Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mamakata

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ellenőrző Jó-e a Waldorf? 2010.04.20 08:00:00
Elod72 kisebbik lánya iskolaválasztás előtt áll és elgondolkoztak azon, hogy egy Waldorf iskolába íratják. Szimpatikusnak tartják, hogy rögtön két idegennyelvet tanulnak az elsősök és fontosabbak az értékelésnél a tánchoz, vagy képzőművészethez kapcsolódó képességek.…..
Mamakata 2010.04.20 23:27:31
A lányunk most elsős W.suliban vidéken és előtte W.óvodába járt még inkább vidéken. Ő BOLDOG "waldorfos".
Végigfutva a kommenteken, azt kell írjam Nektek, hogy minden igaz és semmi sem igaz. Minden történet pont annyira igaz és életszagú, mint bármely másik, nem W. intézményben lenne. A perec sosem kerek, szokta a mamám mondani.
Mégis azt gondolom, hogy ha kilépünk a felnőttek világából hátrahagyva az örökös furkálódást, személyválogatást, prediktációkat stb. és megpróbáljuk tisztán azt szemlélni, hogy a gyermeknek melyik pedagógiai vonulat és attitüd közelít leginkább a LELKÉHEZ, melyik cseng azzal leginkább össze, akkor nem is keresgélünk tovább.Már akinek fontos a gyermeke Lelke....
És valóban: a mi lányunk is egy hiper feladattudattal és perfekcionalizmussal megáldott kis lény, akit "kár volt Waldorfba adni, mert kitűnő tanuló lett volna belőle a legerősebb iskolában is"(idézet néhány családtagtól), azonban mélyebb/más síkokon gondolkodva pedig szinte biztos,hogy ez a kislány nem ugyanaz a kicsi 7 éves lányka lenne mára már,szeptember óta,a hagyományos iskolában, mint aki most itt.....
A sikeres életvezetés tényleg nem a "kognitív" alapokon nyugvó ismeretfelhalmozás mértékének a függvénye. Ez azért már mindenki által köztudott. Mégis, az iskola, mint olyan, előszeretettel felejti el ezt a tudományosan megalapozott tényt. A W. iskolák viszont NEM! Nekem ez a tapasztalatom.
Mamakata 2010.04.21 10:33:55
@kIára: Valóban! Mi szeretnénk foglalkozni a gyermekünk lelkével és erre a W-ovi-suli mellett van is lehetőségünk délután...Más intézmény mellett nem lenne. Iskolaotthonos lett volna a lányunk, ha nem ide megy és az aztán igazán sok(k) lett volna...
Szerény tudásom szerint -bár nyilván Te sokkal többet tudsz erről- pont azt gondolják, hogy a családdal való lét(napi szintű), az együtt töltött délutánok nagyon fontosak és nem akar sem az ovi sem a suli gyermekmegörző funkciót betölteni.Ezért is vannak a W. intézményekben rövidebb napirendek.Bármennyire is nehéz anyagilag a családnak (anyuka nem tud dolgozni menni), én ezt a rövidebb napirendet nagyon de nagyon jónak tartom. Pont azért, mert elsődlegesnek a családban kapott értékeket tartom meghatározónak és nem azért lettek gyermekeim, hogy ne legyenek velem amíg lehet.
Mivel én szeretem rajta tartani a "szárnyam" a gyermekeimen, így nekem pont megfelel ez a stílus.

Az osztálytanítóval mi maximális meg vagyunk elégedve és azt látjuk, hogy komoly munka folyik az osztályban.
Mamakata 2010.04.21 11:16:53
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Nem, ez nem az.Ez döntés és prioritás állítás kérdése.
Van-e nagy házam és tengerparti nyaralásom amiért cserébe este érek haza a jól fizető állásomból és jó, ha a mesét elolvashatom a gyereknek akit a nagymama vagy a bébiszitter gondoz délután, vagy az első években (ovi, első osztály)inkább a gyermekemmel vagyok. Nyilván van köztes megoldás, mint mindenben, de a 4 órás vagy otthonról végezhető munkák sora véges és látom, hogy sok anyának ez nem jön össze, bármennyire is szeretné.