Regisztráció Blogot indítok
Adatok
miközödhozzá

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Április második hétfője a kátyúk világnapja szerte a világon, bár elsősorban Kelet-Európában ünneplik. A jeles esemény alkalmából nem mindennapi akcióra szánta el magát az Országos Kátyúegyesület. "Már annyira a mindennapi életünk részévé váltak a kátyúk, hogy szinte…..
A 2013-as év csak átvitt értelemben fog szólni a 2014-es választásokról. Egyelőre úgy tűnik, a kormány lemondásán kívül (aminek az esélye kb. 0) ez az év arról fog szólni, hogy lesz-e regisztráció, ki regisztrál, ki regisztráltat, hogy regisztrálunk, meg úgy alapjában…..
Teadélután 1956 győzelme 2012.10.23 10:41:31
Végül minden forradalom, minden szabadságharc elnyeri méltó helyét egy nép emlékezetében. Lehet akár több évtizedig, lehetne évszázadokig is elnyomva, tiltva, megbélyegezve, végül akkor is eljön az a boldogabb idő, amikor az emberek szabadon ünnepelhetik azt, amire a…..
miközödhozzá 2012.10.23 18:54:52
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

És Orbán miatt vajon hányan lettek már öngyilkosok?
 "a beavatkozás után sokkal jobb lesz” (Gíró-Szász - Frankenstein doktor) Mi az a Napóleon-konyak? -kérdezte a Kádár-korabeli népi bölcsesség.  Az az ital-hangzott a válasz-amit a magyar nép választott képviselői útján fogyaszt. Azaz ők isznak, te meg szívsz. A macskák…..
miközödhozzá 2012.10.07 01:22:32
@Dzsokoroszics: Jogos a kérdésed. Már csak egy hajszál választ el a váltástól. Én még fiatal vagyok, megtehetem. Az országon belüli (szakma) váltásnak jelenleg nem látom értelmét, akkora a bizonytalanság. Képezném magam valamilyen irányba, a képzés felénél pedig valamelyik honatya rosszul ébred és megszüntetik annak a szakmának a létjogosultságát egy délelőtti szavazással.
De én továbbra is reménykedek abban, hogy amiért évekig tanultam, azt a munkát végezhetem (abban az országban, ahol születtem és amit a hazámnak tekintek), mert ez nemcsak munka számomra, hanem elhivatottság, melyből tisztességesen szeretnék megélni. Ahogy korábban is írtam, nem fényűzésre vágyok, csupán egy tisztességes megélhetésre..
miközödhozzá 2012.10.07 11:33:02
@vallatas:
Szimpatikus a videó, amit beillesztettél. Én tanárként használom rendszeresen a projektort (nem videókat lejátszani, hanem mondjuk látványos képek kivetítéséhez, melyeket szóbeli kommunikációval párosítok), valamint az utóbbi időben interaktív táblát is, amihez a gyerekek is kijönnek és élvezik a használatát. Ez a jövő. Van egy saját online oldalam is, melyen tananyagok vannak fent, a gyerekek felhasználói névvel, jelszóval használhatják. Tudok "számonkérni" is ezen keresztül. De csak azok használhatják, akik az én tantárgyamból szeretnének felvételizni. (10 tesztkérdés létrehozása a rendszerben kb 40-60 perc, ezt a 10 kérdést a gyerek pedig megválaszolja 2 perc alatt)
Tapasztalat:
Az online tananyag a szóbeli párbeszéd hiányában nagyon nehezen emészthető a gyerekeknek. Megtanulja (bemagolja), rosszul értelmezi, rosszul vagy sehogy nem használja. Ezért minden online tananyagot megbeszélünk szóban (nem skype-on, hanem személyesen). Kérdeznek válaszolok, kérdezek és válaszolnak. Így helyrerakjuk a problémás részeket. Egy előre felvett hanganyag csak arra jó, hogy már olvasni se kelljen nekik. A tanárnak nem az a szerepe, hogy felolvassa a tankönyvi szöveget, hanem az, hogy a tananyag megvitatásában kulcsszerepet játsszon, jó irányba terelgesse a tanítványait.
Kíváncsi vagyok, hogy melyik tanár lenne képes arra, hogy akár egy 200 fős gimnáziumi évfolyamot is jó irányba terelgessen egy kivetített videó után/közben.
2 típus fog felszólalni és kérdezni:
1. aki passziózni akar a tanárral és megkérdezi, hogy meleg volt-e Ady Endre..
2. az az 5%, akit a többiek strébernek titulálnak.

