Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nyunyócska

0 bejegyzést írt és 117 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha úgy érzed, hogy az építkezés kezdetén nem vagy elég lelkes, a falazás megkezdésekor biztosan minden meg fog változni. Végre egyszerű halandóként is felfogható méretűvé válnak a helyiségek, látod a konyhapultot, a gyerekszobákat. A nyári melegben még azt is át tudod élni a csupasz falak között…..
Szubjektív gyűjtés következik a valóság minimális felnagyításával :) Nagyon sok elképzelés élt bennem még gyermektelen, "nagyvilági" modern dolgozó nőben (ha sztereotípiákat akarok magamra aggatni) arról, hogy milyen is az anyaság, milyen szülőnek lenni, hogyan kell terhesnek…..
Ismét vendégposzt következik. Olyan oldalról pillanthatunk bele egy játék születésébe, amilyen itt a blogon még nem szerepelt. Kösz Pista! Egyszerre vagyok kisgyerekes családapa és játékmániás. A kettő együtt veszélyes kombináció, főleg amikor játékvásárlásra kerül a…..
A tankönyvpiac államosításával kapcsolatos mizéria az utóbbi évek sokadik kormányzati dilletantizmusa ami az oktatás szereplőit sújtja, diákokat, tanárokat és szülőket is beleértve. Már megszámlálni is nehéz azokat problémákat amiket az unortodox vezetés generált, legyen az olyan amit a sajtó is…..
Nyunyócska 2014.04.20 12:54:15
Még messze nem tartunk ott, hogy iPad-ek lennének az oktatásban. Örülnénk, ha egy-egy projektor jutna minden terembe vászonnal, és nem 75 tanárnak kellene osztoznia az egyetlen hordozható projektoron, amit az óra elején még össze kell vezetékelni az otthonról hozott SAJÁT laptoppal.
Ha mondjuk fizikai szimulációs kísérletet akarsz bemutatni, aminek megvalósítására szintén nincs lehetőség a gyengén felszerelt szertári készletből vagy lehetetlen lenne, esetleg speciális csoportmunkát akarsz, mert a színvonalas portfóliódhoz ilyeneket is csatolni kell(ene). Így jártál...
Digitális táblák, Geogebra program alkalmazására igény lenne és a tanár (köztük én is) is fogékony rá, megvalósíthatatlan. Informatika oktatás? Ilyen feltétekkel? Ilyen tárgyi eszköztárral? Csak taníts Word-öt? Az ország második legnagyobb városában. Szégyen. :S
Az új tankönyveket nem kértük. Jelen pillanatban egy osztályban 3 féle tankönyv van. Amikor mondom, hogy oldjuk meg a 115. oldalon a 3. feladatot, akkor harmad osztály megtalálja, harmad osztály nem a 115. oldalon, hanem a 121. oldalon, a harmadik harmadnak nem is szerepel az a feladat a tankönyvében. A tanárok nem kapnak ingyen példányt, vegyék meg a felemelt fizetésükből. Nyilván.
Mindenhol azt hallom, hogy a teremben a tanár határozza meg mit tanít, nem a tankönyv. Ja... amíg nem jönnek majd a szakfelügyelők, akik a tankönyvet (és az aktuális irányelveket) fogják számon kérni. Ennyit a tanár önálló gondolatairól. Vagy megint megy a színlelés, azon az egy-két órán a raszputyini kirakat-óra, aztán az év többi óráján tényleg a saját gondolatok. Szép új (???) világ?
Miért nem lehet vállalni a kísérleti tankönyvek szerzőgárdáját? Szakmai munkaközösség van megjelölve szerzőként. Vajon miért? A Mozaikot most vágták haza, magyar cégként pedig elég jelentős eredményeket ért el. Mehet a kukába, nem NER-kompatibilis. :(
Nevelek A nagy pedagógus-átverés 2013.07.20 23:17:09
Az Orbán-kormány rendkívül intenzív, hosszú és fordulatokban gazdag kommunikációs hadjárata lassan végére ér: már a legeldugottabb magyarországi tanya, tömegkommunikációval alig találkozó lakója is tudja, hogy rettenetesen jó lesz most már a pedagógusoknak, mert iszonyatosan…..
Nyunyócska 2013.07.21 22:10:57
@blindeye: Igen, gondoltam. Azért írtam, hogy hagyd, kár vitatkozni olyanokkal, akik csak a felszínt látják.
Sajnos minden szakmánál elmondhatjuk, hogy nem az, aminek látszik. Ez csak duma.
Ha nem látnám családilag belülről, hogy mi megy az agráriumban, még talán el is hinném a sok támogatási kommunikációt, amit a családi gazdaságoknak adnak. Egyetlen megoldás van: tájékozódni. Több helyről. A tájékoztatást próbáltam meg itt. :)
Nyunyócska 2013.07.21 22:19:52
@vasgyuszi: Igen, mindenki szívta. Csak a versenyszférában nem voltak központilag befagyasztva a bérek. Ha nem is inflációkövető módon, de lehetett emelni, tessék-lássék módon annak, akit tényleg meg akartak tartani, mert jó munkaerő volt. Nálunk nem. Voltak esetleg egyéb juttatások, célprémiumok. Nálunk nem.
Minden jövedelmem leadózott tiszta jövedelem, mivel mint írtam, nem jut már energiám és időm tanítványokra a saját családom mellett. Hát így.
Nyunyócska 2013.07.22 08:08:05
@bigmax: "A hozzászólásokból mintha a pénz dominanciája és nem a hivatástudat domborodna ki.....lehet ,hogy álszentek a tanárok és mégis csak a pénz a fontosabb számukra?:D"

