Regisztráció Blogot indítok
Adatok
utriculus

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Praxis A betegeken spórolnak? 2010.05.15 07:00:00
Tervezett /várólistás/ csípőműtétre készültem tél végén. A kórházba két hétnél nem régebbi laborlelettel kellett jelentkezni a műtétet végző kórháznál mire bejelentkeztem háziorvosomnál, hogy beutalót kérjek a laborba. Háziorvosom közölte, hogy beutalót csak…..
utriculus 2010.05.15 12:49:43
@adamantium:
Az, hogy ki, mit, mikor, hogyan szokott, az egy dolog. Az meg egy másik, hogy a helyi adottságok és a jogszabályok mit engednek. Jogszabály világosan leírja, hogy az orvos az általa szükségesnek tartott vizsgálatokra köteles beutalót adni, azt más szolgáltató orvosától nem kérheti. Innentől nem érdekes mi a gazdaságos, vagy praktikus, neked kell beutalóval ellátni a szükséges vizsgálatokra. Ez nem jelenti azt, hogy be kell feküdnie, ambulánsan is kivizsgáltathatod. A kötözés, varratszedés azt gondolom (legalábbis Budapesten, de máshol sem kellene) nem a háziorvos feladata. Ha viszont úgy gondolod igen, akkor ha magas a vérnyomása, vagy köhög, vagy hasmenése van, akkor se küld háziorvoshoz, azt is lásd el. Ugyan nem a feladatod, nem vagy pulmonologus, hypertonologus, belgyügyász, háziorvos, stb. de azért légyszíves lásd el, ne küld a háziorvoshoz és ne kérd belgyógyászati véleményét a műthetőségről (főleg, hogy a háziorvosok egyre nagyobb része nem belgyógyász, hanem háziorvos szakorvos).
Keresőképtelenség: A háziorvos nem a te alkalmazottad, ha ő úgy ítéli meg, hogy keresőképes, akkor annak ellenére, hogy te kegyeskedtél véleményt adni a keresőképtelenségéről, kiírhatja (és ennek lehet reális alapja is, hiszen ő gyakrabban látja a betegég, előtted akár szimulálhat is). Ha rá tudod írni, hogy "pot est", akár fel is veheted táppénzbe. A területileg illetékes sebészeten, baleseti sebészeten, orthopaedián is megvan a lehetőség táppénzen tartani a beteget. Érdekes, hogy mégis a háziorvoshoz küldik sebészeti kórképekkel is a beteget, hogy vegye fel táppénzre. Miért is? Csak nem azért, mert a műtétes szakmák orvosai is tartanak a felülvizsgálattól?
Összefoglalva: úgy gondolom mindhárom (beteg, háziorvos, szakorvosok) oldalon lehetnek/vannak problémák, de érdemes lenne mindenkinek a saját háza táján is körülnézni. Én megértem a szakorvosokat, kérem ők is értsenek meg engem. Alapvetően nem gondolom semmilyen orvosról, hogy a beteggel szándékosan kekeckedni, kötekedni szeretne. tisztában kell lenni azzal, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania.
Az, hogy valaki nem terhelheti a végtagját, az nem jelenti azt, hogy nem kelhet fel, nem mehet sehová. Vannak segédeszközök, bot, mankó, stb. azokkal egészen biztosan mozoghat. Az állandó fekvés sokkal károsabb lenne, mint kicsi kimozdulni (akár egy kontrollvizgsálatra, gyógytornára, stb.)
utriculus 2010.05.15 19:35:20
@adamantium:
Lehet, hogy nem ragaszkodsz, de az is ugyanolyan beteg, mint a másik. Elég diszkriminatívra sikerült ez a hozzászólás.
A beutalókkal kapcsolatban azért írtam azt, amit írtam, mert első hozzászólásodból nem az következett, hogy ellátod a szükséges beutalókkal.
A varratszedést, kötözést továbbra sem gondolom háziorvosi feladatnak (különösen Budapesten). Az, hogy nyugaton hogy van, jelen pillanatban nem igazán számít. Ez Magyarország. Te belgyógyászati betegséggel elküldöd az SBO-ra (miért is? feltétlenül sürgős? ((Sürgősségi Betegellátó Osztály)) Egy magas vérnyomást tudsz kezelni, nem?! Tanultad az egyetemen?! "Nem vagy hülye!? (remélem)" Én végezzek sebészi ellátást, gondozást? Miben más a kettő? Ja, hogy te SEBÉSZ szakorvos vagy én meg "csak" háziorvos, akinek minden kötelessége, de semmi nem joga?
Újra mondom, az a baj, hogy mindhárom részen gondok vannak (beteg, háziorvos szakorvos, szak-szakorvos) Nem egymásra kellene fújni. Hallottam már szakorvosról is aki kekeckedett, hallottam már háziorvosról is aki kekeckedett, sőt: hallottam már betegről is aki kekeckedett. Mindenki végezze a saját dolgát, és nem árt ha nem gondolja, hogy ő mindenhez ért, mindenki őt köteles szolgálni, pro és kontra.
utriculus 2010.05.16 20:54:27
@adamantium: @szabidoki: Nem hanyattesés egyik sem. Nem mondtam, hogy nem tudom elvégezni, csak azt, hogy szerintem nem feladatom. Különösen Budapesten (kolbászkerítéses övezetben), ahol a sebészet ugyanabban az épületben, esetleg 1-2 km-en belül van. Így talán jobb a betegnek is, ha a sebész végzi ezeket a feladatokat. Vidéken nyilván más a helyzet. Ha más országban, más körülmények között kellene dolgoznom, ahhoz alkalmazkodnék, de akkor is világosan le kellene legyen fektetve, kinek mi a kompetenciája, és azokon belül kellene maradni. Jelen pillanatban az a helyzet, hogy egyszer az a baj, ha belefolyok a szakorvosi kezelésbe, máskor az, ha nem. Egyik pillanatban írnoknak néznek, másik pillanatban elvárnak olyasmit is, ami szakorvosi feladat lenne.
Egyébként eltértünk a kiindulási problémától, ami továbbra is változatlanul igaz, ha szakorvos vizsgálatokat tart szükségesnek, arra beutalót adnia neki kell. Ha ez így van, akkor minden OK, ha nem akkor változtatni kell. Táppénzre pedig szakrendelés is felveheti a beteget, csak nem szeretik. Miért? ...
Én a magam részéről elég engedékeny vagyok javaslatok, táppénz, stb. szempontból. Abban bízom, ha a beteg érdekében teszem, talán? nem származik hátrányom belőle. Ez vsz. csak addig lesz így, amíg megkapom az első büntetésem. Utána kőkeményen betartom a szabályokat. Betegnek, szakorvosnak tetszik-nem tetszik.
Közeledik az urnazárás ideje, egyre közelebb vagyunk a bizonyossághoz. Foglaljuk hát össze, hogy milyen kérdésekre kaphatunk ma este választ.1. Mekkora volt a választási részvétel, a korábbiakkal összehasonlítva ez magasnak vagy inkább alacsonynak számít?2. Voltak-e meglepő…..