Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Angyalka75

0 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Balázzsal megkaptuk a beutalót a 24 órás monitorozásra - azaz kivizsgálásra. Elvileg a SOTE I.-hez tartozunk - mondom, nincs az az isten, ha nem akut a probléma, hogy én odavigyem a gyerekemet, ahol nincs ismerősünk. De tényleg. Nem akarok egy darab páciens lenni. Nem és nem és nem.…..
Angyalka75 2013.02.11 20:11:13
Korhazba nem jojkedvebol megy az ember...es legyen barhol,barmilyen,es legyel barmilyen egyszeruen csak paciens protekcio nelkul:ha menni kell hat menni kell.
Mindenesetre egy biztos,mennel inkab olvasom az otthoni korhazi allapotokat,annal inkab orulok ,hogy itt vagyok kint.Egyszeruen mar az nem megy a fejembe,hogy hogy engedhetik meg azt a korhazban,hogy otthagyd a gyereked a korterembe.Legyen barmilyen vizsgalat.Itt mindenhol ki van plakatolva,hogy sose,egy percre se hagyd ott.Es az orvosnal is ki va irva! hogy barmilyen feher kopenyes(illetve kek a novereknel jon,es barmennyire is itt dolgozonak nez ki,nincs joga elvinni a gyereket,meg akkor sem ha vizsgalatra viszi!!!Talan ha ezt bevezetnek otthon,akkor az ilyen renatok(vagy ronaldok )is abahagynak azt ,hogy megorrzonek hasznaljak a korhazat.Vegul is olcsobb par ejszakara anyanak agyba befektetni,meg lokni egy ebedet,mint renatokat elatni hetekig,mert anya lepasszolta,nincs igazam?Jelzem ha mar anya jatekot nem visz a gyereknek,hogy itt meg a legeldugottabb helyen,a councilnal,orvosnal,szemesznel,egyszoval szinte mindenhol van egy kis sarok kialakitva a gyerekeknek jatszani.Ha mas nem legalabb egy kis gyerekasztal gyerekszekkel,meg par konyvvel....Bar az is igaz,lattam en mar olyan szulot is,aki mindig megvette az aktualis vadiuj legdragabb es legmenobb jatekot a gyerekenek,megsem foglalkozott a gyerekkel,es ki merem jelenteni nem is szerette.Szoval a jatek nem minden.
Mindegy.Az biztos,hogy bar utalok az itteni dolgokkal elohozakodni,meg azert az is igaz ,hogy itt is vannak problemak,azert azt hiszem ilyen teren az itteni helyzet megerdemel egy csillagos otost. Es en nem voltam magankorhazban,nincs foorvos ismerosom.Megis..a nagy allami korhaz,ami akkora,hogy a mi korhazaink,klinikaink 3-4 szerese (legalabb) es van mintasra festett fal,jateksarok a gyerekeknek..es ott lehetsz a gyerekkeddel.....
Mindenesetre orulj,hogy befektettel a bebicsoszbe,mar megerte az arat,es jo ,hogy kiderult mi volt a gond.Egyebkent itt jegyzem meg,hogy ha bejelez a legzesfigyelo,egyertelmu,hogy orvoshoz megyek...ha nem is elsore,de akkor elemet cserelek alapbol(kizarva,hogy az elem szarakodik) es ha masodjara is igy jarok,akkor mondhat nekem barki barmit irany az orvos.Jo hogy kiderult mi a gond,remeljuk hamar kinovi a gondot bogyokad.
- Az Ön fiának nagy arca van, akárcsak Önnek. - Ezt egy vadidegen, közel nyugdíjaskorú hölgytől kaptuk meg. Pillogtam rá erősen, biztos látta a döbbenetet, gondolom, nem ilyen reakcióhoz szokott a Madarász utcai gyerekkórház csecsemőosztályán, hanem tompa közönyhöz, esetleg…..
Folyamatosan aggódom. Persze csak csöndben, magamban. Ha Balázs alszik, akkor azért, hogy majd éjjel nem fog, ha meg nem alszik, akkor azért, hogy túl nyűgös lesz és meg sem fogjuk tudni nyugtatni. Ha menni kell valahova, akkor azért, hogy nehogy éppen akkor kakáljon egy isteneset, ha…..
Angyalka75 2013.02.11 15:55:46
Szia.It vagyok,eltuntem,mar nem tdok olyan surun net ele kerulni,mint regen.Itt volt a ho,meg kellett ismerkedni vele(vegre igazabol tavaly (elott)5 honaposan,meg kicsi volt hozza,meg nem is ertette mi van)Kaptunk szankot,hala az egnek,igy legalabb O is orult,majd egy honapra ra derult ki ,hogy en is,mivel en ugy gondoltam mostmar babakocsival megyek a boltba,hat nem jott ossze,pediig akkor mar alig volt ho...Meg isteni szerencse ,hogy megkaptuk a szankot ajandekba,a gyerek szerette,es hala az egnek,hogy van egy erdei ut a folyo menten ahol biztonsaggal menni lehetett vele.Azert a fouton az autok mellett nem szivesen szankoztattam volna a gyereket...
Mostmar a fejest is csokkentem,,18 honapos elmult a gyerek ,mostmar elvalhatunk az anyatejes etetestol. Gratulalok magamnak,es buszken adnek egy medalt is,boseges valveregetesek kozott,amiert idaig tudtam neki adni.:) Eljen a korhazi mellszivo.(nekem megerte hasznalni) :)
Isten hozott a klubba.Igen az anyak aggodnak mindenert.De egyet ne felejts el sose,a MERTEK nem mindegy.Ha nem aggodsz az ugyanugy nem jo ,mintha hulyere parazod magad.Bar azt mar eszrevettem,hogy neked nem konnyu megtalalni az arany kozeputat,khmm...
Es akkor meg ne is beszeljunk a csatt rol.! Azert mert epp fozol a gyerek nem fog visszamaradni a feljlodesben!sot,megtanulja,hogy van kozosen eltoltott ido(ez minel kisebb a baba annal tobb),es van olyan,hogy onallo foglalkozas(megtanulja ,hogy egy :anyanak is van dolga,ketto,megtanulja elfoglalni magat).
Gyotorheted magad a fejlesztesevel(feladatok az atfordulasra,stb) de sok ertelme nincs(felteve ha nem beteg a gyerek),ugyis eljon az ideje mindennek.Magam karan tanultam meg:En is osztokeltem a fordulasra,tok feleslegesen.Annyi ertelme volt,hogy kellemesen eltoltotuk az idot egymassal.z volt az elso es utolso alkalom,hogy ilyet tettem. Szoval ezzel azt akarom mondani,probalkozni lehet,de nem kell veresen komolyan felfogni ezt.A baba ugy is a maga tempojaban fejlodik,forgathatod,osztokelheted barhogy.Legyen eleg a kellemesen egyutt eltoltott ido,es ha megis sikerrel jar a trenirozas az meg legyen a hab a tortan.:)(mielot meg ezen is beforgatnad magad)
Es itt jon a kovetkezo dolog:Anya vagy,a bekakalas es bepisiles,bufizes a gyerekkel jar.vertezd fel magad ,mert ellene nem tudsz tenni semmit sem.Ahogy mondtam a sok boges nem segit,max a gyerek nem erti majd :mar megint miert bog anyam...
Es bizony egy honapban ket ora sem jut magra rettento sok anyanak.
De mondjuk ha te ehhez ragaszkodol,akkor old meg,hogy legyen idod! A sirankozas nem segit.
Ket lehetoseged van: 1:akkor mesz amikor apa,teso nagyszulo,baratno..stb...tud vigyazni a gyerekre.Ilyenkor odahivod oket legalabb egy oraval indulas elott oket.Elmondod egy fel ora alatt mit hol talalnak,majd fel ora elot elkeszulsz es mehetsz.Tehat ha ez ido alat betojik a gyereek az mar legyen azz O bajuk.
Ha vinned kell a gyereket magaddal(nem hiszem ,hogy kozmetikaba vinned)de ez jo egy nagybevasarlashoz is: Legyen mindig menet kesz a pelenkazo taskad.Ne az utolso pillanatba akard bepakolni,mert a te idod telik. Legyen benne a pelenkazashoz minden cucc(pelenka,kenocs,popsitorlo ,stb..)ezen kivul,MINDIG!! legyen nalad babakaja.Sose szamolj arra,hogy :oh megjarom en ezt ket etetes kozot." mert ugy sem fogod,mindig ilyenkor jon kozbe vmi. Ezen kivul mindig !!! legyen nalad valtas ruha(egy valtas minimum,de nem art ha ketto van)Vegul is a pelenkazo taskat nem disznek vettuk,es nem veletlenul csinaljak nagyra.IGy elore bekeszulve mar ezen nem kell agggodni,mi van ha menet kozben......Ha tudod ,hogy mikor kell kilepj az ajton,akkor szamold ki mennyi ido kell,hogy te feloltozz(mindig te oltozz fel eloszor!,ugy hogy csak a kabat es cipo maradjon hatra) es mennyi ideig tart amig a gyereket feloltozteted menetkeszre.Ha ez meg van,akkor adj ehez az idohoz hozza meg 20 percet,(ez a veszely eseten ido ,tehat ha a nagykabatban tojik be a gyerek akkor ott a 20 perc!!!!! es igy szamolj vissza mikor kell elkezdeni oltozni.Es mar meg is van oldva.Es nincs boges.
MGgrentapasz akkor ezt ugy ertelmezem,hogy segit a migrentapasz.Ne feledd olyan mint a gyogyszer,minel hamarabb hasznalod,annal hamarabb ,es jobban hat.
Megvilagosodas:
Szemely szerint en egyetertek a baratnommel aki azt mondja,ha o szul egy gyereket,akkor azzal o akar foglalkozni,maganak szuli,nem pedig a baby sitternek!! (pedig O is nanny,hahaha)DE! Persze mindig van olyan helyzet amikor szukseg lehet ra.Csak egyet nem ertek.Hogy akarod hasznalni a sittert a migrenedhez? En ugy tudom,ha felfogadsz egy sittert,akkor lefixaljatok mikor jojjon...marpedig a migrenedet nem rendelheted meg,mondjuk hetfo szerda pentekre 5-7 ig,mert akkor jon a sitter?Vagy tevedek? Persze ha itt a migren akkor meg lehet ereszteni egy telefont,hogy hatha raer a sitter,de azert tudhatnad murphy torvenye szerint tuti akkor nem er ra senki sem....
Napi rutin atallitasa: Lehet vele probalkozni.Van akinel bejon es van akinel nem.Ha nem probalod nem tudod meg soha,hogy te melyik taborba tartozol.
Ha rajottel mi a legrosszabb az anyasagba,az jo,akkor mar csak tenned kell az ellen ,hogy ne legyenek olyan szituaciok,amik ezt elohozzak.LAsd fennt..
Es itt azert elmondom az en gondolatomat is az anyasagrol.Kivancsi vagyok a titkon olvaso emberkek itt,mit szolnak hozza.
Amielott terhes lettem vki azt mondta:addig ne legyen gyereked,amig nem fakadsz sirva minden egyes baba-n a tv-ben,vagy eloben akivel talalkozol,hogy neked is kell.Ha elersz ide,akkor kesz vagy az anyasagra.Nos szerintem ez egy nagy fos.(mar elnezest)
En azt mondanam,hogy tedd azt amit egy vicces(nek szant emailben olvastam)miszerint csinalj egy 8 kilos babcsakot a parnadbol,ezt kosd a hasadra,jarkalj es dolgozz vele egy hetig,igy tudhatod milyen nagy hassal melozni.Majd szedd le a hasadrol,onnantol kezdve,fel oras,ket oras es harom oras valtakozo idonkent kapd fel az agybol es jarkalj vele,mikozben kopp hangeron hallgasd a szomszed macskajanak elore felvett vernyakolasat,kesobb johet a szomszed atok gyerekenek hisztije is.razzad egy oran keresztul,stb...vagy epp vegy egy polipot es probald betenni egy bebi macskanak valo ketrecbe(ez olyan mintha a gyereket oltoztetned)..nem tudom ki olvasta ezt,eleg vicces elso olvasasra,de ha belegondolunk nagy az igazsagtartalma.Halvany goze sincs a legtobb embernek ,hogy mivel jar egy gyerek erkezese.Csak akarnak egyet kettot,harmat) kulonbozo indokbol(ez a termeszet rendje,megfogni a pasit,mert jol mutat az elettortenetben,stb...)De el kene fogadni,hogy az eleted fenekestul felfordul.Semmi nem lesz olyan mint regen.Nincs meghitt egyuttlet,nyugalom,ket ora magunkra akarhol.Az ur a hazban a gyerek lesz.Es minden O kurulotte forog. Ha valaki ezt nem birja megemeszteni,az inkabb ne vallaljon gyereket.mert bizony sok lesz a keseruseg,a szomorusag es a boges. Vagy legyen nagy csaladja ,aki kisegit,hogy mindenki elhese a regi eletet,vagy nagy penzta a baby sitterekre.
Azzal ,hogy a gyerek no,nem lesz konyebb egy cseppet sem.Az elso harom honap -mondjak -nehez.Igen ez igy van.De nehogy azt higgye barki ,hogy utanna konyebb lesz.Mindig lesz min aggodni,mindig jon ujabb,es ujabb nehezseg...A gyerek reszerol ujabb mania,amitol agybajt kap a szulo...Szoval nem kell hinni azoknak akik azt mondjak utanna mar konyebb lesz-ez nem igaz.
Egyebkent ha mar itt jarunk...a masik dolog a testver kerdes..Persze tudom en mi a felfogas:egy gyerek nem gyyerek...de mielott bel vag barki is,erosen el kell gondolkozni tudja e ezt menedzselni anyuka (marmint a ket gyereket) az akinek egy is ..hmmm...nehezsegeket okoz? s ez nem rossz indulat! Kepzelje el mindenki,elsoszulottje mondjuk masfel-3 eves(altalaban ennyit var mindenki)ebben a korban jon a dac,a hiszti,az,hogy minden erdekli..es erre jon meg hoza egy csecsemo a hozza tartozo nehez elso harom honappal,meg a tobi nehezseggel amit mar jol ismer anya...meg amit meg nem ismer! mert ugye nincs ket egyformaa gyerek,ket egyforma gond....
Szoval szerintem ezen el kene minden egyyes anyajeloltnek esanyanak gondolkoznia mielott belevag..
:
Kedden délelőtt mégsem jött a védőnő. Jöhetett volna, mert kitakarítottam hétfőn, annak ellenére, hogy zombi voltam és aludtam volna inkább, mert Balázs a megfázás miatt vasárnapról hétfőre és hétfőről keddre nem nagyon aludt a hajnali evés után. Cserébe el-elszundított…..
Angyalka75 2012.12.05 19:33:47
Szia.Orulok,hogy anya es a baba szepen fejlodnek.:) Mondtam en lassan megismered ot is ,a sirasat is,o meg teged...hajra,csak igy tovabb.Jo latni ezeket a pozitiv hangvetelu irasokat.:)Kezdesz onmagadra talalni.:)
Orrszivas:sajnos nem egyszeru,de muszaj,ha a fulere megy a cucc akkor metanulod a magyarok istenet,mert ugy fog uvolteni szegenyke.Remelhetoleg egy jo idore megusszatok a taknyossagot,es legkozelebb mar csak akkor lesz,amikor mar baba balzsamot,meg inhalalo olajat is hasznalhattok-mert azert az sokat segit.Kesobb egyebkent lehet nehezebb lesz az orrszivas,mert a gyermeked aki elotte "bekesen"turte,lehet tiz korommel fog ellenkezni.De lehet ,hofgy nem.majd kiderul.
Baba mama torna nagyon jo,nekem volt dvd-n,otthon vettem,mi szerettuk csinalni.:) \Es nem utolso sorban jo kozos program a babaval.Ha meg baba mama orara sikerul elmenj az meg jobb,legalabb talalkozhatsz mas babas anyukakkal.
Terhesvitamin..tovabbra sem ertem ezt a hizas -terhesvitamin kombot..de mindegy.amit akartam.itt lehet kapni direkt csak szoptatos vitamint.miert nem erdeklodol utanna(van terhes-szoptatos kombinalt is,tudom,de ez csak szoptatos)hatha annak nincs ilyen hizos hatasa.....en szules utan azt szedtem.nekem jo volt.sztem egy utanna erdeklodest meger.
Hozzataplalas: hat inkabb hat honaptol,mint 4-tol,mar elnezest.Ez a legujabb alllasa a tudomanynak.ugy tartjak:etetheted 4 hotol,de a gyerek szervezete(gyomor) meg fejletlen,hogy feldolgozza a normal kajat(almapure,stb...) es csak atszalad rajta,azt jol megterhelve.Igy lehetseges az,hogy a gyerek zold buzoset kakal,anya meg nem erti miert,es megallapitja az orvos.hogy biztos valami fertozes(igy jart egy ismerosom) Es akkor meg nem beszeltunk arrol,hogy a korai hozzataplalas a kesobbiekben sulyos allergiahoz vezethet.szoval ha gondolod kerdezz ra Agitol a mamablogon,tuti kapsz majd vagy 2000 tanacsot.es bar mindig akad par olyan aki szentul meg van gyozodve arrol hogy a 4 honapban elkezdett hozzataplalas tokeletes,valahogy megis azok vannak tobben akik a 6 honapra "szavaznak"
Egy szonak is szaz a vege,most is pocak fajos babad van,en a helyedben ezt ketszer jobban atgondolnam,mintha egy olyan babam lenne akinek nincs pocak baja.Viszont ha megis a 4 honapnal maradsz.akkor minden esetbe ha vmi baj van es orvoshoz megy,szolj hogy hozzataplalsz,nehogy ugy jarj mint az ismerosom.A masik meg nagyon jol nezz utana mit adhatsz neki,mert a 4 honapoos baba t nem lehet ugyanazokkal az etelekkel hozzataplalni ,mint egy hat honapost.Ez nagyon fontos.
Autokazas:nos en a gyereket a helyedben a hatso ulesen utaztatnam.(onnan gondolom ,hogy eloreakarod tenni,mert a legzsak kikapcsolasan gondolkodol.ha tevednek akkor bocsi)Hogy miert? eloszor is,gondolom amikor a ferjeddel egyutt kozosen mentek autokazni akkor sem elore teszed be a gyereket ugye? tehat mar megszokta,hogy az autoba hatra kerul.ha hol elol hol hatul van az osszezavarhatja...Szoval eloszor is ha apaval mentek,te is elore ulj,hogy szokja,hogy anya is elol ul.igy nem lesz gond ha egyedul megy vele.A masik ok,hogy szerintem biztonsagosabb hatul ulni.harom:ha megszokja hogy elol van veled,meg fogsz orulni,ha gyerekulesbe kerul,mert a bebihordozot kinovi,mert nem fog megmaradni hatul egyedul(gondolod az meg soka lesz....hat nem.nekem olyan magas volt a gyerek,hogy harom honaposan a babakocsihoz jaro bebihordozo mar kicsi volt neki,holott 11kg-ig irtak.szerezni kellett efgy nagyobbat,amit fel eves nem volt es kinott magassagilag,holott 16 kg jonak kellett volna lennie.ekkor vettuk meg a menettel szembe-hattal bekotheto gyerekulest ami szuletestol jo.)Ezt a gyerekulest meg csak hatra lehet betenni .
A negyedik: ha beulsz es telen be kell kapcsolni a szelvihart a kocsidban(lefujatni a szelvedot pld) a gyereket be fogja teriteni a szelvihar,akarhogy huzod fel a babahordozo vedojet.= takonykor.hatul ez a szelvihar nem eri a gyereket annyira.Ezeken azert gondolkodj el.sztem nem irok hulyeseget,es persze donts belatasod szerint.Most megyek.mosdas ido van.remelhetoleg majd irsz,vagy valaszolsz.Puszi
Az új életünk Egyhónaposan 2012.11.19 13:07:57
Szerda este akkor fakadtam sírva, amikor a frissen fürdetett, illatos gyerek az új pelenkába csomagolás közben a háta közepéig kakálta össze magát, és ezt háromszor játszotta el, miután újra és újra letisztogattam. Nem is sírás volt, zokogás és mondtam Péternek, ma este ne…..
Angyalka75 2012.11.20 14:53:23
Szia.Miert is kene sirni?
Egy csecsemonek ennyi a dolga.Hogy egyen,aludjon,meg teletegye a pelust.Majd akkor sirj,ha a gyerek nem bir kakalni hetekig,es ez gyotri,emiatt uvolt.Illetve amikor a heti egyszerre jon ki.Na majd akkor lesz okod a sirasra.
Egyebkent meg ahol bevetel van ,ott kiadas is van.Minel nagyobb a bevetel ,annal nagyobb a kiadas.
mivel allandoan pelenka problemaid vannak(nyakig pisilesrol,kakalasrol irsz)meg kene tudni mi a gond.
1. nem tudsz pelenkazni
2.kicsi a pelus
3.sokaig van rajta egy pelus,es mar nem bir tobbet szivni.Ezek es ezek kombinacioja lehet a gond.Ha otthon lennek en szivesen segitenek...de nem vagyok ott...esetleg vedd fel videora ..csak igy lathatom..
maskent nem segithetek.
