Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Török Péter

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Volt már olyan érzésed, hogy a munkád csak merő kitaláció? Hogy a világ akkor is forogna, ha nem csinálnád azt, amit 9-től 5-ig csinálsz? A Strike Magazine nyári lapszámában David Graber körbejárta a humbugszakmák jelenségét – minden alkalmazott figyelemmel olvassa az…..
Török Péter 2013.09.09 16:51:18
A cikk szvsz egy lényeges jelenségre mutat rá, csak meglehetősen felszínes és általánosító módon.

Valóban, az ipari / mezőgazdasági ("termelő") munkahelyek száma nagymértékben csökkent a szolgáltatások javára. Ebből semmiképp sem következik, hogy az összes új munkakör társadalmilag haszontalan és végzője számára értelmetlen volna. Sem az, hogy a régi típusú, "termelő" munkák végzése feltétlenül boldogságot és megelégedést hozna az embernek. Szerintem egy vaskohász vagy földműves is lehet kiégett, éppúgy, ahogy egy reklámszakember vagy kutyafodrász is lehet elégedett a munkájával.

Az emberi társadalmakban elég régóta jelen van a munkamegosztás, így nemigen van olyan munkakör, amiről ne lehetne elmondani, hogy "csak azért létezik, mert mindenki más túl elfoglalt" ahhoz, hogy elvégezze. Elvégre cipőt, ruhát is készíthetne mindenki magának, meg megtermelhetné a saját kis háztájijában a napi betevőt, főzhetne szappant, meg sört is otthon, faraghatná maga a bútorait, önthetne acélt a kis házi kohójában a hátsókertben...

Végigvonul az egész cikken a nagyívű általánosítás - érdemleges bizonyíték nélkül -, hogy ezek az értelmetlen, haszontalan munkahelyek nagyvállalatoknál léteznek és aktatologatásból állnak. (Bár a korábban említett pizzafutár meg kutyafodrász nem illik ide nagyon jól...) Ez pedig egy ponton, úgy tűnik, finoman átmegy a fordítottjába, miszerint a nagyvállalatoknál végzett irodai munka általánosságban értelmetlen és lélekölő. Kár lenne tagadni, hogy ilyen is van. De arra, hogy ez mennyire lenne általános, a szerző pusztán anekdotikus bizonyítékokat hoz. A saját tapasztalataim pl. jó részben ellenkezőek. Felmerül bennem a kérdés, hogy milyen bulikra járhat a szerző (és miért éri meg neki ilyenekre járni), ha ott csupa kiégett, munkájával megcsömörlött emberrel találkozik ;-)

Nyilván, ha elég magasról nézzük, akkor pl. minden számítógépen végzett munkát le lehet írni azzal, hogy "billentyűnyomogatás"... ami nem hangzik túl hasznosnak és lélekemelőnek. Pedig hát (manapság) ezt csinálja a regényíró meg a műfordító is (meg az antropológus professzor). Szóval általánosítani veszélyes ;-)

"a leépítések mindig azokat az embereket érintik, akik ténylegesen csinálnak valamit, mozgatnak, megjavítanak, fenntartanak dolgokat" - igen, ilyen vállalat is van. Csak nem lesz hosszú életű, mert az agilisabb, gyorsabban reagáló, kevésbé bürokratikus, vevőközpontúbb stb. versenytársak idővel elveszik a piacát. Kivéve, ha monopólium... ami ugye inkább a szocialista gazdasági modellre jellemző.

"egyre több alkalmazott veheti észre, a szovjet munkásokhoz hasonlóan, hogy a papíron lévő heti negyven-ötven óra helyett, a valóságban csak tizenöt órát dolgozik, azaz annyit, amennyit Keynes is jósolt. A fennmaradó idő szervezési munkálatokkal, motivációs szemináriumokkal, a Facebook-profil frissítésével vagy épp tévéműsorok letöltésével telik el."

...és ezt a munkáltatójuk kényszeríti rájuk?

"A pokol, eszerint, olyan egyének csoportja, akik idejük nagy részét olyan munkával töltik, amelyet nem szeretnek, és nem is jók benne."

... ez volna a fentiek szerint a Facebook meg a tévéműsorok nézegetése? ;->

Érdekesnek találom, hogy az újfajta munkakörök között nem került említésre az IT és a hozzá kapcsolódó területek (pl. szoftverfejlesztés)... talán mert nem illik jól bele a fenti sztereotípiákba?

"Az azonban nem teljesen világos, hogyan szenvedne az emberiség, ha az összes ügyvezető igazgató, [...] tűnne el egyik napról a másikra."

Sajnos, ilyen alapon pl. a társadalomtudósok (beleértve az antropológus professzorokat) valszeg a leghaszontalanabb foglalkozások közé tartoznak... ezek eltűnését vajon ki és mennyi idő múlva venné észre?

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy társadalomtudományokra nincs szükség (épp ellenkezőleg gondolom). Hanem egyszerűen azt, hogy a szerző mércéje rossz. Egy munka rövid vagy hosszú távú kihatásait nem lehet összekeverni a hasznosságával.
w Észre tért hű Felvidékünk 2010.06.13 06:32:00
Szlovákia választott, és tanulságos, ahogy. Azért is, mert élnek ott magyarok, és mert a szomszédaink arra vannak, hogy megnézhessük, mit lehet másképp csinálni és gondolni nagyjából ugyanezzel az emberanyaggal, hasonló éghajlattal és geopolitikai helyzettel. Kiesett, nagyot…..
Török Péter 2010.06.13 21:55:07
@kovacs2janos:

"Itt jön a képbe a finnugor blabla.
A finnek sem tanítják mert hülyeség."

Tényleg? Évekig éltem Finnországban, és ahány finnel beszéltem, mind tudott róla, hogy nyelvrokonok vagyunk. Finn feleségem szerint bizony tanítják náluk az iskolában. A finn Wikipedia is tartalmazza (ha valakinek kedve van lefordít(t)a(t)ni: fi.wikipedia.org/wiki/Unkarin_kieli)

Mellesleg folyékonyan beszélek finnül, úgyhogy személyesen győződtem meg róla, hogy valóban (távoli, de) rokona a magyarnak.

Ugyanakkor a nyelvrokonság nem jelent genetikai rokonságot - genetikailag sokkal közelebb állunk a szomszédainkhoz: szlávokhoz és németekhez.

Első ránézésre sajnos a többi állításodnak is kb. ennyi a valóságalapja :-/
Török Péter 2010.06.15 23:04:07
@gromit:
"szerintem nem full hulyeseg a magyarsag eredetkutatasa DNS analizissel."

Nem bizony - annyira nem, hogy foglalkoznak is vele évek óta :-)
Lásd Czeizel Endre: A magyarság genetikája, 2003.

"persze az antropologiai es a nyelvi hovatartozas nem feltetlenul fedi egymast"

Nem bizony. Fenti könyv szerint génjeink kb. 10%-a finnugor eredetű, nagyobb része azonos német és szláv szomszédainkéival.