Erre egyszer már válaszoltam, látszik, hogy nem olvassátok végig a kommenteket, mert nem az a cél, hogy megértsétek a tanárokat, hanem csak hogy fröcsöghessetek.

Azt szintén te írod: "igazad van de ezen a poszton a pedagógusok mint nevelők díszelegnek,hagyjuk meg őket ebben a tévhitükben hisz több sincs nekik mint az önámításuk.:)"

Én nem tetszelgek ebben a szerepben, régen rossz, ha nekem kell már nevelnem a 14-18-as korosztályt. Csak a sok fáradt szülő szeretné ezt a feladatot is rátolni a tanárokra. A gyerekeket kamaszkoruk előtt kell nevelni, elsősorban a szülőnek, utána már csak nézheted, hogy sikerült.

És nem szeretnék másodállást a 3 szakom mellé, azért tanultam, mert úgy gondoltam, tisztességesen meg tudok majd belőle élni, (19. tanévem lesz ez és nem gagyi szakok) van 3 gyerekem, akiknek a nevelését nem a tanárokra szeretném bízni, hanem ÉN szeretném őket nevelni. Nő vagyok.

Szeretek tanítani.
Manapság sokaknak csípőből jön a reakció, mikor bármilyen hitellel kapcsolatos hírt, ne adj' isten, ajánlást látnak, olvasnak, hogy "mit képzelnek ezek", "a bankárok tették tönkre az országot", "rabszolgasorsba taszítanak a drága hitellel", stb. Lehetne napestig ütköztetni itt az…..
Nyunyócska 2013.07.12 12:07:26
@xylon: "Ennel sokkal kisebben is el lehet lenni 3 kisebb gyerekkel."

És mit csinálsz velük? Megállítod őket a növésben? :))
Én építésről beszélek, amit nem 5 évre tervez az ember. Vagyis a "csak fekszik a gyerek az ágyon" állapottól a "kamasz vagyok, el akarok vonulni", a "haverokat, barátnőt hozok" egyetemista állapoton át esetleg a "karácsonyra hazamegyünk anyuékhoz" állapotig sok mindennek meg kellene felelnie. Vagy legalábbis a lehetőségnek, átalakíthatóságnak. És akkor még nem beszéltem arról, hogy "anyu már magára hagyhatalan".
Látjuk: szülőtartás felé megyünk törvényileg, régebben mindenki egy házban lakott együtt, ma már nincs így. Másik lehetőség: anyu megy a szeret-otthonba. De aki nem akarja, mert ott van a vendégszoba, amit át lehet alakítani, azt miért fosztják meg ettől?

Én nem rövid távra építenék házat.
Nyunyócska 2013.07.12 18:24:07
@Kecskeszem: "2 felnőtt 3 gyerekre 170nm az Mo-n luxuskörülménynek számít."

