Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lássukcsak

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudom, hogy mi papok mindenbe beledumálunk, amihez pedig nincs semmi közünk se’. Íme a példa: most akkor szabad, vagy nem szabad házasságkötés előtt lefeküdni egymással? Van egy rendtársam, aki hosszú ideig Japánban dolgozott, és – egyebek között – jegyesek…..
lássukcsak 2010.04.10 17:36:08
főként kérdezni szeretnék, meg reagálni néhány elhangzott dologra.

én egy diáklány vagyok. párommal valamivel több, mint féléve vagyunk együtt. vallásos családban nőttünk fel mindketten, és nyugodtan kijelenthetem, h kapcsolatunk Isten ajándéka, Istenre épül és egymást Isten teremtményeként látjuk. ezt legjobban a közösen eltöltött húsvéti lelkigyakorlat után éreztük. mindketten.
a párkapcsolatoktól mindketten azt várjuk, h megtaláljuk azt, akivel leélhetjük az életünket. most mindketten úgy érezzük, ilyenek vagyunk egymás számára. terveket szövögetünk, házasság, gyerekek, stb. tényleg azt gondolom, jó úton járunk egymás megismerésében. ha így folytatódik, akkor kb 3 év múlva összeházasodhatnánk.
és akkor jön az, h miért kezdtem azzal, h diák vagyunk. sajnos nehéz egyetemet választottam, orvosit, ami azt jelennti, h legkorábban 5 év múlva végzek, és utána rezidensképzést kell végeznem több évig, nettó 95 000 ft-ért, úgy, h a képzés alatt egyszer(!) mehetek el születésszabadságra. párom diákhitelt vesz fel, aminek visszatörlesztése nem lesz kismiska, így a házasság anyagi-tanulmányi okokból még messze van.
és akkor a házasság előtti szex: miért kéne valakire várnom 5-6 évig? mikor a biblia íródott, az emberek nem 25-30 évesen házasodtak, hanem olyan korban, amikor én például szellemileg éretlen voltam még a szexuális életre. az embernek nem volt igazán több párkapcsolata. volt egyvalaki, akit úgy-ahogy megismert, aztán adták is férjhez. ma a leendő házastársat MINDEN szempontból jobban kiismerjük, mint régebben, több a lehetőség is (kolesz, táborok, áthidalható távolsági és társadalmi akadályok). jobban ismerjük személyiségét, tudjuk, milyen, ha fáradt, álmos, ideges, jókedvű, izgága, kétségbeesett, tudjuk, mikor őszinte, magábaforduló, mesterkélt, stb. tudjuk, hogyan főz, mos, énekel, tanul, bulizik. megannyi dolog, amit csak az utóbbi pár évtizedben szokás kifürkészni. a szex miért lenne kivétel?
a biblia minden szava szent. és a vallások praktikussági okokból tiltanak meg dolgokat. de úgy, ahogy a disznóevés tilalma elavult, mert már nincsenek a sertésekben olyan fertőzések, mint egykoron, a szexualitásra vonatkozó parancsok is átértékelődhetnek.
az ember legyen felelős. védekezzen hatásosan (egyszerre több módszerrel), mert egy becsúszott gyerek semmiképp sem ideális helyzet. a biblia korában nem létezett védekezés. az, h most már van ilyen, szerintem a szex lényegét értékeli át.
nem értem, ha az ember felelős, komoly kapcsolatban van, házasságot tervez-miért kell mindenképp várni?
összehasonlítás: vegyünk egy egyszerű példát. csók. ha valamiért fura egy helyzetben a csók, abbahagyom. esetleg azt mondom a másiknak: "ez a csók nekem nem tetszett, mert, mittudomén, véresre haraptad a szám." és ESZEMBE SEM JUT, h jajj, az előző barátom csókja jobb. sem ott, sem később. ha egy csók rossz, nem azért rossz, mert nem olyan, mint valaki másé, akié jó. ezerféle tökéletes csók van, és abból csak pár az, amit előző kapcsolatokban szereztem. ha kapok egy rossz csókot, nem azt jelenti, h ugyanattól a személytől ne kaphatnék tökéletes csókot. csak meg kell rá tanítanom, h nem szeretem, ha ömlik a vér az ajkamból. (csak példa.) a barátomnak volt már szexuális kapcsolata. őszintén mondom, h engem nem zavar. épp úgy, h ő nem akad fenn azon, h még kezdő vagyok. (első komoly kapcsolatom, az elején annyira félszeg voltam, h meg sem mertem fogni a kezét...3 hónap után kezdeményeztem először csókot=)).
mostanában érzem azt, h elköteleződtem felé annyira lelkileg, h testileg is közeledjek felé. keresek ellenérvet, de őszintén szólva nem találok, pedig komolyan veszem a hitemet.
ha van valakinek véleménye, szívesen fogadom.