Mc Nab
Totem Plusz Könyvkiadó
2005
rozsdafarku 2011.01.13 09:40:40
@eMM2: Princip was too young to receive the death penalty, being twenty-seven days short of his twentieth birthday at the time of the assassination. Instead, he received the maximum sentence of twenty years in prison. He was held in harsh conditions which were worsened by the war. He got tuberculosis,[3] and had one of his arms amputated in prison when the disease infected an arm bone. He died on 28 April 1918 at Terezín (a place which, under the Nazi regime, in the 1940s, would become infamous as Theresienstadt concentration camp), 3 years and 10 months after he assassinated the Archduke and Duchess. At the time of his death, Princip weighed around 40 kilograms (88 lb), weakened by malnutrition, blood loss from his amputated arm, and disease.
rozsdafarku 2011.01.13 09:41:35
Tolosa városról volt már szó. Fejtegettem, hogy mennyire kiváló támaszpont Baszkföld meghódításához, de önmagában is egy nagyon kellemes, szép kisváros, kábé az általunk kiszemelt terület közepén.Belvárosában, az Oria folyó partján, a régi híd és a templom szomszédságában nagyon figyelemfelkeltő egy…..
rozsdafarku 2011.01.13 08:31:48
@21 hónap: Rövid, de tartalmas.Egészen meghozta a kedvem a sokszor megénekelt gyáli piac /újbóli/ meglátogatásához...:)
Ace22 kolléga nem az az idegbajosan kapkodó típus: a lőfegyverekről készült sorozatának nyitódarabját márciusban olvashattátok, s ahogyan ennek legvégén megígérte, elkészült a második rész, amelyben a XVI. század elejétől a napóleoni háborúkig tekinti át a lőporos…..
rozsdafarku 2010.12.15 12:36:02
@Kullancs1983: Tudod Te azt, de azért is/akik esetleg nem tudnák/:.:)
Csapózár:
elsütőszerkezetű hadifegyvereket hátultöltő fegyverekre kell cserélni. Először a régi elöltöltősök átalakításával próbálkoztak a "költséghatékonyság" jegyében. Az illetékesek a Wanzl által felterjesztett átalakítást választották, ahol olyan zártömb lett tervezve, amelyet felfelé lehetett hajtani, hogy a lőszert hátulról lehessen betölteni, de mint kiderült a csapózár nem teljes lezárása esetén is elsüthető volt és ebben az esetben a lőporgázok hátrafelé, a lövő arca felé kifújtak.

Gerendelyzár:
Így a Wanzl féle átalakítás átmeneti megoldás volt, mivel már ugyanezen évben, tehát 1867-ben a Werndl puska egységes hadipuska lett. A Werndl lett a Monarchia első hátultöltősnek tervezett puskája. A Werndl külsőkakasos volt és a zártömbje 90 fokban volt forgatható. A zártömbben mély bemarás volt található, amely töltőpályaként funkcionált. A lőszer betöltése után a hengeres zártömböt a tetején elhelyezett karral kellett elfordítani. E típushoz 1877-ben új űrméretű töltényt

Idézetek innen:
www.kapszli.hu/publication/mannlicherm95I.php

Idézetek innen:
rozsdafarku 2010.12.17 06:53:38
@krüger: Köszönöm!:)
Steingassner kismester nálam a nagyok között van, egyik kedvencem.
rozsdafarku 2011.01.11 14:23:07
@vén betyár: Egy másik, mindig aktuális nagyszerű szakmai olvasnivaló:

