Regisztráció Blogot indítok
Adatok
elivi

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyobb portrét utoljára tavaly februárban adtunk a Mátra „borképét” ma már meghatározó Losonci Bálint és Szecskő Tamás munkásságáról. Noha boraik elég gyakran szerepelnek kisebb posztjainkban, kóstolási jegyzeteinkben, nem árt azért ráfrissíteni az eddigi ismeretekre. Ha nem is sok, de azért vannak…..
elivi 2016.07.02 14:37:11
No akkor megint belecsaptunk a lecsóba! :) Kedves Csiszti! Szőlőtermesztőként teljesen érthető a reakciód. És klassz, hogy szereted a növényt. Jómagam a Losonci Bálint feleségeként annyit fűznék hozzá, hogy mi is szeretjük. :). Viszont mi bort készítünk és folyamatosan kísérletezünk. Alacsony terméshozam a célunk, koncentrált alapanyag.
Korábban valóban előfordult, hogy időhiány miatt egy-egy szőlőre nem jutott kapacitás és meglepődve vettük észre, hogy az abból készült bor nem lett feltétlenül rosszabb minőségű. Egyetértek abban, hogy nem szabad túlzásokba esni. Folyamatosan keressük a jó arányokat, a megfelelő élőflórát. Van ilyen és van olyan ültetvényünk is. Jellemzően azért elég nagy részük szó szerint kapáltatva is van, vagy soralj művelve. Ezek kísérletek, és nem adnak rossz eredményt borminőség szempontjából. Természetesen kaszálást, kultivátorozást ezeken a területeken is kell végezni, különben nem a virágzó növénytakaró lenne túlsúlyban, hanem a sás és a csipke. egy idő után ezek valóban megfojtják a szőlőt.
A permetezés témakörében mindig felmerül a bio egyenlő pénz spórolás téma. Igazából nagyon kevés dűlő van, nekünk is csak egy-egy, ahol meg tudjuk tenni, hogy egy kis kénen kívül semmit nem használunk, azt is ritkán. A többi dűlőnkben csak folyamatos kilevelezéssel (sok-sok élőmunka) és rengeteg lombtrágyával, baktérium trágyával tudjuk biztosítani a növény kondícióját, immunitását. Az általunk használt bio szerek is költségesek, akár csak a felszívódóak.
A szőlő növényért mind aggódunk. Pontosan ezért figyeljük is, hogy mutat-e betegség tüneteket. Azt is egyfajta növény kínzásnak foghatnánk fel, mikor roskadozik a terméstől. A nagy terhelésre beállított szőlők életkora rövidebb, a flóra nélküli talajon termesztett szőlő talajából kihalnak a baktériumok, az erős növényvédő szerek gyengítik az immunrendszerét. Ráadásul a legjobb borokat ez a furcsa növény megmagyarázhatatlan módon nem a leggazdagabb talajokon, nem is a legnagyobb feltrágyázottság mellett adja.
Szerintem a szőlőben pont az a nagyszerű, hogy annyiféle képen lehet viszonyulni hozzá aszerint, hogy mi a célunk vele. Abban egyezzünk meg, hogy a tönkretétele semmiképpen...ha már elültettük. :)
A Borrajongó Mátra UPDATE 2016.06.02 06:00:00
Akár honnan nézem, a Mátra frankó hely. Nem csak a táj gyönyörű, nem csak horgászni, vadászni, túrázni vagy netalántán gombászni lehet ide járni, de most már a borokat is nyugodtan be lehet dobni a kalapba. Mert a Mátra gyümölcse, ha lassan is, de megállíthatatlanul érni látszik. Van még persze…..
Én sokáig azt hittem, hogy a Kossuth, meg a Petőfi egy földalatti bunker mélyéről ad, a hatvanas évek közepén rájuk zárták a nehéz fémajtókat, azóta legfeljebb periszkóppal néznek körül idekint. Odalent por van, évtizedes penészfoltok, és pár raklap hatvanhármas…..
2007 októbere és decembere között Magyarország borvidékeivel ismerkedhetnek a belga Liberty televízió nézői – olvastuk az Objektív Hírügynökség honlapján. Miszerint a Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában fogható csatorna C’est si bon! (Hogy ez milyen jó!)…..
Nem maradhatunk örökké másodrendű EU-tagok! – kiáltja elkeseredetten Jásdi István az Indexen közzétett írásában. A jegyzet fontosabb megállapításai: a kormány nem volt képes megvédeni a magyar bortermelők érdekeit, az EU régi tagjai jól átvágták az újakat,…..