Regisztráció Blogot indítok
Adatok
navtsi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A poszt egy hatrészes sorozat harmadik darabja, a folytatás hétfőn jelenik meg. Az első rész a Fideszről, a második a Jobbikról szólt. Az ötlet a következő. Fogom az öt, érdemi országos listát állított pártot, és programjukat két alapvető üzenetre csupaszítom: egy…..
navtsi 2010.04.05 15:30:25
@iqsamp: Csak a korrektség kedvéért...
"azok a szavazatok, amelyeket olyan párt területi listájára adnak le, amely nem éri el az 5%-os bejutási küszöböt, arányosan szét lesznek osztva a győztesek között (és így mandátumot érnek, csak nem annak a pártnak, amire leadták a szavazatot)"
Ez konkrétan azt jelenti, hogy ugyanaz lesz a választási eredmény, mintha az 5%-ot el nem érő pártok szavazói nem szavaztak volna. Tehát ilyen szempontból teljesen mindegy, szavazok-e be nem jutó pártra vagy sem.
Illetőleg bizonyos szempontból mégsem. Ha sokan veszik a fáradságot a kis pártok szimpatizánsai közül, akkor megnő az 5%-os küszöbhöz tartozó szavazatok száma, így nehezebb elérni az 5%-ot. (Ezért is voltam mérges magamra 2006-ban: ha elmentem volna szavazni - és még néhányan hasonlóan gondolkodtak volna -, kiejthettük volna az mdf-et a parlamentből.)