www.scribd.com/doc/46481896/Fegyvertipusok-enciklopediaja#source:facebook
Professor Pizka lendületből folytatja a kivégzésekről írt posztsorozatát az első rész után, s immáron a huszadik század kapuján kopogtat, amikor is eljutottunk odáig, hogy (legalábbis a nyugati világban) mindenütt arra törekedtek, hogy az elítéltnek gyorsan, minél kevesebb…..
Szűzgarázs 162. Advent 2010.12.17 08:00:00
Kolostorbéli Advent. A benti élet legszebb időszaka volt évről évre. Szerettem azt a hangulatot, azokat az énekeket. A készülődés izgalmát. Persze nem hasonlítható a gyerekek izgalmához. Egészen más. Ártatlan-e vagy sem, már nem tudom eldönteni. Várunk valamit. Nem pénzért…..
A pécsi Áperhotelről már többször olvashattunk ezeken az oldalakon, Szögyi kolléga azonban (sajátos szemszögből) még mindig tud újat mondani az érdeklődőknek és a nosztalgiázóknak egyaránt.   A jelenlévők által itt már párszor megénekelt pécsi A/1-esben én is…..
Szűzgarázs 161. Válasz nélkül 2010.12.15 08:00:00
Ricsi pár szavas üzeneteket ír. Colossal kapcsolatos kérdésemre nem válaszolt. Azt hiszem, nem is fog, amíg odakint van. Én sem írtam Colosnak. A levele egy ideig ott volt mindig a szemem előtt a postafiókban. Aztán archiváltam, hogy ne lássam. De továbbra is nyugtalanít, ha eszembe…..
Katonatörténetek 224. - Filózás 2010.12.10 08:00:00
Optika kolléga mai posztjában az örök témát boncolgatja: volt-e valami haszna a sorkatonaságnak? Lendített-e valamit rajtunk az a fél-egy-másfél-két év, amit az oly sokszor megénekelt (megátkozott, kiröhögött) angyalbőrben töltöttünk? Mi is sokszor meditáltunk ezen itt, a…..
rozsdafarku 2010.12.15 12:12:42
@Krux: @hungaryhonvéd:
Utoljára A Kalasnyikovról:

AMD-65 TECH
intiWEBdesign

TÖRTÉNELEM | Szovjet/orosz, kalasnyikov-rendszerű fegyvertípusok
Fejezetek: Következő fejezet

Az 1940-es évek elején, miközben dúlt a második világháború, egy betegszabadságon lévő tiszthelyettes, M. T. Kalasnyikov megálmodta, majd elgondolásait csiszolgatva megalkotta a világ legelterjedtebb gépkarabély-családjának első tagját. Abban az időben erős igény jelentkezett a hatásos lőtávolság csökkentésére, hiszen míg a puskák bőven ezer méter felett voltak hatásosak, addig a szemben álló felek sokszor 300-400 m-ről lőttek egymásra. Célszerű volt tehát egy csökkentett lőszer és fegyver kifejlesztése, hiszen a puskák mellett rendszerben lévő géppisztolyok 100-200 m-es hatásos lőtávolsága sok esetben kevésnek bizonyult. Ennek a hullámnak az egyik előfutára volt a német Stgw - 44 gépkarabély, amely számos előnyének dacára túl németes, túl precíz volt a harci körülményekhez, túl igényes az alapanyagaira és kidolgozottságára a tömeggyártáshoz. Így aztán, különösen a német vereség után, feledésbe merült. Bár külsőségeiben nagyban hasonlít az AK - 47-re ( gázhenger a cső fölött, gázdugattyúval egybeépített zárvezető, arányok, formák), mégsem tekinthetjük közvetlen elődjének, hiszen billenő záras gázelvételes reteszeléssel működött (míg a kalasnyikovok forgó zárfejesek), továbbá más a tűzváltó, az elsütőszerkezet, a tárkioldó működése, elhelyezése.
Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Hugo Schmeisser, számos más német tudóssal együtt 1946 és 1952 között a szovjetunióbeli Izhmashban dolgozott, és segítette Kalasnyikovot és társait a gépkarabély gazdaságos gyártásához nélkülözhetetlen lemeztok megbízható gyártástechnológiájának kidolgozásában, és így az AKM verzió megszületésében, kamatoztatva a világháborús németországi tapasztalatait.

Idézet innen, ahol MINDENT megtudhattok róla, nagyon érdekes:

