Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rascal75

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com…..
rascal75 2012.11.07 21:15:59
@A Tyne folyó déli partja: Emiatt felesleges volt billenytűzetet ragadnod. Ha nem olvastam volna el, nem írok. A praxisblogot meg születése óta messze elkerülöm. De tudod tényleg lassan minden orvosnak elege lesz abból hogy nem magában keresi a hibát egyik panaszos beteg sem. Besokallunk és aztán a Tyne folyó déli partjáról nehéz lesz magyar beteget gyógyítani. Én még csak 37 vagyok, de nehezen lelkesedem már, mert eldarálják az embert a Nekemmindenjárésingyenésnehogymárdokikám Jánosok...
Praxis Orvoshoz soha többé 2011.02.13 06:00:00
Az orvosok bizony sokat tudnak hibázni. Megérthető, hiszen emberek. Nekem is megvan az oka, hogy nem járok orvoshoz. Semmilyen körülmények között sem.  Néhány példa: - Gyerekorvoshoz vittek egyszer, mert tele voltam piros kiütésekkel. Miután rájött, hogy valószínűleg az…..
Tisztelt Olvasók!   Nekem is van egy történetem. 20 éve van krónikus sok-izületi gyulladásom, számtalan kezelésen, vizsgálaton vettem részt.   Nem mindig voltak kedvesek, de bunkóságot ilyen szakmai hozzá nem értést még nem tapasztaltam.   Többször költöztünk…..
rascal75 2010.06.18 09:14:37
@Dr Borivoje Surdilovics:
1. Valószínűleg van ilyen adatbázis, de adatvédelmi aggályok miatt nem hozzáférhető automatikusan. Nálunk Szabolcsban működik egy kísérleti rendszer, amikor, ha a beteg beleegyezett (aláírt egy nyilatkozatot), akkor meg tudom nézni a szabolcsi kórházakban készült leleteket. De ez sem automatikus, azon szerencsés kiválasztott orvosok közé tartozom, akik tesztelik a rendszert. A mai informatikai világban a kédésed teljesen jogos, de míg az OEP floppyn beküldve kéri tőlúnk a heti táppénzjelentést és a havi változásjelentést, addig informatikai vonalon nem sok jóra számítok. Adatvédelem területén meg úgy érzem átestünk a ló túloldalára.
2.Ilyenkor valószínűleg megvan a megfelelő hatóságnak a hozzáférése az adatokhoz.
3.Orvosa válogatja. Ha szervilis és nem elég karakán, akkor bizony a beteg rendeli meg a vizsgálatokat. Hogy ez hova vezet, nem is akarok belegondolni.
4. Jó lenne, ha lenne. Igazából mindenkinek 2 évente meg kellene jelennie a háziorvosánál egy felülvizsgálaton. Ez jobbára szűrővizsgálat lenne (labor, fizikális vizsgálat, tüdőszűrő). De hát ugye a magyar ember, siet... Meg én erre nem érek rá. Probléma ez, igen. Pl. erre lennének jók a magánbiztosítók, mert náluk is lehetne ezt csinálni, de akkor rögtön ugrana a befizetendő havi összeg. Sajnos itt Magyarországon mindenki csak pénzből ért. Arról nem is beszélve, hogy enged háziorvost toszogat az OEP, hogy érjem el, hogy 2 évente mindenki megjelenjen nálam, mert ha nem, úgy nem kapom tovább érte a finanszírozásat. Tessék mondani, ezt hogy is gondolják kivitelezni?!
Praxis Feleslegesek a háziorvosok 2010.04.29 08:00:00
Jómagam harmincas éveim közepéig két háziorvost fogyasztottam. Soha szakmai kérdésben nem hallottam érdemileg megnyilvánulni egyiket sem. Velem kapcsolatban adminisztratív teendőket végeztek: gyógyszerfelírás, beutaló készítés. Ennyi. Mostani háziorvosommal való első…..
rascal75 2010.04.29 14:38:54
Sokat gondolkodtam hozzászóljak-e, aztán pár dolgot csak megosztanék veletek:
1. Fiatal, 35 éves, ambíciózus háziorvos vagyok.
2. Sajnálom, hogy ebben az országban tényleg csak az a téma, ha valaki valamit rosszul csinál. Az egészségüggyel meg hát a bonyolult szervezettség és a túlzó elvárások miatt mindenkinek van rossz története. Pedig szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy szivesen olvasnék olyan posztot, amiben valaki az elégedettségének adna hangot. Ja, az senkit sem érdekel. Példát kellene vennünk más országok optimista, előre tekintő mentalitásából. de ez már egy más téma.
