Regisztráció Blogot indítok
Adatok
namixar

42 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Autoreverz jelenti. Az adat rákerül ugyan az adóbevallásra, de egyelőre hosszabb távú következtetéseket nem vonnak le belőle...
A majdnem 160 éves San Quentin állami börtön a legrégebbi ilyen intézmény Kaliforniában. Most beengedtek egy fotóst, mi pedig megmutatjuk, milyen is bent az élet. A San Quentint azért kellett 1854-ben létrehozni, mert a környéken fellelhető arany nem feltétlenül csak a…..
namixar 2012.09.03 18:03:21
@malacz69 rezignált: ne haragudj, hogy kéretlenül belepofázok, de szerintem az is előfordulhat, hogy az áldozat hozzátartozóinak az jelentene némi vigaszt/megnyugvást/ilyesmit, ha tudnák, hogy a tragédia nem fog újra megtörténni, mert az, aki megölte a szerettüket, beilleszkedett a társadalomba, és a büdös életben többet nem tesz ilyet. Nyilván ez teljesen utópisztikus, de ez is egy szempont.

Amúgy meg persze, a BTK alkotóinak folyamatosan a társadalmi elvárások és a más jellegű célkitűzések (leginkább a bűnözők rehabilitációjának igénye) között kell egyensúlyozniuk, mert a társadalmi elvárások többnyire olyanok, mint ami itt a kommentek többségében is megjelent, hogy "igenis szenvedjen az a szemét, aki ezt tette". Viszont a társadalom érdeke az lenne, hogy az elítéltek beilleszkedjenek és törvénytisztelő életet tudjanak élni, mert akkor szűnne meg a probléma, amit okoztak. Nem pedig akkor, ha durván depriváljuk őket a börtönben, aztán szélnek eresztjük, hogy csináljon az egésszel, amit akar. Eleve olyan helyzetből indul (most mindegy, hogy miért), hogy nehezebben boldogul a szabad társadalomban, ha erre még ráteszünk a lelkileg (és sokszor fizikailag is) romboló hatású börtönbüntetéssel, szinte esélytelenné válik az integráció.

Persze, erre rá lehet mondani, hogy ha kivégzik, akkor is megszűnik az általa okozott probléma, de egyrészt nem lehet a népet bármiféle törvényszegésért kivégezni, szóval ez eleve csak egy kis százalékot érintene, másrészt meg az elítélteknek is van családjuk meg szeretteik, akik többé-kevésbé vétlen áldozatai a börtönbüntetésnek (vagy kivégzésnek), de sokszor legalább annyira megsínylik, mint maga a fogvatartott.
Hatalmas divat az ún. Jolie-zás, tegnap maga XVI. Benedek villantott Kubában Raúl Castro társaságában.  "Rég szórakoztam ilyen jó, az a kár, hogy a bátyám nem látta élőben" - nyilatkozta Raúl Castro, még mindig kicsit kuncogva...
namixar 2012.03.29 18:32:33
A pszichológiával való ismeretségem Sándor Mátyással kezdődött, meg egy farkassal. Utóbbit szörnyen hegyes fogakkal, előbbit szörnyen szúrós tekintettel áldotta meg a sors. Egy ország figyelte 1980-ban hat héten keresztül a Sándor grófot alakító Bujtor Istvánt, amint mélyen…..
Az öreg kontinenst is elérték az egyházi pedofilbotrányok. Írország, Németország, Hollandia, Ausztria katolikus egyházai kezdeményeztek vizsgálatokat túlnyomórészt a hatvanas és nyolcvanas évek között történt esetek kapcsán. Megjelentek olyan híradások is, hogy Georg…..
namixar 2010.04.18 12:32:34
Üdv, emberek!

Mivel (kivételesen) vannak észrevételeim, gondoltam, megosztom őket:

1. Csatlakozva több előttem szólóhoz, én sem gondolom úgy, hogy az egyházon belüli pedofília "melegügy" lenne. Eleve előítéletes dolog emberek egy csoportját bűnbaknak kikiáltani olyasmiben, amit az egyes emberek külön-külön követnek el (ha jól rémlik, ezt is írta már valaki - a kollektív bűn fogalmát használta). Egyébként ezt "egyszerűen" meg lehetne oldani egyfajta "differenciáldiagnosztikával": megnézni, hány meleg pap van, és ezek közül hányan molesztálnak gyerekeket, illetve a heteroszexuális papok közül hányan teszik ezt. Persze, egy ilyen "vizsgálat" durván etikátlan és eléggé érzéketlen is lenne, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy ilyen ismeretek nélkül még csak azt sem állíthatjuk, hogy "a meleg papok pedofilok", vagy köztük több lenne a pedofil, esetleg a legtöbben közülük azok. De még ha így is lenne, akkor sem lenne jogunk az egyes embert ez alapján megítélni (ez olyan lenne, mintha azt mondanánk, hogy "a legtöbb cigány lop; te cigány vagy, tehát biztos lopsz" - amit sajnos elég gyakran hallani is). A pedofília az pedofília, a homoszexualitás meg homoszexualitás.