"de ki kell nyitni a popsikrémet, illetve ki kell cserélni a pelust és mindig ezt a pillanatot választja ki. "
Draga Krisztusom!!!! Neked senki nem mondta el hogy kell pelenkazni???
Na jo akkor elmondom.Pelenkazas: A gyereket tartja anya,vagy barmalyik mas rokon,esetleg kisagy,pihenoszek...es anya eloszor elokeszul!!! tehat a pelenkazorol leszedunk mindent ami nem kell,es rateszunk mindent ami kell.(torolkozo ,stb...ami kakis lehet lejon,az eldobhato pelenkazo papir-ha hasznalsz-ramegy.Eloveszunk mindent! tehat eloveszunk egy pelenkat,kinyitjuk,hosszaban kicsit meghuzgaljuk,hogy ne ugordjon vissza ,a tepozaras fuleket kihajtjuk.Popsitorlot eloveszunk(te tudod mennyi kell-pisinel 1-2,kakanal 3 tol a csillagos eg) Egyesevel a pelenkazo peremere hajtjuk oket,hogy ne tapadjanak egymashoz.hasznalt pelushoz a zacskot elovesszuk,kunyitjuk,a gyerek laba feloli vegehez keszitjuk. Popsikremet elovesz,tetot,kupakot eltavolit.(amig sokat pisil kakal a gyerek addig jo otlet,ha van igy kikeszitve egyszerre ket pelus is,illetve nekem mindig volt kezem ugyebe kiteritve egy pot ruha kollekcio(body,rugi) .Ha ez mind meg van,johet a gyerek.Kifejtjuk a gyereket a ruhabol,es atpelenkazzuk.
Fius anyukakent azt is tudnod kene,hogyan kell pelenkazni.Leszeded alulrol a ruhajat,a pelenkat kitepozarazod,leemeled a kukirol,hogy erje a levego,majd gyorsan vissza hajtod.Ilyenkor meg pisil egyet,a "hideg levego" hatasara.ha ez megvolt akkor is GYORSAN popsit torolsz,kensz,es pelenkazol,mert minden fiu egy mini vizagyu,tehat ha tokolsz 2-3 percnel tovabb ,akkor a levego hatasara megint pisilni fog.Ja,es mindig legyen a gyerek alatt pelenka.!Tehat,ha megvolt a szelloztetes, a pelenkat lehajtod es ott hagyod!akkor megfogod a labat,felemeled,vagy oldalra forditod es johet a popsitorlo(mivel a popsitorlo is hideg,a zis ingerelheti pisilesre a kukit,szoval legy resen.Ezert jo ha ott van alatta a reg i pelus mert ha latod hogy emelkedik a kuki mar vissza is tudod hajtani a regi pelust elore.
En ugy hasznalom a popsitorlot,hogy torlok es hajtok.torlok es hajtok.szoval mindig kivulrol tiszta a popsitorlo.Ha mar nincs hova hajtani,berakom a hasznalt pelusba.Az egyik kezemmel meg mindig tartom a gyerek labait,a masikkal egyszeruen felgorgetem a hasznalt pelust a feneke alol.zutty a kikeszitett zacsiba,es ugyanazzal a mozdulattal,ugyanabban a pillanatban az elore kikeszitett,kihajtott pelus megy ala a gyereknek.Becelzod agyerek feneket a helyere a pelusban,es lehet a popsikenocsot hasznalni,es mar ra is hajtottad a pelust es csitt csatt par masodpercbol megusztad a pelenkazast,es igy kb 1masodpercig van pelus nelkul a gyerek.Ilyen egyszeru.Igy nem kell vegig nezni,hogy a gyerek korbecsurgatja-kakalja magat.
EGyebkentmeg az ,hogy egy pelenkazasnal elhasznalsz 3 pelust,az teljesen normalis.Nalunk is ez volt.Az egyes szamu koszos pelust akartam atcserelni,raadtam a kettes szamu tisztat,feloltoztettem,mire hallottam rotyogott a feneke.Ruha le,attorol,3-as szamu pelus ra,feloltoztet anya,de meg egy kis hangyanyi kakat tartogatott arra is,ugyhogy ujbol leoltoztet,es jott a 4 es szamu pelus.:) Egyebkent a 15 honap alatt ezzel a pelenkazassal ketszer pisilte le apat .Illetve ketszerbufihanyta le.(ez most nem ide tartozik,de tudom szeretedastatisztikat)szoval ha kell csinalhatok egy videot a pelenkazasrol,ha igy leirva nem megy.
Kajakoma: Nem azert alszik be a gyerek mert tele van a hasa...
Masik dolog: ahogy no egyre tobb idore marad eber.egyre kesobb alszik be.
Dilemma 1: Mi a fenenek akarod megtanitani a gyereket mosolyogni????? Nem lesz jo ,ha majd o magatol rajon hogy kell???
Egyebkent nem lehet megtanitani a gyereket,hogyan kell mosolyognia.
Van akinek mar 2 maposan elkezdi,van akinek 2 honsposan sem.ez teljesen gyerekfuggo!Epp ugy mint az ,hogy mennyit alszik,mennyit eszik,mikor szolal meg,vagy epp mikor all fel. Mar megint siettetned az esemenyeket!!!!!
Legeloszor minden baba almaban mosolyog.ezek tudat alatti,esnemtudatos mosolygasok. A tudatos -tenyleges mosolygas majd ezutan jon. Nalad a mosly csak egy "szajhuzas"-ba kerul,az a babadnak iszonyat nagy munka.Millio izmot kell megmozgasson vele egyszerre.erre maganak kell rajojjon hogy is lehet.illetve ezen izmokat meg is kell erositse,hogy letrejojjon a mosly! Amit tehetsz,hogy minel tobbet mosolyogsz(lehetoleg oszinten) ra(lehet ne mondjuk a sirasok helyett) hogy lassa is hogy igy fejezed ki a boldogsagod.Es majd szepen kialakitja maganak.
Dilemma 2:Milyen az etetoszeked? En nem tettem etetoszekbe az enyemet fel eves koraig amig el nem kezdtem hozzataplalni.|En a karomban tartottam eteteskor.(de ezt te tudod) nalammeg a pihenoszekbe aluszkalt a gyerek.:)mindenesetre azert nem ajanljak,mert ugye magas azetetoszek,kesobbmikor hozzaszkik hohy ott lehet aludni akkor konnyen kieshet belole.(mar ha mocorog) plusz elgemberedik.En ugy voltam vele,az etetoszek etetesre valo,azenelo bilije meg pisilesre,es nem jatszani,teheatnemengedtem meg soha ,hogy osszekeveredjeneka gyerekbe a mi mire valo kerdes valaszai.Ha egyszer valamihez hozzaszoktatod a gyereket,eleg nehez lesz kinevelni belole.De vegul is ez csak az en szereny velemenyem.Mivel en a karomban tartottam(imadtam ott tartani,jo erzes volt,szinte olyan mintha szoptatnam,igy rajtam is aludt be.En csak azert mert cumisuvegbol etettem ,nem akartam ettol a jo erzestol-egyfajta kotelektol megfosztani magam-magunkat)
Nyakon hanyas:
tessek a gyereket etetes kozbe bufiztetni.Hogy szamszeru legyek: szoptatas,utanna bufiztetes,majdha jon a tap:ha megeszik pld 100 mililitert egy evesre,akkor adj 50ml-tneki,majd vedd ki a szajabol a cumisuveget,esbufiztetes.Ha megvan mehet a maradek 50 ml.igy kisebb az eselye ,hogy a vegen mindent sugarban hanyik ki.
Ez egyebkent csak nezni rettento,ezzel nincs semmi basj a babaval,csak annyi\;meg mindig nem zar rendesen agyomor zaro izma.
Seta: Ha kiviszed a friss levegore,azjol megszivja=jobban ,tobbet,nyugodtabban fog aludni!!
Szamok: Miert kell neked valaki akimindig statisztikaban mutogatja minden ok,es milyen szamoknal nem ok a dolog? En meg ilyet nem lattam.Van egy babad aki egy honapos,eszik kakal,alszik mikor kedve van,ez teljesen normalis!!!!! Inkabb orulnel,mintsem szamadatokat keresnel...Ja es ez amit belinkeltel....ez is olyan mint a sok tizezres konyv...egy kalap sz@rt sem er! Nem tudom ki az a barom aki ilyet netre feltesz.Lehet meg gyereke sincs(te meg arrol almodozol neked mikor lesz mar ilyen napirended) Szerintemotven anyukabol kb egy kettonel ilyen a napirend....Grrrr......
Az anyatejes vedettseget meg anno irtam neked a masik blogon...johogy mas is megerositett errol.Akkor mostmar remelem elhiszed es megnyugszol.Mintahogy mar nem tudom hanyszor irtam ,hogy kosd magadra a hordozokendot,tedd bele a gyereket ,hogy ne uvoltson...es meg csak most jott amegvilagosodas...ezert irhatok en...:(
Orvsi ellenorzes.: Nem kell dilemmazni.Ha mielottelindultok ehes a gyerek akkor megeteted espluszba viszel neki kajat! Ha nem ehes nem eteted meg,de viszel neki kajat.Tehat mindenkepp viszel neki kajat.Es hogy ne legyen ketseged:anyatejet termoszban nem viszunk.Illetve bekevert tapot sem viszunk termoszban!!!!! Ugy visszuk,hogy viszunk egy evesre valo port taroloban(en mindig ket adagot vittem kulon kulon taroloban) estermoszban a felforralt-megfelelonel picit melegebb vizet. Ha ket adagot vagy harmat vizel tapbol-vizbol akkor nem kell fraszt kapj,ha varni kell,vagy mas nem vart dolog jon kozbe,es nem kell orjongj hogy a te gyereked ehenhal....
Karacsony: |Felesleges strapa. Csak neked fontos,gyereknek ket honaposan meg nem.Ettol fuggetlenul lehet disziteni,de gondolom nem hianyzik a napi kaoszod mellemeg az,hogy kivul-belul,tetotol talpig feldiszitsd a hazat es persze azt majd le is kell szedni.Erdemes minimalizalni,legyen keves,de gyonyoru...hidd el meg az is sok lesz.Majd a kovetkezo karacsonynal...ott mar inkabb erdemes.arrol majd beszamolok,mert az nekunk is most lesz.
Ja es a jatszasrol ajandekrol: Mostmar elkezdhetsz vele jatszani,ha eddig nemtetted.Imadtaazenyem akukucsot,tanitsdneki hogy kene megfogjon egy konnyu csorgot,stb...indulhat a jatek....
Angyalka75 2012.11.20 23:40:44
Na visszatertem ide is,mertkozben felebredt du.a gyerek.szoval karacsony.Nem akaromenelvenni akedved felre ne erts.De az ember lanya hajlamos tulzasokba esni e jeles unnepen,amugy is.Jon az uristen kinek mit es hol vegyek,nekem kell megfozni a min, 10 fogasos unnepi ebedet,es persze a hazam ugy kell kinezzen mint egy magazinban kivul belul.Es miert? Hogy kiborulj,hogy idegbajt kapj,hogy a leves megsem olyan suru,a szosz tul suru,a suti nem akar megkotni,stb...mindenzt azert hogy ujra bebizonyitsa az ember lanya:en erre kepes vagyok ,kirazom a kisujambol...aztan azelso oraban jon a sirogorcs,mire a vegereerszaddigraa pokolba kivanod az egesz unnepet.Na most erre meg szamolj ra egy ket honapos babat,aki ugyanugy mint eddig makacs,a sajatfejeutan megy ha enni akar,ha aludni akar-vagy epp nem akar,stb......Raadasul ket honaposan sok mindenre nem fog emlekezni,azt viszont erezni fogja hogy snys mar megint kesz van. Szoval jol gondold ezt at.Persze nem kell a pucer falat nezd,es zsiros deszkat enni,nehogy azt hidd.Csak mertekkel,es kis dolgot.Ez a kulteri belteri ize nekem tulvallalasnak tunik.Nalunk 5 honapos volt a gyerek az elso karacsonyan,es nem nagyon ertette mi ez a surges forgas....neki ugyanolyan nap volt ez is mint a tobbi.Este a kivilagitott fat elnezegette,illetve van olyan felakaszthato dekorom ami csorog,na az tetszett neki es ennyi.Ugyhogy bar nalam is kivul belul mindig minden diszben es pombaban allt eddig karacsonykor,en nem bantam hogy nem csinaltam meg.Eleg volt a karacsonyfat feldisziteni,megjanuarban leszedni-ez az oszinte igazsag.Afatol volt karacsonyi illat,eshangulat,johettek a karacsonyi kepek,Akaracsonyi garlandot se szerette a nyakan a gyerek,Ugyhogy eleg volt a karacsonyi mintaju bodyban,meg rugibanfenykepet keszitenirola,velunk a fa alatt,fejeben egy mikulas sapkaval.:)
Azt mar inkabb okos otletnek tartom,hogy atmentekanyukadek.Miert is tenned fuggove attol hogy megtanul aludni a gyerek vagy sem?En nem hinnem hogy anyukadnak ez problemat jelentene-legalabb is nem ugy jott le arrol ahogy irtal rola.Menjetek ki,elvezd a pihenest a csaladot,ha a baba hagyja akkor segits be nekik a haz dekoralasban,vagy a fozesben,ha meg nem akkor dajkald a gyermeked,es legy csak szemlelodoje az esemenyeknek,akipihen es feltoltodik.\Nem hiszem ,hogy barki elvarna toled ,hogy akar ott,akar nalad otthon puc-pasztaban alljon az egesz haz,amit te csinalsz...Azt se hinnem hogy bajuk lenne azzal ,hogy az unokajuk epp nemaNagykonyvedben leirt 3(vagy negy )orankent eszik,vagy epp mert bealszik,vagy epp mert nem akar aludni...Ha nagyobb lesz a gyerek akkor poroghetsz meg eleget...vegkimerulesig.orulj hogy terhesen es csecsemovel ezt senki nem varja eltoled(rajtad kivul)
Az új életünk Négykilósan... 2012.11.10 21:44:00
Balázs alulról súrolja a négy kilót. Kistokás, kikerekedett pofijú, hurka-gyurka. Nekem egyébként kedd estére megfájdult a fejem és sírtam, annyira szarul voltam. Hajnalban arra ébredtem: ez bizony migrén és amikor Balázshoz kellett volna kelnem -ilyen még nem volt -,…..
Angyalka75 2012.11.14 15:29:24
Tej: Megint csak azt tudom mondani turelem...vagy lesz,vagy nem lesz,akarhogy is a turelmetlenseg,idegeskedes,es aggodas ez irant(meg mas irant is) Nem segit,raadasul atragad a gyerekre is(hiaba nem akarod mutatni,a gyerek erzi,tehat nem tudod becsapni)erre szoktam mondani ,hogy a gyerek nem hulye,csak gyerek...
A lehetosegeidet mar megbeszeltuk: probalni szoptatni,kis mellszivot alkalmazni,homeos cuccokat beszerezni,megfeleloen enni,illetve a korhazi mellszivo van meg.Ha ezeket mind kiprobaltad(legalabb egy hetet kell adni mindegyiknek,hogy tenyleg lasd hasznal -e) es semmi ,akkor elmondhatod,hogy rajtad nem mult es te tenyleg mindent megprobaltal.
menj setalj,tsalalkozz ismerosokkel,vagy epp szerezz uj babas anyuka ismerosoket.Nepedig fond a hajad egesz nap!
Egyebkent ezt a valaszt amit irok,mar egyszer megirtam,de hala az egnek a hulye rendszer kilokott,es elszallt az irasom9eddig erre nem volt pelda)mindegy,nem baj,lehet az egy kicsit erosre sikeredett,es megharagudtal volna.DE! Azert elmondom ezt: HHHEEEEEE VIRAAAAAAG!!!!MEEEEGRAAAAAAZLAAAAK!!! Szedd osssze magadat!!!!
Nem vagy te ilyen! Meghogy a turelem szobrat nem lehet megmintazni rolad!! Mondjuk ki a TURELMETLENSEg szobrat Kell rolad megalkotni!!! Allj meg,vagy inkabb ulj le,vegyel nagy levegot,fujd ki..relax!!!!!! hova a fenebe rohantatod az eleted???A gyereket eletet???
Mikor meg nem voltal varandos,alig vartd ,hogy az legyel...Mikor az lettel,alig vartad ,hogy megszulessen.Most itt van,de mar nagyobbnak akarod tudni..Miert?Ne hidd azt ,hogy kesobb konnyebb lesz.Sokmindenre nem lesz akkor gondod,amire most persze,viszont jonnek helyebe ujabb kihivasok!Megint beleesel abba a hibaba,hogy elkepzeled,hogy milyen lesz ha nagyobb lesz es "játszótérre, játszóházba, zenebölcsibe stb,-rol almodol...meg "hogy akkor fogom látni: nincs Balázzsal baj és jól "dolgoztunk". De ez megint csak olyan dolog amit a konyveid szerint kepzelsz el,es nem a valosag..(erre mindjart visszaerek)

Szobarendezes,pelenkazo.Amikor a gyerekem szuletett en is igy jartam,hogy a szobaba az agyam es az o agya melle mar nem fert be a pelenkazo szekreny(gondolom neked is olyan van,ha azt irod nem fer be a szobaba) Nos erre is van megoldas,hogy lehet megis berakni.:) nekem olyan pelenkazoszekrenyem van,aminek a pelenkazo resze lejar.Szoval az elejen,ezt a reszt levettem,es atraktam keresztbe a babaagy vegebe,igy minden egy helyen volt.Ott is hagytam addog amig a gyerek el nem kezdett mozogni.Ekkor annyi valtoztatas volt,hogy pelenkazas utan nem hagytam a kisagyon,hanem levettem,es afalnak tamasztottam,majd mikor kellett felkaptam es feltettem.Ha nektek is lejaros ez a resz,akkor te is meg tudod igy oldani.Ha nem jon le akkor meg kell nezni,hogy esetleg lecsavarozhato e(altalaban igen) vagyremenytelenul egyben van a szekrennyel(idekint olyat meg nem lattam) Ha megis olyanod van,akkor lehet kapni olcson olyan plelnkazo "lapot"amit kimondottan az agyra terveztek.ez a muanyag valtozat ami konnyu:
m.toysrus.co.uk/Babies-R-Us/Nursery/Furniture/Dressers-and-Changers/Cot-Top-Changer-in-Polka-Dot/0015905;jsessionid=D7F4E5D80E90C26797FFA4C4EBF95F09.app13?searchPosition=31
Illetve fabol is van:www.google.co.uk/imgres?q=BABY+COT+BED+TOP+CHANGER&hl=en&sa=X&biw=1600&bih=775&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=UKSPZsXyC2AQUM:&imgrefurl=http://www.amazon.co.uk/changer-antique-changing-My-Babys/dp/B0089TSYB6&docid=8zrIXUIJ652T8M&imgurl=http://ecx.images-amazon.com/images/I/415VwQK9jcL._SL500_AA300_.jpg&w=300&h=300&ei=rqejUOnmHPKr0AWz14CwCw&zoom=1&iact=hc&vpx=1220&vpy=288&dur=1066&hovh=225&hovw=225&tx=82&ty=112&sig=111184614375152152316&page=3&tbnh=151&tbnw=138&start=72&ndsp=42&ved=1t:429,r:76,s:20,i:361

A feltuntetettarakat itt se nezd,ettol joval -joval olcsobban is beszerezhetoek,de nincs idom olyan kepet talalni ahol az ar is elfogadhato,hiszen szeretnem elkuldeni az iromanyom mielott a gyerek felkel.

Alvas: Az,hogy elore hozod a furdetest es a bedtime-ot az egy nagyon jo gondolat,kerdes ,hogy mit fog hozza szolni a gyerek,hiszen igy 5 hetesen azert mar megszokta azt ,hogy "sokaig "fennt van.De azert meg hozza szoktathatod. En azt tudtam mar az elso nap,hogy 5 orakorul elindul az esti haccacare,es a gyerek 7-8 kor agyba lesz.Sajnos a fejes belekopott a levesembe,de azert meg igy is jo vagyok.Hat orakkor fejes,elotte vagy utanna(igeny szerint) tejcsi etetes,majd mosdas,utanna meginttejcsi-illetve mostmar ugye normal kaja,fogmosas es fekves.Szoval a gyerek a kezdetektol fogva agyba kerul 8 orakkor.A gyereknek ahogy mondjak kell s megszokas,hogy ugyanabba az idobe(kb) csinald amit csinalsz.Es igaz,igy is szokta meg.Az elejen volt olyan hogy bar 8 kor agyba ment aludni,9 kor kelt es ehes volt,ebben nincs semmi rossz.Kapta a kajajat es ment vissza aludni.Latta a kulonbseget a nappali es esti etetes kozott(pld este kis villany ha szukseges,nincs nagy vilagossag,nincs jatek,hosszura nyult gugyoges...)Aztan ,hogy nagyobb lett,van olyan hogy nem alszik el rogton..en berakom,jo ejt kivanok,sotetet csinalok,egyedul a disney-s projector megy(de imadom)es ha O meg nem alszik az az o dolga,szepen elnezegeti a projectort,hallgatja a zenejet,ott vannak az alvos kendoi,azokkal elszoszmotolhet,de ennyi.Altalaban 10 perc utan mar szunyikazik is.
