Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dudikoff87

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1961. március 25-én, Szovjet-Oroszország szívében, Perm ősi várostól nem messze fekvő vidéken egy űr-kapszulából ejtőernyővel landolt ülést ért földet. A mentésre igyekvő személyzet a helyi falusiak segítségével végül megtalálta az ülést ami a hóba fúrodott és benne az utasát is. Ekkor azonban még…..
Dudikoff87 2021.08.03 12:32:15
@horex: "Jurij Gagarin lett az első űrutazó a Vosztok 1 űrszonda fedélzetén."
Vosztok1 nem űrszonda hanem űrrakéta volt"

Ez sem teljesen igaz. A Vosztok-1 magának az űrrepülésnek a neve volt. Az űrhajó neve Vostok-3KA volt, míg igen zavarbaejtő módon a rakéta neve is Vosztok, mégpedig Vosztok-K.

Összehasonlítás képpen az amerikaiaknál Mercury-Restone 3 volt az első repülés neve, Mercury az űrhajó neve és Redstone a rakéta neve.
A holland befogadó nép, a tolerancia ezzel együtt is kényes kérdés az országban. Előkerül nyelvtanfolyamon, az ország gyarmati múltja kapcsán és bizony a legutóbbi magyarországi törvények miatt is – mint Vera írja, még az általános iskolában is téma volt...
Dudikoff87 2021.07.07 12:53:42
@Hari Seldon 2: Így van. A fekete rabszolgákat szinte mind egy szálig fekete emberek gyűjtötték be. Főleg rivális királyságok, törzsek tagjaiból. A legnagyobb afrikai rabszolgakikötő Ouidah (vagy másnéven Whydah) is a feketék királyának, Haffon-nak a kezében volt, akitől az európai nemzetek egyszerűen megvásárolták a rabszolgákat, cserébe értük pedig aranyat vagy európában gyártott termékeket adtak.
Azt hiszem, senkit sem ért váratlanul: Karácsony Gergely ismét hagyta magát rábeszélni. 12 év után a szabolcsi faluból származó Gergő lehet Orbán Viktor első reális kihívója, és ez ráfér az országra, nem mellesleg a hatalomba belekényelmesedett Orbán Viktorra is. Ezt nem hiszem, hanem ebben biztos…..
Az igazi Star Wars fanok és Csillagok háborúja mániásak (vagyis a komplett 2,3, 10 és 11 rajongói csoport) elfogadja azt a tényt, hogy a franchise egy olyan világot teremtett, mely meseszerű és amelyben nem érdemes belekötni a realitások hiányába. Ugyanakkor érdekes végiggondolni, hogy mi az az 5…..
Dudikoff87 2020.11.13 13:16:41
A Star Wars a műfaja szerint egy űropera. Egyesek szerint ez a sci-fi-től teljesen eltérő műfaj, mások szerint a szubzsánere. Egy teljesen kitalált univerzumban játszódik, amely a történelemből, vallásból és a 20. századi tudományos technikumból merítve és ötvözve lett kitalálva. Mindennemű összehasonlítása a valós világgal, tudományos szempontú vizsgálata megmosolyogtató. De azért most én is megpróbálom.

A blogban említett anomáliák a valós világban anomáliák csupán. A Star Wars mesterségesen kitalált világában egyáltalán nem azok.

Az első és legfontosabb szempont, hogy a Star Wars univerzumában jelen van egy mindent átható Erő, amely mindenre hatással van. Ez az Erő egyszerre tudományos és misztikus, pontos mibenlétét eddig megmagyarázni nem sikerült, nem is lehetne. Valószínűleg, pont ilyen céllal is lett kitalálva.

1. Az, hogy minden lakott bolygón a Földhöz hasonló a gravitáció és atmoszféra van az abban az univerzumban egy alapvető dolog. A Tatooine felszíne teljesen sivatag, a Hoth bolygó pedig csupa jég és hó. Hogy lehetne ott oxigén pl.? A válasz nyilvánvalóan sehogy.