2. A cölibátus. Nem tudom, melyik egyházi felekezetnél mekkora a paphiány, nem néztem utána, de szintén többen írták, hogy a protestáns egyháznál is fennáló probléma, pedig ott nem kötelezik a papokat cölibátusra. Szerintem felesleges tovább taglalni a kérdést (ti., hogy a cölibátus-e az oka a paphiánynak). Ez is egyszerű "differenciáldiagnosztika": ha a két különböző feltétel mellett ugyanúgy fennál a probléma, akkor nem lehet az oka az egyik feltétel. Lehet, hogy hatással van rá (sőt, bizonyos mértékben valószínű is), de nem kizárólagos oka, a hatás mértéke pedig nem mindegy. Jó lenne tudni, hogy a papi pályát fontolgató fiataloknak konkrétan hány százalékát tartja vissza a cölibátus maga.

Az pedig, hogy ettől függetlenül mennyire van rá szükség... szerintem ez az a probléma, amin elég sokat lehetne vitatkozni (kézzelfogható eredmény nélkül).
Több ok is felmerült, hogy miért jó, vagy miért találták ki, és csodálkozom, hogy senki nem említett egyet, amit én a magam részéről gyakran hallottam nálam idősebbektől (kétkedéssel ugyan), név szerint, hogy "a cölibátust azért találták ki, hogy a papok ne örökíthessék tovább az egyházi vagyont, és ezzel ne szabdalódjon szét". Megjegyzem, erre van más megoldás is (pl., hogy az egyház vagyona ne legyen örökíthető, hanem az adott pap halála után visszaszálljon az egyházra). Csak gondoltam felvetem, mint alternatívát. :P

