Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ellen Szél

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét” – ezekkel a szavakkal kezdődik az Orbán Viktor által tegnap ismertetett…..
Ellen Szél 2010.05.16 10:55:36
"A NER nem más, mint egy, a világ minden részén alkalmazott, kommunikációs guruk által kiagyalt nyelvi lelemény: aki ennél többet lát bele, az vagy elvakult rajongó, vagy üldözési mániában szenvedő hivatásos rettegő. Adjuk meg a lehetőséget a Fidesz píárosainak is, hogy alkossanak; ha fél év múlva is csak itt tartunk, akkor okkal lehet majd homlokot ráncolni."
Nem, kedves Gábor, a Fidesz (de én inkább Orbán Viktort mondanék) pontosan tudja mit tartalmaz a NER!
Pontosan tudja, miért forradalom, amit most elindítottak.
Akinek füle van hozzá halhatja.
Abban a tévhitben éltünk, hogy parlamentáris demokrácia van Magyarországon. Most Orbán Viktor felnyittotta a szeminket, nem-nem itt oligarchák (csákmáték) uralma zajlott.
Ezt most el fogjuk takarítani, nem holmi szöszölgető igazságügyi eljárás, hanem forradalmi csapataink segedelmével.
Aforradalom az más, mint a rendszeres ,szisztematikus párt és parlamenti politizálás, ez több mint az elmúlt 8 év, kormány, kormányzó párt meggyűlöltetés.
A forradalomnak saját törvényszerűségei vannak!
A forradalomnak saját etikája van!
A forradalomban az elsöpörni kívánt osztállyal, csoporttal, uralkodóval szemben használatos eszközök használata sokkal szélesebb körből válaszható meg.
A forradalom logikájába beletartozhat a felkoncolás, a meglincselés, az akasztás (most remélhetőleg csak a volt kormányzó pártok - ezen belül is a szocik - prominenseinek bebörtönzése, javainak elkobzása, közügyektől való eltiltása, szervezkedési jogának megtiltása).
Hogy ezt meg lehet-e tenni a 21. század Európájában?
Azt hiszem meg.
Hogy a pártkatonák 100 ezres nagysága, a 2,7 millió szavazó elegendő-e a forradalomhoz?
Lesznek még többen is:
Nem a jó kormányzás eredményeként létrejövő néhány %-nyi gazdasági, az ehhez hasonló foglalkoztatás növekedés, a reálbérek 4-5 %-os növekedése, az adócsökkentés mértéke, a vállalkozások fellendülése hozza meg a ábor növekedését, hanem a NEMZETI!
Elkezdődött!
A határon túli magyaroknak megadandó (egyébként nem elvetendő) magyar állampolgárságról alkotandó törvénymódosítás erőszakkal, az érintettek -feltételezhető- örömére, de - gyaníthatóan- boldogulásuk rovására szolgáló módszere már mutatja, a Fidesz nemzeti összefogást az ellenségek kijelölésével, majd meggyűlöltetésével fogja (de legalább tervezi) növelni.
2 forradalmi ellenség már van, egyik a kommunista klientúrából átmentett oligarchák, másik (egyenlőre csak) a szlovákok.
Első forradalmi csapásiránynak, frontnak talán elegendő lesz, aztán majd jönnek a részterületek, közigazgatás, oktatás, stb. forradalmi átalakítása.
Nem, nem a gyűlölt (meggyűlöltettett) reformokat fogjuk végre a 2/3-unkkal elindítani és végigvinni, az a mi forradalmi nemzedékünktől idegen, macerás, és méltatlan.
És hogy lesz abból NEMZETI EGYSÉG?
Nézem a TV-t, olvasom az online és offline újságokat és valamit nem értek. Az MSZP sikítva üvöltözi a világba, hogy a 2/3 a demokrácia halála és a második fordulóban meg kell akadályozni a FIDESZ-KDNP ilyen arányú mandátum szerzését.Hát, nem is tudom... a demokrácia nem…..
Ellen Szél 2010.04.19 08:05:03
A 2/3 olyan lehetőség, mellyel szinte minden megtehető politikai, gazdasági, és egyéb területén a társadalmi életnek. Sokaknak, (többek között 23 közgazda közül 18-nak, igen bíztatónak ígérkezik egy ilyen Fidesz-kormány legitimáció, 20 éves demokráciatanulás, demokráciavergődés után. Ebben látják Ők az elmaradt reformok garanciáját.
De… van-e előképe a demokratikus világban, egy jól működő, gazdasági fellendülést, társadalmi békét, emberi szabadságot, kulturális, tudományos fellendülést hozó, - kvázi - egypártrendszernek (diktatúrának, ha ez népbarát, gondoskodó, bölcs, érdekkiegyensúlyozó, vagy bárminemű jelzővel is illethető)
Rövidtávon mutatkozhatnak eredmények, egy-egy ilyen – egypártrendszer szerű- hatalom esetén (főként szétzüllött, korrupt, pénzügyi szétesésben, értékválságban lévő országokban), de ez rövid távú siker.
Ennek sajátossága, a társadalmi igazságosság, a demokrácia csorbítása, politikai ellenfelek ellehetetlenítése, kriminalizálása. A közös (pl.)nemzeti érdek hangoztatása, az ellenségképzés dacára, minden bizonnyal a felszín alatt, a mélyben munkál a nagyfokú elégedetlenség, igaz a hatalom közeli és kedvezményezett értelmiség lojális, vagy kollaboráns.

