Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hella1975

0 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Professzor úr, egy kicsi gyermeknek szabad adni cukrot? Én nem adnék. Körtét igen! De hát a körte nincs becsomagolva, nem csillog, nem szép! Be kell csomagolni. (Idézet az interjúból) Bevezető Néhány éve kilószámra vásároltam a fruktózt /gyümölcscukrot, ette a család is,…..
Hella1975 2012.11.23 20:09:47
Márti, a cikkben levő dolgok kicsit idejét múlt állításokat tartalmaznak. Nem kötekedni szeretnék, de nem a zsír az, ami hízlal. Persze, nem nagykanállal kell enni, de nem ez okozza a gondot. Hanem a szénhidrátok és azon belül is a finomított szénhidrátok. (

Nézd meg ezt a posztert. Nagyításhoz kattints rá.
media.mercola.com/ImageServer/public/2012/April/carbs-big.jpg

De ez csak egy része a történetnek.

Egyre többen térnek át a paleo életmódra, ami kizárja a finomított szénhidrátokat, krumplit, rizst, hüvelyeseket és tejtermékeket. Helyette maradnak a húsok, zsírok, magok, gyümik és zöldségek és a tojás.

Hatására az emberek lefogynak, vércukor szintjük normalizálódik, sok esetben akkor is óriás javulás érhető el, ha valaki már cukorbeteg.

A testépítők is egy ún. ketogén diétát csinálnak, ami szintén kizárja a finomított szénhidrátokat és a magas szénhidráttartalmú ételeket, helyette rengeteg zsíros ételt esznek, meg húst. És totál szálkásra alakítják a testüket. Ezt nem lehet csak edzéssel elérni!

A ketogén diétát alkalmazzák egyébként egyes epilepsziás betegségek tüneteinek csökkentésére is.

A csoki, ha jó minőségű, nem sok cukrot tartalmaz. Értsd ez alatt, hogy minimum 70% kakaótartalmú csokikat. De már olyan csokik is vannak, amelyek nem tartalmaznak cukrot, helyette steviát vagy xilitet tartalmaznak, melyek egyrészről sokkal alacsonyabb kalóriatartalmúak, mint a cukros rokonaik, másrészről ezek a természetes édesítők nem emelik meg az inzulinszintet, így akár cukorbetegek is fogyaszthatják, illetve a kilókat sem befolyásolják, ha nem ezt esszük éjjel-nappal. :)

Ha nem táblás változatot szeretnél ajándékozni, akkor nagyon szép szilikonformák kaphatók akár a nagyobb bevásárlóközpontokban (pl. Westend alagsora a szökőkútnál), másrészről a neten. Táblás varit megolvasztod alacsony hőn, majd a formákba öntöd és hűtőbe teszed. Sokkal gusztusosabb és egyedibb ajándékot adhatsz így, ami még csak nem is egészségtelen. :)
Hella1975 2012.11.24 00:46:18
Pont emiatt a részt morogtam. :)

"Nézzük, mi a legnagyobb különbség a zsír és a szénhidrát között, az, hogy a zsír tud raktározódni a szervezetben, a szénhidrát pedig nem. Az emberi és az állati testnek a teljes szénhidrát-tartalma másfél %. Ez nagyon kevés, gyakorlatilag az, ami a vérben kering, mint vércukor, és ami a májban található, mint glikogén (állati keményítő). S ennek a határai megvannak, tehát a szénhidrát efölött nem tud raktározni, vagyis abból is rögtön zsír képződik, zsír formájában raktározódik el, de közben ki tudja fejteni a káros hatását. Tehát úgy mondanám, hogy a zsír az egy alattomosabb méreg, mert nagyon lassan hat. "

Ebből az jön le nekem, hogy a zsírok fogyasztása a rosszabb.

Zsírból normál esetben sokkal kevesebbet eszünk, mint szénhidrátból. A kenyerek, pékáruk, tésztás, krumpli, rizs, cukor ... az, amit sokat esznek általában az emberek. Ezek a szénhidrátok.

