Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lukácszoltán1

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A Lehet Más a Politika január végi kongresszusát felfokozott érdeklődés kísérte. Az érdeklődést magyarázza, hogy az LMP-t eddigi politikája alapján minden erőlködés ellenére sem sikerült egyértelműen besorolni a magyarországi bal vagy jobboldalra. Ezt tulajdonképpen…..
lukácszoltán1 2012.02.17 10:18:57
@Fülöp33: Ez a mondat annak az összesűrítése, amit részletesen is kifejtek, vagyis, hogy ahhoz, hogy a társadalom hatni tudjon a nagypolitikára meg kell szerveződnie. Az LMP ilyen alapon kezdett szerveződni és bázisdemokratikus alapelvei miatt alkalmas arra, hogy társadalmi akaratot csatornázzon be a politikai döntéshozatalba. Egy gondolatot meg lehet fogalmazni egyszerűen és bonyolultan is.
Abban talán mindenki egyetért, hogy a Heti Válasz a legfurább sajtótermék a jobboldalon. Néha olyan meglepő állításokkal állnak elő a II. Orbán-kormányról, amiről még a Népszava is szűzien hallgat, máskor viszont törölnek egy tökös publit és megbüntetik a szerzőjét. A…..
Kit érdekel, hogy elbuknak a munkavállalói jogok, még mielőtt elindulhatna a magyar történelem utolsó népszavazása?A népszavazás elsősorban a kormány munkajogi politikáját torpedózza. A kérdések közül három tisztán a munkavállalói jogokról szól. Az új…..
lukácszoltán1 2012.03.24 07:42:03
@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:
Az LMP nagyon odateszi magát, nem egészen 3 hét alatt csaknem 100 ezer ember írt alá, ha ezt az aláírásgyűjtésre elvileg rendelkezésre álló 4 hónapra felszorozzuk, akkor 528000 aláírás is összejönne. Nem azzal van baj, hogy sokan nem akarják aláírni, hanem azzal, hogy sok emberhez ennyi idő alatt nem lehet eljutni. Ezért kell, hogy a civil szövetségesek is odategyék magukat és hogy mindenki magáénak érezze a kezdeményezést, ha egyetért vele.
LK: Nemrégiben jelent meg a Vallástudományi Szemlében „Vallási identitás és környezeti attitűdök Magyarországon” című, a témában viszonylag úttörőnek mondható publikációd a vallásos közösségek környezetvédelemhez fűződő viszonyáról… mennyire mély a…..
lukácszoltán1 2010.04.07 16:11:57
Sziasztok!

Nagyon érdekes ez a cikk és a kommentek is tanulságosak. Én személy szerint magamat a hívő kategóriába sorolom, és amellett, hogy igyekszem a vallást gyakorolni is, elég nyitott vagyok más eszemerendszerek felé is. Az az érdekes, hogy én éppen azért csatlakotam az lmp-hez, mert a kereszténység alapján kialakult világ és emberképemből azt vezettem le, hogy ez az a párt, amelyik legközelebb áll az elveimhez.

Az egyház kapcsán, kicsit belülről én azon a véleményen vagyok, hogy igenis lenne mit változtatni. Külföldön élő ismerősömtől hallottam például, hogy Franciaországban egy püspököt nem vesznek körül olyan külsőségek, pompa, amely magyarországon jellemző, és nem is távolodtak el annyira a hívektől. Persze tudok Mo-on is olyan püspököt, aki példamutató életet él, de sajnos nem ez a jellemző. Jogilag szerintem is jár a kárpótlás az egyháznak, de nem biztos, hogy ez mindig jót is tesz neki. Általában a hívők hitének minősége akkor a lejobb, legmélyebb, ha az egyházat üldözik. Persze erre nem lehet egyházpolitikát építeni, de tudnék támogatni olyan kezdeményezéséket, hogy az egyház a vagyonát, jövedelmeit nagyobb arányban fordítsa közjóléti célokra, intézmények működtetésére, karitász tevékenységre, és mondjuk a püspökök ne audikkal járjanak és ne tartsanak fenn reprezentációs célokra palotákat. (Ez lehet, hogy egy kicsit demagóg, de így gondolom.)

Ami a liberalizmust illeti. Eszmetörténetileg a kereszténység az, amely a perszonalizmus révén az egyén, a személyiség előtérbe helyezését eredményezte. Az egyén szabadsága, döntéseinek jelentősége ebből adódik, és a kereszténység az, ahol az emberi személy az isteni személlyel kapcsolatba lép és nem egy embertől távoli istenséget imádunk, hanem kapcsolatba lépünk valakivel aki személy szerint szeret bennünket.

A liberalizmus tulajdonképpen ebből a tőből fakad, csak véleményem szerint azzal, hogy az egyént szinte teljes mértékben kiszakítja a közösségből átesik a ló túloldalára.