Regisztráció Blogot indítok
Adatok
casher

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2010. május 27-i precedens értékű jogerős döntésében a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy az egyetemi vezetők fizetése mindenki számára megismerhető adat. A Bodoky Tamás újságíró és a TASZ által indított próbaper a gödöllői Szent István Egyetem ellen indult,…..
casher 2010.05.28 18:24:33
Sziasztok,

Lehet kicsit hosszú lesz, de kivertétek nálam a biztosítékot! :D
Alapvetően úgy gondolom, hogy az lenne a normális és demokratikus, hogy az én általam befizetett adóforintokat a fizetésemhez mérten százalékos arányban meghatározná számomra az aktuális politikai rezsim és én dönthetném el, mire fordítom a befizetett összeget. Hiszen mások az állampolgárok priorizációs faktorai, mindenkinek más az, ami fontos (pl.: Egy vidékinek nem fontos a 4-es metró :D). Azon adófizető állampolgárok "pénzei", akik nem döntenek az államfenntartási kötelezettségeik felett természetesen egy nagy kalapba kerülnek, amelyből az államháztartás garázdálkodhat, természetesen ezen állampolgárok tájékoztatást kapnak az általuk elért fejlesztésekről...

Az a baj, hogy ehhez a jelenlegi körülmények nem adottak, tehát elvárható, hogy jelen esetben legyen minden elköltött adóforint helye nyilvános!

Kicsit pontosabban reflektálva a témára, igazság szerint nem lenne azzal baj, ha láthatóak lennének a rektorok fizetései.
Ennek az egésznek két oldala van...
Miért nem akarja a Rektor, hogy lássuk mennyi is a jövedelme, azért nem, mert fáj neki, hogy Ő mennyivel többet keres mint, az akár magasabb szakmai értéket képviselő professzor. Azt hiszem, ezt megérthetjük. Mindezek mellett úgy gondolom, lehetne az egészet pozitívan kommunikálni, hiszen ha kiderül mekkora nagy is az itt megszerezhető anyagi juttatás, egyszerre társadalmilag és szakmailag is felértékelődik a pozíció értéke és egy ELÉRENDŐ CÉL-ként definiálódhatna a rektori tevékenység.
Ugyanakkor a jelenlegi magyar rektori közösség általam megismert része, nem szakmai alapon kapta a rektori kinevezését, egyszerűen, ilyen módon vesznek részt a politikában.
Tulajdonképpen ezzel sincsen nagy baj, amennyiben jól végzik a dolgukat. Sokan okoskodunk, hogy így kéne, meg úgy kéne, de ez nem erről szól, mindenkinek van felettese és vannak saját értékei.
A rektornak nem gazdasági pozíciót kellene betölteniük, hanem elméleti, sőt lassan "eszméleti" irányítást kellene adniuk szakmailag és emberileg az egyetem működésével kapcsolatosan.

Azt tapasztaltam, hogy a magyar egyetemi oktatásban olyan oktatók vesznek részt, akik elméleti vagy, kutatói tapasztalattal rendelkeznek, ugyanakkor huzamosabb ideig egyikük sem szerzett igazi gyakorlati szakmai tapasztalatot. Az aki, gyakorlati tapasztalattal rendelkezik igazándiból megfizethetetlen a felsőoktatásban, hacsak nem presztízsből oktat. Az, aki presztízsből csinálja, nem rakja oda magát, hiszen hülye lenne a trükköket elárulni, akkor mindenki lehetne "jó".
Tehát ebben a rendszerben csőd ez az egész, ugyanakkor a rektorok tényleg megküzdöttek a pozíciójukért, csak nem féltétlenül szakmailag. Ezt úgy értem, hogy legtöbbjük jó kapcsolatot ápol bizonyos befolyásos urakkal, de ez sem esik legtöbbször az ölükbe, ezért is meg kell küzdeni, ez is ráfordítás.
Ne kezeljük Őket semmit tudóként, hiszen van, amit Ők tudnak a legjobban, ez pedig a helyezkedés és a túlélés! Keressenek bármennyit a világ mindig ilyen lesz, azok érvényesülnek, akik akarnak.

Ennyi a véleményem! Várom a hozzászólásokat!

Üdv.: Casher