3. Nagyon nagy kalamajka kerekedne abból, ha mindenki beutaló (szűrő) nélkül kénye kedvére kereshetne fel szakrendeléseket. Így is elég baj, hogy a Tesco és társai rászoktatták a jónépet arra, hogy 0-24 óráig igénybevehetsz bármilyen szolgáltatást. Sokan mennek sürgősségi ellátásra banális panasszal azzal az indokkal, hogy én most érek rá. Van jópár beutaló nélküli szakrendelés, ilyen a bőrgyógyászat, sebészet, szemészet, nőgyógyászat, urológia, onkológiai gondozó. A többi szakrendelés esetén a háziorvos tiszte az, hogy eldöntse, indokolt-e továbbküldeni a beteget magasabb, egyben drágább ellátási szintre. Ez így működik más országban is. A háziorvosnak ún. kapuőr szerepe van. Sajnos nincs érdekeltségünk abban, hogy mindenképpen ellássuk a beteget a saját szintünkön, nyilván ezért utalják egyes kollégák indokolatlanul tovább a betget. Nálam ilyen nincs és nagyon utálom azt a helyzetet is, mikor a beteg kész tények elé állít és közli adjak beutalót, mert megbeszélt időpontja van itt, vagy ott.
4. Bármilyen furcsa a háziorvosnak is van munkaideje. Ez nem meglepő módon egybeesik általában mások munkaidejével. Nem értem ezen miért kellene változtatni. A háziorvosnak nem jár az, hogy este már a családjával töltse az időt?!
5. Sokan nem tudják és ezen mindig őszintén megdöbbenek, hogy szabad orvosválasztás van. Ha nem vagy elégedett a háziorvosoddal, akkor keress másikat. Ahogy szerelőt keresve is megkérdezed a barátodat, úgy ha ez esetben is megkérdeznél pár embert, biztos lenne egy aki elégedett és ajánlja neked az ő orvosát. Nem vagyunk röghöz kötve. Máskor annyit sírnak az emberek, hogy kötelező idemenni vagy oda és mikor meg ez nincs, akkor maradnak a régi háziorvosnál akkor is, ha elégedetlenek. Az átjelentkezés is nagyon egyszerű. Bevágtatsz az újhoz, kitöltesz egy nyilatkozatot, a többit már a két kolléga intézi. Sokan azért nem váltanak, mert nem akarják felvállalni a szituációt, hogy a régi háziorvosnak be kell jelenteni a színe előtt állva, hogy elmennék. Nem kell bejelenteni, találkozni sem kell vele.
6. Azon is rendszeresen megdöbbenek, hogy bár működtetünk előjegyzést, de talán a betegek 10 %-a ha használja. Aztán morog, hogy várni kell. Biztos magamból indulok ki, de ha én tudom, hogy fodrászhoz akarok menni, akkor megemelem a telefont és bejelentkezek. Orvoshoz sem hirtelen felindulásból mennek az emberek általában.
7. Macskakaparás már régen nincs, hacsak nem háznál írok receptet. A receptek 98 %-a printelt.

Félre ne értsetek, értem a keserűséget ami pár emberben van, de ez a negatív hozzáállás nem visz sehova. Én tényleg látom, hogy az emberek nem is akarnak jobbak lenni. Ha a seggük alá tolnak mindent, az sem elég, valamit mindig találnak, amin nyávogni lehet. 2 éve dolgozom a praxisomban. Ég és föld az ellátás körülményeit illetően a különbség azóta. Elegáns váróban, LCDtvt nézve magazinokat olvasgatva, internet terminált használva tölthetik a várakozás idejét a betegeim,ha meg egyáltalán nem akar várakozni, akkor akár aznapra kérhet időpontot akár 2 órával korábban, de sajnos így is van akinek ez nem elég. Be kell lássam, mindenkinek nem felelhetünk meg...
Na lassan írtam egy posztot... De legalább magamat megnyugtattam.

dr. Soós Zoltán
Nyíregyháza -
www.drsooszoltan.hu
rascal75 2010.04.29 15:19:45
@vrv: Igen, az egészségügyi ellátás 0-24 órás. De ez az alapellátás szintjén azt jelenti, hogy a háziorvos 4 órás rendelése és 4 órás rendelkezésre állása (házhoz hívás,krónikus betegek gondozása, stb.) után a központi ügyelet hivatott az ellátásra. Szóval este 8-kor már ne kívánják személy szerint az én szervezetemet a kedves betegeim, azt az időt már én is a családommal kívánom inkább tölteni.
rascal75 2010.04.29 21:37:52
Őszinte örömmel olvasom, hogy néhány kommentelőnél megértésre találtak szavaim. Az meg hogy még posztnak ajánlják... No mindegy. Örülnék ha a háziorvoslással kapcsolatban beszélhetnénk, mert nagyon utálom, hogy a háziorvos az ostoba, a hülye, a pofozógép a beteg és a szakorvos közt. Mindegyik lehülyézi, miközben szerintem - persze kellő szakmai igényességgel művelve - nagyon fontos a szerepe az ellátórendszerben.