Angyalka75 2012.11.14 15:43:31
Vedono,es amiben hittel(illetve kanyarodjunk vissza erre a fennt emlitett kesobb ha a gyerek nagyobb lesz jobb lesz dologra is)
Igazatok van amikor azt mondjatok ,hogy nem az igazi arcat mutatjak a reklamok ,magazinok,konyvek,filmek az anyasagrol,a frissen bodoritott haju sminklt,szep ruhaban nadszal vekonyan sasszezo anyukakrol es az o habos babos,mosolygos babajukrol.De azert tulzasba se essunk,mert azert az a elso hat het nem feher embernek valo felkialtas kisse tulzas.Persze nehez,hiszen van egy sebed,egy ujszulotted,tanuljatok egymast,a vilagot..de ennyi.Vannak kerdesek is,,,Ez is rendben van.
Isten igazabol nem tudom mit vartal(varunk) az anyasagtol..Persze a konyvek reklamok szerint a gyerek egesz nap alszik,neha eszik es bepisil,anya meg sminkeli magat,tornazik,pletyozik az ismeroseivel..stb...Ugyan mar...
Mit vartal mi lesz benne a konyvekben? A konyvek legyenek azok par szaz forintosak vagy tizezer forintosak,csak atlag infoval szolgalnak,hogy tudja az ember lanya -kis tulzassal-merrol van a gyerek feje,es feneke,hogy neha ehes lesz,es etetni kell,es ehez persze anyatej dukal..meg ilyenek..Persze ezekbol tajekozodhatsz,megis mi a szitu,de ebbol anyava valni nem fogsz..az hiu abrand..Ismered a mondast :gyakorlat teszi a mestert? Ugye mennyire igaz? Az meg ,hogy eztnem mindenki vallja be..hat igen..ilyenek az emberek...latod en be mertem vallani,en mondtam,hogy en is mit gondoltam ,es mi volt a valosag amikor a gyerek vilagra jott es ott altam vele a karomon(szoval ne mond hogy nem mondta senki se) ,de talan amikor olvastad te magad se hitted el,mert jobb volt a szepet elhinni a konyvekbol...:)
Hidd el azoknak akik azt mondjak ne vard olyan nagyon hogy nagyobb legyen a gyerek,Elvezd minden percet a baby kornak... ha akarod en elmondom milyen nehezsegek varnak majd ahogy no a baba(csak hogy nehogy azt mond errol se beszel neked senki,meg a konyvek se,hihihi)es rajossz,tenyleg jobb a babakorban lenni.
Ja es nem kell gugyogni,gagyogni,ha te nem vagy az a tipusu ember...En sem vagyok az en sem gugyogtem gagyogtam "hulyesegeket"hogy az agyamra menjek..maskepp is lehet kommunikalni a gyerekkel,es attol hogy nem gagyoraszol,meg jo anya vagy...Na felkelt a Bogyokam...folyt kov...
Angyalka75 2012.11.20 22:23:02
@KisVirag:
Nincs mit,tenyleg szeretnek segiteni,ahogy csak lehet,meg akkor is,haneha"anyai szigorral megdorgallak".
Egyebkent meg tenyleg nem hianyzik az embernek a sebe,esacsecsemoje melle,megegy rohadek migren is.Az ,hogy kinek mikor mulik el,es mikor jon elo szerintem az is nagyon emberfuggo. Hala az egnek nekem a terhessegnel elmult,szerintem vigyazott anyara a kismano.Egyetlen egyszer volt,de az iszonyat volt,az is a barom kollegaim marakodasa miatt,aminek a vege rajtam csattant.En akkor ismertem meg ezeket a stripseket.
Mutetnel erzestelenites: Figyu,nekem a mutoben csinaltak,nekem mar onnan nem kellett sehova mennem,tehat nem tudom hogy lehetett e vele setaljak ,mozogjak-vagy sem. Az biztos ,hogy szarra szurkaltak a gerincem,mirelezsibbadtam,varni is kellett a mutoagyon fekve ra.es ahogy mondtam,bar nem ereztem fajdalmat egyaltalan,attol fuggetlenul ereztem ha valaki csinalt rajtam valamit,ereztem mikor arrabbb pakoltak a belso reszeim,hogy a babahoz ferjenek,es ereztem mikor dogonyoztek-ekkor vettek ki a babat.Szoval az erintest esmozgatast ereztem,fajdalmat egyaltalan nem.Es ahogy irtam,iszonyat hamar k ijott belolem a fajdalomcsillapito.Szerintem egy - masfel ora utan mar kinnt volt,mert akkor mar tudtam mozgatni a labam.Mondjuk elotte nem probaltam,eszembe sem volt.A mutobe nem ,mert bevoltam rosalva elegge,hogy en ide kerultem,holott en vizes medences szulest akartam,utanna meg marel voltam foglalva magammal,a gyerekkel,stb...
Seb: Azt hogy azt irtam az enyem meg most is erzxi a hideget,az nem azt jelenti hogy faj.Hanem azthogy bizony mind a mai napig fazik.
mellszivo:mondtam ez a te dontesed kell hogy legyen...bar ha mar itt tartunk errol jut eszembe..azt hiszed az a borzalmas amit a mellszivo csinal???csak azt hiszed.Egy eldugult tejcsatornanal raadasul ami be is gyullad nincs fajdalmasabb! Ezmost onnan jutott az eszembe,hogy mar megint megkaptam-hurra...mar masodjara.Most ugy nezki ,hogy ket nappal megusztam-es most kidugult hala a korhazi mellszivo szivoerejenek,az elso alkalomkor 3het utankaptam csak antibiotikumot,es az is dupla kura kellett,hogy eltakaritsa!Na az az igazi fajdalom! Az hogy a csillagokat lattam az nem kifejezes!
Hétfőn ugye volt itt a védőnő és kérdezgetett sokmindent. Balázs ezeknek egy részét akkor még nem produkálta, ellenben keddre már igen. Nem is értettem, bár büszke voltam. Plusz sokkal éhesebb volt, mint eddig bármikor, nem is értettem, de adtam neki, amit csak kért. A "reggeli"…..
Angyalka75 2012.11.20 22:05:56
Nem tudom ,hogy hogy allsz a hasfajassal,meghogy erzed mennyire segit az infacol.haeddig nem adtad maximum dozison(en pld eloszor kicsit adtam neki,aztan noveltemaz adagot-mondjuk nem a maximumig mertnekem nem jott be) szoval akkor azon valtoztathatsz,es adhatod a maxdozist.Az elozoekben mar leirtama bufiztetest,es kivetelesen szamszeruen a szamok szerelmesenek(ez vagy te:P ) mert azzal sokat segithetsz.Ha a max dozist adod az infacolbol,es ugy veszed eszre nem segit,akkor itt az ideje ,hogy valami masra valts.Sajnos van akinek segit az infacol(es tarsai)van akinek nem.Ez mind babafuggo.Es ilyenkor nem tudsz mastr csinalni,mint kiprobalni mindent(persze mindennek kell adni legalabb harom negy napot) mig kiderul a te babadnal mi hat. Nalunk a wodwards fele gripe water jott be.Arra viszontvigyazz,sokan ajanlanak kamilla vagy edeskomeny teat,de sajnos azt hallottam nagyon sok anyukatol ,hogy az csak fokozza a bajt es szelgorcsot csinal.
Hasfajast kaphat toled is,illetve attol amit te megettel.Sajnos ezeket csak ugy tudod kiszurni,hogy eszel valamit,es varod a hatast a baban(nem pedig magadon)nem egyszer jartam ugy,hogy engem nem szelesitett be az adott kaja ,mig a gyereket igen.Emlekszem leginkabb azon akadtamki,hogy en tudtam enni karfiol levest,karalabe levest,se nemkem sea gyereknek nem lett baja tole,(pedig a rettegett k betus) de pld mikor spenotot foztem attol olyan szeles lett a gyerek hogy ihaj!!!(en nem)
Szoval ez is idoeskitapasztalas kerdese.
Hordozokendo: HAAAATTT,Hanyszorkell leirjam ,hogy hasznaldha mar megvetted jo penzert,megmeg tanfolyamon meg is tanitottak hogyan hasznald????? Igy figyelsz te arra amit en irok..:P :( Ha abban boldog a gyerek akkor hajra.Nincs azsehol se leirva,hogy otthonnem hasznalhatod,csak odakinnt az utcan!!
Ruhak:Es hany van abbol a miklio kisruhabol amit megvettel(amire mondtam hogy sok lesz az) ami egyszer sem,vagy max egyszer volt rajta??? :):)
Gyerek fejlodes: Sokkal hamarabb fejlodnek,mint azt ahogy el tudod kepzelni. Nem kell ilyen hulyesegekkel foglslkozni,minthogy "Oh a gyerek ezt is ezt is tudja,pedig en megneztem a konyvben es meg nem is kene tudnia....."Orulj neki ,hogy fejlodik..en ezt nem ertem miert akarod mindig megfeleltetni a "nagy konyveidnek"? Vidd el szulokhoz,nagyszulokhoz oket,es tedd a tuzre szalonnasutes kozben.
Ha tobbet tud a koranal "azert vagy kiakadva" ,de ha majd eljon az az ido amikor mar az osszes vele korabeli csinal vmit,csak atied nem,akkor meg majd azert fogod fonni a hajad,es panikolsz....
Adjunk halat:Nos eleg sok minden fel fog megkerulni erre a listara,nemcsakahordozokendo es a pihenoszek.Ugyhogy jobb ha osszeirod oket,esminden novemberben halaadaskor majd halat adhatsz,hahaha:)
Visszaterve a fejlodesre:Mostmar nyugodtan kezdj vele el jatszani.Az O jateka most es meg jo darabig a tanulas.(es itt nem a vigyorgasra gondolok!) Kukucsolni,csorgozni,a fogast tanulni,stb...nemkell elcsuggedni ha az elso jopar alkalommal nem erdekli adolog.Nagyon keves dolog van amire rogton az elso percben racsapnak.Minden nap,minden nap elo kell venni azt a jatekot,par percre megmutatni,jatszani vele,odaadni neki.Ha nem erdekli,akkor eltenni ,johet a kovetkezo...ez igy mukodik.Eroltetni nemkellsemmit,csak ismertetni a dolgokkal.Szerintedaz enyem hogy kezdett el jatszani a csorgojevel ugy hogy meg nem volt egy honapos?Hatigy.Eloszormegmutattuk,aztan csorgettuk,aztan elkezdte benne kovetni a szemevel a golyokat,majdszepen megtanulta hogy kell megfogni....es ez igy van mindennel...Felkerteni az erdeklodeset,hogy rajojjon O akarja az adott jatekot...
Szoval ne felj ,es ne aggodj,Johet a csorgo ,johet a babakonyv,johet a forgo(akar zene nelkul) a nezelodes minden mennyisegben...
Az új életünk A kezdetek 2012.10.27 19:24:23
Amikor meghallottam felsírni, meghatódtam a műtőasztalon. Családi sztori, hogy a büszke apa még a pocakban felsírt, Balázs pedig azonnal, amint levegő érte a popsiját. Igazi kis hajasbaba, kicsit gyűrött, ráncos és nem nagyon akarja kinyitni a kis szemeit. Amint megnézték, hogy…..
Angyalka75 2012.10.31 22:58:40
Szia.Remelemel tudod olvasni a amit irok,legalabb is remelem szepen lassan lesz ra idod.Probalok tanacsokat adni ,hogy konnyitsem az eletedet,remelem neked is bevalnak majd-ha egyaltalan ugy dontesz,hogy kiprobalod oket.

Sajnos e za seb dolog ez ilyen,Nem is az a gond ,hogy faj,hanem inkabb ez a borzalmas egeto resze a dolognak..De hidd el ,minel tobbet mozogsz,mennel inkabb mulik az ido,annal egyszerubb lesz,es annal jobban leszel.Anyum hozott valami homeos bogyokat otthonrol-azt eheted szoptatas alatt is,az segit a seb gyogyulasban,es a fajdalom lekuzdesben is.Ha erdekel a neve ,szivesen megkerdem anyumat,csak szolj batran.
Majd azert ha egyszer nagyon sok idod lesz(haha majd 15 ev mulva..) szoval majd irj mar arrol is milyen volt acsaszarraazelokeszites,hogy zajlott..nagyon mas volt mint az enyem?kivancsi lennek ra.
Aztan egy kis szamadatra is,mennyivel szuletett a kis tronorokos.:)
A szabaly a gyerekkel kapcsolatban az,hogy minden gyerek mas.Ahogy mondtam olyan ez mint egy zsakbamacska,akkor derul ki mit kaptal amikor mar akezedben van.Nos ez ervenyes az ellatasara es a nevelesere is.
Furdetes: Oszinte leszek,en mindig befutottem elotte(itt az a jo ha a szobaban ahol a gyerek napkozben van 19 fok van-WTF????)es otthon a furdovizet sem ajanljak 35-37 foknal melegebbre.Nos ehhez kepest az en babam sem szerette ezt,ugyhogy-mas kukkolo anyukak lehet szivbajt kapni-en bizony 38 foknal hidegebb vizet sosem csinaltam.
Es bar nem tudom milyen kadat vettetek,mert nem mondtad-de a leirasodbol a sima hagyomanyosra kovetkeztetek-mostmar talan ertheted,miert ajanlottam az enyemet(
www.babiesdirect.com.au/_products//Bath+++Accessories/Baby+Baths/FP+PRECIOUS+PLANET+WHALE+TUB-52-50235-.aspx ) mert ennek dontott a hatresze,a szivacs boritas es a belsoalso keresztpant biztonsagosan tartja a babat,es nem kell fel kezzel alatarts.Igy mindket kezeddel a furdesre koncentralhatsz.:) Latod nem ajanlok en hulyesegeket neked...most neked is jol jonne egy,esmajd akkor is,ha egyedul kell furdess.
Egyebkent ittegy ujabb titkom arra az esetre ha egyedul kene furdess.: eloszor is mindent keszits ki,meg mielott levetkoztetned a gyereket.En megcsinaltam a pelenkazon a helyet,tettem rafrottir babatorolkozot,kiraktam a kis ruhait amik mosdas utan mentek ra,pelenkat,kremeket odakeszitettem(az elejen ezekbol duplat-a balesetek esetere) igy a szobaba le voltak rendezve a dolgok.Vittem a furdoszobaba a tetra kifogot,megcsinaltam a vizet,ezutan vetkozott a gyerek,esirany pancsolni.A kivetelt ugy oldottam meg,hogy furdokopenyt vettem fel magamra mielott a vizbe tettem a gyereket,igy mikor ki kellett venni a furdokopenyhez fogtam,majd egy kezzel siman rapenderitettem a kifogot.:)igy lehet egyedul boldogulni.:) Aztan amikor a gyerek mar a kisagyban voltmajd akkor mentem a kis kadjat kimosni..
Szoptatas: Nem tudom miert mondtak,hogy a tejbelovelles faj...ezt most hallom eloszor.Mindegy
|Ne add fel, barmi megtortenhet,esnembiztos ,hogy hat het alatt.Lehet hogy kesobb lehet ,hogy soha.Volt akinek a babaja 3 honap utan kezdett el cicizni,van akie soha.
De ha nem fog cicizni akkor isetetheted anyatejjel(marha van) csak cumisuvegbol.Nincs abban semmi rossz.ha igy megy csak akkor ez van.Felesleges ennek nagy feneket keriteni.
A sorrendet mar irtam mailbe,azt is ,hogy miket erdemes enni,ami segit a tejed mennyiseget novelni.Ehezcsak egy valamit akarok hozzatenni meg: ne egyel junk food-ot)
Sot eloszor is egyel.barmilyen nehez is,muszaj.A tej miatt.(is) Ne kovesd el azt a hibat,mint sokunk,hogyha veletlen elalszik a gyerek,akkor minden fontosabb mint azeves.jajj megcsak elmosogatok,jajj megodarakom a mosast,stb...Mert mire odakerulsz ,hogy vegre akkor eszel-abban a pillanatban ugyis felkel a gyerek(hulye Murphy) Szoval eloszor egyel,aztan lehet takaritani,mosni,aludni...
Masodik:Junk food nem jo.nemlesz tole tejed.Probalj rendes kajat enni,igyal sokat,egyel sok levest(az is folyadek)ne egyel pizzat,hamburgert,sok szar edespeksutemenyt(croassont stb...) illetve ehetsz,deazmaradjon meg desszertszinten,mint ahogy tok mindegy ki sutotte sutemenyek is.Ezektol nem lesztobb tejed,akar hiszed akar nem.En magamon tapasztaltam.Sot meg egy meglepetes:ha salatat csinalsz magatnak(pld slatalevel,paradicsom,stb...vmilyen ontettel)na az lehet ,hogy egeszseges,de attol se lesz tejed tobb.:(
Szoptatas alatt szomjas az eber lanya,sokan nem ajanljak ,hogy egyel igyal ugy hogy a gyerek a ciciden van,en ugy mondanam,ha nem iszol meleget vagy hideget akkor szerintem megbocsathato bun,es ha kiboritod is veletlenul,akkor max at kell oltoztetni a babat,de nem forrazod le.
Suly: Latod ebbenisigazam volt:Elsokent a kerek fej szindroma tunik e,aztan szep lassan a tobbi.Mar most szolok elore:Van akinek apasztja a tornazas a tejet!!!
Pisi -kaka: hahahaha:):) na igen az eleje ilyen,majd elmulik:) Nalunk ugy mukodott,hogy volt hogy 3 pelenkat is telerakott agyermekem egyszerre,hahaha.:) ugye egyet ami rajta volt.Ezt gyorsan leszedtuk rola,aztan ment ala a kovetkezo tiszta,mire ratettem a ruhat,addigra megint hallottuk a hangot,ujra levetkoztetni,tisztitas,peluscsere,oltoztetes,utolso patent,aztan megint trotty.:)beosztotta a lelkem:):) Most jot rohogok rajta,de hidd el korant sem volt vicces,mikor ezt modszeresenmegcsinalta velem.
de egyebkent olyan 3 honapos korara mar nem lesz ilyen surun,es varatlanul,legalabb is nalunk akkor kezdett szepen beallni,es volt egy delelott ,egy delutan,megkozelitoleg ugyanabban az idoben..persze azert neha kaptunk meglepetes adagot is.Szoval fel a fejjel,majd ez is beall.
Kezmosas kell,hanicsidodakkorhasznald azt amitajanlottam,ami gel allagu es nem kell hozza viz.raadasul anibakterialis hatasu.Egyebkent ha nem megy az egy kezzel valo konyhai tevekenykedes,akkor miert nem kotod bele a babahordozo kendodbe?Nem disznek vetted,es nem csak az utcan hasznalhato!:)
Egyebkent nyugi:mindenkinek igy megy el a napja az ujszulottel(leszamitva a szemcseppentest),erre mondjak a nok,hogy ugy erzik magukat mint egy fejostehen:nos mostmartudod miert.nem baj,ez is be fog majd allni,szoval ne aggodj.Elobb utobb lesz rendszer.:)
Babasarok: En csodalkoztam is miert anappalibanrendeztetek be,de azt hittem azert mert olyan kis mini garzonotokvan ahol epp egy mini halo fulke vanes semmi tobb csak egy agy fer be...Nos ha nem igy van akkor mindenkepp egyetertek azzal ,hogy a kisagy menjen a haloszobaba be,es te aludj vele(ha esetleg a ferjed nem tud)Nem baj az ha egy szobaban ausztok vele-de azert az elso fel evben nagyon melegen ajanljak ,hogy aludjon vele(kulon agyban)valaki.Mi is kulon koltoztunk apaval a gyerek szuletesekor..en aludtam egy szobaban a gyerekkel,O meg kulon szobaban(illetve kesobb a nappaliban,hiszen o koran megy melozni,tuti felkeltene a gyereket.) Egyebkent aztugy is fogod latni mikor mehet egyedul a gyerek a szobaba aludni:vannak ennek nagyon jo jelei.En is most 15 honaposan tettem akis szobajaba egyedul,mert elotte lattam mar hogy nem jo az egy helyen alvas.Erre majd kesobb kiterek ha erdekel.
Boges:Meg egy par hetigigy lesz,ugyanis a hormonjaid most mennek vissza a normal szintre,illetve sok hormon szint a szulesnel hirtelen leesett,ezeknek meg vissza kell maszniuk a normal szintre.Szoval ez is el fog mulni nemsoka,csak nyugi.:)Affig meg ne hallgass ilyen szamokat!:)

Utoirat:Nagyon edesvagy,hogy megemlekeztel rolam az utoiratodban!:D:D
Csak kitartas!
