Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Giczy Gergő

7 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nagy dirrel-durral átadott hollandiai napelemes kerékpárút nem bírta túl sokáig, szűk két hónappal az üzembe helyezést követően ez első fagy hazavágta. November közepén írtunk kritikus hangvételű cikket a Solaroad bringaútról, amely a hollandiai Krommeniében valósult…..
Robotzsaru: egy hős, egy fogalom. 27 éve már, hogy sokunk tisztában van vele: ki is Ő, illetve mi is Ő valójában. Aki nincsen, az most kezdjen el idefigyelni! A Robotzsaru (1987) egy szatirikus, dramaturgiailag mesteri, az akciók színvonalát tekintve pedig első osztályú sci-fi…..
Filmdroid TOP 10 időutazós filmek 2012.09.29 15:28:33
Az időutazás régóta nagyon népszerű téma mind az irodalomban, mind a filmművészetben. Az első utalás időutazásra a Memoirs of the Twentieth Century című műben volt 1700-ban. Az első film, mely a témában készült, Az időgép című. A téma napjainkban is népszerű, rengeteg…..
Teljesen átlagos hétfő délelőtt volt. Zoltán, mikor felült motorjára, még nem sejtette, hogy percek múlva sokak élete gyökeresen meg fog változni. Az övé egészen a nemlétezésig –ennél gyökeresebb változást nehéz elképzelni. Az M3 bevezetőjén három sávon áramlanak a…..
Giczy Gergő 2012.09.29 21:53:30
Nem rémlik, hogy láttam volna már olyat, amit Sam. Joe fotózott le nekünk, mégpedig azt, hogy a halszálkás parkolásnál a szokásossal ellentétes irányban állnak a felfestett vonalak az aszfalton. Szerinte ez sok autósnak problémát okoz és valahogy nem akar sikeredni a két csík…..
Giczy Gergő 2012.05.17 09:22:19
Erről a megoldásról már volt szó az Indexen: index.hu/belfold/budapest/2012/03/24/megkezdodnek_a_fovarosi_utfelujitasok/

