Regisztráció Blogot indítok
Adatok
johnash

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elég a kamu álláshirdetésekből, a kormánynak lépnie kell! Csatlakozz!!!    Több, mint fél évig próbálkoztam az álláskereséssel, tegnap számoltam össze a beadott pályázataim számát (278 db) ebből összesen 34 visszajelzést kaptam, melyben benne vannak az…..
johnash 2010.08.07 23:04:33
A bér fel nem tüntetésének nemcsak alattomos okai lehetnek/vannak, hanem teljesen racionálisak is. Leginkább az, amit erősen énközpontú hozzáállással szeretnek sokan elfelejteni: abban a munkakörben és/vagy annál a cégnél sokan dolgoznak, akik ugyanúgy elolvashatják a hirdetést, mint a jelentkező. Talán sokan nem örülnének, ha az új munkahelyen a kollégák úgy fogadnák: "Láttam a hirdetésben, mennyit keresel, ez az én fizum másfélszerese, ugyan miből gondolod, hogy a te munkád ennyit ér?" stb. Szóval sokan elfelejtik, hogy az álláshirdetésbe konkrét összeget írni ugyanaz, mintha a fizetésedet vagy egyéb anyagi viszonyaidat jelentetnéd meg egész oldalas hirdetésben az újságokban vagy a neten. Hogy aztán a szomszéd is tudja, hogy mennyit keresel.

A "hülye HR"-esek témájában sokmindennel egyetértek: tényleg sok a hülye, képzetlen s dilettáns HR-es, tényleg sok a hiba, vissza nem jelzés és szakszerűtlen interjú. Ugyanakkor ne felejtsük már el, hogy egyrészt az ún. 'szakmai interjú' egyáltalán nem elegendő a kiválasztáshoz a versenyképes cégek jelenlegi piacán, és a kompetenciák alapján történő kiválasztás elengedhetetlen. Semmit sem ér, hogy nagyszerű közgazdász vagy programfejlesztő vagy, ha képtelen vagy értelmesen kifejezni magad, hatékonyan beosztani egy munkaheted, vagy ordibálás nélkül megoldani egy konfliktushelyzetet. A szakmai vezetők interjúzási sikeressége pedig az esetek jelentős százalékában a dilettáns HR-esekét is alulmúlja, és képesek szemrebbenés nélkül állásajánlatot tenni rendkívül okos, szakmailag valóban jó pszichopatáknak vagy pl. rendkívül kedves és csinos, a munkakör elvárásait ugyanakkor messze alulmúló hölgyeknek.

Egy gyakorló HR-es
johnash 2010.08.07 23:31:05
@korcoló: Az, hogy ugyanolyan baromság, mint a hirdetésben fizetési ajánlatot várni :)

Saját gyakorlatom az, hogy az önéletrajzok alapján szóba jöhető jelentkezőkkel rövid telefonos interjút folytatok, ahol kérek egy körülbelüli minimum, illetve optimális összeget, amennyiért szívesen vállalná a munkát. Előtte elmondom, miről szól a munka, és van lehetősége kérdezni is. Ahogy a társkereső hirdetésbe sem írsz bele mindent, amit az első randin elmondanál - vannak olyan dolgok, amit csak a komolyabban érdeklődőkkel beszél meg az ember. A telefonos interjún már lehet partneribb a viszony az álláskeresővel, ő is és mi is tudunk kérdezni. A cég részéről konkrét összeget még ekkor sem mondok, csak azt, hogy az igénye reális-e vagy sem. Ez viszont szerintem épp eléggé tiszta. Ha reális, akkor örülhet, mert érdemes neki is folytatnia a kiválasztási folyamatot. Ha nem, akkor meg miért érdekelné, hogy mennyivel vagyunk alatta? A realitás eldöntése az épeszű és gyakorlott HR-es feladata. Ha valakinek bruttó 300e körül tudunk adni, és 400 ezret tartana optimálisnak, minimumnak meg 320-at, elmondhatjuk, hogy a mi elképzeéseink inkább a minimumhoz vannak közel, érdekli-e még így is az állás. Ha ugyanebben a helyzetben valaki 600 ezret tart optimálisnak, akkor nincs értelme folytatni. Joga van hozzá, hogy ennyit kérjen, de még ha kiváló tárgyalási készséggel le is alkudnám a fizetési igényét 350-re, a végén senki sem lenne elégedett: se ő, se mi. Az állás inkább ugródeszka lenne neki a következő, jobban fizető munkához.
Mielőtt kellemes húsvétot kívánok a blog minden olvasójának, a pillanatnyi politikai csendet kihasználva szeretnék még valamiről beszélni. Ezen oldal indulása óta hivatalból is figyelem a hozzászólásokat, de korábban is nagyon érdekelt, hogy miképpen érvelnek és indokolnak…..
johnash 2010.04.04 00:42:57
@rockjano: én arra hivatkoztam, amit te említettél:

"ha a célok szerint szavaznék az mszp-re szavaznék hogy a fidesznek minél kevesebb esélye legyen a 2/3-ra, racionális döntés lenne sok szempontból."

Tehát racionális lenne szerinted az MSZP-re szavaznod, mégis az MDF-re szavazol. Erre hivatkoztam :)
johnash 2010.04.04 00:49:30
@rockjano:

röviden annyit erről, hogy a 2/3-ad minden veszélye mellett előnye az, hogy a döntések nem sok-sok érdekcsoport sokszoros kompromisszumai alapján jönnek létre, hanem kevés érdekcsoport kevés kompromisszuma alapján. Mivel a politikai logika sajnos gyakrabban mutatja, hogy a kompromisszumok inkább rontják a döntések minőségét, mint javítják, ez még akár jó is lehet (lásd: MSZP reformkísérletek bukása a 100x-os egyeztetési szerencsétlenkedések következtében). Nyilvánvaló veszély, hogy kevés ember szándéka fog nagy kérdésekben megvalósulni, de a megtett lépések legalább világos irányúak lesznek.

A nagy kérdés az, hogy mi ez az irány. Mert végülis Leninnek is világos céljai voltak anno, aztán... (ha már idéztük az öreget ma :)
johnash 2010.04.04 00:59:00
@Bona Fides: akkor egy cipőben járunk :( sajnálom, és teljesen megértem.

De mivel az én többek között célom az, hogy jobban működő országban éljek, ehhez számomra egy eszköz a Fidesz. Ezért gondolkodtat el a levél: vajon elegendő eszköz-e erre a Fidesz? Tudok-e tenni azért, hogy még kedvezőbb legyen a helyzet az ország működésének hatékonyabbá tételére?