Angyalka75 2012.11.12 15:04:49
@KisVirag: Hurra...megint nem kaptam ertesitest,hogy valaszoltal....:(
Zenelos jatek:EGyenlore ez igy is fog maradni.Az en babam is ilyen volt.Szeretett kinezni az ablakon,ez jo mert legalabb nezelodik,gyakorolja a tavolba latast..:)(az elejen ugye csak az orrukig latnalk el ..) Aztan mikor belejon (nagyon hamar am) akkor sokat tartottam magamon ugy ,hogy bambulazott az ablakon kifele.:) En ugy voltam vele;ha neki ez jo,akkor nekem is(barmit amivel csendben van ,hahaha) volt ugy hogy fejesnel beletettem a pihenoszekebe,azt meg kiforditottam a teraszajto fele(ami tok uveg) es szepen elnezelodott a kert fele nezve.:) Ennek oromere,sztem nagyon koran megjott a normal messzire latasa,mert azt vettem eszre a folyoparti setanyon,hogy a tuloldalon alldogalo halaszt bamulja,ami eleg messze volt hozza.Aztan persze jott az ,hogy mindent imadott ami villogott,zenelt(legjobb egyutt) de nem eleludt rajta,hanem jatszott vele,tettszett neki.:) Ez egyebkent mind a mai napig meg van.:)
Suti: Azt hogy ne egyel sutit termeszetesen ugy ertettem,hogy etel helyett ne egyel,azaz ne az legyen a reggeli ebed vagy vacsora.Ez egy igen egyszeruen elkovetheto hiba,hogy jajj istenkem nekem nincs idom enni,(fozni|) de a suti ott all az asztalon,es csak bekapom (akar felkezzel is) aztan le is van tudva egy etkezes....A sutemeny az legyen sutemeny,eves utan.A hutot minden tovabbi nelkul kinyithatod,ugy hogy a gyerek a kezedben van,ne alldogalj elotte orakig,es nem lesz baj,meg meg gondolom nem puceran van a gyerek a kezedbe.
Pelenkazo: Ha azt mondod be,nem fer be a nappaliba,akkor feltetelezem,hogy pelenkazo szekrenyrol beszelunk.Nos a kerdes az ,hogy leveheto e a teteje(a kimondott pelenkazoresz) vagy sem.Nekunk is ilyen van,amikor a gyerek szuletett akkor nalunk se fert be a gyerekszobaba mellem .ugyhogy jo volt ,hogy le lehetett kapni a tetejet,mert azt vittem be a szobaba,es raktam a babaagy vegebe keresztbe.Azt egyebkent addig amig nem mozdul a baba(nem kezd el ulni,maszni,) addig rajta is hagyhatod,bajt nem okoz.Viszont utanna mar en is azt jatszottam,hogy minden alkalommal le es feltettem az agyra.Igy lehet megoldani hogy minden egy helyen legyen.Ha nem leveheto a szekrenyrol a tietek,(gyarilag) akkor meg kell nezni apa le tudja e venni.Sokszor csak ket csavar fogja oda a szekrenyhez.Ha igy van,akkor nyert ugyed van,mehet a kisagyhoz.Ha egybe van az egesz,kirobbanthatatlanul..nos hat akkor meg lehet kapni olyan pelenkazot amit kimondottan arra gyartottak,hogy atlokod az agyon.Ezek altalaban nagyon konnyuek,es nem tul dragak..ajanlom figyelmedbe.Mindjart nezek egyet.: www.au.all.biz/infa-super-deluxe-change-pad-g31477 .
Pénteken reggel az a furcsa ötletem támadt, hogy nekem nagyon jó otthon! Nem stresszelek, van időm rendet tenni és tartani, a férjemnek vacsorát adni, reggelit, ebédet csomagolni, főzni, simán el tudok intézni bármit napközben - mondtam is neki, ha háromszor ennyit keresne, dehogy…..
Angyalka75 2012.09.28 22:14:28
POLCOT A PELENKAZO KOMOD FELE?????????atyaeg,es atyavilag.remelem a plafon ala szerelitek 5 centivel.Mert ahogy a gyerek fel fog ulni mar kapaszkodni is fog bele,nem beszelve ha majd all...le kell majd szereljetek,mert balesetveszelyes lesz..Az enyem az icipici villanykapcsolot sem hagyja beken,pedig az meg kinntebb esik mint a pelenkazo,megis mindig azt akarja elerni...engem meg a szivroham kerulget.Ugyhogy az uj hazba ezt ki kell kuszobolni!sajnos itt nem tudtuk,mert nem volt mashol hely a pelenkazo szekrenynek.
Holmik.Hat ahogy igy irod,hogy mimindent kell kitakarits,meg szanalj,ugy nez ki mintha legalabb is a kiralyi familia utan takaritanal,mert annyi cuccod van.Neha csak elkepedek,hogy hogy tudtad mindezt 48 m2-re berakni.:):) es a legrosszabb azegeszben-legyen barmilyen sok cuccod,mire eszbekapsz agyereknek ugyis ketszer annyi lesz,mint nektek kettotoknek osszesen!Szoval tenyleg figyelj oda mit vasarolsz ezentul magadnak,a gyereknek,stb...
A baba illetve pocak utesre vigyazni kell,de azert nem kell aggodni aha ugy jarsz,jol ki van az a baba parnazva odabennt...Nekem is ezt mondta a midwife mikor az etterembe osszetalalkozott Angyalka pocakosan,meg apizzaslapat(olyan mint a pekek hosszu nyelu lapatja,csak nem fa hanem fem)en is sirtam gondolod hogy most mi lesz.de ezt a valaszt kaptam.Vegul is igaz lehet,mert ahol meg anya a harmadik,negyedik gyereket varja,de kozben rajta ugral a masik ketto-harom? De persze mindig van egy hatar.
A csavarhuzoval koss haversagot.komolyan ne mar,hogy egy elemcsere kifog rajtad...Nekem van direkt egy kis keszletem,tobbfele veggel, erre direkt "raultem"es igy nincs gond ha elem csere van,nem kell kimenni az utvarra,a kerti szerszamoshazba matatni este mikor mar sotet van.Elembol egyebkent vasarolj be,mert az isten eleme nem eleg ezekhez a gyerekjatekokhoz.Mi is metroba,meg ehez hasonlo helyeken szerezzuk be nagyipari mennyisegben.:)

Pihenoszek:megneztem,es csak 40 fokon moshato! egyebkent nezd meg kell lennie vhol belul eldugva rajta egy kis ful,aminezek a mosasi jelek rajta lesznek.
katibaba: babak edesek,dde vigyazz nem bababiztosak.Gombszem eleve kilove,amire fic vagy mas anyagbol van szem -szaj-varmi ravarva az szinten veszelyes,mert a gyerek leragja.Van olyan bohoc(el is raktam jo messzire)fonal a haja(kaptuk)azt is ragta.szoval mielott barmit rendelnel,jol gondold at,hogy bababiztos -e,mert a gyerek mindent megeszik,lerag.aztan nehogy siras legyen belole!
Kedden azzal kezdtem, hogy kimostam kisBalázs kisholmijait. Mind az öt adagot, úgymint kék, zöld, fehér, bézs és piros. Keringőztek a kisruhák meg kisjátékok, vicces volt. Meg utána teregetni is. És azok a parányi zoknik, konkrétan nem hiszem el, hogy van gyerek, akinek ilyen…..
Hát. Nem aludtam sem túl sokat, sem túl jól vasárnapra. Még jó, hogy ott van a sminkes honlapján, hogy pihenjünk sokat, meg aludjuk ki magunkat, meg radírozzuk le az arcunkat a művelet előtt. Hátő. Radír okés, pihenés is, kialvás NEM. A sminkes 9 és fél 10 közé ígérte magát,…..
Angyalka75 2012.09.28 16:00:16
Na tegnap mar nem tudtam tovabb irni,legutolso kommentem kitorolte a macska mikor ralepett a laptopra ,grrr!!! most meg nem tudom mit irtam mar le,meg mit nem.viszamenoleg mar nem akarom atolvasni,mert nemsoka felkel a gyerek tuti...szoval bocs ha ismetelek. jo lenne latni a fotoidat,szivesen megneznek egy parat.:)
Babanak mar nincs helye,igy ezert erzed intenzivebben a mozgasait.Valojaban ici pici mozgasok ezek. Viszont az biztos,ha ennyire nyughatatlan bennt,akkor kinnt is ilyen lesz,szoval jobb ha ugy keszulsz lelkiekben.
Hizas ,vastagodas: Ilyenkor mar a szervezet utolso lepeseit teszi,es raktarozza a zsirt.Meg akkor is ha egesz nap nem eszel.ha csak ranezel a konyhara mar akkor is.Ez viszont elengedhetetlenul kell a babanak(a zsir).Ugyhogy eleve jon majd a gyors fogyas,azzal ,hogy kiveszik a babat beloled.Hiszen kb fel ora alatt cirka het kilotol meg is szabadulsz.:) :P Aztan utanna a zsirparnakat szepen leeszi rolad a gyerek a szopizassal.A tornaval viszont varnod kell majd,es ez nem vicc!!! mert ugye a vagas miatt.Ugyhogy sajat szakalladrane tornazz.csak akkor,csak azt es csak annyit amit az orvosod jovahagy(mar ha lesz ra idod) .nalam segitseg nem leven-mivel nem tudtam kire hagyni a gyereket-a torna is elmaradt,de igy torna nelkul sikerult cirka 7 honap alatt visszamenni a szuletes elotti allapotra.ez lehet sok egyesek szemeben,de azert nefeledkezzunk megarrol,hogy ami rankjon az 9 honap alatt jon rank,ugyhogy ne varja senki azt ,hogy 9 het alatt leadja,mert nagyonkeves az olyan ember akinek ez sikerul.Tornaval egyebkent is vigyazz,mert csokkentheti a tej mennyiseget.sajnos nekem akezdettol fogva keves volt,igy ezert sem engedhettem meg magamnak a tornat,mertabban apillanatban latvanyosan megcsappant a tejmennyiseg. Egyebkent ahogy no a baba ugye egyre nehezebb lesz,tehat ha az igenye szerint leteszed,felveszed,cipeled ,stb...azzal jonnek majd lefele a kilok.Hameg elindul akkor meg vegleg.szoval elmondhatod ,hogy kisbalazsnak hivjak a szemelyi edzodet,haha.:)Babaruhat sosem szabad a szamozasa szerintelrakni.Mindegyik fajtat egyesevel kiteregni az agyra(pld body,rugdalodzopolo ,stb) megfogod a szemmel lathatolag legkisebbet,majd hozza paszitod mindhez,es rakogatod nagysagrendi sorrendbe.Igy cirka ket ora vegeztevel kapsz egy stocot ahol legfelul tenyleg a legkisebb body(polo,stb)lesz,alul pedig a legnagyobb.nekem ez bevalt.:)Egyebkent en vettem ket rugit egy csomagba(ugyanazon szamozassal)es az egyik nagyobb volt a masik meg kisebb.es ugyanaz a meret!Megyek felkelt a gyerek.Oh jovo heten megint koltozes...:(
Hétfőn felkeltem és nekiálltam a pakolásnak. Én nem is tudtam, hogy ennyi ruhám van! Nem felvágni akarok, tényleg, de mondtam Péternek, ha veszek még valamit, üsse le a jobb kezemet. Készpassz, mint a tolvajoknak, le kell vágni. Kiválogattam a még nyáron rámjövő holmikat, az…..
Angyalka75 2012.09.27 22:33:42
A hasmenestol ne felj,nem sok kismamanak van,nekem sem volt.ha mart itt jarunk: Ami inkabb utal arra ,hogy elindul a menet az az,hogy kiesik a mehnyakdugod.Van akinek kiesik,van akinek nem.Abbol akinek kiesik,csak nagyon keves veszi eszre.ha azon szerencsesek kozze tartozol aki eszreveszi,akkor se kell panikolni,mert van akinek esetleg meg aznap megvan a gyerek,de a legtobb nonek napokkal kesobb lesz belole vajudas!! Ami inkabb jellemzo,es ez mindenkinek megvan,az az,hogy befordul a gyerek es leereszkedik.Ez azt jelenti,hogy legyen barmilyen melyen ulo hasad,most meg lentebb ereszkedik.Na ha ez megvan,akkor abbol rovid idon belul vajudas lesz.Viszont ezzel az a gond,hogy te allandoan latod a pocakod,szoval emiatt elegge nehez eszrevenni magadon.Nekem kb delben volt ez meg,es este hatkor elindult a vajudas.
ha nagyon ismered a tested(es nem vagy kepzelt "beteg" khhhhmmmm)akkor az elso jel az az ,hogy olyan erzesed van mintha kakalni kene,(tudom ez most furan fog hangozni)de nem hatul erzed ezt,hanem elol...(de ezt nem mindenki erzi am) na ez az elso jel,hogy a rock`n`roll elindult.Aztan ez atmegy egy olyan erzesbe,mint amikor meg fog jonni(tudod ,meg nem jott meg,nem is fajdalom ez,csak erzed lennt tompan hogy na nem soka megjon)na ez a fajta erzes a masodik a sorban. Aztan ez szepen atmegy olyan menstruacios fajasba,aztan ez atmegy gorcsokbe.ezek a vajudas soran egyre erosebb gorcsok lesznek,egyre hosszabbra nyulnak,es egyre kisebb lesz az ido a ket gorcs kozott. Szoval ez igy nez ki.csak hogy tudd ezt is,ha netan tenyleg hamarabb ki akar bujni a baba.Ezen idoalatt,szepen elfolydogalhat a magzatviz,de vanakinek nemfolyik...Egy biztos ezt ne ugy kepzeld elmint a holivudi filmekben,hogy folyik a magzatviz,zubog le alabadon,elarasztja az agyat,a lakast es csonakkal mentekbe rajta a korhazba,mert azert ez nem igy mukodik :)
Korhaz: Nem tudom miert vagy meglepve,en hanem is lenne listan a kanal villa,akkor is vinnem magammal.Tisztasag maniaskent en nem eszem a kozponti kanallal a jo eg tudja hogy takaritjak!sot,amikor bennt voltam egyszer(otthon)es a folyoson jottem vizsgalatbol az elso nap,ponnt toltak a kajat befele,meglattam a csotanyt kolbaszolni az eteles dobozon,en majd elajultam.ugyhogy ment a telefon,hogy hozzanak kajat mert en azt meg nem eszem! Ennyit az otthoni higieniarol.Az ,hogy lathattad hova is kerulsz,szerintem egy jo pont,legalabb nem kell majd akkor remuldoznod(bar akkor meg nem lesz ra idod)itt ez normalis kinnt,hogy megnezed akorhazad,vagy maternity unitot.En is voltam,orultem,hogy megtehettem,megmutattak mindent,megmutattak a kadas -vizes szuleshez a medencet,tok jo volt latni mindent,meg szabadon kerdezhettunk...(sajnos a farfekves miatt nem lett belole semmi)
ferjedtol netarts,most o azt mondja hogy neeeem,te mondnyugodtan hogy deee,aztan ha mar ott lesz,ugyis menni fog,es ugyis alig fogja varni ,hogy megkaphassa,szoval ne aggodj.:)
Csütörtök - az első igazi otthoni nap! Péter kelt olyan hét óra felé, aztán pedig keltett negyed 9-kor, hogy ő most indul dolgozni. Nagy nehezen feltápászkodtam én is, bár fénykoromban jobban ment és hamarabb is. Reggeliztem, szedtem hozzá paradicsomot (némá, epret írtam…..
Angyalka75 2012.09.27 22:09:52
szia.Nos orulok,hogy en szakacs vagyok a tisztasagmania melle,mert igy nalam nincsennek ilyen gondok a konyhaban.ha mar kulon sorban nem tudod sorakoztatni a befotteket,konzerveket,es tarsaitakkor legalabb valami szisztema szerint pakold oket.nalam egyik polcon vannak a tesztak,a masikon jobb oldalt az edes dolgok(lekvar ,mez) balrol a sos (parikonzerv,soskakonzerv,stb...kozepen a konzerv konzervek.Es mindig hatra kerul az uj es elore a regi.Igy egyszeruen lehet ellenorizni ,hogy is allsz a szavatossaggal.Minden mas igy vagy,az edesseg is igy voltamig sok volt belole.Illetve ami meg van bontva-liszt-cukor,ilyenek,azok mennek a jol lezarhato tarolouvegbe.Igy nem lesz bogaras. Ezt a szisztemat joha koveted,mert jol jon majd a babaeteleknel(tap,tejpep,konzerv bebikaja,stb...)

A papirokra nemtudok mit mondani,en otthon ilyet sose toltottem ki.:(Itt meg postan kikuldik neked a papirokat,te kitoltod,visszakuldod,ha van valami nyugjuk akkor hivnak,vagy levelet kuldenek,modositod amit kernek,postan(van olyan amit neten is lehet!) vissza es mar el is van rendezve.
leszel meg jobban ogre,ha majd a putet utan pukizni is fogsz.:)
A babat ahogy mar irtam nemtudom otthon mi a szabaly.Anyaink idejeben az volt ,hogy haromhonapig sehova.Itt viheted.En is megkerdeztem mikor vihetem ki eloszor,nezett is a mindwife bamban es mondta,hogy hat eloszor akkor vihetem ki amikor a korhazbool kilepek.ezzel at is esek az elso kivitelen,ugyhogy innentol kezdve meg mar akarmikor.Ugyhogy itt igy szokas,mondjuk kell is ,hogy megedzodjenek es megszokjak a babak ezt az idojarast.meg gondolj bele aki otthon mondjuk novemberbe szul,es kap egy jo hideg telet,az aprilisig nem megy ki a gyerekevel? A masik oldal viszont,ha neked is olyan lesz a gyerek,mint sokunknak,hogy az elejen nem hajlando aludni napkozben,akkor ugy is babakocsiba teszed majd,mert ha babakocsiban,merg rendes kocsiban van "razva a kis segguk"akkor mindjart elalszanak.:) konkretan en orakat tologattam a gyereke,ha veletlen megalltam,hogy leuljek egy padra abban apillanatban felpattantak a szemei...szoval idojarasnak megfeleloen jol feloltoztetni es kivinni.Egyebkent meg nem ertem ,hogy ket hetig miert csak a nagykabatban ulo fagyasztott szoba vol a nyero?Ugyanaz a levego jott be,mint amibe kitolhatta volna a csaladod a babat...Es a teraszra kirakastsem ertem...ha kirakod a teraszra a levegore akkor ennyi erovel mar mehetsz is egy kort a gyerekkel,akkor is ugyanazon a levegon,ugyanugy bebugyolalva lesz...:P Zokni cipo nem kell.Illetve mondjuk ugy hogy biztonsagosabb a telen a rugdalodzo aminek labfeje van,illetve oszre a rugdalodzora hasonlito,de vastag anyagbol keszult "anorak"aminek szinten laba feje van,telre ugyanezen anorak,ami belelt,es kivulrol water and wind proof.Ezen felul a fazosoknak van meg erre takaro a babakocsiba,valamint az un labzsak.A cipo ,zokni azert nem jo valasztas,mert azt mindig levarazsolja magarol a baba,szoval azert az gaz lenne,ha a takaro alatt,vagy a labzsakban puci labbal lenne,csak mert leesett a zokni ,cipo es te meg nem vetted eszre.

Arra,hogy nem ehetsz edesseget meg ezt meg azt nem kivanok reagalni megint,errol mar elmondtam a velemenyemet.Orulok,hogy nemotthon szultem.En biztos lecsaptam volna az orvost aki ennyit cseszeget...Hidd el nekem pont ez okozza a csoki es edesseg kivanossagod,hiszen olyan az ember,mindig az kell amit nem szabad,vagy nem lehet.ha meg lenne engedve,tuti feleannyira se kivannad...De mindegy.ennyit errol.ja olvastam,hogy kakaot nemszabad,valaki azt mondta,mert megszulsz...nem tudomhol irtasd,de most eszembe jutott ,es ezen jot rohogtetek...konyorgom!sok baromsagotr hallottam mar de ez viszi a palmat!azt mar meg se mondom,hogy kakaot ittam a terhessegem alatt vegig ,minden reggel.Ez az egy volt az en kivanossagom egyedul a terhesseg alatt-es tulhordtam a gyereket egy hettel! szolo:en azt is sokat ettem,nekem nem volt tole semmi bajom,de gondolom ez mindenkinel mas.Van akit a szilva hajt meg,ezek szerint van akit a szollo.
A gyerekre mindig egy reteggel tobb ruha kell mint rad.(nem szamithato be az az ember aki telviz idejen poloba rohangal,hogy nincs is hideg,mikozben a micsodajan lognak a jegcsapok!!!:D Ez nekem itt nagyon bevalik,mert itt a tobbi anyukatol meg lesni se lehet,mert neger anyuka nyaron is nagy telikabatban jaratja magat es babajat,mig a skot egyike velony kabatba,a masik meg rovidnadragba jaratja a babajat ugyanazon 8 fokba! szoval nekem egyedul kell dontenem,es ez a szabaly eddig meg bevalt.