www.kalasnyikov.hu/index.php?page=tortenelem&story=2
rozsdafarku 2010.12.15 12:16:15
Azt már többször mondtuk (és írtuk), hogy a határőrszolgálat tényleg élesben ment, és ezt komolyan is gondoltuk. Egy átlagos katona a lőtereken kívül nem nagyon hallott lövést, míg a határőröknél ez nem számított rendkívülinek. Kelempájsz tovább írja a milstoryblog…..
Viki mindenek előtt Diogót szerette volna valahogy elérni, mert sejtette, vagyis remélte, hogy ő próbált telefonálni, mikor elmentek a lakásajtó előtt. Péter megmutatta, hol a telefon, aztán magára hagyta, és csak legyintett, mikor Viki fizetésről beszélt. A lány a portugál cég…..
rozsdafarku 2010.12.15 09:56:34
@Gloria Mundi: Nem, nem az, de történjen már végre vmi vidám is Vikivel.
"Annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen!":)
Szűzgarázs 132. Elengedlek 2010.10.08 08:00:00
Csak annyi időm van, hogy hazarohanjak átöltözni. Elbeszélgettük az időt Ricsivel. Anyámról meséltem neki. Amit csak tudtam. Eddig felejteni próbáltam. Most meg emlékezni. Lehet, hogy nem jó ötlet. De most már belekezdtem. Ha megtalálom, talán nem akarok majd találkozni vele.A…..
rozsdafarku 2010.10.08 08:41:45
rozsdafarku 2010.10.08 09:52:54
@aklubisz: Ja.Megvolt.Kipipálva.
"Elengedlek"
rozsdafarku 2010.10.08 10:10:33
@Gloria Mundi: Mert csupa szívjóság!Elegáns megoldás, csak egy egészen icike-picikét álságos.
avagy „szép deputáció megy Istenhez a magyarok ügyében reprezentálni”   Az 1848 - ’49–es forradalom és szabadságharc közben és utólagosan kivégzettek, bebörtönözöttek és egyéb módon meghurcoltak számáról csak nagyságrendi kimutatás létezik, így…..
rozsdafarku 2010.10.08 09:45:10
A szerző alapos munkával szomorú feladatának tett eleget, köszönet érte, emlékezzünk!

"A fegyverletételt, mint ismeretes, súlyos megtorlás követte, különösen a honvédsereg volt tisztjeit, parancsnokait illetően.Csaknem 500 honvédtörzstiszt és tábornok került a császáriak kezébe, közülük
22 főt halálra ítéltek és kivégeztek,
12 fő fogságban halt meg,
266 fő 2-9 évig terjedő várfogságot szenvedett,
23 főt közlegényként besoroztak a császári hadseregbe,
5 főt pedig kiutasítottak a birodalom területéről.

Az önkényuralom korszaka súlyosan nehezedett a volt honvédtisztekre is.A Hadtörténeti Levéltárban ma is fellelhetők azok a kartonok, amelyeken a rendőri szervek a politikailag megbízhatatlannak tartott egyéneket tartották nyílván, s a TÖBB TÍZEZERNYI név között ott találjuk a volt honvédtisztek neveit is.Az adatok szerint ezek a tisztek a szó szoros értelmében nyomorogtak.
Többségük életpályája tehát véglegesen kettétört, SÚLYOS HELYZETÜK ELLENÉRE AZONBAN ÉREZHETTÉK A NEMZET EGYÜTTÉRZÉSÉT.Falvak, községek, mezővárosok sora választotta őket jegyzővé, törvényhatósági, közigazgatási hivatalnokká, hogy kenyeret adjon a kezükbe, s szép számmal akadtak olyan hazafias szellemű közép- sőt nagybírtokosok, akik hasonló okokból fogadták fel őket birtokukra gazdatisztnek vagy hivatalnoknak.

A szabadságharc után emigrációba kényszerült kb. 100 törzstiszt.Közülük számosan lettek a török, a szárd-olasz, az Észak-amerikai Egyesült Államok hadseregének tisztjei, sőt tábornokai és ezredesei, s SZEREZTEK MEGBECSÜLÉST A MAGYAR NÉVNEK.
Asbóth Sándor az amerikai polgárháborúban altábornagy, Florida és Kentucky állam katonai kormányzója, majd az Egyesült Államok argentínai és uruguayi nagykövete lett.
Kmetty Györgyöt a török hadtörténet Kursid pasaként, a krimi háborúban Kars városának hős védőjeként tartja számon.
Bethlen Gergely gr., a piacenzai olasz huszárezred alapítója és parancsnoka, majd az olasz királyi hadsereg tábornoka a legmagasabb kitüntetéseket kapta meg az olasz függetlenségi háborúban.
Prágay János ,integy tíz honvédtiszt bajtársával Kuba függetlenségéért áldozta életét 1851-ben.