És akkor nem Magyarországgal van a baj, hanem velünk? :) Kínában a 2 gyerek is luxus.
Ki is mondta? "Merjünk nagyot álmodni!" Tessék hozzá megvalósulási feltételeket is adni. Mi majd álmodunk! :D
Vastagbőr Sikertörténet 2013.01.11 11:14:00
Kedden, az államosítás 5. munkanapján a Hoffmann Rózsa diadalmas jelentette be, hogy "sikertörténet volt az iskolák állami fenntartásba vétele, minden menetrend szerint zajlott". Ezt azzal támasztotta alá, hogy a tanárok megkapták a fizetésüket és az átállásból a…..
Nyunyócska 2013.01.12 13:48:02
"Egy kollégánk megvette a buszbérletét. Korábban ezt aláírtam, és a pénztár kifizette neki. Most az ilyen igényeket minden hónap tizedikéig kell összegyűjteni, és a tankerületnek továbbítani."

Tényleg? Van ahol ezt kifizették és most meg tizedikéig kell összegyűjteni az igényeket?
SOHA, leírom mégegyszer: SOHA nem fizették ki a bérletünket és MOST SEM mértek fel semmilyen igényt, hogy ki tartana igényt a kifizetésre.

""Ma kaptam 2 db kockás füzetet. Az utasítás alapján ebbe a két füzetbe kell beleírnunk a két db hálózati nyomtatónk használatakor a dátumot, a nyomtatás/fénymásolás tárgyát, az oldalszámot, a nevünket. Hónap végén a GAMESZ ezen füzetek alapján el fog számolni a KLIK-kel, hogy a 27 oldalnyi dolgozat nyomtatást fizessék ki nekik..."

Szintén: évek óta van egy keret, amenyit fénymásolhatunk havonta. Ha nem meríted ki, nem viheted át a követező hónapra, elveszik. (Van hónap, amikor több osztály dolgozata összejön, olyankor "kölcsönkérünk" kollégáktól nyomtatási keretet.) A számítástechnika termekben az érettségi miatt kötelező a nyomtató/fénymásoló/szkenner, de NINCS benne patron.