Sajnálom, hogy a háziorvos finanszírozásában pl. egyáltalán nem jelenik meg a többlet teljesítmény elismerése. Kis túlzással azt is mondhatnám, ha ellátom is ugyanannyit kapok érte, mint ha beutalom, akkor meg minek dolgozzak érte. Most talán bevezetnek egy teljesítményelemet, mikoris 11 paramétert vizsgálva elemzik az eredményességet és honorálják az átlag feletti teljesítményt. A minap volt egy OEP tájékoztatás erről és ott megkérdeztem, hogy ez mekkora összeget fog jelenteni. Azt a választ kaptam, hogy úgy látják, a háziorvos tevékenysége annyira nehezen számbavehető és annyira szerteágazó, hogy jónak látják az átalánydíjas (fejkvóta) rendszert és 10 % teljesítmény elemet tartanak indokoltnak. Aztán miután megkérdeztem, hogy miért pont 10 %, miért nem 20, 30, vagy 50 %, kiderült, hogy egyszerűen volt egy fix összeg(ez a finanszírozás kb.10 %-a) amit arra szántak, hogy végre valahára bővítsék a finanszírozást, de ezért cserébe pluszteljesítményt várnak. Ez rendben is van, de jól mutatja az OEP gondolkodását... A nincsből próbálnak extrateljesítményt csiholni. Megjegyzem, közben kiderült az erre szánt összeg már nincs meg. És egyébként is kormányváltás volt...
Kedves Blogozók! Egy igaz történet a váróteremből. Néhány kérdés merült fel bennem az orvosi rendelő várótermében. Kíváncsi lennék, hogy ez csak velem fordul elő mindig, vagy vannak még sorstársaim a Praxis Blog olvasóinak táborában is. Ha igen, akkor…..
rascal75 2010.03.31 22:45:57
@Alikam: Olyan nincs, hogy pecsétes. Legalábbis nálam nincs. Mert ha utána ez a pecsétes azért mert nem vizsgáltam meg tisztességesen és nem ismertem fel, hogy kurva magas a vérnyomása, hogy extrém magas a cukra és a körúton agyvérzést kap és tömegbalesetet okoz, akkor engem fognak elővenni. Az orvosi felelősség kérdéséről keveset beszélünk itt, tudom téged csak az érdekel, hogy szolgáltassak, de ez előbbi a szakmánk alapja.
A törvényekről meg annyit, hogy asszem kicsit többet ismerek közülük, mint te, néhányat még szó szerint is idézek. Ez is a munkánk része. Istenem tényleg nem vagyok az az igazi fafej despota ostoba házidoki, aki a kollégáim zöme valóban és még ez sem felel meg neked, még többeknek ez is magas ló. Hja kérem ez is része a varázslatnak. Tisztelj bazmeg, mert akkor fogod elfogadni azt, hogy amit tanácsolok, az valóban a javadat fogja szolgálni. Ha már az orvost sem tiszteled, nagy a baj.
rascal75 2010.03.31 22:58:31
@Alikam: Jó éjt kedves kommentelők, meddő a vita látom már. Én is inkább elteszem magam holnapra a betegeimnek.
Imádom ezt a magánszektorban dolgozom én termelem a GDP-t én fizetem az adót hozzáállást, az állami alkalmazott csak viszi a lóvét. Na akkor mégegyszer lassan, tagoltan, hátha megérted. Az egészségügy egészséget termel. Eddig érted? A megtermelt egészségből van munkaképességed. MÉg mindig nyomon vagy? Abból a munkaképességből dolgozol ÉS termelsz GDP-t, fizetsz adót. Namármost attól, hogy egy állami feladatot átvállaló vállalkozó (háziorvos) tevékenysége az adókból finanszírozott, attól még nem te vagy a hős, mert te a magánszférában dolgozol. A kötelességemet én is teljesítem, fizetem az adót és elvégzem a vállalt feladatot. Ennyi erővel mindenki az államból él. Kezd a kereskedelmi bankkal, aki az MNB-től felvett hitelt közvetíti ki neked jó pénzért. Biztos van számos hatásosabb példa, de tompa vagyok én már ehhez. Ne menj orvosnak, kevés benned az empátia... Jó éjt!
rascal75 2010.03.31 23:01:17
@cambridge.on: Olvasd végig a hozzászólásaimat, mert minden kérdésedre válaszoltam közben.
Az előjegyzett beteg minden időben elsőbbséget élvez. De vegye a fáradságot és jelentkezzen be.