Ma volt napok óta az első délelőtt, hogy nem remegtem, és viszonylag jól működött az agyam is az irodai munkához. Éljenéljen! (Lehet, ahhoz is köze van: nem bkv-zom?) Tegnap este mondtam Péternek, most van az, hogy én nagyon félek. Persze a hormonok miatt ez csak pár perc, mert…..
Angyalka75 2012.08.31 21:26:34
@KisVirag: Oh, felre ne erts,nem azt kerdojelezem meg,hogy latnak e avagy nem szineket az ujszulottek.....Csak tapasztalataimszerint felesleges ebbe olyan teren beruhazni,hogy elobb fekete-feher jatek,aztan majd veszunk szineset...Ahogy irtam a mailben az enyem mar eleg koran jol el volt a szinesekkel.(Nem zavarta ,hogy O csak fekete feherben lat,es nem kovetelte hogy vigyuk el a szines jatekait.:) ) szoval a multkor elemezgetted,hogy hol is kell megalljt parancsolni a vasarlasokban,es mi az a pont aminel mar tulzasba esunk...szerintem ez az(fekete feher jatekok eloszor) egyebkent ahogy mondtam a mailben jo a konyv amit vettel,csak azzal egyenlore nem fog tudni magatol jatszani (nezegetni)a terjedelme miatt,hiszen picurkakent erdemes konnyebb sulyu jatekkal inditani a kezdeteket.persze amikor mar majd forgatja a fejet,meg oldalra fordul,akkor nagyon ol fog jonni,mert osztonzi majd a mozgasra,hogy elerje..aztan ha elerte addigra vegyel a fuldugot.:) Az enyem van ugy hogy egyszerre 3 zenelo jatekot zeneltet egyszerre! :) szoval nekem mar mukodik a zenebonat szelektive kikapcsolo kepessegem(agyilag) :) egyebkent erdekes ez a kortefa dolog,mert en a kezdetektol fogva sokat setaltam babaval,es ugye hegyes fas taj reven jo sok fa van mellettunk,es hihetetlenul imadta nezni az egig ero fenyoket.Szoval ne add fel,bar gondolom pesten nem sok fenyos park letezik,de azert mindent meg lehet oldani.Ahol ezelott laktunk ott a kertben volt 3 fa(lombhullatok)es a kozepsore mosolygott,es integetett allandoan.Mondtam is apanak,tuti az angyalat(tunderet)latja ott a gyerek.Sajnos ,hogy elkoltoztunk ez meg is szunt.:( Lehet ezek ilyen tipikus fiucska dolgok,de a kismamafelkesziton amikor az igazi baby-hez megszolalasig hasonlito babat kaptunk,azen gyermekem is majd szetrugta az oldalamat.szoval neki sem tetszett a konkurencia.:P Nalunk mese reven a magyar nepmesek jottek be,de olyan kis korban ,hogy meg ulni se tudott normalisan...de mar nezte-az olembol.
Pénteken megint kelletlenül érintett, hogy kelni kellett, nem tehetek róla, mostanában ez van. Már érezni lehetett a "közelgő ünnepet", mert nagyon pancserok, kétbalkezesek, rácsodálkozó turisták és odafigyelni nem tudó sofőrök keresztezték az utamat, sőt, volt, hogy a gyalogos…..
Angyalka75 2012.08.27 22:52:10
Szoval gratulalok a kiskonyvhez,kuldom majd a kepeket valahogy.Mondjuk ez a konyv eleg nagy ,szoval ez tuti a kesobbiekben lesz jo a gyereknek.Egyebkent nalunk az osszes jatek kozul a korforgo a leghaszontalanabb dolog.este nem kellett hasznalni mert aludt nelkule is,napkozben sem hasznaltuk arra a ketszer 20 percre.Amikor meg mozogni kezd,es eleri(akar ulve,akar allva)kifejezetten veszelyes.Szoval nalunk nem jott be.Mostanaban hasznalom,amikor mosdas utan a pelenkazora teszem a gyereket,ezzel probalom elterelni a figyelmet,hogy ne akarjon lemaszni a pelenkazoszekrenyrol..tobb kevesebb sikerrel....
A viszketest jol korbeirtad,elso pillanatban nem ertettem hol is viszketet....hogy te micsoda "nyavajakat "szedsz ossze magadnak :O:O:O tenyleg egyre jobban latom micsoda szerencsem volt a szinte problemamentes terhessegemmel...Most ha normal uton szulnel akkor azt mondanam ennyi gond utan tuti egyszeru es gyors szulesed lesz,ugyanis mindig van egy "pay back" ezt mar megallapitottuk annak idejen a kismamaorakon is.Akinek rossz a terhessege,konnyu a szulese.akinek tokeletes a terhessege annak gond lesz a szulesnel(es lam igy is lett velem).akinel mindketto tokeletes,az visszakap mindent amikor a gyerek megszuletik,mert azzal lesznek gondok....szoval mindig van valami.
Mosas-vasalas:ahogy mondtam legyen egy jo mosogeped.Nekem ariel mosopor van,meg fairy oblito(bababarat) ezen kivul feher-es rozsaszin dobozos vanish por.ennyi eleg.Hogy hogy mosok,es hogy tuntetem el a makacs foltokat is,azt mar irtam.Viszont en sem vasalok! A volt hazban ahol laktunk ott babaruhakhoz is volt program,itt olyan mosogep van ahol most vagyunk,hogy 40fokos vizben mosok,es centrit 900-nal tobbre nem veszem.Igy nem gyurodnek ossze a babaruhak.Ahogy kimos a gep kiveszem oket,egyenkent ovatosan kiegyengetem oket azaz meghuzgalom hosszra,es ha kell keresztbe is,valamint a ruha ujjat is.Aztan megy maris minden a babavallfara szaradni.Igy nincs egy darab gyurodes sem sose a ruhakon,es meguszom a vasalast.Neked is ki kell tapasztalni majd a mosogeped,hacsak nincs baba program rajta. Idokozonkent ki kell mosni a matracvedot is,ugyanugy ahogy ki kell porszivozni a matracot(ugyanugy mint a sajatodat)mert a sok lathatatlan kosz ott van(lehamlott bor,stb...)Nekem a matracvedon felul a lepedo is olyan ami nem azik at baleset eseten,(alulrol be van vonva valamivel) illetve erre tettem meg egy agyvedot (vagy minek forditsam)ez azert volt jo,mert pici koraban almaban is visszabufizhet a baba kis tejet,es ez az agyvedo eldobhato,igy nem kellett naponta a lepedot mossam mert odabufizett esetleg a baba.Illetve amikor elkezd fogzani a millio nyal nem aztatta at naponta a lepedot.Mindjart kuldom a linket,nem tudom otthon kaphato -e:
www.pampers.co.uk/pampers-bedmats?gclid=CPmYoJ_WiLICFSfMtAodP00ADw en peldaul nem tudtam megoldani ugy hogy csak egy sima textilpelust tegyek a feje ala felfogni a bufit-nyalat,mert az en babam a kezdetektol fogva mozgott,nem aludt egy helyen,igy allandoan lehernyozott volna a textilpelusrol..
Szóval. Nézegettem a hálóingeket. A következő nagy projekt az lesz, hogy a PINK színű frottírköntösömhöz (vagy 10 éve használom és még mindig imádom, puha és PINK!) kell elölgombolós hálóinget keresnem. Négyet. Kórházi lista szerint. Nem vagyok boldog. Nézegettem ugye…..
Angyalka75 2012.08.27 15:00:18
Nyugodj meg,anyosod igen is elo fogja venni a gyermekei jatekait,es te a csaladi beke kedveert igen is le fogod sikalni es odaadod a gyereknek.(maskulonben megkapjak majd anyostol "sikalastalanul")es hogy meg rosszabb legyen a kep;tuti onnan fog kikerulni egy ,amit a gyerek imadni fog! Egyebkent nincs ebben semmi rossz,hiszen te mondtad csaladtag az ok...es kulonben is,azokkal a jatekokkal gyermeked apja jatszot!!! ja jut eszembe,csinaltam par kepet a jatekokrol,amig minden tovabbi nelkul mehetnek a szuletestol.,hogy otletet kapj.Vagy megprobalom felrakni ide,ha nem megy akkor marad az email.
fehernemu es haloing....Akarki akarmit mond,szerintem a kinai nem szegyen...arrol senki se tehet,ha csak arra van penze,es ugye nem minden varosban vannak outletek,meg ehhez hasonlo boltok.Inkabb legyen rajtam kinai cucc,mintsem,hogy budos ,vagy koszos legyek..mert arra tenyleg nincs indok!
Turkalo,es hasznalt ruhat vaterazok...sajnos itt lathatod,mennyire nincs az embereknek penze..van akinek csak az ilyen cucc jut.nagyon sok helyen ujra el az ami anyaink-nagyanyaink idejeben:a legnagyobb gyerek ruhait szepen vegighordja azosszes testver,illetve a rokonsag tobbi gyermektagja.Amikor valaki gyereket akar,biztos,hogy nem errol almodik...De a mai vilagban sajnos ide jutottak az emberek.es egyre tobb jut ide.
Fehernemut egyebkent es furdoruhat en sem vennek.Sot cipot sem. esetleg azt el tudnam kepzelni,hogy esetleg elgondolkozok rajta ,ha valaki rosz meretet vesz-kap,es ugy ahogy van csomagolasostol cimkestol eladja,hogy elgondolkozok rajta...Egy felprobalas ugye nem minosul hordasnak.Hiszen ennyi erovel ne vegyel sehol fehernemut,cipot ,stb .. hiszen ki tudja hanyan probaltak mar fel elotted a boltban...Egyebkent a haskoto meg attol fugg milyen haskoto.nekem volt,terhesseg alatt kellett hordani,nagyon jot tett a pocimnak,gyengeden tartotta(csak ajanlani tudom,nagyon jo volt mikor egesz nap allnom,meg futkosnom kellett)es azt peldaul kimondottan ruhara kellett felvenni,ez a leirasban is benne volt.szoval en nem tennem a fehernemu kategoriaba. mindig atletara ,vekony topra vettem ra,es ugy kerult erre ra a pulcsim stb...szoval gyakorlatilag lathatatlan volt.szules utan en is eladtam,es megvettek.Nagyon jo allapotban volt,egy mosas es ennyi.egyebkent errol a babapancelrol beszelek(en igy hivtam):
www.mothercare.com/Nexcare-Maternity-Support-Size-8-18/873959,default,pd.html?singlehit=true ez harom reszbol all,kulon kulon is viselheto.en leginkabb csak ez elso fazist hasznaltam. sajnos csak ezt a kis vacak kepet talaltam arrol ,hogy is nez ki a kulon kulon fazisban felrakva: www.google.co.uk/imgres?q=nexcare+maternity+belt&hl=en&sa=X&biw=1600&bih=775&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=kYWv2OqgtbFgTM:&imgrefurl=http://www.gumtree.com/p/for-sale/nexcare-maternity-support-belt/106337260&imgurl=http://is02.thegumtree.com/image/big/138900682.jpg&w=358&h=268&ei=W2Q7UK_FFaPU0QXVsYCYBg&zoom=1&iact=hc&vpx=1004&vpy=152&dur=403&hovh=149&hovw=199&tx=143&ty=138&sig=112807305037226404288&page=1&tbnh=124&tbnw=165&start=0&ndsp=33&ved=1t:429,r:5,s:0,i:88 Az az igazsag ,hogy itt is irdatlan draga minden ami a terhesseghez,es a babarol szol(na ja ez egy jo biznisz)es tenyleg vannak nagyon jo dolgok.de ha nem teheted meg,hogy ujonan megvedd,akkor marad a hasznalt.persze csak okosan.Akinek telik mindenre,az meg oruljon neki. Es tenyleg nagyon sok okos dolog van itt.biztos vagyok benne,hogy ha te is hamarabb megismerkedsz egy igazi terhesparnaval,vagy en meg egy ilyen "ovet"is hasznosnak talalnek neked,tuti nagyon sok nyavajatol megkimelted volna magad.
Egyebkent tenyleg erdemes huzni egy hatart mi kelles mi nem.A mai vilagban amikor a gyerekvaras es a gyerek egy jo biznisz,mar mindent megkaphatsz amirol anyaink meg csak nem is hallottak.van ami jo dolog es van ami nem(pld gyereknek ne vegyel kompot-mindenhonnan azt hallottam,hogy egeszsegtelen,veszelyezteti a babat) Mondjuk nekem ezzel nem volt gondom,en tudtam mi kell,abbol is milyen -es kesz.de tudom nem mindenki ilyen.Nekem is volt ismerosom,aki-ahogy o fogalmazott-minden szart megvesz-szoval aki nem tudja a hatart az csinaljon egy listat.Mondjuk legyen egy a kotelezo dolgoknak.(ilyen az agy ,a kad,stb...)aztan johet a kell,itt mar db szammal(mondjuk body 10 db,zokni 6,kezdesnek jatek 10,stb..) minden mas a szeretnem-vagy de jo lenne listara.es ennyi.
Egyebkent meg ha mar listanal jarunk...latod ez a nagy kulonbseg az itteni ,meg az otthoni korhazak kozott...megmondjak mibol mennyi kell.es ha nincs?vagy nem akarom?mi van ha en nem akarok haloinget,vagy epp nem negyet,csak kettot,vagy epp tizet? Es ha en poloban meg naciban akarok lenni? Ime nalunk hogy nez ki egy ilyen lista: www.babycentre.co.uk/pregnancy/labourandbirth/planningyourbabysbirth/whattopack/ Az a baj otthon arra mennek ra te miben legyel,mit kell viselj,ahelyett,hogy inkabb a szules es vajudas lehetosegeit szelesitenek.itt egy szipmla allami korhazban is te dontod el hogy akarod!allva,fekve,setalva,szulesi labdan,vizben,gugolva,vagy terdelve...Itt te mondod meg mit akarsz,a korhazi alkalmazottak meg azert vannak,hogy ezt elosegitsek.csak akkor szolnak kozbe ha baj van. Itt nyoghetsz,kiabalhatsz,nem gond.Sot itt az is teljesen normalis ha otthon akarsz szulni.A midwife hazhoz jon! szerintem inkabb a magyar korhazaknak es orvosoknak is erre kene koncentralni,nem pedig arra,hogy te mit viselj.Egyebkent eppen ezert nem is olvasom a magyar anya-baba topikokat,forumokat,mert kilencven szazalekuk tele van horrortortenetekkel.szegyen es gyalazat! Nem mindenki engedheti meg maganak a magankorhazat! Vagy epp a maganorvost! es ezek a nyomorult nok irjak ezeket a sztorikat!csodalom hogy ilyen elso szulesek utan bevallaljak a masodikat! Mindenkinek jarna a normalis,emberbarati ellatas! Ez mindig felduhit! orvos van otthon is,nem csak itt.a felszereles is megvan minden korhazban!akkor otthon hogy fajulhat odaig egyszules,hogy elfelejtik az anyat,nem adnak fajdalomcsillapitot,epiduralist,stb...??? Na nem is bosszantom magam tovabb...
"Szóval tényleg nem értem, hogy ami jár egy randa angol nőnek a ködös-hűvös időben, alattvalóként, azt én miért nem vásárolhatom meg a boltokban???)" Azert ,hogy nekunk legyen mibol valogatni...bibiiii...:P:P(igaz en nem vagyok angol es talan ronda sem...*pirulossmile*
komolyra forditva a szot.itt minden a vasarlasrol szol.Az emberek(foleg nok)hobbija a bevasarlas.lattam ezerszer..:
-mit csinalsz holnap?
-semmit,miert?
-ruhavasarlas itt-meg itt?
-ok
szoval igy megy ez.vasaroljak a ruhat,a csecsebecseket,kiegeszitoket,erre keresnek.ha hetvege van akkor bevasarlas,hetkoznap szinten.ha bank holiday(unnepnap) akkor nagy learazasok.ha jon a karacsony szinten.Karacsony utan az ev vegi learazas?nyitas elott orakkal kigyozik a sor a bejarat elott.esv eszik a 101.-dik ruhat,cipot..ezek tiszta hulyek.a terhesseg is errol szol,es a babavaras is.hat ezert van itt mindenbol hihetetlen valasztek.Egyebkent hiszed ha nem nekem egy sima fekete pelenkazo taska van,az a legpraktikusabb.A babakocsi kek-fekete,tehat megy is hozza.ugy is mindig a kocsiban a gyerekules elott van a foldon,ha bemegy egy wc-be ugysincs hely a taskadnak)sosincs egy rohadek akaszto a pelenkazoreszen0tehat megy a foldre,illetvenalam a cipomre ,meg a labam kozze,mert ugy vagyok vele az tisztabb mint a wc kove..szoval nem is lenne ertelme nem feketeben gondolkodjak.az a lenyeg ,hogy praktikus legyen.Volt hozza pelenkazo "matrac" ,van hely a cumisuvegeknek,belefer:valtas ruha,pot textilpelus,szakallka,papirtorlo,nedvestorlo ,utazo cumisuveg melegito,pelenka,pelenkaszacsi,papirzsepi,manapsag utazashoz kanal,bebietel,jatek,a gyerek piros kiskonyve(ebbe vannak az adatok a gyerekrol,ez mindig nalad kell legyen).
Bufi es tarsai.....hat van egy jo es egy rossz hirem...a jo:szulessel ezek elmulnak.a rossz:kaphatsz helyere fingit...Igen jol hallottad.Mivel a csaszarnal a vagas utan ,hogy is irjam ..szoval felrepakoljak a belso reszeid,hogy a gyereket kivegyek,majd utanna visszatesznek mindent..nos mivel megmozgatjak a beleid ez jarhat fingi-lingivel az elso het(ek)ben..bocsi.....
Hogy az irodai dolgok több mint katasztrofálisak, az nagyon nem jó most. Haladni kéne, nem pedig csak állni és pislogni, hogy ezek. tényleg. ennyire. hülyék. Mindegy. A közvetlen kolléganőm azt mondta, nem érdemli meg senki, hogy mi megneveljük, szakmai vagy emberségre vonatkozó…..
Angyalka75 2012.08.14 15:46:08
Azert majd ird meg mit csinalsz,hogy ennyi kobunkoval talalkozol..
Mosas::ahogy mar mondtam/irtam:legyen az hasznalt,vagy uj de a te gyereked altal hasznalt cucc amit takaritanal: Moshatot a mosogepbe,a tobbit(muanyag,fem,stb..)pedig lemosassal takaritunk.Ami zenel,beszel,villog azokbol csak olyat venni amibol el lehet tavolitani az elektromos reszt.Ha nem lehet nekem nem kell mert nem lehet normalisan takaritani,tisztitani.Banj ovatosan a ferotlenitoszerrel.A mosogepben moshato dolgokat en nem fertotlenitem(nincs hypo,clorox es tarsai) mert szerintem nem lehet maradektalanul eltavolitani pld egy plussalatbol.Vagy ha megis hasznalsz hypot akkor tedd vissza meg ket extra oblites centrizesre oket csak tiszta vizzel.nem hiszem hogy mindent napjaban tobbszor fertotleniteni kene.Viszont ami nekem jol bevalt;;az antibacis kezmoso a wc-ben,illetve lehet kapni olyan zseles allagu kezmosot,amihez nem kell viz csak toltesz a markodba belole atdorgolod a kezeden es mar kesz is.ezt lehet kis kiszerelesben kapni,ez nagyon jo a taskadba,ha netan mentek valahova.
Egyebkent az alapszabaly a mosas-fertotlenitesrol a kovetkezo: tejes dolgokat(cumisuveg -mellszivo,stb...)mindig fertotlenitunk,vagy sterilizalunk mert elszaporodhat benne nagyon konnyen a baci.Mindegy hany eves a gyerek.ha elkezded a hozzataplalast akkor a tanyert kanalat,illetve itatopoharat(amibol nem tejet adsz) azt mar csak mosni kell,ugy mint a tobbi edenyt otthon.
Az elso harom honapban fokozott odafigyeles a kezmosasra,illetve ha a gyerek ledob valamit annak elmosasara.Viszont ha mar elkezd mozogni,tehat meg tudja kaparintani a dolgokat magatol es a szajaba tenni,akkor onnantol mar felesleges a torekves,hiszen az egesz vilagmindenseget ugyse tudod fertotleiteni,o meg ugyis mindent a szajaba fog tenni.Amikortol meg elkezd maszni -kuszni,menni onnantol meg mar szelmalomharcca valik az egesz,merthogy a futol megkezdve minden a gyerek szajaba fog landolni.itt inkabb mar arra kell figyelni,hogy mi kerulhet es minem kerulhet be a szajaba,nem pedig az allando fertotlenitesre.
bimbovedo heyett inkabb vegyel bimbovedo kremet! A muanyag (szilikon?) bimbovedot nem ajanlom,mert nem biztos ,hogy elfogadja majd a baba a cicit vele egyutt.Szoptataskor(vagy tejfejesnel)erzekeny lesz a bimbod es nem biztos ,hogy elbirod magadon viselni!Viszont lehet kapni bimbovedo kremet-olyat vegyel amit nem kell mindig lemosni!-az vedoreteget kepez a bimbon amit el tudsz viselni,plusz apolja a bimbokat menet kozben.hameg valami oknal fogva megis kisebesedne(ha mindig hasznalod akkor ez nem tortenhet meg-hacsak a babameg nem harap)akkor egyben arra is jo.
szajpenesz:nekunk nem volt soha,de lehet kapni szajpeneszre ecsetelot a patikaba recept nelkul,en is hoztam ki magammal-ki is dobtuk a kukaba mert nem kellett.