Sajnos azt kell mondjam, errefelé nem lesz rosszabb a helyzet, mert ennél már nehezebb lenne lejjebb menni. Csak eddig hiába kiabáltunk, hisztinek vélték, mert volt, ahol még melegétkezési utalványra is futotta a tanároknak. Mindamellett az állomosítási elvvel nem értek egyet.
Az iskolavárosi múltjára oly büszke Debrecen 15 iskolájának a működtetéséről mondott le önként: 15 iskoláját adta át teljesen állami kezelésbe - nyilván mert nem tudta fizetni a rezsit ezekben az intézményekben. Halkan kérdezem meg: az új stadion üzemeltetésére akkor miből…..
Nyunyócska 2012.12.15 17:59:11
@doggfather: Nyugodj meg: nem is tudnak. :S
Nyunyócska 2012.12.15 20:56:57
@Apika: Néhány szakközépiskoláról???? Mindről... Hogy nem a büszkeségei Debrecennek? Arról azért az önkormányzat is tehet, ha nem is a fejekben levő (nem)tudásról, de a fizikai feltételek meg(nem) létéről mindenképpen. Valahol azért jó szakmunkás embereket is képezni kellene, megfelelő tárgyi feltételekkel... Az, hogy a szakközepek és szakiskolák elmehetnek a sunyiba, az az önkormányzat hozzáállása, nem az én véleményem.
Hetek óta sztrájkkal fenyegetőznek a pedagógusok, érdekes módon mégis csupán annyi történik, hogy folyamatosan engednek a követeléseikből. Sztrájkbizottságot alakítottak, szót emeltek többek közt az iskolák állami fenntartásba vétele, a béremelések elhalasztása ellen, de…..
Nyunyócska 2012.11.23 14:44:19
@kov_vacs: Ő maga melyikbe sorolja magát?
Én azért tanítok 3 gyerek mellett (és nem vagyok főállású anya), mert szeretek tanítani. Sajnos a férjem nem keres annyira jól, hogy eltartson plusz 4 főt. :( 3 szakos vagyok, mindegyiket tanítom.
Sajnos a szülők lennének az elsők , akik ellenünk fordulnának, mert a tanárok "ingyenélők", stb. elég csak olvasni a fórumok kommentjeit. Nem beszélve arról, hogy lehet szombaton pótolni, amikor az iskolában több tanár van benn, mint diák. (Utóbbi munkanap-átcsoportosítások tapasztalata.)
Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com…..
Mire e bejegyzéshez le tudtam ülni, már elült a botrány, de mivel fontos dolgok jutottak eszembe Hoffmann Rózsa ötlete kapcsán, mégis maradok a témánál. Az Origo cikkéről van szó, melyben a birtokukba került tervezetről számolnak be, miszerint „az angol helyett a német lenne az…..
Nyunyócska 2012.11.10 10:50:20
@iramszarvas: Teljesen egyetértek. Mondjuk negyediktől csak a németet lehet "választani", aztán majd mondjuk hatodiktól az angolt. (Ha bírja a gyerek. Ha nem, hát így járt.) Az én gyerekem angolt tanul idegennyelvként negyediktől és ha ötödiktől németet is akart tanulni, fizetnünk kell. (!) Az iskolában, az iskolai tanárnak. Fordítva dettó. (Aki némettel kezdett és később mellette az angolt is tanulni akarja) Egyedüli ingyenesen felvehető második idegen nyelv a francia. (Én az orosz mellett azt tanultam, köszönöm, nem kérem.)
Meg lehet azt szabályokkal nehezíteni, hogy "a szülők majd azt kérik és kész."
Állami monopóliummá tenné a kormány az időjárás-jelentést. Nyilván csak azért, hogy Orbán Viktornak csakazértis igaza legyen abban, amit a fülkeforradalom másnapján mondott. Nevezetesen hogy még a Nap is másként süt.Lassan nem telik el olyan hét, hogy ne kapnánk hír arról,…..
Nyunyócska 2012.10.27 10:33:46
@Michael Knight: Egyértelmű, hogy arra megy ki, hogy az idegenforgalom ne essen vissza, mert rossz időt ígérnek. Valakiknek nagy pénze van az idegenforgalomban is, ha esik, hát essen, de ne mondjanak le üdüléseket a rossz idő miatt. Amikor már ott van az ember, és zuhog az eső, akkor már késő, elfoglalta a helyet, pénz vissza nem jár.
Digitális analfabétákat nevel az új kerettanterv az informatikatanárok szerint – és igazuk van. A hvg.hu cikkében olvasható, hogy drasztikusan csökkentik az informatikaórák számát, alsóban egyáltalán nem lesz, 5-8. évfolyamon 3,5 helyett 3, gimnáziumban 5,5 helyett 2, míg…..
Legutóbb  Hoffmann Rózsa még azzal küldte haza a pedagógusokat az egyeztetésükről (részletesen itt), hogy a november  november 9-ei találkozóra  a szakszervezetek legyenek szívesek jussanak egymás között egyezségre a legfontosabb kérdésekről. Mi volt…..
Az elmúlt hónapokban jó pár ismerősöm számolt be az iskolákban gyermeküket ért tanári atrocitásokról. Meggyőződésem, hogy az alábbi levélben leírtakhoz hasonló helyzet sok iskolában előfordul. Ki tudja miért, keveset hallani arról, hogy az oktatási rendszer mélyén hogyan…..
Nyunyócska 2012.05.10 17:07:32
@SLacc: Persze, de akkor a probléma megint a te nyakadban maradt: látja a gyerek, hogy nincs következménye és kész. Csinálja tovább és mégis te idegeskedsz rajta, mert rombolja a többiek hozzáállását is. Eszköztelen vagy, ha nem partner a szülő.
Nyunyócska 2012.05.15 18:23:30
@Mj: "Tanári szakra nem kell felvételizni - legalábbis a bolognai rendszer előtt nem kellett -, csak a tanítóképzőre. Egyébként mindegy is, mert így is, úgy is elvégzi fű-fa-virág."

