Regisztráció Blogot indítok
Adatok
noodlay

0 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ben van Meerendonk fotói csaknem három évtizedet ölelnek át Amszterdam mindennapjaiból. Ezekből válogattam ki a legfurcsábbakat, harmincegy képet. 1952. augusztus. Istentisztelet ágyban fekvő kórházi betegeknek..
Jó hosszú idő eltelt már azóta, hogy legutoljára friss anyagot tettem fel a blogra, de sajnos időnként előfordul(hat) mindenki életében, hogy nem igazán annyi idő jut a hobbikra, mint korábban - ez történt az én esetemben is, de most ismét megpróbálok felzárkózni és segíteni. Elnézést azoktól, akik…..
„A földrajzos olyan, mint a kalapácsos ember: mindenben szöget (területi különbséget) lát.” – hangzik el gyakran a nem is annyira megalapozatlan kritika. Ma sem teszünk mást: egy bizonyos dimenzió területi különbségeit vizsgáljuk meg, de egy olyan dimenzióét, amin a fejlesztéspolitikai dokumentumok…..
Pangea Felbillen az ország? 2017.07.26 17:28:29
A közelmúltban számos olyan sajtóanyag látott napvilágot, ami azt állítja, hogy az ország "felbillenőben" van, a lakosság egyre nagyobb része koncentrálódik a nyugati határszéleken, miközben a "kelet" kiürül. Az egyre sűrűsödő cikkek jelentős része a nyugati határszél médiájában jelent meg, és a be…..
noodlay 2017.08.15 13:20:55
@Sir Galahad: a fejlettség olyan, mint a pornó: nehéz körülírni, de egyből észreveszed. Én nemrég költöztem Nógrádból Komárom-Esztergom megyébe (de laktam korábban Tolnában és Bp-n is), és van jó sok észrevehető körülmény: milyen autók parkolnak a lakótelepeken, milyen sportlehetőségek vannak, közparkok állapota, de olyan nagyon niché dolgok is, hogy mennyire néznek megy egy babahordozós apukát. :D
 Amikor a brit Royal Society és a Királyi Haditengerészet kutatóhajója, az éppen 130 ezer kilométeres kutatóútját teljesítő – és egyben az oceanográfia alapjait lerakó – Challenger 1875. március 23-án a Csendes-óceán peremén, a Fülöp-szigetek közelében, Guamtól délnyugatra az óceán vízébe bocsátotta…..
noodlay 2017.02.03 17:11:45
@David Bowman: persze, és pár ezer/százezer év alatt el is nyeli a tektonika őket. Mi baj történhetne addig? Egy olyan könnyen ellenőrizhető helyen csupa baráti állam határán? :-))
Pangea Elmaradt centenárium 2016.10.12 20:00:00
2016. június 7-én telefonhívás érkezett a mangánbányászattal foglalkozó Mangán Kft. úrkúti irodájába. A hívó fél az egyetlen vásárlójuk volt, a dunaújvárosi ISD Dunaferr cég, mely a továbbiakban inkább Ukrajnából vásárol mangánércet az acélgyártáshoz. Ezzel a telefonhívással ért véget a…..
A Facebook a kis gömböc. Kell neki minden, de leginkább a figyelmünk: azt akarja, töltsünk el nála minél több időt. Ezt persze azért teszi, mert így nagyon sok pénzt tud rajtunk keresztül keresni. És mi tömjük, mintha nem lenne holnap. Adunk neki tartalmakat, adunk neki információkat és adunk neki…..
A kanadai Numenorean akár nu-metalt is játszhatna a neve alapján, de ők inkább a felszínes és pénzhajhász műfaj helyett egy másikban, a post-black metalban szeretnek alkotni. Ebből máris egyenesen következik, hogy a háromperces slágerparádé helyett a lassan kifejtős, gondolkodtatós zenélést élvezik…..
Thomas Billhardt fotói a 70-es, 80-as évekből, a keletnémet mindennapokról és ünnepekről, sokszor kicsit propagandaízűen, de ezt innét már megbocsátjuk, ugye? A képek nagyobb méretben is megnézhetők a galériában a poszt végén...
 Ismét üdvözlök mindenkit, következzen az első bull runi csatát bemutató cikk második része. Az első részben odáig jutottunk, hogy az északiak parancsnoka, McDowell dandártábornok elindulóban van a Manassas vasútállomásánál álló, Beauregard tábornok vezette déliek ellen, akik számára bajtársaik,…..
  Egy alig ismert "hadművelet": a  gazdasági világválság éveiben Ausztráliában a hadügyminiszter parancsára katonákat vetettek be a kontinens "őslakói" ellen. Bár olyan eszközt is alkalmaztak, amit később  a SAS tett híressé az afrikai harcokban, és napjainkban is használnak a különleges…..
  Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, a szó ismét Fredddy-é. Gergovia falai alatt azonban Caesar kudarcot vallott, megpróbálta csellel kiugrasztani a nyulat a bokorból, de katonáit elragadta a kapzsiság/bátorság, és talán a visszarendelő kürtszót se hallották, mindenesetre a…..
noodlay 2014.09.05 13:09:53
@Hadrian77: az 1278-as második morvamezei csatában ez az ellentét ott is megmutatkozott, hogy míg Ottokár cseh és Rudolf német királyoknak a lovagi rohamot kellett vezetniük, Kun László hátul kellett maradnia/maradhatott. Ottokár mint vesztes hadvezér ott is maradt.
noodlay 2014.09.05 13:13:45
@noodlay: mondjuk azt már nem tudom, hogy ezt honnan "tudom", mennyire volt szépirodalmi/történelemtudományi a forrás
Mára szinte bárki tud videót készíteni. A számítógép, amiről ezt a blogot írom, rendelkezik saját kamerával, így külső eszköz sem kellene ahhoz, hogy ezt a bejegyzést úgy folytassam, hogy mindenki lássa is, amit beszélek. Ezt most nem teszem meg, cserébe le tudom írni, hogy…..
SF.blog Jedi Menedék 2014.05.26 16:39:56
Réges rég, egy messzi-messzi galaxisban... vagyis közel tíz évvel ezelőtt egy maroknyi lelkes fórumozó azt vette észre, hogy az oldal, amin együtt játszottak egyik napról a másikra eltűnt. Egyikőjük, hogy mentse a menthetőt, még aznap létrehozott egy új helyet, és a játékosok…..
Hányan panaszkodtunk már azért, hogy felugrik, kitakar, villog, ugrál, eltolja, hangos, vagyis zavaró a hirdetés? De ez csak bennünket, olvasókat zavar? Miért engedik a tartalomszolgáltatók, hogy ez megjelenjen? A válasz egyértelműen az, hogy pénzért. Az egyszerű bannereket már…..
noodlay 2014.04.10 14:05:40
@Konrad: akkor holnap is megnézem az RSS-t. :-)
Sok dologról szó volt, de arról nem, hogy mikor érdemes e-mail kampányt csinálni? E-mail kampány alatt az eseti kiküldéseket értem, a hírlevélről külön lesz szó. Az e-mail kampány olyan eszköz, amellyel közvetlenül érjük el a fogyasztót, jól célzottan és akár személyre…..
Mára az a normális, hogy az üzleti ajánlatainkat e-mail formájában küldjük el a partnereinknek. Ezt általában csatolt file segítségével tesszük meg: Word, Excel vagy pdf dokumentumot használunk. Az e-mailbe pedig nem is nagyon írunk semmit, csak annyit kb., hogy "mellékelten…..
A magyar keresztesek utazásainak előzményei egészen a XI. század közepéig nyúlnak vissza. A boszorkánytagadó Könyves Kálmán király uralkodása környékén a szerveződő nyugati keresztes hadak ötféle módon próbáltak átjutni az országon, az első kettő próbálkozó királyi…..
noodlay 2014.02.06 15:56:38
Épp most olvasom Runciman monstre művét a keresztesháborúkról. Nincs nagy véleménnyel a magyar kontingensről: mire stabilizálta magát és kiegyezett a muszlimokkal a Jeruzsálemi királyság (-nak a maradványa Akkonban), addigra odért a következő nyugati sereg. Az ottaniak csak a saját királyuknak akartak engedelmeskedni (János király), az osztrákok és a magyarok csak Andrásnak, a ciprusiak Hugónak.