Az emberi test lehet, hogy alig-alig tartalmaz szénhidrátot, de amit megeszünk szénhidrátot, azt csak részben tudjuk felhasználni (pláne, ha valaki sokat eszik ezekből és keveset mozog, pedig ez a trend sajnos). Amit nem tudunk felhasználni, azok szépen növelik a zsírsejteket. De nem a zsír növeli a zsírsejteket. Pláne nem abban a mennyiségben, amit egy átlag ember meg tud enni. Mert zsiradékot a szénhidráthoz képest sokkal kevesebbet eszik egy átlag ember.

Egyébként a disznó-, liba-, kacsazsírral semmi gond nincs. Nem feltétlen kell mangalicazsírt, kókuszolajat vagy olívaolajat használni. A sima állati zsírokat simán emészti a szervezet.

A zsírok glikémiás indexe 0, azaz nincsenek kihatással a vér cukorszintjére, az inzulinszintre. Ha zsírt eszünk, nincs hirtelen, nagymértékű inzulinszint emelkedés, így a következő éhségroham se jön olyan korán, csak lényegesen később.

A szénhidrátok (főként finomított), melyek glikémiás indexe jellemzően a magas tartományban van, viszont kiváltják az inzulinválaszt, gyorsan éhségérzetet generálnak, plusz szépen dagasztják a zsírsejteket, ezzel kövérré varázsolják az embereket.

Ezzel a résszel volt gondom. A többivel egyetértek, miszerint ne kakaómentes cukor és növényi zsiradékkal tömött csokikát adjunk, ha a szeretetünk akarjuk kifejezni (de ha már más eszközünk nincs, akkor vegyünk a fekete csokikat :D).

Egyetértek, hogy inkább diót, némi mézet vagy gyümiket adjunk, ha kell, tálaljuk úgy, hogy az tetszetős legyen.

Tehát a nagy részében egyetértek, csak a legfelső részt vagy félreértem, vagy nem értek vele egyet, miszerint a zsír tesz kövérré.