Ezt miből gondolod? Bolognai rendszer előtt felvételiztem két tantárgyból is tanár szakra és így tett minden kb. jelenleg 35 év fölötti tanár. Kellett egyetemre (középiskolai tanár) is, főiskolára is (általános iskolai felsős tanár) és tanítóképzőre is. (Alsós tanító). Ráadásul akkoriban nem voltak egyszakos diákok, vagy aki volt, az nem büszkélkedett vele.
ANNENN Hogyan viseljünk sálat? 2011.11.12 17:29:00
Egy kedves barátnőm hívta fel a figyelmem erre a klassz videóra, ahol 4,5 perc alatt mindenre fény derül, ami a sálkötést illeti. 25 variációt láthatunk arra, hogy viselhetjük a sáljainkat. Nyilván azért van közte ismerős, de nagyon sok izgalmas, viszonylag pl. számomra…..
Nyunyócska 2011.11.13 08:16:36
Nekem nagyon tetszik, köszönöm.
@Lángharcos: Sálat nem csak nagykabátra hordunk, hanem blúzhoz is kiegészítőnek és ahhoz van itt néhány klassz ötlet, mondjuk selyemsálból megkötve. (Van, hogy két sálam van: egy a blúzon, belül, és egy a kabáton kívül hideg ellen.)
A két Infinity sem egyforma, mert az egyik kendő, a másik meg sál. A kendők háromszög alakúak, a sálak meg csíkok.
  Túl könnyű az angol, ezért nem ezzel kellene kezdeni a nyelvtanulást – áll egy oktatási államtitkárság által elkészített stratégiatervezetben, amely az Origo birtokába került. Hüledezve állunk a nyelvtanulást érintő kormányzati tervek előtt, amelyek mintha…..
Sírva vigad a Homár. Ha már senkinek nem lesz nyugdíja, legalább röhögjünk azokon, akik még egy karton sört se bírnak venni a reálhozamukból. László többet biztos nem megy az AXA Magánnyugdíjpénztárhoz, de mi se. Az ilyenektől kellett megvédeni a zemberek nyugdíját:Mi ezúton…..
Vastagbőr A mackó elbukott 2011.07.20 15:31:00
Sajnos rossz hírt kell közölnöm: a mackó elbukott. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa új jelölést vezet be, a "gyermekbarát" kategóriát. "A kiskorúak megóvása a káros médiatartalmaktól eddig is fokozott jelentőséggel bírt, de ugyanilyen…..
Az első gondolatom a vége főcím láttán az volt, hogy nagyon hosszú várakozásnak nézek elébe. Azt hiszem, sokan vagyunk így. Ezt a sorozatot elnézném még jó sokáig. A regényeket ugyan olvastam, de a film készítői egyértelműen hozzá tudtak tenni olvasmányélményemhez, s a…..
Nem hagyott nyugodni az előző bejegyzésben már tárgyalt állítás, ezért ma utánanéztem néhány helyen annak, hogy Orbán Viktor (aki a napokban Fodor Gábornak címezve azt írta, hogy „(…) az 1989-es alkotmányt, amelyet mi együtt utasítottunk el, amelyet Te is…..
Nyunyócska 2011.04.28 12:55:06
OFF, OFF, OFF (csak a mezőgazdaságban dolgozók védelmében, nem kötekedésképpen :P):
@knausz: "A szénát én folyton figyelem, ez régi ügyem. Vannak, amiket összegurgatnak és olyan nagy, gömb-szerű forma lesz belőle és van olyan, amelyik téglalap alakú. Rákérdeztem erre, de azt mondták csak a géptől függ.

Nézem a határt és rendezetten ott vannak ezek a formák. Mindenütt, amerre járok. Ezek az életem dolgai. Megfigyelni őket. A szénakazlakat és a gyöngyszemeket.:)"

Amiket Te a földeken látsz gyakran, azok szalmák és azok bálában vannak. Kör alakú szalmabálákat és téglatest bálákat látsz és az valóban csak a bálázógéptől függ. (Szalma: gabonanövény -búza, árpa- aratás után ott maradt szára, amit levágnak. Leginkább malacok, tehenek alá teszik téli "melegítésre". Ami még akkor is ott marad, kb. 5-10 centis maradvány, az a tarló, amit leégetnek.) A széna: fűfélék -lóhere, stb.-, amelyeket lekaszálnak és otthagyják megszáradni a földön. Ezt naponta forgatják, hogy ne fülledjen be, majd ha teljesen száraz, akkor kazlakba rakják. Ezt a száraztakarmányt eszi télen a ló, stb. Nem mindegy, hogy széna vagy szalma. :))
ON, ON, ON