@Nűnű: szerintem nem is csak az anyagi előny, a társadalmi presztízs hiánya is közrejátszhat. Nyilván egy vallásos közösségben ez nem áll fenn, de a szekularizáció folytán egy papnak - gondolom - időről időre szembe kell néznie azzal, hogy esetleg úgy néznek rá, mint valami régebbi korból visszamaradt bútordarabra, aminek már a rendeltetését/használatát sem ismerik. Egy elhivatott embert ez biztosan nem tántorít el, de egy bizonytalan(abb) tizenévest, akinek pályát kell választania, lehet, hogy igen.
Vége a szünetnek, holnaptól suli. Kicsit még örülök is, hogy lesz, ami elvonja a figyelmemet a nyomoromtól egy kicsit. Péntek este sokáig kóvályogtam a folyosón, de aztán egyszer lépteket hallottam, és mivel nem akartam senkivel találkozni (a büntetés veszélye fel sem merült bennem), inkább…..
Az utóbbi napokban úgy éreztem, Hollópapi került, mint a sárkányhimlőst, bár nála nehéz megmondani, hogy ez miattam volt, az általános emberundora miatt, vagy csak rengeteg volt a dolga – végül is, mondta, hogy elfoglalt lesz, azért is maradtunk a kastélyban. Tegnap nem is főztünk együtt (mármint…..
Két fő apropója van a mai bejegyzésnek: az éjjeli buli meg az évkezdés, aminek tegnap nem szenteltem egy kósza gondolatot se, annyira be voltam sózva. De ma még belefér, elvégre ma van Újév napja. Kandallóztam is kicsit Jóanyámmal, kiderült, hogy szervezett magának programot tegnap estére a…..
Nna, csak egy gyors évvégi bejegyzés. A nap nagy része igen nyugisan telt, a saját kis Felixemet abajgattam, előzetesen kapott tanácsok alapján. Jól halad, egyelőre a leírásnak megfelelően néz ki, és már túl vagyok a felén. Már csak pár hét, és kész. Mivel Hollóapó egész nap nagy titokzatosan…..
Jelentem, fejlemény van! De akkor is az elején kezdem, mert az önkontroll az új hobbim.Egész stabilan beállt a rendszer az utóbbi napokban: bájitalfőzés, mikor a cuccnak állnia kell, okklumencia, esténként pedig szabadfoglalkozás. Ami jó is, egyikünk se egy nagy társas lény, ez a meló meg intenzív.…..
Susan Snape naplója Kultúrsokk 1991.12.27 21:22:00
Semmi se úgy van, ahogy lennie kéne. Miért is lenne úgy? Atyám megjelent ma reggel, teljesen valószerűtlenül hatott, ahogy kilépett a kis kandallónkból, mint egy vámpír napfényben. Nagyon távolságtartó-kulturált módon köszöntötték egymást Jóanyámmal, gondosan kerülve egymás tekintetét. Egyik újévi…..
Jelentem, eddig igen jól és meglepően hézag-mentesen telnek az ünnepek. Rögtön hazaérkezésemkor azzal kezdtem, hogy engedélyt kértem Jóanyámtól a szilveszteri kiruccanásra, ő pedig azon melegében leszerelt azzal, hogy ha Télapunál találnék lenni, akkor őt kéne megkérdeznem. Nyilván azért mondta ezt,…..
Jajj, annyira boldog vagyok! Szokatlan módon rengeteg minden történt velem az utolsó szünet előtti napon. Megpróbálom az elején kezdeni. Az órák olyanok voltak, mint minden óra a héten, és a szünetek is, persze: kapkodás az utolsó utáni pillanatokban, hogy javítsak abból, amiből rosszul állok; hogy…..
Nagy volt a kísértés ma reggel, hogy magasról leszarjam a bájitalfőzést, mivel éjjel marhasok hó esett, de aztán reggeli után kinéztem az egyik ablakon, és láttam, hogy mindenki kint nyüzsög. Ez, meg az, hogy következésképpen a hó már össze is van mászkálva, elvette a kedvemet a kimenéstől, és…..
Susan Snape naplója Fortuna major 1991.12.13 22:40:00
Ma órák után elhatároztam, hogy megpróbálom megfőzni a Felix Felicist. Már egy ideje szemezek vele, csak marha nehéz, sok hozzávalója van és sokáig tart, úgyhogy hosszabb távú elkötelezettséget jelent. Ma viszont úgy éreztem, kihívásra van szükségem. Bobnak edzése van, mint mindig, a kiscsajok…..
Ma a magyar kultúra újabb szeletéről szereztem tudomást, Robby jóvoltából persze (akit újabban Bobnak, avagy Bikacsöknek* hívok). Tudniillik a magyarokhoz a Télapó nem karácsonykor jön, hanem December 6-ára virradóan, és nem a karácsonyi ajándékokat hozza, hanem valami kis…..
Nem tudom, mi bajom van (azt, hogy ez normális, szerintem elvethetem), de mostanában mintha jobban unnám a sulit, mint egyébként. Mintha minden nap ugyanolyan lenne, csak telik az idő, nap nap után és semmi sem történik, senki sem vesz észre, és végképp nem érdeklek senkit. Kezd már…..
Ma is tartott a töretlen jókedv, móka, kacagás – kezdek félni. Találkoztam Varjúapóval valamikor a délelőtt folyamán, mikor céltalanul korzóztam a folyosón. A könyvtárba mentem nyilván, de valami hülye oknál fogva a hosszabb út mellett döntöttem. Biztos valami sugallat volt,…..
Nagy vígan kimentem ma a kviddicspályára, ki is fogtam egy viszonylag jó helyet a lelátón (első sor). Bár később Mógus meg a Főesperes is ugyanabba a sorba vonultak be, de volt köztünk pár végzős csaj – meg is jegyeztem magamban, hogy 1. Mógus és Frollo újabban hogy össze…..
Susan Snape naplója Születésnap 1991.11.22 23:24:00
Kezdek úgy állni a naplóíráshoz, mint azokhoz az esetekhez, amikor beszélgetsz valakivel majd’ minden nap, és még ha történik is valami, nem jut eszedbe, úgyhogy ha kérdezik, mi újság, csak annyit mondasz, hogy „semmi”, „csak a szokásos” vagy „minden rendben”. Nincs is…..
Egyedül, megint egyedül, csak cseszem el az időt, nem tudok mit csinálni, nincs kedvem gondolkodni rajta, utálom már ezt a küszködést. Utálok a saját fejembe bezárva lenni, utálom ugyanazokat a köröket futni újra meg újra, elegem van! Jó lenne csak úgy megszűnni egy kicsit, nem…..