Regisztráció Blogot indítok
Adatok
peluche

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt már tudjuk, hogy összesen 57 egyéni választókerületben folytatódik a küzdelem, ebből 21 Budapesten található. A fővárosi nyitott körzetek nagyon más képet mutatnak, mint a vidékiek, itt ugyanis az LMP meglepően erős pozíciókkal rendelkezik, akár azt is mondhatnánk, hogy…..
peluche 2010.04.13 22:57:39
@laji:
bár nem LMP, de a nemrég ismét előkerült sorbanálláshoz: egyetértek!, kicsit utánanéztem, hogy meg lehetett-e volna oldani valahogy a szavazást a jelenlegi szabályok alapján kevésbé cirkuszosan, mert feldühített, hogy ma du-i, esti ülésén az OVB és az OVI is ismét megállapította, hogy semmi felelősség nem terheli és helyesen járt el, a jogalkotó a hibás, és kész. Sztem a meglévő szabályozással is fel lehett volna készülni: A választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. (Ve.) 10 §-a szerint a szavazókörök számát, területi beosztását a helyi választási iroda vezetője állapítja meg, úgy hogy egy szavazókörre 600-1200 fő jusson, és ezeket előzetesen minden év januárjában kötelező felülvizsgálnia. A ma esti hírekben már több köztisztviselő elmondta, hogy az anomáliákat korábban is jelezték. Tudott volt az átjelentkezések száma, az OVB már pénteken elmondta, hogy ez nagyságrendileg nem különbözik a 4 évvel ezelőttitől. Bár a sorsolás, hogy melyikbe lehet igazolással szavazni, csak a szavazókörök kijelölése után történik logikusan, de a megfelelő számú póttagok kijelölésével orvosolható. Az igazolással szavazók számára a szavazókör kijeölése a Ve. 10. §-a szerint a választás kitűzését követő 5. napig megtörténik, míg a Ve. 23 §-a szerint a szavazatszámláló bizottság 3 tagját és szükséges számban!! póttagokat legkésőbb a szavazás előtti 20 napig lehet megválasztani. A szükséges póttagok megválasztásával és behívásával az adminisztációs terhek is megoszthatók lettek volna. A Ve. 62. §-a szerint a szavazóhelyiségben a szavazás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges számú!, de min 2 szavazófülkét kell kialakítani, ugyanígy két vagy több urnát lehet felállítani, ez tehát nem lehetett volna technikai akadály. persze este 7 előtt 5 perccel ezet már nem lehet orvosolni, ez igaz, de szerintem előre is kellett volna gondolkozni... (őket 51 nappal a választások előtt választják meg legkésőbb, tehát lett volna idejük a figyelmet felhívni és megoldást keresni) és felelőssége a mulasztás is, nem csak az, hogy az utolsó utáni pillanatban már nem tud jól dönteni a kialakult helyzetben.
úgy néz ki Török Gábor vasánap esti kívánsága ellenére mégiscsak következmények nélküli marad az eset....
ha valaki jobban beleásta magát és esetleg tudja, hogy ez a póttagos megoldás miért nem működhetett volna, szívesem veszem, ha megosztja
mondjuk az is kellett volna, hogy legalább híreket nézzenek vagy hallgassanak napközben :) mit csináltak ez alatt? moziban voltak? az kinek a felelőssége, hogy ezek az információk nem jutottak el hozzájuk?