Ilyennek látom én azt a rendszert, ahol sikeres lehetett -az általam már egy korábbi, OV-hez hasonlításomban is említett- Oliveira Salazár Portugáliában, az elmúlt évszázad 20-s éveinek végétől. Rendszeresen tartottak ellenzék nélküli választásokat. Portugáliában a nők ekkor nyerték el a – valójában értéktelen – szavazati jogot. A parlament eljelentéktelenedett.
Salazar a szétzüllött közállapotban és pénzügyi ellehetetlenülésben lévő (ebben némi rokon vonás belemagyarázható), a katonai puccsról, katonai puccsra billegő Portugáliát, diktatórikus, de nem fasiszta vezetési módszereivel, hatalma kezdeti évtizedében felvirágoztatta.
Utakat, kórházakat, iskolákat építtet, újjáteremti a tengerészetet, átszervezi a hadsereget, az ország történetében először, eleget tesz minden nemzetközi pénzügyi kötelezettségének. Ezt egy keresztény alapon felépülő, igazság és erkölcsi renddel párosította.
Persze más példákat is citálhatnék ide, de valahogy ez a Figura, annak rendszere nekem az orbáni tükörkép.

Szögezzük le, reformok (sőt bokrosi kifejezéssel) kritikus tömege nélkül az ország folyamatosan csúszik a balkán irányába.
De a gazdasági, társadalmi reformok végrehajtásához, a társadalommal (még a hatalomra kerülést megelőzően, a kampányban) közölni kell, hogy milyen utat szeretnének bejárni, milyen eszközrendszert társítanak a célokhoz, milyen terheket kell ehhez vállalniuk az „zemberek”-nek, kik lehetnek (mert minden változásnak vannak) vesztesei, nyertesei, mennyi idő, stb. a cél elérése, és persze, milyen lesz az átfazonírozott ország, és annak különböző területei .
A reformok melyekkel szemben a társadalom jelentős ellenállást tanúsít, csak erővel (erőszakkal) vihető keresztül.
Ekkor viszont sérülhet a mai demokratikus berendezkedésünk ( joggal mondhatjuk, ez már maga a diktatúra).
Ez túl nagy ár!
Van-e egyáltalán elszánás? Tudja ezt OV-n kívül valaki? Vagy ha ez már kidolgozott, számít-e egyáltalán, míg Ő rá nem bólint? Ezt a fejbiccentést még ember nem látta! Gondoljunk bele, a FIDESZ 8 éve minden reform kezdeményezésre csípőből tüzelt. Ha hatalmon (ilyen nagyságú legitimációval a hátuk mögött) maga áll a reformok élére. Mit tesz, becsapja választóit, azaz hazudik.
Ezt elképzelhetetlennek tartom, mert -mint tudjuk Orbán Viktor még soha sem hazudott. Ezt onnan tudhatjuk, hogy Ő maga mondta.

Nem látom be, hogy a (túl)hatalom birtokában a kormányok miért lennének bölcsebbek, reformpártibbak, miért vállalnák fel az úgy óhajtott, vagy kiharcolt egyeduralmuk elvesztésének veszélyetetését, társadalmi ellenállást gerjesztő intézkedésekkel?
Tehát tévhit, hogy a diktátor mindent megtehet!

Az ígéretek, sőt nem ígért, de az elvárást növelő magatartással, azt előidéző korábbi FIDESZ, csapdába kerülhet, ha teljesíti az elvárást, irány a Balkán legalja, ha felvállalja a reformokat, a választói mennek tovább a Jobbik irányába. Nem a szocik, vagy az esetleg bejutó MDF (Bokros) a nagy FIDESZ veszejtő, hanem az Orbán által – hajdanán- gyámolított nemzeti radikálisok. Ott pedig ne várjuk a reformok pozitív fogadását. Ők nem alkusznak!
Amit ők hozhatnak számunkra, már nem csak az ízlésemet, demokrácia felfogásomat, hanem emberi méltóságomat is sérti. Az általuk megvalósítani vágyott berendezkedés köszönőviszonyban sincs a demokráciával, főként annak parlamentáris formájával.
Inkább 10 kicsi, a társadalom sokféleségét jól lefedő, dominanciára nem törő, kompromisszumkényszerben senyvedő pártból álljon a parlamentünk, mint ismét az – akárcsak defaktó – egypártrendszer. Megtapasztalhattuk az átkosban, hogy bármekkora az urnákban lévő cédulák egy-irányba mutatása, a gazdasági racionalitásra semmi garancia.