A többiek vagy csendben, vagy kuncogva ülik végig (amőbáznak a mellettük ülővel, mert 200 emberre képtelenség figyelni, de még 50-re is) az általad vizionált interaktív órát. Majd 1 hét múlva csak annyi jut eszükbe, hogy volt az a videó, amiben az a félkopasz, flanelinges fickó magyarázott valamit a micsodára, na, hogy is hívják azt az izét........

És ne kutyuljuk össze az általános iskolát és a gimnáziumot. Egy általános iskolásnak igenis nagy szüksége van a szóbeli megerősítésre, a dicsérő szavakra és még sorolhatnám.

Hogy van-e szükség tanárokra, azt nem tanárként kell eldöntenem. Nekem csak véleményem lehet és az van is. Véleményem szerint amíg forog a Föld, addig lesz szükség tanárokra, addig nem válthatják le gépek és e-bookok, tabletek, csupán megkönnyíthetik ezek az eszközök a munkájukat, látványosabbá tehetik az órákat. Esetleg csökkenthetik a gyerek táskájának a súlyát.
A minőségi munkához pedig megfelelő életkörülmények szükségesek.
miközödhozzá 2012.10.07 22:19:31
@vallatas: igazán nincs mit! A lényeg, hogy nem vettük támadásnak egymás véleményét.. és mint látható, vannak közös elképzeléseink.. :)
Giro-Szász András pénteken Az este műsorában helyretette a zúgolódó pedagógusokat! Ezt mondta: "Amikor nagy vihar van a tengeren, akkor azt is értékelni kell tudni, hogyha valaki kikötőbe vezet minket! Nem biztos, hogy éppen konyakot kell rendelni!" Igaza van! Mit elégedetlenkednek…..
miközödhozzá 2012.10.07 17:52:02
@Sadist: A matek-info tanárok nem keresnek többet, mint a töri-magyar szakos pedagógusok. Nincs ilyen szelektálás.
A gombákat, vagy a májmohát sem úgy tanultuk régen, mint ahogy most kell tanítani. Naponta új fajokat fedeznek fel, próbálni kell a lépést tartani. Ezek csak piti kis példák.
Informatikából is változik a világ, sőt ebből változik csak igazán.
Szövegszerkesztés más program segítségével tanítottuk 5 éve, mint most.
Hardver terén pedig legalább félévente van valami jelentősebb változás. Pár éve még floppykat mutogattunk, most meg ssd-t kellene.
Ráadásul a szülő azt hiszi, hogy az ő gyereke profi informatikából, mert nagyon tud játszani a gépen. Egy év eleji szintfelméréskor pedig kiderül, hogy a bejövő kompetenciája 10 és 20% között van.
miközödhozzá 2012.10.07 18:24:44
@Belagezapista:
A takarítónő munkáját az orvos is el tudja látni, de ez fordítva nem biztos, hogy igaz..:)
De te eldöntheted. Egy orvosi pályát elhagyó házvezetőnőt szeretnél jobban, vagy egy áldokit, aki nem begipszeli a lábad, hanem domestos-szal borogatja?! :D

Amúgy reál szakosként nem szeretném, ha bérkülönbség lenne humán és reál szakosok között, mégha abból én is jönnék ki jobban. Ez egy belső feszültséget eredményezne a pedagógusok között.
Egy magyar szakosnak is készülnie kell az órákra, dolgozatokat kell javítania. És nem árt képben lennie a kortárs irodalomban sem, tehát nekik is folyamatosan képezniük kell magukat.
miközödhozzá 2012.10.07 18:28:09
@windex:
Eddig az volt a jellemző, hogy ha a tanárok sztrájkoltak, akkor is ügyeletet kellett biztosítania az iskolának.
Ha sztrájk, akkor zárjuk be a kaput teljesen. Ha kell, akkor 1 napig, ha szükséges, egy hétig.. Nézem a külföldi sztrájkokat, hát máshol ezt komolyabban csinálják.