Egyébként valszín akár mindent is lehetne enni, ha az emberek nem eszegetnének egész nap egy kis ezt, egy kis azt, meg amazt, miközben bőven van lehetőségük a rendes étkezésekre is a csipegetések között, de mozgásra már nem szánnak vagy nem tudnak szánni időt. :)
Út a riviérára Élmények 2012.02.16 22:02:00
  Hát megint itt. Majd egy hónapja nem írtam. Ebben a pár napban nem mondhatnám valami ütősnek és sportembernek magamat, hisz beköszöntött a tél igazi ereje, ami természetesen kihat minden emberre főleg a férfiakra. A sportolást míg bent vagyok a munkahelyemen tudom…..
Út a riviérára ANGLIA 2011.10.24 09:21:00
Akárcsak Anglia ott is ilyen szép idő van, mint nálunk, igaz ott egész évben. Kellemes idő van az irodákban, csak azt sajnáljuk, hogy hiába zárjuk el a radiátor csapjait annyira melegek a falak, hogy csak akkor hűll ki a szoba, ha hétvégére mindent nyitva hagyunk. Ez 3 60-as…..
Út a riviérára A hét 2011.08.30 22:38:00
81 kg-mal folytatom ezt a csodálatos hetet. A mosógépünk megadta magát. Már délután kivittük a sogorékkal a szerelőhöz, mert nem emelhetek semmit. Anyósom ezt annyira a szívén hordja, hogy megkérdeztem tőle, hogy van-e még cukkini a kertben. Mondta hogy igen, de vigyem magammal…..
Út a riviérára Szerda 2011.08.17 15:38:23
Ma 4-re megyek a korházba. A délelőtt a kocsi papirjait sikerült elintéznünk. A reggelt 81,9 kg-mal kezdtem. 1 cső kukoricát ettem reggelire, napközben egy sajtos kifli ment le. Ebédre sajtos tészta volt. A nap hátralévő részében valami lájtos vacsi (vagy nem is lesz) és sok…..
Hella1975 2011.08.17 21:38:44
Szia olvasó. Köszöntelek a vidám és örömekben gazdag életemben, melynek egy részét megosztom veled. A reggel 81,9 kg nyomtam. A következő napokban jön majd az ingázás, mert a munka kapcsán sajnos nem tudok mindig lemenni majd sportolni. Ildi megígérte nekem, ha még sokat fogyok…..
Út a riviérára 66. nap - Hétfő 2011.07.25 12:45:00
82,8 kg. Ez valahogy már stagnálásnak mondható, vagy ingázásnak, mert 82 alá nem tudok menni. Hátha a héten sikerül.Reggelire zöld alma, 2 db barack és a kihagyhatatlan banán uralta a tányér kihasználható részét. Majd megpróbáltam lefoglalni magam. Ez a folyamat annyira…..
Út a riviérára 31. nap - Kedd 2011.06.21 19:55:00
Jól indult a mai nap, ismét elkopott egy részem, mert reggel 87,1 kg-volt. Most jelenleg 87,2 kg vagyok. Ezek szerint nagyon várom, hogy reggelre elérjem a 86-tal kezdődő kijelzőt.Nem sok változás volt az elmúlt napokhoz képest. Reggeli gyűmölcs, ebéd főtétel, vacsora zöldség (ha…..
Hella1975 2011.06.21 20:06:18
Út a riviérára 27. nap - Péntek 2011.06.17 22:53:00
A mai napot nem kis meglepetéssel 88 kg alatt egy picivel zártam. Fáradt voltam, mert mostanában 23 óra után sikerül az ágyba kerülnöm. Meg hát Viki sem tudja kihagyni az esti befekvést közénk. Néha csak akkor vesszük észre, mikor már ide-oda dobálja a végtagjait álmában.…..
Út a riviérára 24. nap - Kedd 2011.06.14 20:54:00
Ismét egy új napra virradtam. A mérleg nem volt kegyes hozzám. 89,1 kg-ot mutatott. Másodszor, mert először 88,8 és ez számomra kora reggel olyan volt mikor bekapcsolom a mérleget (888,8=88,8). Ezért másodszor is rááltam és így lett az utóbbi érték. A napot megprobáltam úgy…..
Út a riviérára 13. nap - Péntek 2011.06.03 20:18:00
Sajna nem változott a mérleg állapota a tegnapi naphoz képest. 91,5 kg. Nem mondhatnám, hogy nagyon meglepődtem, mert este a nekem szánt tepsi tartalmát jóformán bekebeleztem. A folyadékfogyasztásom sem volt fent az egekben. Pedig igyekeztem. A zöld tea helyett gondoltam kipróbálom a…..
Út a riviérára Nap zárása 2011.05.29 07:49:38
Kicsit későn sikerült felraknom a bejegyzéseket. Sajnos az internet hozzáférés nagyon akadozik, így egyenlőre word-ben megírom és utána ha van lehetőség akkor felrakom a hálóra. Első hét zárása. Mit is mondhatnék, egyre jobban tetszik, nem csak a fogyás, hogy 1 hét alatt 4…..
Út a riviérára 4. nap 2011.05.25 07:48:00
.Ennek a napnak a kezdete  nem volt olyan mint a többieké. Reggel nagyon nyanvadtan ébredtem, az betudható, hogy a lányom közöttünk aludt immár 2. napja és nagyon sokat forgolódik.Munkatársaim ma nem jöttek, így éber alvást gyakoroltam a buszon. Hál istennek nem aludtam el,…..
Itt még 98 kg voltam. Az egyik, de inkább a legnagyobb és az életpályáját tekintve nagyon is tisztelt barátomtól kaptam ezt a felsőt. Azóta is imádom, bárcsak többet lehetnék vele (velük), mert sajnos kiköltöztek Londonba az új munkája miatt. Nagyon hiányoznak nekem…..
Hella1975 2011.05.25 08:28:42
Molly angoltanár, és időről-időre kifakad: hihetetlen, hogy az amerikaiak mit tesznek ezzel a nyelvvel! Íme néhány különös szó:    ground meat darált hús  (UK: minced meat) valet parking (ejtsd…..
Kis családunk Ausztráliába költözésének oka egy más világnézet, a föld egy teljesen más, eddig számunkra még ismeretlen tájának megismerése, az angol nyelv gyakorlása. Olyan helyet kerestünk, ami igazán kihívás számunkra.Na, a kihívásokkal már a legelején találkoztunk,…..