Nekem egyébként tetszik, mert
- valóban egyszerűbb az elindulás, mint amikor lassan kell kitolatni a - mellettünk parkoló furgon miatt beláthatatlan - útra, reménykedve abban, hogy aki jön, majd megáll
- parkoláskor legfeljebb annyi - de a gyakorlatlanabbaknak is valószínűleg kevesebb (Vagyis ez szerintem nem lehet ellenérv) - időt vesz el, mint az úttal párhuzamos sorba tolatva való beállás
Amint az Index.Hu is hírt adott róla, "A Telenor és az Invitel után a Magyar Telekom is külön díjat róna a sárga csekken fizetőkre.". Első olvasatra a nagy hatalmú Multicég lehúzza a kis tehetetlen Fogyasztót. Utóbbi emiatt háborog és rohan az érdekképviselethez, aki gondolkodás…..
autózz! Mire valók a kijelzők? 2011.06.01 08:28:00
Mostanra viszonylag jól el lett látva kis hazánk autópályákkal. Az hogy mennyire (nem) nőttünk fel használatukhoz, már jó pár bejegyzés témája volt. SomiTomi levele ezúttal az egyre több helyre telepített kijelzőkkel foglalkozik. Nagyon hasznosak lehetnének elvileg, én már…..
A súlyteljesítmény-adó és a regisztrációs adó "rendben". De honnan szedik majd be az üzemanyag-árba épített adót? Az azonnali válasz: bárhonnan (ma már tudjuk, hogy akár utólag is). De a dolog nem ennyire egyszerű. Napjainkban a gépjárművek után szedett adófajták…..
Több összeesküvés elmélet közül ez tűnik a legvalószínűbbnek - már ha nem valóban "véletlen" tűzeset történt. A MEV akkor... [Forrás: BME-ETT - dr. Vágó György, dr. Herman Ákos, Wollitzer György] 25 évvel ezelőtt, 1986. május 26-án reggel 6:04-kor tűz ütött ki a…..
Az éjszakai hajózási fényeknél már 50%-os a veszteség Április elején a déli oldal "Ajánlott Átjáró Mindkét Irányban" sárga jelzésének lámpájával kezdődött. Előző nap - amikor még égett - épp azon gondolkodtam, hogy ezeket tutira minimum duplázzák. Hát nem.…..
Egy kiszivárgott és a Reuters tudomására jutott, április 13-án kelt Európai Bizottság-i tervezet az Internet-szolgáltatókra (ISP - Internet Service Provider) hárítaná a "kalózkodás elleni harc" ellenőrző szerepét. Vagyis a szolgáltatónak folyamatosan figyelnie (Erről mi is jut…..
Tech Noir Csak 2 fülünk van(?) 2011.05.22 21:22:00
Épp a minap olvashattuk az Indexen, hogy a legújabb TV szabvány - a jelentősen megnövelt felbontás mellett - 24 csatornás hangot biztosít. Kérdés megint: minek ennyi hangszóró, ha úgyis csak 2 fülünk van? A válasz egyszerű, de azért nem annyira: közérthető magyarázat…..
James Cameron twitterén jelezte, hogy a Skynet kedden 20 óra 11 perckor életre kelt.Az 1984-es filmből kiderül, hogy a Skynet 1997 augusztus 4-én világuralomra tör, robotjai kiírtják az emberiség nagy részét, a maradék pedig elszántan küzd a túlélésért, élükön John Connorral.…..
Mert az már korábban „megvolt”. Az Ítélet Napja [Terminator 3] Az Internet tele van azzal, hogy a Terminator-történet SkyNet-je, a Földön a hatalmat magához ragadó hiperszámítógép 2011. április 21-én, tehát a mai napon teljesíti be „elképzelését”, hogy az emberi fajt…..
A rákospalotai Csokonai Művelődési Központ olyan a hazai játékgyártásnak, mint Andy Warhol lakása a New York-i művészvilágnak. Itt találkoztak a legelvetemültebb hazai (vagy legalábbis fővárosi) játékrajongók. Magazinok, játékfejlesztő csapatok vezetik vissza a Csokiig az…..
Modorosblog Játszótér 1989 2009.10.22 07:00:00
Kiindulva Pecséttörő máris klasszikus lakótelepi posztjából (dehogyis akadunk le a témáról) én először a mélyen tisztelt modoros olvasóközönség körében is  inkább sikeres nosztalgiahullámot szeretném meglovagolni. A jelen ráér. Szinte minden gondolatomat a napirajz…..
Pénteken és szombaton, okt. 8-9-én a Mezőgazdasági Múzeumban a belga sörök kerülnek terítékre. Péntek szakmai nap, ide csak kereskedők, szakmabeliek jönnek, 8-án 12-től ötig azonban bárki jöhet kóstolgatni, a belépő 2500 - és lefogyasztható, ami a belga sörök ismeretében…..
Váratlanul népszerű volt a hardveres visszaemlékezésünk, ezért a Heti retro rovatban a továbbiakban alkalomszerűen lesznek olyan nosztalgiázások is, amiknek tárgya nem egy-egy játék, hanem valamilyen vas. Jelen esetben a kazetta mint adathordozó, illetve a hozzá tartozó magnó.…..
Giczy Gergő 2010.09.03 23:49:39
@MaCS_70: Csinálni: egy RCA és egy RF apa dugó közé árnyékolt kábel, és kész. :)
Giczy Gergő 2010.09.04 00:05:28
@MaCS_70: Kiváló. Ha nem túl hosszú, akkor szinte bármi jó neki. :)
IDDQD Szerdai retro: Commando 2010.03.31 14:30:00
Eheti retrojátékunk a Commando, amit azért választottam ki, mert szeretnék eloszlatni egy félreértést, ami nemrég egy kommentben érkezett. Eszerint Rob Hubbard, a C64-zenék egyik királya (a másik Jeroen Tel) remek zenét írt a játékhoz. Na, ez nem igaz. A mondat helyesen: Hubbard…..
Giczy Gergő 2010.03.31 21:55:13
@Dester: Úgy tudom, hogy MultiColor HiRes üzemmódban csak a vízszintes felbontás csökkent a felére, a függőleges változatlan maradt, tehát 160×200 pixel állt rendelkezésre.

A MonoChrome HiRes felbontás pedig a ma "szabványos" 320×240 helyett csak 320×200 pixel volt.
Giczy Gergő 2010.03.31 22:02:02
@VRbagoly: De, egy lövés, és a figura felteszi a kezét.

Az életerő több élettel van megoldva.
Giczy Gergő 2010.04.01 00:05:30
@József István: Igen, nagyon köszönöm a kiegészítést.

Ez a Raster Compare Interrupt (RCI), amit engedélyezve (53274=1) a beállított (53266=RY) rasztersornál megszakítással (IRQ) végrehajtotta a beállított (788/789=<Sub/>Sub) címen található szubrutint.

Az RCI egyike a VIC négyféle (Raster (RCI), Sprite-Háttér Ütközés (SBC), Sprite-Sprite Ütközés (SSC), Fényceruza (LPT)) megszakításának.

A 6567/6569 VIC-II mellett még a 6526 CIA (ebből 2 is volt a C64-ben, rendszer- és felhasználói feladatokra használhatóan egyaránt) képességei voltak rendkívül hasznosak.

Összességében úgy gondolom, hogy a C64-ből - logikai felépítésének köszönhetően - ügyes programozók számos olyan hasznos (és kevésbé hasznos) tudást ki tudtak hozni, amire a gép tervezői valószínűleg nem is gondoltak.
Például Load-(Auto)Run a billentyűzet-puffer (!) felhasználásával, vagy zenélő floppy-meghajtó, vagy - épp az RCI segítségével - egyenletes scrollozás illetve írás a képernyő-keretbe stb.