TUDTAM EN HOGY IMADNI FOGOD A STERILIZALOT HAHAHA!!!!!
A gyomoregesre majd visszaterek,most mennem kell.PU.remelem segitettem.
Angyalka75 2012.08.21 15:00:06
@KisVirag: Hahaha kis naiv! Tisztasag manias anyja van a gyermekemnek,megis minden a szajaban landol. Minden kis porcicat,morzsat fel tud csippenteni,imadja a cipot ragni(pontosabban imadna), megeszi a pizsamamat,a jatekait,az agyat(az agyarol az uj tuhegyes fogaival szepen lehamozta a szint hat helyen)megeszi a vatat,a pelenkat,a pelenkas zacskot(na jo csak enne,mert anya resen van) Imadja a porszivot,ragja a kabelt,a gegecsovet.A jatszoteren a korlatot,a maszoka oldalat,a fakat,fuvet,fadarabokat,leveleket,bogarat...egyszoval mmindent :( es tenyleg nem takarithatod le az egesz vilagot.A kocsiba ha megyunk vhova,akkor amig kicsi volt csak szobai cipocske volt rajta,mert a cipoi talpat is ragja,a zoknit leszedi es a szajaba tomi,miota jar azota vagy mezitlab,vagy a szobai cipojebe kerul a kocsiba,hogy ne tudja az utcai cipoje talpat ragni...: ( szoval ernek majd meg meglepetesek!
Bimbovedo krem:szigoruan csak olyat vegyel,ami termeszetes alapanyagokat tartalmaz,es nem kell lemosni! Amit le kell mosni az eleve gubancos,mert tuti olyan dolgot tartalmaz ami nem jo a babanak,es kerdem en hogy lehet lesikalni maradektalanul egy amugy is tok erzekeny mellbimborol?
Bio oil:majd legkozelebb kiprobalod,hahaha.Mindenesetre jo hogy azt a masikat lehet otthon is kapni,azert az eleg nagy segitseg,hogy nem kell kulfoldrol rrendelgetni.
Bar megjegyzem,hogy a bio oilt is hasznalhatod az elejetol fogva.Nem tudom ki nem ajanlotta neked a kezdetektol.Itt a dobozom es azt irja:during pregnancy apply twice daily from the first trimester until after birth.lehet aki ezt mondta azt ez a mondat kavarta meg: apply twice for a minimum of 3 months...
na mindegy.maradj is az angol,nemet,stb...eredeti cimkenel,nem is ertem odahaza hogy engedhetik,hogy egy 6 oldalas hasznalati utasitast csak siman le egyencimkezzenek amin kb van max 5 mondat.:(
na igen a gyomoreges,amig el nem felejtem.Asszem abban egyertertunk ,hogy szerintem is technikai okai vannak az allando gyomoregesednem-savhanyasnak.Szerintem is rossz helyre agyazodott be a babad ilyen szempontbol es o nyomja a gyomrod..ahogy azt leirtad.Szoval valoszinuleg emiatt nem fogsz tudni megszabadulni tole,csak majd akkor ha a gyerek megszuletett.persze probalkozni a tunetek csokkenteseben lehet.HA az amit te szedsz nem hasznal(rennie),akkor kiprobalhatod amit en mondtam a gaviscone advance-ot,de csakis azt,mert a sima gaviscone nem adhato terheseknek! lehet a gaviscone-ban mas van mint a rennieben es az segit majd.Ezen kivul marad az olyan etelek fogyasztasa amik savlekotoek(fott krumpli piritos stb...)illetve a kicsit es sokszor eves.
Ezen kivul van szodabikarbona,illetve vannak meg olyan szerek amiket naturaboltban lehet kapni.Most nem irom le,mert nem tudom ,hogy terhesnek adhato e.de en a helyedben elmennek egy gyogynovenyboltba,es ott megkerdeznem mit ajanlanak kismamanak.Tuti lesz valamineked.
Ezen kivul meg ami sokat segithet az a testhelyzeted .Amikor en szules utan gyomoregesbol gorcsolesbe atmentem ,akkor bizony nekem sok mulott a testhejzetemen.Konkretan volt egy bizonyos poz,amit meg kellett talaljak(bele is tellett par almatlan kinlodos estembe)ha ez megvolt ugy enyhultek a tuneteim.En ugy tudtam aludni,hogy az osszes fellelheto parna a hatam mogott,es majdnem ulve,kicsit gorben kifordulva...Ha mar par centivel elorebb vagy hatrabb kerultem akkor nem mukodott a dolog.Illetve a labam szetlokve,kozte a hasam,hasam tetejere parna,es azt ranyom a nem a gyomorszajra,fentebb,ahol fajt nagyon,de kozbe kisse eloredulve.Ez utobbi poz leht nem fog tetszenni a gyerekednek,de talan az sem egy utolso szempont,ha minden lefekves elott megbeszeled vele,hogy ne fekudjon oda ahol te kapsz egy csomo savat,mert akkor hulye pozokat kell felvegyel,amik neki sem lesznek kenyelmesek..Hatha hallgat rad.:)
Hat ennyit tudtam mondani errol...
Ne nézzetek hülyének légyszi, de honnan a fenéből tudja az ember lánya, hogy vizesedik??? Hogy most attól duzzad a bokám, hogy már nem edzem és szétcsúsztak a csontjaim is, vagy ott most víz vagyon benne(m)??? A hülye védőnő is csak csipkedte és mondtam neki, hogy vastagabbak a…..
Angyalka75 2012.08.14 15:22:35
jajj te kis szegeny...azert az tulzas,hogy kokemeny dolgozas kell hogy jol nezz ki...inkabb egy kicsit onbecsulesre kene gyurni,irgum-burgum:) Egyebkent visszatervea vizre.Ahogy irtam nagyon sok nonek(majdnem mindenkinek) vagy bedagad a laba,vagy vizesedik,vagy mindketto(!)Foleg ha a terhesseghez,a hajlamhoz,a maszkalashoz meg nagymeleg is tarsul.Van akinek csak a bokaja dagad be(lehet viz nelkul is)de van akinek az egesz laba,labaujjai,meg minden egyszerre.ezzel nem nagyon tudsz mit csinalni.lefekves,labfelpockolasa parnakra,ennyi.Nekem talan ket eztere dagadt be a labam csak,akkor mikor melozta,en befasliztam,de azzal nagyon vigyazni kell terhesseg alatt,es csakis akkor lehet hasznalni hakis helyen van a dagadas,es a szokasosnal is lazabbra tekerve.ha nem vagy biztos magadba akkor inkabb ne csinald,nehogy baj legyen.
a parnara viss\aterve:igy jar az ember ha terhessegi agylagyulas van az egyik oldalon,es egy orokmozgo baba a masik oldalon haha.Mindenesetre tedd el ezt a linket,vagy jegyezd meg a nevet,es szerezz egy ilyet majd a kistestvernel,es meglatod,hogy semmi gondod nem lesz.Egyebkent vszinu ,hogy vkinek emailben irtal a problemarol,de nem nekem,mert arra azert csak emlekeznek...mindegy..ahogy mondom erdemes lesz egyet beszerezz a kistestverhez.egyebkent erdekes mert en kb 4 honapos terhes voltam amikor mar ugy keltem minden reggel,hogy a paplanomat ejjel alvas kozbe a pocak ala gyurtem,mert mar akkor huzodott a hasam.Miutan ezt megvettuk,nem volt ezzel gondom.Lehet a te pocakgorcsolesedet is megakadalyozta volna??
Haloing:kerdezz ra kell-e.meg nezd meg a kortermet ahol leszel.Ugyanis nalunk adtak mutos haloinget,abban voltam az elso ket nap,utanna mehettem zuhanyozni es felvenni a sajatom.En polot vittem terdnacival,amikor szopizni kellett akkor egyszeruen elhuztak egy fuggonyt az agyam kore ,igy nem latott senki se ,hogy en mit csinalok.Egyebkent a gombos pizsi,vagy felso es egy szopikento(ennek hianyaban tetra pelenka minden tovabbi nelkul megoldja a gondod a korhazban is(en is ruhellem a haloinget,en meg a korhazba se voltam felvenni,es megis megoldottam a dolgot.Maga a nadrag nem okozott gondot a vagasnal sem,de ne csiponacit vigyel,es felejtsd el a farmert es mas durva anyagot.csak puhat.attol fugg ,hogy hol fognak vagni persze,engem teljesen lennt alul vagtak vizszintesen,ugyhogy nekem a bugyikkal volt gondom inkabb.Errol jut eszembe.Bugyi.Nos bar az eldobhato bugyi jo otletnek tunik,itt mindenki panaszkodott rajuk,altalaba ha megvetted a meretedet belole az a fel seggedre se ment fel.Ugyhogy itt azt tanacsoltak,inkabb vegyel valami olcso(nem gond ha balesetes lesz)bugyit amiert nem kar es hasznald azt,abbol legalabb tudod a mereted,megnezheted,stb..szoval meretgondok kizarva.Betet.Lehet kapni direkt maternity betetet szules utan.Nos nem tudom ez kaphato e otthon,de az valami borzadaly.Hossz es vastag,amig az agyban vagy es nem maszkalsz addig jo,de ha mar elindulsz idegbajt fogsz kapni tole,mert olyan mintha a teli paplanod tekerted volna fel es raktad volna a labad kozze.En tena lady-t vettem,ajanlom nagyon.vekonyabb mint egy normal betet,es a nedvszivasa tokeletes.Szarnyasat vegyek,es nem lesz baleseted.
bebior-lampa:orulj,hogy megkapjatok,legalabb nem lesz ra gondotok.Lampa:oszinte lehetek?bocs keresztmami-de ez inkabb gyerekfuggo.Ha a gyerek erzekeny akkor felriadhat a legkisebb rezdulesre(a pelenkazas meg azzal jar)es a legkisebb ,leghalvanyabb fenyre is.Viszont ha meg olyan akkor sutogethetsz agyut is a fule mellett,meg vilagithatsz a nappal is(mar ha le tudod hozni az egbol) akkor se fog felkelni.De ha megis szeretnel egyet,de nem lesz konnektorod ime a megoldas:En az ejjelilampam hasznaltam,ami az ellenkezo sarokba volt beteve mint a kisagy.Igeny szerint szines kendovel meg le is talarhato(nekunk nem kellett)es mar ki is van szortirozva a gond.:)
Angyalka75 2012.08.15 15:15:08
@KisVirag: Szerintem nem lesz gond a sonkakkal,tuti eltunnek,tudd le nyugodtan vagyis tudd be a terhesseg velejarojanak.sajnos az ido nemigen volt hozzad kegyes,azert negyven fokos nyarat egy kismamanak...az mindenkeppen durva.Meg egy nem kismamanak is.
Parna:Nyugi nem csak annyiert lehet kapni....Sokan erdeklodtek mar tolem te mit hasznaltal ekkor es akkor,mit vettel,stb....Epp ezert nem szeretek nagyon errol ertekezni mert ezekrol -mivel kulon orszagban elunk en csak kep formajaban tudom barkinek is megmutatni.Legtobbszor azonban ezekhez ar is tarsul.Es ha ra guglizok valamire nembiztos hogy a legolcso ar jon fel(na ja a gugli se hulye)de az nem azt jelenti,hogy csak annyiert lehet kapni,vagy en annyiert vettem.Sokan ugy gondoljak nekem milyen jol megy mert megmutatok egy 50 fontos jatekot,vagy egy mit tudom en 200 fontos agyat...arra meg nincs idom,hogy olyan kepet keritsek a gugli altal felhozott 1000-bol ami mellett nincs ar.Szoval ha esetleg majd barmi is erdekel -es te egy olyat akarsz ,akarmi is legyen az amit nalam lattal-csak szolj es akkor meg tudom nezni hol a legolcsobb akar ujonnan,akar hasznaltan(ahogy szeretned)
kinairol:Manapsag mar jol utanna kell nezni a dolgoknak,mert az otthoni kinai boltok arai is jol felmentek,es lehet igazad_egy outlet-nel,vagy epp egy kiarusitasnal lehet tudsz venni markasat ugyanannyiert..De azt is hozzateszem a kinaival sincs gondom,ha az jo minosegu.Egyebkent miota itt elek kinnt azota sokat valtozott avelemenyem a kinairol.Otthon sokan lenezik a kinait.Itt nincsennek kinai boltok,viszont akarhova bemegy -M&S,Gap,meg egyeb nagy markak:megnezheted a ruhak kinaiak,indonezek,vagy epp indiaiak....Es minden tovabbi nelkul rajtuk van a nagy arcimke merthat egy M&S,Gap,stb...boltban vagy...kesz orulet ez egyebkent. A gyerekjatekok is mind kinabol vannak.Otthon nagyobb eselyed van nem kinaba gyartott jatekot venni a babadnak mint itt.Egyszeruen hihetetlen!A nagy hatalmas mama baba boltban(akkora mintotthon egy plaza) 1azaz egy db nemkinai jatekot talaltam!!!!!Orulet. Na de visszaterve a temara: mindegy ,hogy kinai,vagy triumph a lenyeg hogy ne legyen draga ,jo minosegu legyen es meg tetszen is.:) na felkelt Bogyoka....
Angyalka75 2012.08.21 14:26:22
@KisVirag: Na igen,aki nincs hozzaszokva a huvos es esos eghajlathoz,az menekul vissza a melegbe,meg akkor is ,ha az nagyon meleg...mindenesetre en ugy vagyok vele,az itt levo 12-15 fokot is ruhellem,nem beszelve a sok esorol,de azert a 40 C az sok.Egyebkent erdekes ez,mert mikor idejottem akkor mindig faztam(nem csoda) de mara mar "megszoktam".ertem ezalatt,hogy azert mostmar nemcsak nagykabatban latni,hahaha.Viszont az otthoni nagymeleget cserebe mostmar nem birnam szerintem.Viszont osszel es tavasszal minden tovabbi nelkul elrohangalok otthon egy szal pulcsiban,amikor mason mar kabat van.De azert nem hiszem,hogy vala skot leszek,ki van zarva ,hogy telviz idejen pantos szandalban es selyem alkalmi ruhaban alldogaljak az utcan(ez kesz orulet,tudom..hogy nem faznak ezek fel ilyenkor?En ugy kifaznek,hogy meg a kovetkezo eletemben sem lenne gyerekem az tuti.)
terhestempo:ha nem akarod mas segitseget kerni akkor meg kell tanulni masfele modon megkozeliteni a dolgokat.Ne vard el magadtol,hogy nagy hassal ugyanazokat a mozdulatokat meg tudd tenni mint amit has nelkul.ez butasag.Viszont mindig van egy masik ut. Ja kontaktlencserol es szemuvegrol irtal egyszer.Hogy mi lesz majd az ejszakai etetesrol,meg ilyenek...Azert mert babad van nem kell elterj ennyire a megszokottol.Ejszaka szemuveget felkapod es kesz,nappal meg maradhat a kontaktlencse.Ilyen egyszeru.
kinai: sajnos igazad van,nagyon sok a szemet.En csak arra vilagitanek ra,hogy kinai es kinai kozott is van kulonbseg.Pld nem mindegy hogy a szar minosegu kinaban gyartot,kinai boltban kaphato sportcipot veszed meg,vagy a sportszer boltban a pld Nike cipot,ami szinten kinai gyartasu,de egy napon sem lehet emlegetni a minoseget. es meg sorolhatnam az ehez hasonlo peldakat.Mindenesetre en ezert dontottem ugy,hogy a kis csorgoket ,ragokakat es cumit,vagy cumisuveget olyat veszek ami nem kinai gyartasu,mert a korai idoszakban minden benne van a gyerek szajaban,es nem szeretnek szar minosegu cuccot a gyerek szajaba adni.kesobb mar nem olyan nagy gond ez,hiszen a biciklijet,vagy eppen a jarassegitojet mar nem ragja,szoval ott marnincs ez a fajta veszely(perszeazert legyen azoknak is minosege)
Az ebay az nagyon jo dolog,nagyon sok jo mindent tudsz venni,ujat is es hasznaltat is,a cumisuvegtol megkezdve a jatekokon at szoval mindent,es ha szerencseed van fillerekert.:)Kicsit masknt mukodik mint az otthoni vatera teszvesz)szerintem az ebay-t egyszerubb hasznalni es jobbak a szabalyok)
tenyleg eldobhato bugyi proba megvolt mar?Milyen a sterilizalod?
Péntek, hajnali fél hat. Több mint egy órája fentvagyok, az esti dinnye megtette hatását és ki kellett mennem pisilni, viszont azóta nem tudok aludni. Csak hánykolódtam, így az lett a vége: írok, hátha utána jut még egy fél óra szundi nekünk is. Persze nem tudtam értelmeset…..
Angyalka75 2012.08.18 15:39:17
Na szoval erzed ha hozzadernek,ha gyomroznak,de fajdalmat azt nem.szoval hol tartottam...Erdekes volt ez is,hogy ahogy hallottam otthon sterilen tartjak a babakat ameddig csak lehett,itt meg a kezem kozze nyomtak a mutoben es minden tovabbi nelkul toltak minnket vegig azon a folyoson,ahol a latogatok is jottek mentek.Bar egy uj kutatas szerint nem jo sterilen tartani a babakat,most erre jottek ra-otthon.Szoval betoltak -hat en ugy hivom megorzo,mert nem intenziv-legalabb is nem a magyar ertelemben.Egy nagy korterem,mint akarmelyik masik,benne vagy 8 agy.csak egy kicsit tobb geppel,illetve egy asztallal az ugyeletes"ranknezo orvos(nover?)szamara.Egyebkent ez nagyon jo megoldas,hogy gurulosak az agyak,nem ugy mint otthon ,hogy a fix kortermire beboritanak mutet utan.Egyszeruen csak betoltak az agyat velem a helyere,keritettek a babanak egy ugyanolyan kis atlatszo agyikot ,mint a mutobe es kesz.Baba rajtam volt sokaig,neha jottek mentek a feherkopenyesek(na jo itt feher es kek kopenyesek:) ) ellenoriztek minket,nezegettek a gepeket,ellenoriztek vernyomast ,stb...kerdeztek ,hogy vagyok.nezegettek a babat.Egyebkent onnantol kezdve hogy kivettek belolem vegig mellettem volt,itt nem viszik el a babakat anya mellol.A megorzoben egyszer vittek lemerni,,vizsgalni,akkor ment vele apa,Egyszer meg ,itt a megorzobe volt egy nagyvizsgalatom,akkor megkerdeztek a nagyit,hogy nem e akarja az unokajat kezbe tartani,es a kezebe nyomtak mig engem korbevizsgaltak.:) Anyam meg csak lesett,mert ugye ez sem divat otthon.De azert nagy boldogan szorongatta unokajat.:) Persze ekkorra mar volt egy rakas kepunk is a fiatal urrol.:) Ebben a megorzoben asszem olyan 4 orat lehettem,utanna letoltak minket agyastol a normal korterembe,ahonnan is a 4. napon eljohettunk. Ahogy irtam,az erzestelenito eleg hamar kijott belolem,utanna kb 4-6 orankent jottek es fajdalomcsillapitokat adtak.Illetve neztek ,hogy mi tavozik kateteren at,ezz fontos,mert ha nem pisilsz,vagy nem tisztul a szine,akkor az gond.Neztek a sebem is.Estere aztan leszedtek rola az elso ragacs reteget.Ugye en akkor nem lattam ez hogy nez ki,utolag mar elmondhatom,hogy kozvetlen a boromre a sebre kerult egy vastag atlatszo ontapados "ize" ilyet szoktak hasznalni otthon a nem tul nagy,de azert nem kis pici egesi serulesek befedeseben,ez segiti a borkepzodes,ugy nez ki mint egy atlatszo bordarab.Erre kerult egy felso reteg amit ugy tudnek leirni,olyan mint egy halvany barna szinu nagyon szeles leokoplaszt.nos estere ezt az utobbit mar le is szedtek.Masnap mikor zuhanyozni kuldtek akkor meg azt mondtak aljak be a zuhany ala es azt az atlatszo reteget is szedjem le(????EN???A sebemrol kozvetlen??hogy???)hat ugy hogy aztassam es szepen lejon...Es tenyleg.) innentol kezdve semmi de semmi nem volt a sebemen.A fajdalomrol mar irtam,az elso par mozdulas,megmozdulas,elindulas faj,illetve olyan erdekes,mert olyan mintha tuz egne benned es az egetne a z a resz ahol a seb van...szoval nem kellemes.Minel hamarabb elkezdel vele mozogni,annal hamarabb belejossz.Kapkodni nem kell,csigazz te is,nem a sebesseg szamit ,hogy milyen gyorsan mozogsz,hanem ,hogy mozogsz.De ez a normal szules utan is igy van en ugy tudom.
