Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szalo

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Fordulópont a mostani válság: az univerzális szabályok időszaka jön el. Ez az igazi globalizmus. A korábbi korszak inkább csak világgazdaság volt. A 2008-2009-es pénzügyi válság azért más, mint a korábbiak, mert egy újfajta összefüggésrendszer létezésére mutatott…..
szalo 2010.04.11 18:07:03
Kedves Péter!
Ha már megtiszteltél meghívásoddal, elolvastam globális gazdasági válságról szóló szösszenetedet, mely kellemesen és szellemesen hömpölyögve mesél. A valóság azonban más. Szerinted: „A szisztematikus lyuk az, amikor egy-egy térség, ország közötti különbség kihasználása teremtett lehetőséget a válság kialakítására, elmélyítésére”. A szisztematikus lyuk a valóságban az, ami nem a rendszer egyes elemeinek, hanem a rendszer egészének a létét veszélyezteti. Az, hogy egy-egy térség jogi szabályozása között különbség van és ezt kihasználják, még nem lyuk. Azokat az eszközöket, az ígéretek ígéreteit, amelyekről szó van, éppen azért hozták létre, hogy a szabályozás lyukain átfolyhassanak. Csak aztán elszabadultak, mert túl sokat gyártottak belőlük és a végén már értéktelenné váltak, miközben még mindig elsőosztályú papírokként kereskedtek velük. Senkit nem érdekelt, hogy aki megveszi őket, mit kezd velük majd.
Azt írod; „érzékeny piaci elemzők bizalmi indexe dönthet romlásba dönthet országokat, társadalmakat, egészen konkrétan nézve emberek millióit, s ebben a folyamatban édesmindegy, hogy melyik országnak hány szabadalma, kórháza, fejlett orvosi ellátása van, s hogy egyesek többet, mások meg kevesebbet költöttek az emberek jólétére.” Tévedsz. Azoknak az országoknak, amelyeknek van eszük a szabadalmak ösztönzésére és a saját polgáraik egészségének védelmére, van esélyük és elég tartalékuk arra, hogy kimásszanak a slamasztikából és a tanultak alapján egy olyan rendszert hozzanak létre, ahol a bankok a döntéseket ismét a betétesek érdekeinek megfelelően hozzák meg és nem hozhatnak olyan határozatot, amely a betétesek kárára növeli a saját hasznukat. Ahol bemész a kórházba és mire ellátnának (esetleg) pont megdöglesz, ott erre nincs esély.

Maradok őszinte híved

SzM