E tisztek és társaik nemcsak jó katonák, de igaz hazafiak és haladó elveket valló férfiak is voltak.
HISZEN A TÖRÖK HADSEREGBEN SZOLGÁLVA A MAGYAR SZABADSÁGHARCOT LEVERŐ CÁRIZMUS, AZ OLASZ HADSEREGBEN HARCOLVA AZ ELNYOMÓ AUSZTRIA, és az Egyesült Államokban az északiak oldalán az általános emberi jogokat semmibe vevő rabszolgaság ellen küzdöttek, FŐ CÉLKÉNT PEDIG MINDIG MAGYARORSZÁG FELSZABADÍTÁSA LEBEGETT A SZEMÜK ELŐTT."

Emlékezzünk rájuk is.

Forrás:Bona Gábor
Tábornokok és tö9rzstisztek a szabadságharcban
1848-49

Zrínyi KK, Budapest, 1987
rozsdafarku 2010.10.08 10:05:12
@Titus Pullo Urbino:
Háromszor láttam, sok minden megmaradt a film hangulatából,

inszeminator.blog.hu/2008/09/04/kepi_civil_war
Vannak szerzők, akik egy-egy történetet jó hosszan, minden ízét kiélvezve osztanak meg velünk. A rejtélyes nickkel rendelkező T5H kolléga nem tartozik közéjük: rövid, alig ezer leütést számláló sztorija ennek ellenére igazi életkép; élénk vizuális fantáziával rendelkező…..
rozsdafarku 2010.10.08 08:32:52
Remélem, nem sértek különleges adatra vonatkozó személyiségi jogot, amikor nagy nyilvánosság előtt kikotyogom: Csuri egyik hobbija a graffitik képi gyűjtése. Tény ugyan, hogy az utóbbi időben (időhiány miatt) nem nagyon művelte, ettől függetlenül egészen szép gyűjteménye…..
rozsdafarku 2010.10.08 08:11:38
@Thaddeus Griffin: @tucano: @tiboru:
Köszönet mindenkinek!
Rég volt ilyen vidor reggelem.:)
21 hónap Hétfő 2010.10.04 21:14:00
Hosszú idő után (4-5 nap) ma volt az első, hogy ismét egyedül voltam itthon a purdékkal délután. Jól esett, bár nagyon kéne dolgozni, és egy kicsit szét is szakadtam köztük és a meló között.Halad a szekér, és ennek most nagyon örülök. A színezőt ma este illene összeraknom…..
ZAK -LMR 14. poszt A blog, amin üzengettek  "AbalszerencseAlarm" vagyis a pech alarm, ejtsd: APEH alarm. A posztokat író: N.V. Mantil.  Nyikolaj Vasziljevics, rövidítve: N.V. Gogol, egyik leghíresebb műve: A köpönyeg, azaz mantil.  Míg a másik: A revizor. Az…..
rozsdafarku 2010.10.08 07:07:24
Azon a héten Diogo úgy tett, mintha szerelmespár lennének. Gyakorlatilag beköltözött Vikihez, a hotelbe. Bár hajnalban mindig elment, és otthonról indult munkába, de az éjszakákat együtt töltötték. Az irodában ugyanakkor kevesebbet látta Viki, és meg is egyeztek, hogy ott nem…..
Ezen blog hasábjain is már többször szóba került, hogy történelmünk egyes jeles személyiségeit nem származásuk és nyelvtudásuk, hanem nemzetünk felemelkedéséért tett cselekedeteik minősítették magyarrá. Ilyen személyiség mai posztunk hőse, Leiningen-Westerburg Károly gróf…..
rozsdafarku 2010.10.07 07:55:44
@zum trucc: @manager2008:
Elég sokat jártam Törökországban és volt alkalmam egy évig együtt dolgozni törökökkel Bécsben is.
Legalább annyira tartják a barátságot velünk, mint a lengyelek.Joggal, nemcsak a törökuralom "jó vége" miatt.Bújdosó kurucok, negyvennyolcasok befogadása, de azt sem felejtették el, hogy sok magyar segítette az új, világi török állam megalakulását is a Nagy Háború után.
Szűzgarázs 131. Szívesség 2010.10.06 08:00:00
Végül ott aludtam. A heverőn. Nem Ricsivel. Egyedül. Betakart, és elvonult. Biztonságban éreztem magam. De nem bántam volna, ha mellettem marad. Lehet, hogy tudott volna olyan fegyelmezett lenni, ha egy ágyban alszunk? Tán nem is akar tőlem semmit. Már nem.Kora reggel elment futni. Addig…..
rozsdafarku 2010.10.07 07:28:31