2. A halálból visszatérő jedik az Erő misztikus vonalához kötődnek. A kánon szerint Gui-Gon Jinn volt az első, aki visszatért és kapcsolatba tudott lépni az Élő Erővel, ugyanakkor a legendákban már évezredek óta visszatérnek szellemként a bölcs jedi mesterek, sőt a szithek is (pl. Marka Ragnos). Hogy vannak-e szellemek a mi világunkban? Ezt mindneki döntse el maga... De erről a 10 éves unokahúgom jut eszembe, akit egyszer a farkasemberrel ijesztgettem, mire ő azt válaszolta: Mutass képet! Ennyi.
3. A fénykard nem lézerkard, hanem egy plazmavonal, amely azért váltotta fel a hagyományos szilárd anyagú kardokat, mert szimplán nagyobb volt a sebzése, mint az előtte használt duracélnak és átvágta magát a legtöbb szilárd anyagon. A fénykardnak az összetevői is kitaláltak -fókuszáló lencse, plazmaszabályzó, ilyen-olyan kristály. Egyébként ez a fegyver egy olyan univerzumban, ahol nincs jelen az Erő teljesen hasznavehetetlen lenne. A jedik pedig úgy hárítják el vele a feléjük lőtt sugárnyalábokat, hogy ösztönszerűen, az Erőtől vezérelve még a lövés előtt vagy annak a pillanatában mozdítják a kezüket.
4. A hiperűrutazás a Star Wars univerzumában az első (sorrendben negyedik) film előtt kb. 25.000 évvel lett feltalálva. Hamarább volt hiperűrutazás technológia, mint fénykard. Hiperútvonalakat használva lehet bolygók között utazni. A hiperhajtóművek az idők során egyre gyorsabbak lettek, a fénysebesség többszörösével utaztak a hajók. Az, hogy ez hogyan működne a mi a galaxisunban? Azzal szemléltetném, amit Han Solo mond, hogy az ő hajója 12 parszekkel gyorsabb, mint valamelyik másik hajó. A parszek tér (út) mérésére szolgál nálunk, ő pedig a sebesség meghatározására használja. No comment...
5. A Star Wars univerzumának sajátosak a törvényei. Lehet bombázni az űrben (bár ezt lézervezérlésű, sugármeghajtású bombákkal oldják meg szerintem és nem szabadesésű bombákkal) és energiamezővel el lehet szeparálni az űrhajó vagy űrállomás belsejét a vákumtól is. Méghozzá, olyan mezővel, amin szilárd anyag át is tud haladni. Totálisan unrealisztikus. Leia pedig az ótvar új trilógiában valóban élve marad hosszú másodpercekig az űrben, de ez is megmagyarázható. A jedik képesek erőpajzsot létrehozni maguk körül, ami megvédi őket minden külső hatástól. Ha Leia az Erő segítségével előre megérezte, hogy szétrobbantják körülötte a hidat és erőpajzsot hozott létre a robbanás előtt, akkor túlélhette és vissza is húzhatta magát az Erővel a hajóra. Ennek megint semmi köze sincs a tudományhoz, totálisan misztikum.

Na ugye, hogy megmosolyogtató? Már csak az is, hogy 10 percig gépeltem ezt...
Dudikoff87 2020.11.13 14:20:27
@kárárámaispj: Nem tudhatjuk mennyire bonyolult elvezetni egy T65 X-szárnyú vadászgépet. Lehet egyszerűbb, mint a mi világunkban biciklizni. Az is lehet, sőt valószínű, hogy minden sikló, űrrepülő, vadászgép ugyanazon az elven működik és egyforma képességek kellenek a vezetéséhez. Mintha most átülnék az Opelomból egy Volvo-ba. Nagyobb, gyorsabb de attól még tudnám vezetni.

Luke azzal dicsekedett Wedge-nek, hogy T16-os buckapatkányokra vadászott. Lehet, hogy egy T16-os nem sokban különbözik egy T65-ös X-szárnyútól.

Artu pedig bináris nyelven beszélt (ez az a csipogás), mint a párologtató farmerek által használt legtöbb droid. Így már gyermekkorától érthette ezt a nyelvet.
Dudikoff87 2020.11.13 16:19:47
@TávoliTűz: A megfejtés: SZÓ.

De ezt megcsinálni hangzás után valóban lehetetlen. Viszont egyikünk sem párologtató farmer, azok kemény legények! :)