Regisztráció Blogot indítok
Adatok
quinescias

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Adott egy ország Európa szívében, melynek testét hajszálér-hálózatként át meg átszövik az autópályák… Ha-ha, de jó is lenne, gondolkodom el ezen mindig, amikor nyáron a dugóban szívok az M7-esen és állandóan ugyanazt mormolom magamnak : "Tuti, hogy valami…..
quinescias 2010.04.11 16:09:16
Drága Autóstársak!

Rutintalan, blogoló/kommentező vagyok. Nézzétek el, hogy épp autósok közt kötöttem ki e kampánycsendes napon, s hogy locsogósabb vagyok a kelleténél. Nem SMS-generációban nőttem fel, ennél öregebb vagyok, s meglehet okos(záp)tojás.

Mintha nem csak utakról lenne szó... meg amint látom repülésről, mi egyebekről.

Relatíve sokat autóztam, gyengus és picit jobb autókkal egyaránt. Bevallom versengtem is néha, itthon is, meg más részén is a világnak. Jártam 200 fölött, de ha kellett, esetleg kibírtam 50 alatt is. Persze megszegtem sok-sok szabályt, gyakran heveskedtem is, s mondjuk: eddig szerncsém volt.

Mikor épp autózunk, a szabályokat (beleértve a hasznos ajánlásokat, tanácsokat, tuti tippeket, egész tapasztalatunkat, rutinunkat stb.) a s a j á t autózásunkra kell vonatkoztatnunk. Akár szegünk szabályt, akár nem. Bármily furcsán hangzik: ez minden közlekedőre csak alanyként, ha tetszik; egyes szám első személyben értelmes. Épp ezáltal terjed ki minden együtt közlekedőre! Egyébként pl. érvényesen lehetne szabálytalanságokat vagy éppen kiváló tetteket elkövetni mások személyében stb., amit kétlek.

Saját autózásunkban, akármilyenek is a társak(!), m i n d i g résztvevők, j á t é k o s t á r s a k vagyunk a pályán, nem pedig mások bírái, partjelzői vagy rendőrei! (Akinél egybe esik, annak is pontosan tudnia kell e két szerepe mindenkori viszonyát!) Konkrét autózásunkat értelmesen csak ezek tudatában ítélhetjük, szervezhetjük, esetleg jobbíthatjuk.

Bármennyire fölhorgad bennünk a mindannyiunkban ott szunnyadó bíró, rendőr, anyázó/kioktató tanár vagy ítész, vagy mit tudom én miféle hasonló "kompenzáló" démon, végül csak azzal lehetünk különbek, azzal használhatunk mindannyiunk autózásának, ha épp autózásunkban nyilvánul meg az, amivel okosabbnak, különbnek gondoljuk magunkat. Megmutatjuk, tehát főképp magunknak írunk elő, nem másnak! Túl sok az előíró, túl sok a mérges ellenőr, s kevés a követendő példa.

Bizonyára autóztatok már az egyre fogyó németországi "szabad" szakaszok valamelyikén, ahol talán nem a tiétek volt a legkirályabb járgány. Tanulságos. Kétségtelenül innét nem az unalmasan fafejű Osztrákokhoz mennék vissza, de esetleg autózgattatok nápolyi, Nápoly környéki, netán szigeteki sikátorokban, vagy mellékutakon. A zsufiban elég bizonytalan tud ám lenni az egyirányúság és általában mindenféle szabály értelmezése. A mélyről jövő anyázás viszont tizede sincs a mi széles utainkénak! Bár mindig dumálnak/dudálnak, de ha mosolyogva, ügyesen kooperálni próbálsz, segítenek, és magad is csodálkozol a végén, hogy megtaláltad a helyedet, s mégsem kaptál szitkozódva infarktust!

Lehetőség szerint kerüljük, hogy alázhassanak, és ne alázzunk másokat! Hagyjuk a száguldót elszáguldani, "csigábbakat" pedig, még ha ostobák is, ne tapossunk/alázzunk agyon. Inkább kerüljük ki őket rutinosan, mert bíz belőlük lehetnek esetleg az alsó-középkategóriába nyomorúságos törlesztőrészletekkel felgyötrődő notóriusan kompenzáló türelmetlen majdani alázók. Sokszor halottaink is beleszámítanak majd ama bizonyos THM-be. S így folytatódhat ez generációról generációra az idők végezetéig... Meg kéne tanulni közlekedni(egymással). Földön, vízen, levegőben...
quinescias 2010.04.12 00:06:40
@cso zsi: Aludni merni valaki mellett (nem csak mondjuk részegen!). Eltaláltad a legfontosabbat. Kösz. Nem föltétlen sebesség függő, és nem is a verda mindenoldalú "erői" adják a biztonságot. Tudd mi van alattad! Egyébként: Vezess harmad akkora erejű autót, mint amit megszoktál, kiderül autós vagy-e! Minden autó, ami megy, k i r á l y n ő ! Jóéjt.