Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hablegény

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jobb sorsra érdemes sportunk mélyreható elemzésénél mindig arra a következtetésre jutunk, hogy valami nagyon el van rontva a fiataloknál. A legtöbben az iskolai testnevelést okolják mindezért. Tényleg ennyire hiányos és korszerűtlen a lurkók oktatása? Ismét kérni fogunk az…..
Hablegény 2010.04.25 18:08:57
Először nekem sem jutottak eszembe a régi testnevelés órák emlékei - sajnos régen volt már. Aztán beleolvastam az írásokba és eszembe jutottak dolgok. Ja persze a jót természetesnek vesszük, és könnyen meg is feledkezünk róluk.
Még óvodában kezdődhetett a dolog a sorversenyekkel. Aztán az általános iskolában folytatódott. Még külön torna órára is jártam. Nem csak játszottunk itt, hanem bőven volt gimnasztika is. Mindig szívesen jártam. Nem voltam kiemelkedő képességű mégis élveztem ezeket az órákat.
Középiskolásként egy olyan tanárom volt egy évig, aki egy egy éves edzéstervet végrehajtott velünk. Ebben az egy évben rendszeresen súlyzóztunk 30 és 50 kg-okkal de volt rugalmasságot fejlesztő része is az órának. (16 évesen 60 cm volt a súlypontemelkedésem.) Az egy év után sajnos a tesi tanárunk a nyíregyházi főiskolára ment tanárnak (több 100km-re) nekünk pedig egy olyan új tanárunk lett, aki ha lefutottunk 600m-t akkor elzavart focizni, nem törődött velünk. Ez sem rettentett el bennünket. Két állandó csapatra oszlottunk és így dúlt köztünk a foci-csata. Tudósításokat, statisztikákat készítettünk a mérkőzésekről. Ez a csata csak a tesi órákra korlátozódott, előtte utána a legnagyobb barátok voltunk és vagyunk még most is.
Egyetemi éveim alatt persze megpróbáltam én is az egyszerűbb megoldást választani. A tollaslabdát választottam, amit másfél évig űzök. Nagy meglepetés volt. Ez a sport egy kifejezetten élvezetes és nagy igénybevételt jelentő sport. (ajánlom mindenkinek) Még a kollégiumi tornaterembe is lejártunk tollasozni amikor már nem is volt kötelező a testnevelés számunkra.

Egyszóval nem értem, hogy nem lehet élvezni ezt a tantárgyat. Engem persze nem hatott meg, hogy nem tudtam a kismacskát vagy a nagyot megugrani. Nem zavart ha leizzadtam és nem volt mód lezuhanyozni. A többiek is ugyanolyan izzadtak voltak. Nem azt mondom hogy ez a követendő, csupán azt, hogy nem olyan nagy jelentőségű volt ez nekünk. (Az egyetemen meg már volt zuhanyzási lehetőség is.)

Az jutott még az eszembe, amit Rátgéber László mondott (az egykori pécsi kosáredző). "Jugoszláviában, ahol ő felnőtt olyan fiú nem tudott csajozni, aki nem volt igazolt focista vagy kosaras, mert a lányok nem álltak vele szóba." Ezen az iskola nem tud változtatni, de többet jelent minden iskolai jegy ösztönzésénél.
Valamit a lányok számára is mondanék. Állatok viselkedését megfigyelve megállapították, hogy a hímek azokat a nőstényeket választják, akik egészségeseknek látszanak és valószínűleg egészséges, életképes utódot tudnak világra hozni.
És ki az aki nem azt szeretné, hogy a gyerekei egészségesek legyenek. Mégis sok a drogozó, az alkoholfogyasztó, a cigiző tinédzser.
Ezen csak a család tud változtatni, ne varrjuk az iskola és a tanárok nyakába!

Uff én beszéltem.