Aztan amire figyelni kell az a pisiles.Ugye miutan maar masnap kivettek a katetert,mehettem zuhanyozni,onnan magam mehettem pisilni.Adnak ilyen betetet,pont ramegy a wc karikara es abba kellett pisilni ,hogy lassak mi jon ki belole.ezt eleg komolyan vettek,amig nem volt szamukra megfelelo mennyisegu pisim,es nem volt letisztulva es nem "potyogtak "kifele ilyen veres darabok,addig nem mehettem haza.Ez a negyedik napra mar jo lett,igy mehettem.hat kocsiba ulni,az eleg erzzekes a vagassal az mar szentigaz....Nekem joll hatra volt dontve az ulesem,ugy volt a leg elviselhetobb es abba is kaszraan ultem,es kozoltem jo lenne ha a lyukakat es aknafedoket elkerulnek. Na mit kerdeztel meg:Mire kell figyelni.hat a sebedre.:) En ugymondanam,hogy ugyanugy mint terhesen mindent tudsz csinalni,csaak ovatosan.Normalisaan nem terhesen,vagas nelkul ugye az ember porog csinal mindent ugy ahogy megszokod,megszoktad.Amikor terhes vagy akkor -foleg mikor mar no a hasad-ra kell gyere arra hogy ugy azzal a mozdulattal ahogy eddig csinaltal akarmit ,ugy mar nem megy.Ugye ekkor ugy probalod meg csinalni,hogy a pocival menjenek a dolgok.Nos a vagassal megerkezel a harmadik stadiumhoz,mert ugy ahogy normalisan,vagy ahogy terhesen csinaltad a dolgokat,ugy nem fog mnni,szoval jon a harmadik pozitura a dolgok veghezvitelehez.En a porszivozast kihagytam vagy 8 hetig,az nagyon megeroltette a hasam.Illetve az elso negy hetben igen surun emlegettem az edesanyjat annak aki a lepcsot kitalalta(ketszintes hazba laktunk)na fellkelt a manocska.majd meg gondolkozok mire kell figyelni...
Angyalka75 2012.08.20 22:22:26
@KisVirag: Szia.Kicsit eltuntem...:) Na szoval nyugi!Az ,hogy ez az egesz szules es labadozas dolog mennyire lesz horrorfilmbe valo,az az egyik oldalrol nagyban fugg a korhaztol,az orvosoktol es apoloszemelyzettol.Masik oldalrol viszont ugyanolyan sok fugg toled.
Mondom en ugy,hogy en sem vagyok hala az egnek(lekopogom kop-kop) egy olyan ember akit allandoan nyiszaltak a mutoasztalon,en is mandulaval voltam csak a korhazban gyerekkent.,plusz felnottkent egy hetet a problemam miatt.Illetve en is undorodom a "korhazszagtol" ugyhogy en nem is nagyon voltam latogatoban sem ,de ha igen akkor is tudattam,hogy ha erzem ,hogy elkezd inogni a szoba,akkor nekem mennem kell,maskulonben ajulas lesz belole...Szoval Itt bar lehet nem viszik tulzasba a vizsgalasokat,ami ugye duhito is lehet-lasd azert az eleg durva a 21.szazadban ennyi ketyere mellett,csak 12 ora vajudas utan derul ki hogy a gyerekem farfekveses.Ha ez idoben kiderul akkor meg tornagyakorlatokkal fordulasra kesztethettem volna,de legalabb is felkeszulhettem volna lelkileg a csaszarra.Na mindegy.szoval ettol fuggetlenul viszont tenyleg emberebbul bannak a betegekkel,mint otthon,foleg ha azt nezed,hogy en nem magan hanem allami korhazba voltam.Szoval azert az ,hogy nincs korhazszag,az a tipikus korterem kinezete a szobaknak,az ,hogy mindenkinek van egy kedves szava meg a mutoben is....Szoval azert lenne mit tanulni ilyen teren otthon az orvosoknak es apoloszemelyzetnek.Es persze mindezt ugy hogy itt nincs halapenz!! Ha adsz,megserted vele azt akinek adni akarod,es ugysem fogadnak el.Szoval ez sokat szamit.Viszont ehhez kell a te hozzaallasod is,hiszen ha te elhagyod magad,vagy nyafogsz.,stb...nos az sokmindent megnehezit.En mindenrol tajekoztatast kertem velem es a babammal kapcsolatban,ez benne volta birth planomban,amit itt erdemes csinalni,mert ha leirod akkor nem piszkalnak,csak elolvassak mit szeretnel,hogy szeretnel es aszerint jarnak el.Ez szerintem egy nagyon jo dolog.A mutet soran is hiaba voltam tajekoztatva vegig,semmi veres resz nem volt benne,szoval csak ugy es annyit mondanak ami nem "gyomorforgato" egy hetkoznapi ember szamara.
Sajnos az alacsony faajdalomkuszobbel nincs mitt tenni-kinek ilyen -kinek olyan.Akkor csak nagy levego,es az elso ket szuras utan kifuj...es mar tul is vagya fajos reszen.az injekcionak.
Viszont mikor gyermeket akartal akkor tudtad mire vallalkoztal,,hiszen nincs szules fajdalom nelkul.Aki mast mond az hazudik,vagy mar 80 es a halal kozt van es nem emlekszik vissza...:) Vagy a vajudas faj,es a szules,vagy a csaszar utanni vagas,es persze ott van meg a "jo oreg" szules utanni visszahuzodas(amikor megy vissza minden a helyere) ami szintennem fajdalom mentes.
A gerincferdulesrol es egyeb ilyen fontos nyavajakrol viszont jobb tajekoztatni az orvost,az o munkajat megkonnyited vele,ezzel kevesebb szenvedest fogsz atelni.En is ezert szoltam,mondjuk nekem iszonyat nagymerteku a gerincferdulesem,valami iszonyat szar iranyban.En ezert sem akartam soha epiduralist adatni be magamnak mikor meg tervezgettuk ,hogy is legyen a szules.
Az emberekbol kilogo ize..nos lehet hogy te otthon nem is kapsz majd,lehet hogy ha ne adj isten baj van akkor fognak csak es rogton venaba szurni-ki tudja..En kaptam vesz esetere egyet a kezfejembe.Ha megis igy jarnal ,akkor egyszeruen nem kell nezegetni es kesz.En is ugy tettem,bar nekem ezzel nincs gondom(en a tut nem birom)Mast meg nem fogsz latni,mert a kateterezest en sem lattam,sot nem is ereztem a mutoben a paravan miatt,amikor meg kikerultem arra az egy napra el is felejtettem,hiszen nem latod,felkelni nem kelsz fel,es ugyis el vagy foglalva a babaddal.:)
A csigazasra nem tudok mit mondani,ha felporogsz magaddal fogsz kitolni,szoval itt sem te diktalsz majd hanem a tested(sebed)Egyebkent nem olyan gaz ez,hiszen 1,:kb ket harom het utan azert mar nagyjabol vissza tudsz razodni a normal tempoba,ketto pedig mar nem kellesz porogjel rohanjal sehova,ott lesz a babad akit nem lehet porogve,rohanva nevelni...foleg nem az elejen.Ezek a kerdesek illetve problemanak tuno dolgok mint testsuly,sonka lab,porges csak most fontosak hidd el,ahogy megfogod majd a gyyermeked onnan mar egyre erdektelenebbe valo dolgok lesznek ezek,es egy kis ido elteltevel mar annyira nem lesznek fontosak ,hogy el sem hiszed.De mondom ket inkabb harom het utan mar azert nagymertekben vissza tudsz allni a normal kerekvagasba.De azert hat hetig ne porszivozz es ne kezd el tornazni sem.Egyebkenten sem voltam raszorulva senkire sem.Egyedul amit nem csinaltam az a porszivozas volt.Szakacskent vegig dolgoztam a terhessegemet,amit lassuk be nem egy egyszeru munka,nem terhesen sem. hazimunkam ugyyanugy elvegeztem.megtanultam figyelni a testemre,es megtanultam hogy pld ha nem tudok az also polcrol a lenti konyhaszekrenybol valamit ugy kivenni ahogy azt pocak nelkul,akkor addig probaltam mashogy amig meg nem tudtam csinalni..es mindenel igy voltam .Halat adok a soorsnak ,hogy ennyire tudok alkalmazkodni a megvaltozott feltetelekhez,tudom sokan olnenek ezert a tulajdonsagomert.Egyebkent a porszivozast megcsinaltam a 8.heten a csaszar utan.szoval ere sem kell varnod karacsonyig.:) ja es persze hozzateszem,hogy ugye en azert is voltam letiltva a porszivorol,mert ketszintes hazbaan eltunk,es ugye a ket szoba,a lepcsok,a nappali szoval a konyhan es furdon kivul minden le volt szonyegezve,es az marha sok lett volna (mostmar nincs gondom ilyen ebben a mini lyukban ahol most vagyunk)
Angyalka75 2012.08.20 23:17:03
@KisVirag: Egyebkent nagyon szivesen.Mondtam szivesen segitek ha tudok.Valahol azt hiszem nem is az a lenyeg ,hogy megtudd,hogy most ulve vagy allva,vagy fekve kapod az epiduralist pld...hiszen igy is ugy is faj.Inkabb en ugyerzem jobb ha magaval a fajdalommal illetve az erzesekkel vagy tisztaban..talan ez fontosabb.Az meg hogy egyesek elbagatelizaljak...Nos ahogy mar mondtam semmilyen fajta szules nincs fajdalom nelkul.aki mast mond az hazudik ..te meggtiszteltel azzal ,hogy megkerdeztel engem,nos a minimum az ,hogy en megtisztellek azzal ,hogy az igazat valaszolom.Hiszen forditott esetben en is ezt varnam el.Ilyen egyszeru ez az egesz.Nem szabad sem elbagatellizalni ezt a kerdest,sem pedig tul lihegni.
an egy csaszar,amivel felvagjak a hasad.Ennyi.Az erzestelenites miatt nem fog fajni,nem szabad fajjon,utanna pedig fajdalomcsillapito.Labadozas maga aranylag rovid,kb harom het utan mar azert nagymertekben vissza tudsz allni mgszokott eletedhez.Hat hetig azert javasoljak azt ,hogy fogd vissza magad.Hat hetig nincs szex,nincs tona,nincs semmi.Ja es ha van jogsid,akkor nezd meg a kotelezo biztositasod fedi e ezt a hat hetes idoszakot.Iddekinnt a legtobb biztosito felfuggeszti automatikusan a biztositast erre a hat hetre,tehet ha vezetsz az olyan mintha kotelezo nelkul tenned.
Ezzen kivul imadkozni kell ,hogy nehogy begyulladjon a seb.Sajnos a noknek nagyon nagy szazaleka jar ugy,hogy a csaszar utan begyullad a seb.En is igy jartam sajnos.bar hala az egnek a legelejen el is lett csipve,igy nem lett nagyobb baj belole.Egyebkent a sebnek maganak a teljes gyogyulashoz (amig a borodtol befele az osszes reteg teljesen begyogyul) egy ev kell,de ez jo esetben ertendo(en a begyulladas miatt nem voltam jo eset) de persze mire eljutsz az egy evhez addigra mar egyedul csak a vagas nyoma fog emlekeztetni arra,hogy valaha is csaszarod volt.
Szoval mi van meg? a igen.Az elso hat hetben a babadnal nehezebbet nem szabad emelned,illetve cipelned.A lepcsozes nem lesz egyszeru-foleg felfele-amig friss a sebed(en is szidtam a kedves felmenoit annak aki kitalata) Magaval a sebbel nekem nem voltt mit tennem,mint mondtam masodik nap elkuldtek mosnani,teehat masnaptol erte /erhette viz.Varratszedesem nem volt ,nekem ugy oldottak meg ,hogy a borom alatt vartak,a bort meg szepen osszehuztak ,rahajtottak egymasra es azt ragasztottak le azzal a ket reteg izevel amirol mar irtam.Igy ennek koszonhetoen mostanra egy db egyenes vagas nyomom van,amit nem tarkitanak matyohimzes szeruen kapocs vagy varratnyomok.:) Azt gondolom nem is kell mondanom,hogyha a gyogyulas fazisaba lepsz es elkezd viszketni,akkor szigoruan tilos vakarni. En nem kaptam az orvostol ra semmit ,hogy kenegessem,onkenyesenpedig nem kenegettem semmivel9meg az en csoda bio olajommal sem-ami erre is jo) mert ugye tudjuk azt hogy az elso idoben jobb ha magatol huzodik ,es gyogyul a seb mindenn segitseg nelkul..
Na hat mas most nem jut eszembe,mi az amire meg figyelni kella csaszarral kapcsolatban,majd ha eszembe jut akkor menet kozbe meg leirom.

Ja igen a ferjem is magyar,es nem nem itt kinnt ismerkedtunk,meg,hanem meg otthon mielott kijottunk.:)
Nyelvtudas:ha idegen orszagban vagy jo ha beszelsz.Nem kel anyanyelvi szint,de beszelned ,ertened kell. Nem mondom ,hogy a terhesseg es a vele kapcsolatos "szakszavak" nem okoztak neha fejfajast.De epp ezert,mivel nem vagyok anyanyelvi szinten angolos,igy vettem a faradsagot s az osszes konyvet ,stb..elolvastam amit adtak.itt ugye igy megy,amikor elmegy az elejen a midvife-hoz adnak egy vastag konyvet(ingyenes,mindenkinek jar)amibe benne van egy csomo minden ami a terhessegeddel,szulessel es a gyermekeddel kapcsolatos.Nagyon jo kis konyv en nagyon szerettem.Es ha olyan szot talaltam amit nem ertettem ,akkor azt szepen leforditottam.Kellett is,hiszen utanna voltak kismama orak,ahol a kornyeken levo nagyjabol egy honapban szulo anyukak voltak es ott -bar leginkabb "a bandazzunk ossze"volt a lenyege a dolognak,megis a midwife -tol aki az orakat tartotta lehetett kerdezni,es akkor jo volt tudni mirol is van szo.Arrol meg mar nem is beszelek,hogy mennyire jol jott a korhazban.Az ,meg hogy mennyire tokeletes a nyelvtudasod?Hat szzerintem ilyen helyzetben mint amiben en voltam szerintem tok mindegy.Nem hiszen hogy valaki ilyen helyzetben elvarna,hogy kiralynoi angolsagot hasznaljon az ember lanya.De hasznalj,es ertsd amit mondanak.Itt egy pelda:Nalam jottek mentek az orvosok,midwife-ok,apoloszemelyzet,es mindenki elmondta amit akart,megvartak mig atragom magam a mondandojukon( a sokk)es reagalok.Ebbol tudtak,hogy ertettem mindent.
Egy parnak most lett gyereke itt kinnt ugyanabban a korhazban nemreg,es ugye szules elott kerdeztek hogy meg mint volt minden.Nos szules utan amikor kiengedtek a csajt(o is benntmaradt 4 napig mert sok vert vesztett) ki volt akadva,hogy vele nem foglalkoztak,nem kerdeztek meg azt sem hogy hogy van,nemhogy segitetek volna neki barmiben is(nekem segitettek pelenkazasban,a szoptatas probalgatasban,tenyleg mindenben bar neha szolni es kerni kellett).Nos en sem ertettem miert,mikor velem jol bantak..aztan a vegen kiderult egy elejtett szobol.Ez az volt,hogy mikor mentek volna haza,azert nem tudtak koran eljonni,mert a korhaz tolmacsot keresett nekik,hogy el tudjanak mindent mondani nekik...szoval ezert......oszinten en nem tudom mennyit beszenek,mert elottem egyszer sem beszeltek soha,de itt vannak ok is mar ezer eve,szoval ragadhatott)ha nem beszelsz nem reagalsz,akkor ugy veszik hogy nem ertesz semmit,akkor meg nem kapkodajk magukat abban hogy segitsenek...Hat igy van ez.most viszont megyek mert keso van.holnap megnezem az uj irasaid,ha hagy a gyermekem .ha van valami akkor kerzezz batran.jo ejt.
Terveztem egy posztot csütörtökön, de egyéb más - bokros - teendőim miatt (munka, halaszthatatlan pihenés és kanapén hideg dinnye evés) nem fért bele. Amikor meg eljutottam oda, hogy bekapcsoljam a gépet, inkább csak megnéztem a Zidőjárást és elmentem aludni. Szóval szerdán…..
Angyalka75 2012.08.14 14:49:47
@KisVirag: Ne panikolj,nem panikoltatni akarlak,csak legyel kesz,hogy nehogy hamarabb jojjon a baba,minthogy te kesz lennel.mert akkor tenyleg mehet apa egyedul bevasarlo korutra....Huhh nagyon mas lesz amikor kinnt lesz.feje tetejere all az eleted egesz konkretan.:)nalunk is anya dolga szinte minden(mivel en vagyok otthon vele)de ez a ketto megmaradt apanak.Muszaj volt ,mert en nem bantom a kis kukijat,de muszaj volt megcsinalni a borhuzast(persze ovatosan,nem fajt a gyereknek-nem ugy mint otthon mikor az orvos az egy eves gyereknek egy rantassal felhuzza a kukibort)erre egyebkent majd kerdezz ra,mert ha a tied is egy rantassal akarja megoldani a gondot,akkor lehet ti is jobban jartok ha szep ovatosan egy eves kara elott kicsivel elkezditek magatok csinalni.az legalabb nem fog neki fajni.bar a szakirodalom nagyon ellentmondasos ebben a kerdesben(is)van aki azt mondja huzkodni,van aki azt mondja ne. az injeciostut meg nem birom latni9erdekes verrel nincs gondom)ugyhogy itt is kizarasos alapon maradt apa.Apat meg tessek megtanitani arra,hogy O is megcsinalhatja a gyerek pelenkazasat,vagy furdeteset,vagy epp eteteset.Erdekes,nalunk a pelenkazassal,etetesel nincs gond,apa furdetni nem szeret...ki erti ezt?Mindenesetre szerintem errol azert beszeljetek,meg most a babaerkezes elott.Nalunk ugy volt megoldva,hogy en voltam a gyerekkel egyutt egesz nap,tehat en lattam el,apa este 11 korul hazajott,es o bevallalta az ejszakai etetest+pelenkazast a kezdetektol.amikor meg szabadnapos,akkor meg epp ki "er ra" vagy kinek esik kezere.Ha peldaul fejem a tejem,akkor tuti apa etet ,szorakoztat,es pelankaz.Akarhogy is lesz,jobb ezt meg gyerek elott megbeszelni,hogy mit szeretnel,mit varsz el,nem pedig elesben,kimerulten uvolteni a gyerek feje felett apaval.:)
Angyalka75 2012.08.15 14:38:37
@KisVirag: Nagyon helyes.Az is hogy igy gondolkoztok,meg az is ,hogy apa igy latja a helyzetet.Igaz ,hogy anya lesz otthon a gyerekkel,de azert lehetnek olyan helyzetek,mikor anya nem er ra,es akkor az elso legyen apa a bebifelugyeletben.egyebkent is a mai eldobhato pelusok vilagaban nem nagy kunszt neki is megcsinalni.:) mondjuk ha mosni kene azert az mas lenne,ezt alairom.Egyebkent szerintem nem attol macso egy ferfi,hogy hazajon a melobol,es varja ,hogy anya hozza a papucsat,kajajat,soret....Es nem hiszem,hogy azert mert megfogja pld a porszivot,vagy a mosogatorongyot,vagy epp a gyereke szaros segget,attol mar rogton papucs.Akinek ilyen elkezelesei vannak,annak azt ajanlanam ne vallaljon gyereket,de azert szivesen beraknam egy babaval ,hogy lassa mit is csinal anya a gyerekkel,haztartassal,hogy oldja meg,es megertse miert farad el anya estere pedig "egesz nap otthon van es nem melozik"Szoval nalam az ilyen a bunko kategoriaban van.Egyebkent azse igaz ,hogy a gyereknem ismeri fel az apjat csak kesobb ,mint az anyjat)hogy mennyivel kesobb ezen az okosok is vitatkoznak)Mi vagyunk ra az elo pelda.terhesen en mindig odadugtam a hasam apa ele,o meg nezett az elejen mi van,aztan mondtam ,hogy lehet simogatni,beszelgetni a babahoz...nezett egy nagyot,de nagyon hamar belejott:) Ugyhogy a sok simi,es duma megtette a hatasat,plusz ugye O csinalta az ejszakai muszakot,szoval a gyerek a kezdetektol fogva felismert engem,felismerte ugyanebben az idopontban az apjat,mindig tudta kinel van....Szoval ha megvan a torodes akkor ez az apat kesobb ismeri fel a gyerek dolog egy nagy hulyeseg.csak hat ugye valamit valamiert.
Darazsakkal meg ovatosan!Epp nem hianyzik egy csipes rad!
Szerdán a főnökség elhúzott nyaralni. Jippijéééé! Cserébe előre kellett dolgozni egy csomót, a munka hőse lettem. A kánikula szerencsére alábbhagyott, viszont nagyon rosszul aludtunk a héten. A terheléses lötty pedig felborította az étkezési szokásainkat (vagy Babóca most…..
