Regisztráció Blogot indítok
Adatok
traktor 2.0

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezt az összefüggést elég sokára hittem el. Nem tudom miért, de így van:Talán a legbiztosabban úgy váltható ki nálam a tudatos álom, ha elalvás előtt pár órával élő szóban, komolyabban beszélgetek róla valakivel.Hogy az illető most hall először az egészről, vagy…..
traktor 2.0 2010.09.29 22:09:19
@fortisbarat: Szia Fortis!

A módszer, amin jár az agyam, a legelőször hallott alap elvet követi: ami az ébrenléti világodban érdekel, foglalkoztat, hogyan viszonyulsz az élet történéseihez, ugyanaz jelenik meg álombéli világodban is. Ugyanazzal a habitussal rendelkezel
ott is. Szóval ha ébrenlét alatt nem azonosulok a reaktív mintáimmal (nem reflexből reagálok, nem egy automatikus válaszreakció vagyok, pl. egy beszélgetés alkalmával már a beszélgetés elejétől megtartom éber figyelmemet, nem adom át teljesen magam a szituáció hatásának) s ha helyébe a jelen pillanati éber tudatosság lép, álmomban sem fogok automatikusan lereagálni szituációkat, mint egy normál álomban tenném.
Készítettem magamnak egy 20 perces felvételt. Az alap egy erdei atmoszféra ami alatt két percenként megszólalok, hogy: "Éber figyelmemet megtartom!". Vagy egyszerűen beállítok egy digitális időmérőt 2 percre, elindítom és hagyom a történéseket, miközben jelen vagyok. Az időközök hosszát
lehet növelni. Érdekes megfigyelni magam, mennyire kalandozik el a figyelmem csupán két perc leforgása alatt. Közben tudok másra is figyelni (dolgozom), miközben a háttérben ez a figyelem folyamatosan jelen van. Vagy ha nem is folyamatosan, hanem billegve, egyszer jelenlévőként, egyszer normál, szokványos állapotban. Végeredményben ez egy egyszerű koncentrációs gyakorlat, amit ha gyakorlom
rendszeresen, egyre többször ugrik be az éber jelenlét állapota, egyfajta felismerés, hogy "Most vagyok!". Egyre többször jelentkezik s minden alkalommal próbálom egyre hosszabbra nyújtani ezt a mostban levéses (szép kifejezés...)
állapotomat.
Ezt vagy arra tudom felhasználni, hogy elalvás közben megtartom éber figyelmem és így lépek be az álomba, vagy, mivel egyre gyakrabban jelentkezik ez a felismerés, egy-egy hosszabb álom periódusban szintén jelentkezni fog.
Ezzel a jelenlét megtartásával Echart Tolle könyvében találkoztam, ill. a tibeti álomjógában is megtalálható. Kicsit ebből, kicsit abból állt össze ez a kotyvalék, ami kipróbálható egyfajta útként az éber álmokhoz.
Ha érdekel a hangoskönyv, szívesen elküldöm, add meg valami privát vonalon a címed. Az sokkal átfogóbb, világosabb magyarázatot ad.

Üdv!
traktor 2.0 2010.11.14 01:54:58
@fortisbarat: Szerintem az elme ugyanaz. Ugyanúgy elfedi a tiszta tudatosságot mind ébrenlétünk alatt, mind álomlétünkben. Ugyanazokat a mentális formulákat adom a "rajtam kívül" történő helyzetekre, ha ébren vagyok, ha álmodom. Minden gondolatra, érzelemre azt mondom, ez én vagyok. Nem fogok mást gondolni egy adott szituációról álmomban és ébrenlét alatt. Ha a szokványos hétköznapi tudatosság állapotában vagyok, szokványosan is fogok reagálni a körülöttem lévő dolgokra, vagy akár gondolataimra, mindegy, hogy épp álmodom, vagy sem. Amit ilyenkor megtapasztalok, az a szituáció. Ha viszont egyfajta éber figyelmi állapotban vagyok, ekkor már MAGAMAT figyelem és a reakcióim tudatában vagyok, magamat tapasztalom meg, azt a gondolati, érzelmi felépítményt, azt a személyiséget, amire azt mondom: én. Figyelem magam, figyelem a reakcióimat, felmerülő gondolataimat. Sétálj végig egy utcán ebben az állapotban, ne add át magad a gondolataidnak, figyeld magad. Meg tudod-e tartani ezt a figyelő állapotot?
Nálam ez pár perc maximum. Azon vagyok inkább, hogy ez az állapot minél sűrűbben jelentkezzen életemben, igy szoros részemmé válik ez a fajta viszonyulás a tudatállapotomhoz. És EZ a fontos pont! Az elme számára mindegy, hogy ébren vagyok, vagy álmodom, ha éber figyelmem megjelenik, felismerem magam, felismerem helyzetem, felismerem: álmodom, vagy sem. Mindegy, hogy ébren vagyok, vagy álmodom. Megjelenik. Szokássá válik ez a fajta figyelem, ez a fajta tudatosság. Minden szubjektív élményként jelenik meg bennem. Álmodom, vagy sem? Mindegy.
Például MOST! Aki ezeket a sorokat olvassa. Tudatában voltál idáig annak, hogy ébren vagy? Nem! Akár álmodban is történhetett volna mindez, hogy ezeket a sorokat olvasod és értelmezed az olvasottakat. Vagy most tényleg "csak" álmodsz?
Figyeled magad?
Nehogy elhidd, hogy ébren vagy... :) Sose tudni...
Vagy?...
traktor 2.0 2010.12.19 15:39:20
@fortisbarat: ez az Fortis! Minden ide mutat :)
  "A SZERELEM OLYAN, MINT A CÁPA.HA NEM MEGY ELŐRE, MEGDÖGLIK."                         Woody Allen  Többször előfordult már, hogy egy egy…..
traktor 2.0 2010.11.23 22:00:21
@fortisbarat: Nem találkoztál véletlenül Zaphod Beeblebrox-szal?

Hihetetlen jó történeteket, ösztönzéseket olvasok itt.
Hálás vagyok.
Bár ez nem látszik...
   TALÁLÓS KÉRDÉS (Nem beugratós, van megoldása.) Sétálsz az utcán valakivel, akit foglalkoztat a tudatos álmodás, és ismered azt a szokását, hogy sűrűn elleőrzi, épp ébren van -e. Tudod a rituálét is, láttad már sokszor, pár másodperc, hangosan elmondja a választ…..
  "Erősítsd meg a szándékot, ami automatikusan megerősíti a tudat éberségét." Üdv ismét! Tenzin Wangyal Rinpócse: Az álom és alvás tibeti jógája.   Megvettem, tetszett, elkezdtem, abbahagytam, elfelejtettem. Szóltak, hogy jó. Rájöttem, hogy Jé,…..