Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tiszi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
LK: Nemrégiben jelent meg a Vallástudományi Szemlében „Vallási identitás és környezeti attitűdök Magyarországon” című, a témában viszonylag úttörőnek mondható publikációd a vallásos közösségek környezetvédelemhez fűződő viszonyáról… mennyire mély a…..
tiszi 2010.04.08 11:26:32
Sziasztok!

Sok érdekes dolgot olvastam itt. Szerintem az Egyház és az állam kérdéséről még sok vita fog zajlani az LMP-ben. Eddig itt vélemények hangzottak el. Én meghatározásokat írnék le és gondoljuk át, hogy helyesek-e, mert ha nem tisztázzuk a fogalmakat, könnyen elbeszélünk egymás felett.
Egyház = hívek és az egyházi vezetők(papok: pápa, bíborosok, püspökök, plébánosok, káplánok).
Egyházi vezetők: a Katolikus Egyházon bellül Magyarországon ez szűkebb értelemben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Hit (természet fölötti): Isten létét valamilyen belső megtapasztalás által igaznak tartani.
Hit (természetes): egy állítást igaznak tartok, feltételezek. Pl: van tej a boltban.
Hívő: valamilyen hitet - (általában Istenben való hitet), amely életét alapvetően meghatározza - elfogadó, megvalló személy.
Vallás: a hit gyakorlásának általában közösségi módja.
Ateista: Isten nemlétében hívő és ezen hitet valló személy.
Erkölcs: az a helyes magatartás, amit ha követek boldog emberré válhatok.

Ezen meghatározások alapján az egyház hívő tagjai, mint állampolgárok természetesen politizálnak. Az egyház vezetői a híveket figyelmeztethetik hitbeli, erkölcsi igazságokra politikai döntésük meghozatalában, de amennyiben ez a figyelmeztetés nélkülözi a hívek önálló politikai véleményének a feltételezését ellenérzést válthat ki a hívekben (lásd a püspöki kar választások elötti körlevele, felolvasásra jelölték Virágvasárnap). Az egyház egy történelmi folyamat része. Amikor az egyház kártalanításáról vitatkozunk kérdezzük meg mire fordítaná a kapott összeget? Aranyat venne a Vatikánnak? Szerintem inkább a hatalmas kegyúri birtokok támogatása által felépített és fenntartott a Magyar Állam kultúrális örökségének számító templomait tartaná fenn. Mert lehet, hogy az az 5 nyugdíjas, meg az a pár száz túrista erre képtelen lenne. Tudom az ateista adófizetők ezt igazságtalannak tartják, de lehet, hogy az én adóforintjaimból is építettek országunkban olyan utat, amin soha nem fogok járni.
Az egyházon bellül is létezik liberalizmus, vagyis hit a nagyobb szabadságban. Ennek egyik jeles képviselőjének tartom Wildmann Jánost (remélem ezért nem perel be senki). LMP-s. Számomra az LMP olyan emberek csoportja, akik számukra fontos kérdéseket politikai szinten kívánnak képviselni. Alapvetően változó közösség, mivel a változás ha fejlődés, akkor az életrevalóság jele. Remélem, hogy ez a változás sok belső vita, sok ember szabad véleménye alapján történik. Gondoljunk csak bele, hogy a FIDESZ mennyire egyházellenes volt a kezdeti időkben (Magyar Narancs) és most a katolikus egyházi vezetők politikai bástyájuknak tekintik. Szerintetek nem fognak csalódni? :)
Akik az egyház környezettudatosságával kapcsolatos elveire kíváncsi az nézzen utána a Pápa Úr 2010. jan. 1-én minden templomban felolvasásra kijelölt igen terjedelmes körlevelére, amit a Klíma Konferencia után adott ki egyből.
Még egy def.:
dogma = biztos hitigazság. A dogmában való kételkedés bűnnek számít, mivel hitellenes cselekedet. Dogmák általában zsinatokon születnek, csak a hit tartalmára vonatkoznak és semmiképpen nem hordoznak aktuálpolitika útmutatásokat.
Az egyház és állam anyagi szétválása mindkét fél jól felfogott érdeke. Ennek a folyamatnak a következő 4 évben is zajlania kell. Olyan megoldást kell találni ami mind a hívő, mind a nem hívő állampolgárok számára is elfogadható.