Angyalka75 2012.07.19 23:31:36
Nos akkor lassunk neki.:)
Az anyasagrol.
Milyen is az:Hat hihetetlen,es csodalatos erzes es egyuttal kegyetlenul nehez es faraszto.Egyszeruen csak allsz es nem gyozol betelni vele,nem erted hogy lehet ennyire gyonyoru..aztan elkezd fejlodni es csak amulsz,hogy milyen gyorsan teszi.Azt hinned erre is -meg arra is ,hogy meg raer...es nem olyan gyorsan felnonek ,hogy ihaj.Ugyhogy a tanacsom nekeed,es minden mas csendben olvasonak:elvezd ki minden percet az anyasagnak es ne azzal legy elfoglalva,hogy nyafogsz,vagy panikolsz(erre meg viszaterek)Minden idoszaknak megvan a maga szepsege,illetve nehezsege.De ha lezarul ,hiaba ott az uj korszak,a regi azert hianyozni fog,es mar nem jon vissza.Hogy ki hogy eli meg az anyasagot,az szinten egyenfuggo,ugy mint a terhesseg.Ha nyafogos vagy,akkor vszinu az anyasagot is atnyafogod,ha panikolos vagy akkor az egeszet vegig fogod panikolni,es egyszeruen nem lesz idod elvezni es csodalni a te gyonyorusegedet.Persze ez alatt nem a normalis mennyisegu panikot es aggodast ertem,mert az termeszetes,de eleg a felszin alatt tartani.Minden csak rajtad mulik.de:ha nagyon panikolos,nyafogos,vagy az a gyermekedre is kihat,tehat probalj olyan viselkedest kialakitani,ami mellett jol erzi magat a babad.szorongasok,duhok ,stb...mind atmennek a babara,epp ugy ,mint az oromod is.csak egy pelda:egy jo nevu baba-mama blogon tema volt a siras elotti szajbiggyesztes,ahol megkerdeztek a te babad csinalja -e.es en nem tudtam ra valaszt adni.Nem azert mert rossz anya vagyok es nem figyelem a gyermekem,hanem azert mert egy nyugodt kiegyensulyozott babam van aki nagyon mosolygos nevetos(persze nalunk is akad siras-ujabban hiszti is,de nem szamottevoes biztos vagyok benne ,hogy ehhez az is hozzajarult,hogy a minimalisra le van csokkentve korulotte a zavaro negativ tenyezo. szoval az elso harom honap a lgkemenyebb idoszak: Neked is meg kell szoknod a megvaltozott eletkorulmenyed,es a babanak is az uj vilagot.Ezt mindenki mashogy eli meg.Van aki orul ,hogy nem kell dolgozzon,van akinek ez kisse kellemetlen.A barati korod is megvaltozik majd,egyszoval a pici rendesen megkavarja az eleted,es semmi nem lesz olyan mint O elotte..Ezzel mindenki igy van.Aki mast mond aaz a szemedbe hazudik.A babanak meg meg kell tanulnia az uj eletet.Szoval nem egyszeru.Ha meg csaszaros vagy,akkor neked meg van egy extra problemad a tobbi anyukahoz kepest:mert a vagassal egyutt kell elni,es ugye mikor mindennt atvagnak neked azzal nem egyszeru letezni,es egy babarol gondoskodni.Ezzel most nem foglalkoznek tovabb-bovebben majd akkor amikor megkapom a kerdeseidet.
Szoval az elso harom honap az a tanulase,a megszokase es a megismerkedese.Aztan ez a harom honap elillan es jonnek az ujabbak.Harom honap utan mar lassan elkezd onallosodni a baba,addig csak "van"es log rajtad :) elvezd ki,mert ahogy elkezd mozogni,onantol kedve egyre kevesbe "erdekli a mami" es egyre jobban a mozgas es felfedezes orome.
Mi kell egy babanak? probaltam penztarcakimelo megoldasokat talalni,mert otthon sem olcsoak a baba dolgk,de itt egyenesen arany arban vannak,es neha jo ha tudod mit erdemes megvenni,es mit nem,hiszen nagyon sok szep cucc van,de sok teljesen felesleges.Illetve jo ha olyan dolgot veszel ami nem is tul draga,es persze praktikus,hiszen kezdo anyakent,foleg ha nem sok segitsegre szamithatsz(nem mindenkinek van szaz fos rokonsaga,akik minden nap elerhetoek)akkor bizony a praktikussag elerheto aron nagyon jol jon. Kezdjuk a ruhakkal ha mar fellhoztad a temat.Ami nalam a mindenkep kell listan van/volt: Body,rugdalodzok,puloverek,kabatkak,sapi,kesztyu,zokni.
Sapi:ujszulottnel igen is kell,meg tavasszal es osszel is(sot nyaron sem art egyet legalabb)Legyen evszaknak megfelelo vastagsagu.Nyaron otthon a huvosebb napokra ejszakakra nem art,de tavasszal es osszel mindenkepp,foleg az elejen amig "friss"a baba . telrol nem beszelek,mert ott ugye egyerrtelmu. Megitelesem szerint erdemes olyat venni ami alul az alla altt megkotos,mert az nem esik le rola,kesobbiekben ugy is olyat fogsz venni,mert nagyon gyorsan megtanuljak hogyan lehet lekapni a fejukrol.Egyebkent szokj hozza a gondolathoz,amint tuljutnak a babak az elso amulaton ,hogy megszulettek,es rajonek ,hogy van sal,sapka,kesztyu zokni,mind utalni fogja es probal majd megszabadulni toluk.Egyebkent az oltozest is utalni fogjak.:)Egyebkent a gonosz sapik az elejen mindig belecsusznak a babak szemebe,hiaba veszel tokeletesen megfelelo meretut.:) Kesztyu:szuletesnel nem art ha van,babaknak 9 honapig no a kormuk,szoval jo rahuzni a kesztyut,mert kimarjak magukat.Nem tudom otthon levagjak e a kormuket a korhazban,itt nem,szoval rank anyakra var ez a feladat.Addig amig nem mersz belevagni(vagy varsz a nagyira ,hogy megtegye az elsot)addig marad az allando kezen levo kesztyu.Hamar itt jarunk:jobb ha minel elobb belevagsz es megtanulod.Kezdetben amikor napal mely alvasban van lehet gyakorolni,mert kesobb mar nem lesz annyira mely alvasa,mint kezdetben,tehat elrantja majdd a kezet,ami eleg veszelyes a gyakorlatozashoz.Mire ide eljut a baba addigra neked profinak kell lenni.Ja es csak szigoruan babaolloval! Ugy vagd,hogy ki kell vagni a kormok sarkait is(ellenkezo esetben rano a bor es begyullad)illetve ne hagyj "eleket" a kormocskeken,mert hiaba vagod le tovig a kormot,az elekkel ugyanugy ki fogja magat hasogatni.En hetente egyszer vagok.A labkorom nem gond,ott lehet huzni az idot,az csak latvanynak csunya,de kart nem tud vele magaba tenni,kezkorom viszont nem halogathato.Egyebkent ha nem tudod meddig kell varni,mikor eleg hosszu a korom a vagasra,akkor az arca majd megmondja.Mindig kikapjak az arcukat vele.
Vissza a ruhakhoz.
Eloszor is a meret. Nos otthon ugyis orrba -szajba vizsgalgatnak,meg allandoan ultrahangra jarsz,ugyhogy nem hiszem,hogy gond lenne azzal,ha az utolso honapokban egy ultrahang utan megmondjak mekkora is a babad.Itt csak ket ultrahang van,a tizen akarhanyadik heten,meg a huszon akarhanyadikon es kesz.szoval ezert ,meg azert mert a vizsgalatok kimeritik a pisiminta vizsgalat vernyomasmeres,es a hello havarju szentharomsagat(errol majd ksobb irok)szoval itt mondanak boduletes baromsagot a gyerek mereterol.Egyebkent a baba az utolso honapban mar nem no,csak keszulodik,gyujti az erejet a megszuleteshez.Szoval igy megtudod mekkora lesz a babad.Erdemesnormal meretet venni ruhakbol,hiszen kicsi az eselye ,hogy tiny baby-d legyen.Ha meg megis,akkor ugy leheet megoldani,hogy az utolso honapban apaval kineztek egy parat a boltban,es ha megis kene,akkor oda majd apa elrobog amig te labadozol.Nekem is azt mondtak normal meretu lesz a babam,es megis tiny babay lett.Igy apanak kellett elrobognia es vennie,es meg tudta oldani,pedig mi nem is neztunk ki elore ilyen meretet.Nekem nagyon sok tiny baby ruham van ,raadasul otthon,mert hazakuldtem oket anyamnak.Egyebkent a meret is ugy van am,hogy mondjuk az 54-es ruha nem csak az 54cm-es gyerekre jo.nekem peldaul felmentek a gyerekre60 cm-ig.ez fugg a gyerek testalkatatol is.Mert ha a baba pufi,akkor kiseb az eselye hogy raadd 60 centisen az 54-es ruhat,de ha nem az akkor megoldhato kenyelmesen.Fugg a ruhaktol is,hiszen 54-es es 54-es ruha kozott neha irdatlan nagy a kulonbseeg.Jo ha az ember a bovebb fazonokat nezi,mert en is kaptam szuk fazonut es bizony ebbol a 74 es ruha alig jottt fel a 74 cm-es gyerekre.ugyhogy volt rajta egyszer es joccakat.Egyebkent konnyu eszrevenni mikor kicsi a body a gyerekre:akkor ha szuk ra szelessegben,hosszra meg a patentok fele huzodik az anyag es nehez bepatentolni.
Body: szerintem a max 14 db tobb mint eleg,elozo hozzaszolasban mar irtam miert,nem ismetelem magam. Evszaknak megfeleloen vasarolni(te asszem oktoberi leszel?ha jol emlekszem) szoval akkor csak par rovid ujju,es tobb hosszu ujju.Feher a legpraktikusabb,mosasilag is(arra mindjart kiterek) es azt minden szinu ala adhatod.Azert kell,mert melegiti a gyerek derekat,es a pelenkat a helyen tartja.Legpraktikusabb a csonak kivagasu,egyszeru azt raadni a gyerekre.Ha kerek a nyak kivagasa mindenkepp legyen rajta patent,maskulonben tuti szuk lesz a fejere,es ugy kell rapaszirozni a gyerekre.Alul legyen patentes.Minta.Nos sokan meg vannak orulve valami mese karakterert.en nem itelem el,de sokszor ez csak a szulo maniaja,hogy pld minden micimacis,vagy spongyabobos legyen.hidd el a gyerek marhara nem fogja azt mondani ujszulottkent hogy en ezt nm veszem fel mert nincs rajta spongyabob..micimaci.Bodyra ,foleg keso osszel meg amugy is felesleges,mert ugyse fog a ruha alol kilatszani=ergo csak te latod majd.ezzel sok penzt megtakarithatsz kezdetben,hiszen amin hires karakterek vanak,azert joval tobb penzt kernek el a boltban..Ugyhogy igy a 28 nem tunik annyira soknak,ha ket meret kell,de majd rajossz a kezdeti nehezsegek utan ,hogy nemkell aannyi,es a kovetkezo ket szamnal mar nem fogsz annyit venni.
Mielott tovabb mennek a ruhakban,essen szo a mosasrol ha mar emlitetted.
Mosopor barmilyen lehet,ami mar bevalt,azt ugy is oblites koveti.Szoval az obliton van a hangsuly.En szakacskent az arielre eskuszom,de ki mit szeret.Oblitom viszont a Fairy nevu van,asszem az nem kaphato otthon,lenyeg hogy bababarat.Ami fontos szabaly,vegyel egyfajta mosoport,egyfajta oblitot es ha bevalt (nem allergias ra a baba bore)akkor maradj annal es ne valtogasd,mert allergiat kaphat a baba bore.Ja a babaruhat szigoruan kulon mosni a ti ruhatoktol!Ami viszont fontos az egy jo mosogep.Nekem olyan volt a regi hazban amin volt direkt babaruhanak program,az egy isten.Szepen kiszedtem utanna a ruhakat valfara meghuzogattam oket,es soha egyet sem kellett vasaljak,mindig minden ruha gyurodesmentes volt,akar hiszed akar nem.Egyebkent ebben profi vagyok,de muszaj is,en utalok vasalni,es hidd el sem erod,sem energiad nem lesz a vasalasra egy baba mellett(kiveve ha egesz nap alszik majd,de en meg olyan babaval nem talalkoztam) .Este meg orulsz ha berogysz az agyba ket etetes kozott.Ezen kivul en nagyon ajanlom,hogy fektess be egy feher es egy pink vanish-be.A feher a feherekhez,a pink a szines ruhakhoz.Por vagy folyadek alakban legyen,hallottam sok embertol,hogy a mososzappanjaval nem voltak megelegedve.
Ha nincs olyan geped amin babaprogram van akkor 40 foknal ne mosd oket melegebbe,mert egy tonkreteszi a ruhat,ketto olyan gyurottek lesznek,hogy ihaj!
fertotlenites
Hat en azt tanacsolom ne fertotlenitsd a ruhakat se hypoval se floraszepttel se semmivel.Teljesen felesleges,es allergiat kaphat a baba bore tole.kar rizikozni.en lattam allergiat kapott bababort(hal istennek nem az enyem kapta)valami iszonyat.es ugye a babaval nem ertettedheted meg,hogy ne vakarja ,vagy ne uvoltson mert viszket...aztan mehetsz az orvoshoz,aki ujab kemikaliat(gyogyszer,kenocs)ad ra ...
Amiert nem kell:A baba es ruhaja nem erintkezik semmivel ami ezt indokolna.Persze most johet a kerdes mi van ha `baleset tortenik` es ugye ugy bekakal,hogy nyakig.Nos ettol sem kell megijedni,csak gondolkodj miert.Van par szazaleka a babaknak akik ket-harom naponta kakalnak,de akkor aztan nyakig.Ezekkel nem tudsz mit csinalni,csak kivarod hogy bealljon a szeklete.Viszont ha alapbol nem olyan a babad,akkor valami `nem jo`.Vizsgald meg,nem e tul nagy a pelus,ekkor a combjanal a fodornal kiszivarog a kaki.Nem e kicsi a pelus.Ennek tipikus jele,hogy a keves mennyisegu kaki is a hata kozepen landol.vagy egyszeruen idetlen vagy es nem adtad ra jol a pelust(pld labnal a fodor bennt marad.Vagy fiuknal egnek all a kuki-ilyenkor tiszta pisi -kaki lesz a mindenseg is.
Ekkor a kakas ruhat leszeded,es ha magadhoz tersz az elso szivinfarktusbol(tejoegmicsinaljak?)es kifurdetted a gyereket,atoltoztetted,a kovetkezo dolgod az legyen,hogy a kakas ruhat folyo viz alatt lemosod(eltavolitod a kakit)ne dorzsold.hagyd hogy a viz mossa le.majd kagyloba mosopor -vanish konbinacio es allni hagy.utanna dorzsoles,a kezeiddel gyengeden,aztan oblit legalabb 3-szor csak tiszta vizben! es mehet a centribe.ha szerencses vagyes epp akkor akartal mosni,akkor az aztatas, dorzsoles utan mehet a gepbe a tobbi babaruhahoz a porult jart ruha.Ha makacs a kakafolt:ugyanugy frissen kakat lemood,aztatovizet csinalsz,de a nedves ruhara magara a foltra teszel a vanish-bol,majd feltekered a ruhat kolbasznak,ugy,hogy a vanish-es vege belulre keruljon a kolbaszban,es igy a kolbasz mehet az aztatovizbe.fel ora allas utan ugyanugy jarj el vele,mint a fentebb leirtakban.ez igy tuti tipp,nem bantja a baba boret sem a ruha,es minden folt kijon : legyen az kaki,vagy kesobbiekben kajafolt.Nekunk mind a mai napig nincs foltos ruhank.)Es allergiasak sem voltunk.
ha elvetemult termeszetvedo vagy akkor marad a mosodio es az ecetesvizes oblites.
Na majd ha akarod folytatom meg a ruhakkal kapcsolatos ertekezesem,most mennem kell.Pu
A migrén elmúlt szombaton, de a sok alvásnak és a fájdalomnak hála, nem hoztam be mesekönyveket a szüleimtől, amit nagyon szerettem volna, mert mostantól rendszeresen szeretnénk mesélni KisBalázsnak. A török és a teheneket még most is fejből tudom, az Iciripicirit nem végig, és…..
Angyalka75 2012.05.17 19:48:58
Na itt vagyok,de csak kis idore...szoval van kismama melltarto,meg van szoptatos.a ketto kozott annyi kulombseg van,hogy a szoptatos eleje lekapcsolhato,igy nem kell nekivetkozni a szoptatasnak.Mindkettonek drot merevito nelkulinek kell lennie(ha drotos az kesobb bajt okozhat pld tejcsatorna dugulas,kesobb gyulladas na az nagyon durva en mar csak tudom.)illetve a belso reszen ami a cicihez er,azon nem jo ha varras van,illetve ne legyen csipke az anyag belul,mert a szoptatas vagy fejes miatt meg fogsz ezektol bolondulni,mert dorzsolni fogjak a mbimbot.)a fazonja pedig nem olyan,mint a szokvanyos melltartok.Ezekbe nem kell belepaszirozni a ciciket.Tartson,legyen eros,de gyenged a cicikhez.A kismama melltartot pedig a kismamaknak kell hordani terhesen,nem pedig szules utan baby-vel a karodon rohangalni meg probalni.A harmadik harmadban nyugodtan megveheted minkettot,ekkorra mar meg vannak nove a cicik,izzanak a tejtermelo reszek,elindul ott hatul a tejtermeles,bar meg nincs tejed.Illetve meglepetes:van akinek mar szules elott csurdogal a tej!Szoval szules utan mar nem No a cici,inkabb azt mondanam,hogy bedurran es megfeszul addig amig az elotejed jon.Aztan amikor elindul a rendes tejed,akkor ez a duzzanat,feszules eltunik,es visszaall a mell a feszules elotti allapotra.Ez a duzzanat pedig nincs akkora,hogy egy jol megvalasztott meretu kismama,vagy szoptatos melltartoba ne ferjen el.Inkabb csak egy hulye erzes,olyan mintha mindjart szetdurranna,mint egy lufi..Es a duzzadas kb 3-4 napig tart.Egyebkent en a masodik harmadban vettem meg,es mind a mai napig jo.Sot,a bimboviszketesre is jo,mert nincs benne merevito vas,"nem visit alatta bolha",nincs benne bevarras,tehat nem bantja bimbokat. nem irritalja oket...
Rossz anya:Mert nem erzed a babad???Szerencses vagy,hogy felido elott erzed! Van aki jocskan tul van a felidon mikor erzi...Egyebken a kezdetekben gyengen lehet csak erezni,majd ahogy no a baba es erosodik,meg ugye kisebb lesz a helye,ugy fogod egyre jobban erezni.aztan lesz olyan amikor azt kivanod,barcsak ne tudna ekkorat utni.Pld amikor az utcan vagy klotyo sehol es pot ekkor talalja el a gyermek a hogyholyagod!hahaha.Ez azt jelenti hogy van 1 perced klotyot talalni,vagy baleset lesz.Ha mar benne jarsz az idoben akkor sem fog allandoan rugdosni,ez csak egy tevhit.Persze vannak aktivabb es kevesbe aktiv babak szoval no para.Az enyem naponta 3-5 szor kopogott,azt is csak rovideket,de volt olyan amikor nem ereztem napokig semmit.Ilyenkor is biztos kopog,csak lehet belul,es olyan reszedet amit nem erzel,vagy csak szimplan a magzatvizet boxolja.Aztan a vege fele mikor mar nagyon nincs helye,akkor megint ritkava valnak a boxolasok.Most mennem kell,remelem segitsegedre voltam.
Tenyleg kerdezz,biztos van ezernyi kerdesed,en szivesen valaszolok.
Angyalka75 2012.07.13 21:44:32
@KisVirag: orulok ,hogy segithettem.Sajna ujabban nem kapok ertesitot,ha irsz,illetve valszolsz,igy nem mindig tudok rogton visszavalaszolni,mert nem veszem eszre.Nem tudom miert van ez,eddig meg mindig jott ertesito,hogyha valaszoltal.orulok ha segithettem.vannak olyan dolgok amiben en nem tudok segiteni,mert ugye en nem magyar orszagon voltam terhes,nem ott szultem,de azert ez nagyon kis hanyada a dolgoknak.a legtobb dolog szerintem a terhesseggel es a szulessel,fokent a gyermekkel kapcsolatban viszont nem orszaghoz kotott..szoval ha erdesed van tedd fel,nekem is egyszerubb ugy valaszolni ha konkretumot mondhatsz .idotsporolunk,majd te iss rajossz ha meglesz a babad.orulok ha elolvasod a valaszaim,mert neeha nagyon ugy tunik mintha csak elirogatnek magamnak..:) de tudom tee is elfoglalt vagy.:) (es meg milyen leszel) :)