Ez volt a harmadik keresztes háború (Oroszlánszívű Richárd vs Szaladin) óta a legnagyobb keresztes sereg, meg is ijedtek tőle a muszlimok: elmenekültek - így nem volt nagyobb csata egyáltalán.
Gyakorlatilag elfoglalt a nagy sereg egy jelentéktelen várat, aztán összevesztek a hogyan továbbról. Andrásék gyűjtögettek pár ereklyét, aztán hazamentek.

Egyébként az, hogy nem dícséri a magyar sereget Runciman, az még dícséret is tőle, hiszen az összes többi sereget és királyt eléggé szidja - mondjuk jogosan. Nálunk a törökök nem csináltak olyan vérontást, mnt ott a keresztesek és nem csak a muszlimok rovására.

A mongolokkal kapcsolatban meg érdekes, hogy a Szentföldön ők voltak az igazi szövetségesek a muszlimokkal szemben. Sokat jártak a mongoloknál magas rangú francia, olasz és angol követek is, illetve mongolok követségek is jöttek Európába sűrűn (a Vatikánba is!). A későbbi évtizedekben gyakran előfordult az is, hogy a mongol seregekben szerepeltek segédcsapatként keresztény lovagok a muszlimok ellen.

Más dolog, hogy nem sokon múlt kicsivel korábban, hogy míg a muszlim városokoat legyalulták a mongol lovasok, addigra a maradék keresztes államot nem bántották: ha pár évtizeddel korábban jönnek, nem ez lett volna az helyzet, ugyanis bőven eljutottak a "történelmi" Jeruzsálemi királyság területére).

A tatárjárás előtti magyar állam szerintem is elsősorban expanzív volt, elsősorban a szomszédok gyengesége miatt: Bizánc öreg volt már és messzi (és a 4. keresztes hadjárat szét is kapta), a németeket lekötötte az invesztitúra-harc, Csehország német tartomány, Lengyelországnak nagy falat lettünk volna, a horvátok barátok voltak, Halicsba pedig mi kalandoztunk inkább.